ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:436/956)

KAKAOWA SZARLOTKA 107

kuchni każdego łasucha. Przepis jest prosty, ale efekt końcowy jest zniewalający. Takie ciasto jest najlepsze ! Składniki: mąka 4 szkl. jaja 4 szt. cukier 1 i 1/2 szkl. olej 1 i 1/2 szkl. cynamon 1 łyżeczka kakao 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżka jabłka 1.5 kg. ( najlepsza reneta) cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: 1. Jaja utrzeć z cukrem(...)puszystej masy dodać olej i proszek do pieczenia. Utrzeć.  3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Dokładnie utrzeć ( najlepiej ręcznie ) aż ciasto będzie odchodzić od miski.  4. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka.  Wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 45 min./ 170 stopni. ( do suchego patyczka ). Ostygnięte ciasto

Kuchnia Paulettes
MAZUREK KRÓLEWSKI 164

każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne Święta taki mazurek będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 4 żółtka 15 dag cukru pudru 30 dag masła lub margaryny 50 dag mąki łyżeczka(...)cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy parę łyżek zimnej wody. Ciasto należy dobrze schłodzić i podzielić na dwie części. Rozwałkować na blachy o wymiarach 25/40 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi formy żeby łatwiej wyciągnąć po upieczeniu, blaty są bardzo kruche. JABŁKA : Obrać, zetrzeć na tarce i gotować

Pani na deser
Placuszki z jabłkami, solonym karmelem i rozmarynem 136

jabłkach. Mariaż jabłek, solonego karmelu i rozmarynu na puszystych placuszkach doskonale rozprawi się z jesienną chandrą, jeśli taka Was dopadnie. Składniki: Ciasto: 2 jajka 150 g maślanki około 1/2 szklanki soku z jabłek 100 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka cukru pudru masło klarowane do smażenia Karmel: 4 łyżki białego cukru(...)patelni rozgrzewamy odrobinę klarowanego masła. Nakładamy 2 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony. Aby przygotować karmel na patelni rozpuszczamy cukier, mieszamy, aby się nie spalił. Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło. Kiedy lekko przestygnie wrzucamy do niego pokrojone w kostkę jabłko. Placuszki podajemy z jabłkiem w karmelu, posypane posiekanym rozmarynem

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto jogurtowe z jabłkami 107

Wspaniałe ciasto jogurtowe z jabłkami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Delikatne, wilgotne i bardzo puszyste. Ekspresowe w przygotowaniu, ponieważ wszystkie składniki odmierza się przy pomocy kubeczka od

dolcevitainmykitchen
Marchewkowe ciasto prozdrowotne 125

Jesień to ewidentnie czas jabłek, dyni i marchwi, no i czekolady. Dziesiejsze ciasto nie dość, że jest bez glutenu, bez cukru (dodanego) to ma właściwości prozdrowotne. Marchew to źródło witaminy A, daktyle to cenny błonnik, witamina B3 i potas, a także salicylany, które działają jak środek przeciwbólowy. Aldehyd cynamonowy wykazuje działanie regeneracyjnie i przeciwnowotworowe. Kardamon wzmacnia odporność. Mąka jaglana

greenscarf
Kluski ziemniaczane z grzybami. 195

momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki.  Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu (zobacz zdjęcie

Codziennik Kuchenny
Bezglutenowa szarlotka z kaszy jaglanej 95

przezroczysta. Kaszę ugotować z dodatkiem ksylitolu w proporcji 2:1 wody do kaszy przez ok. 17-20 min. Ostudzoną kaszę dobrze zblendować i zagnieść ciasto z mąką, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym masłem i jajkiem. Jabłka zetrzeć na tartce, zostawić a później odsączyć z soku. Dodać cynamon, miód i sok z cytryny. Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę wypełnić

Mrs. Endorfina
Jak przygotować kruszonkę 193

Kruszonka to idealny składnik do wykończenia różnego rodzaju ciast – szarlotki, ciasta drożdżowego, ale może być też wykorzystana jako dodatek do pieczonych owoców np. jabłek. Przygotowanie kruszonki, wbrew temu co może się wydawać jest niezmiernie proste, nie zajmie zbyt dużo czasu, a z całą pewnością wzbogaci i doda słodkości naszym potrawom. Sprawdźcie sami, jaki to jest proste… Poniżej(...)ubarwić” dodając odrobinę cynamonu , wanilii czy skórki pomarańczowej . Kruszonka- składniki 100g mąki 50g masła (w temperaturze pokojowej) 50g cukru Kruszonka – przygotowanie Wszystkie składniki wyrabiamy, aż powstanie ciasto z charakterystycznymi grudkami. Wstawiamy je na ok. 15 minut do lodówki. Kruszymy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy z jabłkami, Snickers Bar (Seinfeld) 166

