ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:445/956)

Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą 151

dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Nadzienie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Przekładamy

Oryginalny smak
Cynamonowy deser z chia + przepis na prażone jabłka z cynamonem 136

prażonymi jabłkami . W jesienne czy zimowe dni w mojej kuchni królują cynamonowe smaki. Dlatego też nie brakuje ich w prażonych jabłkach. Takie prażone jabłka możecie oczywiście wykorzystać do szarlotek, babeczek, kruchych ciast i innych słodkości. Ja dziś polecam Wam najprostszą wersję, która umili każdą chwilę. Spróbujcie. Przepis na prażone jabłka z cynamonem: Składniki na 1 litrowy

Słodkie okruszki
Szarlotka na kruchym cieście 140

łączymy z cukrem pudrem ,szczyptą soli i połową skórki cytrynowej. Dodajemy zimne masło ,siekamy ,dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3). Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około(...)Dodajemy pozostałą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy. Dużą porcję ciasta wyciągamy z lodówki ,rozwałkowujemy i przekładamy do małej blaszki robiąc 2 cm rant z ciasta ,małą przekładamy do zamrażalnika. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 220°C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka ,a na wierzch ścieram

R'n'G Kitchen
Rogaliki z jabłkami 163

zamiast jabłek do rogalików możemy dać też dojrzałą gruszkę. Rogaliki z jabłka mi Czas przygotowania: 130 minut Proporcje na 6 rogali Składniki Zaczyn: 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 12,5 g świeżych drożdży Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 35 g roztopionego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli(...)ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na kształt koła o średnicy 24 cm. Koło dzielimy radełkiem na 6 równych części, każdy trójkąt nacinamy wzdłuż, posypujemy cynamonem i cukrem. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne, dzielimy na połówki, i kroimy w plasterki. 3-4 plasterki jabłka układamy na szerszej

Kulinarne przygody Gatity
Placki drożdżowe z jabłkami (racuchy). 90

drożdże zaczęły pracować i można je smażyć. Placki (racuchy) z jabłkami to ulubione placki mojej córki więc z pewnością posmakują Waszym łasuchom zarówno tym małych jak i dużym. Na blogu znajdziecie już przepis na placki z jabłkami bez dodatku drożdży. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placki drożdżowe z jabłkami (racuchy) Składniki 2 szklanki mąki 300 g 1 szklanka(...)ścieramy na tarce. Dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oleju i wykładamy po łyżce ciasta. Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placki osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Uwagi Placuszki z jabłkami Drożdżowe racuchy z jagodami

To co lubię - gotuję i polecam
Kilimandżaro Siostry Anastazji 209

tego przepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków :)      Składniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek  3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa : 1 kg jabłek  2 galaretki pomarańczowe Masa budyniowa : 0,5 litra(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel Dodać kakao i mąkę z proszkiem , wszystkie składniki dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę  cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka z kruszonką 154

strony. Z podanego przepisu wyszła mi duża tortownica pysznej szarlotki. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 4 żółtka 180 g  masła kub margaryny   pokrojonej w małe kawałeczki 50 g brązowego cukru Składniki na masę jabłkową 1 kg jabłek 150 g cukru 1 łyżeczka   cynamonu Składniki na kruszonkę: 4 łyżki(...)mąki 1,5 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania kruchego ciasta: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Masa jabłkowa: Obrane jabłka pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko poddusić do momentu aż jabłka się rozpadną

Na słodko lub wytrawnie
Wegańskie desery bez cukru: przepisy, porady i korzyści zdrowotne 31

minut w temperaturze 180°C. Jak przygotować wegańskie ciasto czekoladowe bez cukru? Przedstawiamy szczegółowy proces przygotowania wegańskiego ciasta czekoladowego bez cukru, krok po kroku: Przygotuj składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka puree z jabłek, 1 szklanka syropu klonowego, 1 szklanka mleka roślinnego(...)ekstrakt waniliowy. Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wylej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Po upieczeniu, ostudź ciasto na kratce, a następnie podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak wegańska bita śmietana czy owoce. Przepis

