ciasto z jablkami - 14641 przepisów (strona:442/977)

Ciasto z rabarbarem 174

kuchni. Minęła chwila, zanim domyśliłam się z kim, albo z czym mamy to ciasto upiec. Oczywiście z RABARBAREM. W sezonie letnim obowiązkowo musi pojawić się ciasto z rabarbarem oraz pyszny kompot z jabłek i rabarbaru. Rabarbar ma lekko cierpkawy smak, ale jest bogactwem wielu składników (potas, żelazo, sód, fosfor, wit. C, beta - karoten). Jest również niskokaloryczny.  Dzisiejsze ciasto

Smak mojej kuchni
Fale dunaju z gruszką 257

ciasto, które jest łatwe w przygotowania a do tego fajnie prezentuje się na talerzu. Moja wersja jest z gruszkami ale można dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców. składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao

Monia miesza i gotuje
Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną 1573

Przepis na ciasto, czy raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki(...)rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy je z tężejącą galaretką. Na dnie blaszki (24x28cm) układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy aż ostygnie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy

e-PrzepisyKulinarne
Muffinki z jabłkami i węgierkami 197

przesianą mąkę z proszkiem, cukrem i szczyptą soli. Dodać wymieszane ze sobą składniki mokre: olej, jogurt, jajka i miód i dodać do suchych składników. Wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do papilotek i wcisnąć kawałki jabłka. Wierzch posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Piec 20 min w temperaturze 190 stop. do zrumienienia. Bardzo szybki wypiek, miękki i wilgotny. Jesienne muffiny z węgierkami(...)łyżka cukru  2 łyżki migdałów w płatkach Wykonanie. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać wymieszane ze śmietaną , jajka i miód lipowy.  Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste. Śliwki pokroić na ćwiartki i te na połowę ,dodać do ciasta i wymieszać. Nałożyć do papilotek, posypać płatkami migdałowymi i cukrem białym. Piec 20 minut w temp.190-200 stopni

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczkowy jabłecznik na kruchym spodzie kokosowym 318

Zajmie to chwilę czasu – około 15 minut do pół godziny – w zależności od wielkości kostki. Pod koniec prażenia jabłek dodajemy duuużo cynamonu😉 I odstawiamy jabłka do ostygnięcia. Teraz bierzemy się za robienie ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut(...)formę, ugniatając je paluchami tak, żeby pasowało i pokryło równomiernie całą foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 10-15 minut – aż się zarumieni (czas różni się w zależności od piekarnika). W czasie gdy ciacho się piecze, a jabłka pewnie już wystygły, możemy jajka połączyć z odżywką białkową i zmiksować/zblendowa

Jak gotować i nie zwariować
Drożdżowe rożki z jabłkiem i cynamonem 94

czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, pozostałe mleko, 2 żółtka i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub za pomocą robota z hakami.do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, cynamon, 1 łyżkę soku z cytryny(...)łyżeczkę masła. Prażymy 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypaną mąką. Ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy. Wałkujemy ciasto w kształcie kwadratu o grubości około 5mm. Następnie wycinamy kwadraty około 10X 10 cm. Na każdy kwadrat wykładamy po łyżce farszu. Ciasto lepimy tak, aby wyszedł trójkąt. Przygotowane trójkąty wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Olcia gotuje!
Kisiel jabłkowy 235

roku jabłka obrodziły więc jakoś trzeba je zagospodarować. Kompoty zrobione ciasta już też były więc teraz przyszła pora na domowy kisiel z dużą ilością jabłek. Kisiel do zrobienia w kilka chwil a w smaku rewelacja. Co domowe to domowe. Składniki: 500 g jabłek (po obraniu) 1 łyżka masła 3 szkl wody 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

Ala piecze i gotuje
Cynamonowe naleśniki z jabłkami 204

oleju - 1 łyżeczka cynamonu Składniki na farsz: - 1 kg jabłek - 2 łyżki cukru (opcjonalnie) Dodatkowo do posypania łyżeczka cukru pudru. Z tej ilości ciasta wychodzi 8-10 naleśników. Najpierw zabieramy się za jabłka – obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Jak jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru jeżeli

