ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:447/956)

Cynamonowa szarlotka z pianką 104

ciasto składa się z czterech warstw. Pierwszą stanowi spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Szarlotka z bezą i kruszonką - najlepsza! 166

Składniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru - szczypta soli Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę, posypujemy kakao. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut

SMYKWKUCHNI
CIASTO Z POŁÓWKAMI JABŁLEK 140

cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 1 całe jajo serek homogenizowany waniliowy (150g) Ponadto: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka jabłka cynamon Polewa:  1 łyżka serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić na dwie części. Schłodzić najlepiej przez całą noc.  Obie części rozwałkować na dwa jednakowe placki. Jedną(...)nich położyć na blaszkę (ok 30x20cm) zapiec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Na to obrane i wydrążone połówki jabłek (jeśli ktoś lubi posypuje cynamonem), na które wylewamy gorący budyń ugotowany według przepisu na opakowaniu. Całość przykryć drugą połową ciasta. Piec ok pół godziny do złotego koloru. Serek połączyć z cukrem pudrem. Polewą polać jeszcze gorące ciasto. Smacznego

Słodki Zakątek
Seromakowiec z wiśniami i galaretką 123

sera gotowanego i wykończyłam orzeźwiającymi wiśniami w galaretce. Powiem Wam nieskromnie, że ciasto wyszło wspaniałe. Wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach. Dobrze, że zrobiłam wielką blaszkę bo każdy chciał dokładkę :) Ciasto makowe: 400 g maku zmielonego  2 szkl mleka  500 g cukru pudru 5 jabłek 12 łyżek kaszy manny 12 jajek 250 g miękkiej margaryny 3 łyżeczki(...)szkl cukru 3 budynie waniliowe 3/4 szkl mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego 400 g wiśni mrożonych  2 galaretki wiśniowe Ciasto makowe: Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć z nadmiaru płynu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch

Smakołyki Asi
Pierożki z serkiem Almette i musem jabłkowo-figowym 168

figowym. Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 1/2 szklanki letniej wody - szczypta soli 2. Nadzienie: - serek Almette z gruszką i jabłkiem 3. Mus - 1 jabłko - 1 figa - 2 łyżki cukru - szczypta cynamonu Zaczynamy od ciasta. Najpierw wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić. Następnie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wycinamy szklanką kółeczka. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie wyciętych kółeczek

Kuchenne Wariacje
Prażone jabłka na szarlotkę zamknięte w słoiku 73

Prażone jabłuszka z wanilią zamknięte w słoikach i poddane pasteryzacji. Mus z uprażonych jabłek z kawałkami owoców przyspieszy pieczenie szarlotki, ułatwi też przygotowanie ryżu z musem jabłkowym czy naleśników na słodko z marmoladką jabłkową. Gotowe jabłka bez konserwantów wyłożysz ze słoiczka na ciasto i od razu do piekarnika. Dzięki tym jabłuszkom zaoszczędzisz sporo czasu, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem

ProstePesto.pl
Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną 123

jabłek dokładnie myję pod bieżącą wodą, obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i ścieram na grubych oczkach. Tak przygotowane jabłka umieszczam w garnku z szerokim dnem, ustawiam palnik na małym ogniu i prażę jabłka przez 15 minut . Jabłka trzeba oczywiście dość często mieszać, aby się nie przypaliły . Po tym czasie do jabłek dodaję 3 łyżki(...)minutach masa jabłkowa jest już gotowa. Do tej zapiekanki możemy też użyć gotowych jabłek ze słoika. Zawsze na jesień robię kilkanaście takich słoików. Są to jabłka duszone z cukrem, więc dodaję tylko cynamon i jabłka są gotowe. Piekę ryż z jabłkami w naczyniu żaroodpornym. Naczynie żaroodporne o wielkości około 20cm x30cm smaruję masłem. Do ugotowanego ryżu

Ania gotuje
Szarlotka bakaliowa 220

żółtka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli 8 średniej wielkości jabłek 100g orzechów włoskich 100g rodzynek sułtańskich 100g skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka cynamonu cukier puder Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie(...)części w proporcjach 1/3 i 2/3. Owijamy folią i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i łączymy ze zmielonymi orzechami oraz rodzynkami, skórką pomarańczową i cynamonem. Mieszamy dokładnie. Większą część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki. Wyrównujemy boki i spód, nadmiar odcinamy. Dziurkujemy widelcem i podpiekamy przez 20 minut