Ugotowane pozamiatane
EXPRESOWE CIASTECZKA SEROWE. TYM RAZEM Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 53

blogu jest już kilka odsłon takich serowych ciasteczek. Tym razem upiekłam je w formie kopert, a jako nadzienia użyłam prażonych jabłek ze słoika. Ciastka są mało słodkie, więc jeśli jesteście wielkimi miłośnikami słodyczy, polecam do ciasta dodać 1 czubatą łyżkę cukru.  Składniki: 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi) 250 g masła 250 g mąki pszennej(...)mąkę i zmielony (lub poduszony widelcem) ser oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je  na 30 minut do lodówki.   Następnie, po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy  i wycinamy kwadraty ok 6×6 cm. Na każdy nakładamy plasterek pół łyżeczki prażonych jabłek. Sklejać ze sobą dwa przeciwległe rogi, a następnie kolejne dwa, tworząc kopertę. Układamy

Walijskie Pichcenie
Mini szarlotki z rabarbarem 160

tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę.Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Rabarbar myjemy, obieramy(...)rozgrzanego rondelka wrzucamy masło,  następnie dodajemy pokrojony rabarbar i chwilę podsmażamy, potem dodajemy jabłka i cukier i dusimy. Pod koniec ( po około 5 minutach) dolewamy ekstrakt cynamonowy i odstawiamy do wystudzenia.Upieczone kruche babeczki napełniamy farszem rabarbarowo-jabłkowym, następnie wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta i ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 20 minut.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szarlotka sypana 66

window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szarlotka sypana 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 55 min. Kalorie 280 kcal Jedne z najprostszych ciast jakie możemy błyskawicznie zrobić a jednocześnie też ciasto, które najszybciej znika ze stołu, nie zdąży ostygnąć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)odciśniętych z nadmiaru soku jabłek. Następnie wysypać na nie drugą część sypkich składników i resztę startych jabłek. Potem ostatnią trzecią warstwę sypkich składników. Na każdym etapie należy pamiętać i starać się, aby warstwy jabłek były równo przykryte. Na sam koniec należy wyłożyć starte na dużych oczkach masło. Nie należy dociskać masła do ciasta, tylko przykryć nim równo

ProstePesto.pl
Makowiec królewski 41

Makowiec królewski Wilgotne, bardzo smaczne i efektowne ciasto z dużą ilością maku oraz bakali, wykończone elegancką polewą. Ideale na święta i szczególne okazję. Polecam!     Składniki: * u żyłam blaszki o wymiarach 32×20 cm 0,5 kg maku – suchego, niemielonego 200g miękkiego masła 200g cukru pudru 7 jajek (osobno żółtka i białka) 80g kaszy manny 50g rodzynek(...)Mieszamy *** *** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka dodajemy do masy makowej, mieszamy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do masy *** *** Mieszamy delikatnie do połączenia składników *** *** Gotową masę makową przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Gdy ciasto całkowicie wystygnie

Blog z Apetytem
Naleśniki jesienne 181

obiad. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do głębokiej miski. Całość około 5 minut miksujemy najpierw na wysokich, potem na średnich obrotach miksera, do uzyskania ciasta o gęstej, gładkiej konsystencji. Ciasto koniecznie odstawiamy na blat na pół godziny, żeby odpoczęło i wytworzyło silne wiązania glutenu. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu naleśniki. Z tej porcji ciasta wychodzi 20 dużych naleśników(...)waniliowym Danio) lub odsmażyć na maśle na patelni. Zjedliśmy odsmażone, polane solonym karmelem . CIASTO NALEŚNIKOWE na 20 dużych naleśników (24cm średnicy) 4 szklanki mleka 3,5 szklanki mąki tortowej 3 jajka rozmiaru M 3 łyżki oleju NADZIENIE NA PÓŁ PORCJI NALEŚNIKÓW 1 duża gruszka 1 duże jabłko 1 łyżeczka przyprawy korzennej (mieszanka cynamonu, kardamonu, anyżu i goździków) 175g serka twarogowego

Karo in the Kitchen
Szarlotka 73

puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Jabłka obrać, pokroić i gotować na małym ogniu(...)cynamon. Nie podaję ilości cukru i cynamonu, gdyż ich ilość zależy od tego czy wykorzystamy jabłka słodkie czy kwaśne. Proszę dodać najpierw jedną łyżkę cukru i szczyptę cynamonu i spróbować czy jest już wystarczająco słodkie :) Masę jabłkową wyłożyć na ciasto i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze

cucinare