Kuchenne Wariacje
Brak tytułu 265

Dziś niedziela, więc pora na ? ..................... ciasto !!! APFELSTRUDEL czyli, strucla z jabłkami CIASTO:  300 g mąki tortowej                  

kolorowotorcikowo
sernik z tartymi jabłkami 541

żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 190 st. C. dodatkowo: 800-1000 g jabłek (np. szara reneta), obranych i startych na tarce o grubych(...)osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy równomiernie starte jabłka a na nie masę serową. Całość pieczemy przez ok. 45 min. w 170 st. C., po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ NA ZSIADŁYM MLEKU 228

maślanki. Ważne jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Te, które trzymamy w lodówce najlepiej wyjąć z niej poprzedniego dnia wieczorem. Dobór owoców jest też dowolny. Ciasto pyszne jest z rabarbarem, wiśniami, jabłkami czy brzoskwiniami. U mnie dziś wersja z czarną porzeczką (niestety z kompotu), której lekka kwasowość wspaniale komponowała się ze słodką, maślaną kruszonką 😊💕 Składniki: (na tortownicę(...)szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1/2 szkl. oleju 1 szkl. zsiadłego mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce Kruszonka: Przepis  tutaj . Wykonanie: Jak przy wszystkich ucieranych ciastach z dodatkiem jogurtu, maślanki czy zsiadłego mleka istnieje żelazna zasada, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je w lodówki poprzedniego dnia wieczorem. A teraz do dzieła

Walijskie Pichcenie
Szarlotka sypana 190

ciasta. Ale gdy je zrobiłam byłam w szoku, dlatego bo nie spodziewałam się, że tak banalne ciasto może być tak smaczne. Bez owijania w bawełnę - wypróbujcie koniecznie!"Składniki:200 g mąkiłyżka mąki kukurydzianejłyżka płatków owsianych180 g cukrułyżeczka cynamonu80 g masła4 duże jabłka (po obraniu i starciu 800 g)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy cukier(...)suchej mieszanki, wyrównujemy i dodajemy połowę jabłek - rozprowadzamy. Następnie wsypujemy kolejną 1/3 suchych składników, wyrównujemy i dodajemy resztę jabłek. Na wierzch wysypujemy resztę suchych składników i układamy kawałeczki masła - można je zetrzeć na tarce i równo rozprowadzić po cieście.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na 50 minut, studzimy w formie.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Placki drożdżowe z jabłkami. 346

żeby drożdże zaczęły pracować i można je smażyć. Placki z jabłkami to ulubione placki mojej córki więc z pewnością posmakują Waszym łasuchom zarówno tym małych jak i dużym. Na blogu znajdziecie już przepis na placki z jabłkami bez dodatku drożdży. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placki drożdżowe z jabłkami Składniki 2 szklanki mąki 300 g 1 szklanka mleka(...)ścieramy na tarce. Dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oleju i wykładamy po łyżce ciasta. Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placki osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Uwagi Placuszki z jabłkami Drożdżowe racuchy z jagodami

To co lubię - gotuję i polecam
Szarlotka z bezą 197

Składniki: Ciasto: 38 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 dag cukru cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa: ok 70 dag jabłek (antonówki) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cynamonu 10 dag biszkoptów 15 dag cukru Beza: 4 białka pół szklanki cukru. Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową.  W misce kruszymy biszkopty, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, sok z cytryny.cukier i cynamon. Dno dużej blachy wykładamy schłodzonym ciastem, przykrywamy je masę jabłkową i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 190°C.  W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka

Qchnia po prostu
Szarlotka z galaretką na biszkopcie 181

Szarlotka z galaretką na biszkopcie była jedną z czterech ciast, które zrobiliśmy do pracy po naszym ślubie. Ciasto było delikatne, nie za słodkie, a kwasowość antonówek świetnie komponowała się ze słodką bitą śmietaną. Właśnie rozpoczyna się sezon na jabłka, więc polecamy spróbować szarlotki z galaretką , tym bardziej, że jest to deser łatwy i szybki do zrobienia. Udostępnij Szarlotka(...)ognia, odstawić do wystygnięcia. Bita śmietana: Gdy jabłka będą już zimne, można przygotować bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę wlać do misy miksera, lekko ubić, wsypać śmietan-fix wymieszany cukrem pudrem, ubić na sztywno. Wykonanie Na zimny biszkopt wylać jabłka, wyrównać ich powierzchnię, rozprowadzić na nich bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Szarlotkę z galaretką

niecodziennikpary