ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:439/956)

Piernikowy Salceson z Jabłkami 108

Witam Was ;)Macie ochotę na pyszne ciasto ? Wilgotne w środku Chrupiące z wierzchu Aromatyczne Jeśli Tak 🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰 to świetnie trafiliście;) Salceson piernikowy z Jabłkami- to moja dzisiejsza propozycja ;) Będzie mi bardzo miło jeśli udostępnicie Mój przepis innym 😍🤗🤗😍🤗  Zaczynamy : Składniki na dużą tortownice: * 3 duże Jajka * 1/3 szklanki cukru * 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej  *1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)Łączę mikserem. Nastepnie dodaję olej . Miksuje. Na sam koniec dodaję drugą część składników suchych. Mieszam juz za pomocą łyżki. Wyjdzie nam gęsta masa.  4. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Dodaję do ciasta. Mieszam drewnianą łyżką. 5. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (dno). Przelewam ciasto. Wyrównuje łyżką. 6. Ciasto piekę ok 40-45 min w 180 stopniach

Gotowanie Patki
CIASTO Z RABARBAREM NA WODZIE GAZOWANEJ 143

prostota wykonania, no i owoce! Uwielbiam takie ucierane ciasta z owocami! 💚 W zależności od sezonu piekę je z rabarbarem, malinami czy  jagodami. Zimą wykorzystuję jabłka lub brzoskwinie z puszki. Uwieńczeniem tego pysznego ciasta jest u mnie maślana kruszonka 👌, którą uwielbiam! Nowością jest dla tutaj dodanie do ciasta oranżady (w oryginale) lub wody gazowanej (u mnie). Mimo, że czytałam

Walijskie Pichcenie
Przepis na jabłecznik na biszkopcie 119

należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo do masy dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy surowe ciasto na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:  Prużymy 2 kg jabłek(...)galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Jak u mamy
Przepis na jabłecznik na biszkopcie 138

należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo do masy dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy surowe ciasto na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:  Prużymy 2 kg jabłek(...)galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Jak u mamy
Szarlotka przekładana z orzechami II 424

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z drugą częścią ciasta MASA ORZECHOWA  Masło lub margarynę wraz z miodem(...)jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki.  Jest wspaniałe,pięknie się kroi i super wygląda

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Całoroczny placek 172

siebie) - posypać po wierzchu startym na grubej tarce jarzynowej jabłkiem i cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w 180 stopniach UWAGI: * kolejność: ciasto z mąk wiadomo jakich (pszenna i KUKURYDZIANA), na to dowolne owoce jak na placku poukładane (my układamy w odległości 3-4cm) na to jabłka, cukier wsio * te mąki są ważne, bo wtedy(...)kupkami twarożku, zamiast owoców * jabłka muszą na wierzchu być starte, mają inny smak niż krojone, a pod spodem są owoce.... piszę ponieważ mama miała znajomą, która uwielbiała ten placek, a jak jej mama podała przepis to jej nie wyszło "takie", potem się okazało, że pozmieniała po swojemu.... to było już inne ciasto

Tradycyjna kuchnia inaczej
Mazurek Czterowarstwowy 65

samo jak poprzedni placek. 5. Masa jabłkowa : Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć jabłka w szerokim garnku razem z cukrem. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Wyłączyć grzanie kuchenki i wsypać galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części.  6. Składanie ciasta. Na placek kakaowy w foremce wyłożyć(...)część masy jabłkowej (jabłka powinny być jeszcze gorące) , wyrównać i przykryć plackiem makowym. Wyłożyć następną warstwę jabłek i przykryć plackiem kokosowym. Rozprowadzić resztę jabłek, wyrównać i położyć ostatni orzechowy placek. 7. Polewa . Kremówkę mocno podgrzać (nie gotować). Dodać do niej czekoladę deserową w kawałkach. Wymieszać dokładnie. Polewę wylać od razu na ciasto i wygładzić powierzchnię. Udekorować motylkami

RITA food channel
Jabłecznik z kratką 152

modą zawiera również wiele wspaniałych przepisów do których na pewno wrócę. Dzisiaj pochodzący z tej gazety jabłecznik z kratką. :) Składniki: Ciasto: 300 g mąki 200 g masła lub margaryny 150 g cukru 1 jajko Masa jabłkowa 1 kg jabłek 50 g cukru 2 – łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej masło, cukier orz jajko(...)Wszystko dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 60 % i 40 % . Zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon i rodzynki  a następnie 10- 15 minut poddusić w rondelku. Dużą tortownicę wysmarować masłem Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i  większą częścią ciasta „wylepić

Na słodko lub wytrawnie
Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie 86

cukier - 1/2 szkl cukier waniliowy - 1 op jabłka - 2,5 kg cukier - 3/4 szkl rodzynki - 10 dag orzechy - 10 dag cynamon - 1 łyżeczka Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy(...)folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto

przepisy- Milki
Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie 90

pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane(...)orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami i na wierzchu ułożyć paski z pozostałego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC  i piec ok 50 minut

ciasta i desery czyli na słodko
Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie 106

pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane(...)orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami i na wierzchu ułożyć paski z pozostałego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC  i piec ok 50 minut

Camilla w kuchni
Szarlotka z pianką i migdałami 178

pyszna! Wam też polecam upiec ją na weekend do kawy. Jestem pewna, że Wam też tak bardzo posmakuje :) Ciasto: 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany 2 kg jabłek cukier i przyprawa do szarlotki KAMIS lub cynamon wedle uznania 3 łyżki bułki tartej Pianka: 5 białek(...)Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut.  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony

Smakołyki Asi
Szarlotka kremowa 132

łyżeczki proszki do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki kakao Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru Składniki na bezę budyniową: 5 białek 2 budynie 1 szklanka cukru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników (bez dodatku kakao) zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta odłożyć 1/3 część, dodać(...)Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę nasmarować masłem lub margaryną i przełożyć do niej jasną część ciasta. Boki wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem i cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta. Przygotować bezę

Na słodko lub wytrawnie