Kuchnia w czekoladzie
Dietetyczne ciasto bez cukru 66

Dietetyczne ciasto bez cukru z dużą ilością bakalii oraz orzechów. Bardzo smaczne i zdrowe ciasto! Czas wykonania: 1 h – 1h 15 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 28 cm x 10 cm) Składniki: 2 banany 2 jabłka 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 100 g orzechów 2 jajka 150 g mąki (dowolna) 1 łyżki kakao(...)sypkie produkty (mąkę, kakao oraz sodę). Dodać bakalie i ponownie przemieszać. W drugim naczyniu zmiksować jajka. Następnie jajka połączyć z startymi jabłkami oraz zgniecionymi bananami. Przelać mokre produkty do miski z suchymi i połączyć wszystkie składniki. Ciasto przełożyć do formy (forma 28 cm x 10 cm) i piec 45 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Do miski

KuchniaWeDwoje.pl
Dietetyczne ciasto bez cukru 220

ciasto bez cukru z dużą ilością bakalii oraz orzechów. Bardzo smaczne i zdrowe ciasto! Czas wykonania: 1 h – 1h 15 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 28 cm x 10 cm) Składniki: 2 banany 2 jabłka 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 100 g orzechów 2 jajka 150 g mąki (dowolna(...)oraz sodę). Dodać bakalie i ponownie przemieszać. W drugim naczyniu zmiksować jajka. Następnie jajka połączyć z startymi jabłkami oraz zgniecionymi bananami. Przelać mokre produkty do miski z suchymi i połączyć wszystkie składniki. Ciasto przełożyć do formy (forma 28 cm x 10 cm) i piec 45 minut w 180 stopniach. Krok

KuchniaWeDwoje.pl
Łatwe ciasto ze śliwkami i kruszonką 922

ciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia  :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje.Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia(...)cukrem, dodać jajko- ucierać, a potem po żółtku i utrzeć na puszystą masę Wsypać stopniowo mąkę i ucierać, dodać śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie ją wrobić w ciasto Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można posypać kruszonką ( ciasto posypałam wpierw bułką tartą

Proste Potrawy
Ciasto marchewkowe przygotowane z serkiem śmietankowym 52

Masa śmietankowa to doskonałe uzupełnienie ciasta Serek śmietanowy do ciasta marchewkowego to doskonała alternatywa dla kalorycznej śmietany. Ciasto można udekorować serkiem jedynie na wierzchu i posypać opcjonalnie daktylami, rodzynkami oraz orzechami. Świetnie prezentuje się również ciasto przełożone serkiem śmietankowym. Takie rozwiązanie sprawia że jest ono wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Serek śmietankowy do ciast można połączyć z dwiema łyżkami cukru(...)odrobiną cukru pudru. Gotową masę od razu wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować i wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym to świetny dodatek do pojemnika typu lunch box do szkoły, pracy a nawet jako przekąska podczas podróży. Ciasto marchewkowe to zdrowsza alternatywa dla innych słodyczy Domowe ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów i bakalii to świetne źródło

Fascynacje Ani
Jabłecznik z twarożkowym kremem. 227

przesianej mąki, dokładnie miksujemy i przekładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. MASA BUDYNIOWO-JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru na 3/4 litra mleka (lub 1 i 1/2 op. budyniu(...)Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w 1 cm kostkę. Przekładamy je do garnka, dodajemy sok z cytryny, połowę wody, cukier i cynamon. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. W reszcie wody rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy do jabłek i gotujemy jeszcze około minuty do zgęstnienia. Jeszcze ciepły wylewamy na upieczone ciasto, studzimy. KREM TWAROŻKOWY: 200 g schłodzonej

Rozpustne gotowanie
Chlebek bananowy wg Aleex 93

zmienia moją kuchnię. Zaczynają się w niej pojawiać bardzo często zupy. Lubimy je, bo są sycące i cudownie rozgrzewają. Inne są też desery i ciasta. Dominują w nich jesienne smaki: cynamon, orzechy, śliwki i jabłka. W tym roku zdecydowanie preferujemy śliwki. Podaję je w różnorodnych wersjach – w cieście, robię z nich placki, zapiekam pod kruszonką. Ale dziś sięgnęłam

W mojej kuchni