połowę. Na stałe weszły do mojego repertuaru kuchennego dzięki p. Iwonie J . Składniki: 5-6 obranych i wydrążonych jabłek, pokrojonych na mniejsze kawałki ok. 1 szklanka mleka (niepełna) 2 jajka 4 łyżki cukru 5 łyżek oleju (do ciasta) 30 g świeżych drożdży ok. 2 szklanki mąki orkiszowej szczypta soli olej do smażenia opcjonalnie(...)łyżeczki sproszkowanej wanilii Rozdrobnij blenderem jabłka, odłóż do miski. W drugiej, większej misce umieść wszystkie składniki od mleka po sól, zblenduj. Dodaj jabłka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok 45-50 minut (ciasto nie może być ani za gęste ani za rzadkie, w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mleka lub mąki). Smaż racuchy na rozgrzanym oleju

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto drożdżowe Jabłkowo-orzechowe 142

chociaż trochę ;) Składniki:  2 jajka pół szklanki cukru 1,5 szklanki maślanki 700g mąki 100g masła  20g drożdży 2 duże jabłka orzechy włoskie kruszonka: 50g masła 50g cukru 100g mąki Ja w przypadku ciasta drożdżowego posługuje się trzepaczką, zamiast miksera Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i odrobinę wody, rozgniatamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce(...)kulkę i kruszymy. Ostatnim krokiem ma być uformowanie kulki- taką wstawiwszy do lodówki. Jabka obieramy, kroimy na mniejsze części, orzechy drobniej siekamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy (najlepiej mokrą łyżką), na nie dajemy jabłka, posypujemy orzechami i kruszonką. przykrywamy ściereczką, żeby jeszcze trochę urosło. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy

Idę coś wszamać
Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami 140

Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Uwielbiam z owocami! Truskawki, wiśnie, śliwki, jabłka - to wszystko można upchać w cieście pierogowym. Nie przepadam za pierogami ze szpinakiem, ale chyba na dobre jeszcze nie trafiłam, a sama jeszcze nie próbowałam zrobić. Zainspirowały mnie pierogi z soczewicą

bistro mama
Jabłecznik królewski z bitą śmietaną 57

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną to ciasto idealne na każdą okazję. Delikatny i puszysty biszkopt, soczyste jabłka zatopione w galaretce i lekka bita śmietana oprószona tartą czekoladą to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć. Przepis na jabłecznik królewski z bitą śmietaną nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników. Ciasto przygotowuje się szybko i przyjemnie. Nawet osoba początkująca(...)pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. 5. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cynamon i sproszkowaną galaretkę. Całość mieszamy do połączenia i wykładamy na biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki, by mus jabłkowy stężał. 6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając

Alle Dobre!
Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem 76

Pyszne racuszki na sodzie i proszku do pieczenia, bardzo puszyste i pyszne. Zamiast cukru użyłam miodu, który jest lekko wyczuwalny w smaku. Pachnące jabłkiem. Idealne na podwieczorek. Proste w wykonaniu i dość szybkie, ponieważ ciasto nie musi wyrastać. Dodam, że moje racuszki nie piły tłuszczu. Zróbcie takie. Przepis zaczerpnęłam z bloga: https://ania-gotuje.pl/ Miodu użyłam od pasieki Miodowe Wzgórze(...)wlewamy mleko i miksujemy, następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Jabłko obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki lub nawet na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy. 2. Na patelnie rozgrzewamy olej, kładziemy po sporej łyżce ciasta i smażymy racuszki po kilka chwil z każdej strony

Izabelawkuchni
Ciasto Makowa Dama 60

Ciasto makowa dama to pyszne przekładane ciasto składające się z biszkopta makowego oraz pyszne masy na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz galaretki. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie! Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie. To smakowite ciasto kojarzy mi się ze świętami. Zazwyczaj szykuję je na Święta Bożego Narodzenia, a także na Wielkanoc. W ciągu roku również często pojawia się(...)naszym domu, ponieważ ciasto jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu no i co najważniejsze świetnie smakuje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jeśli lubicie ciasta z makiem, polecam Wam także mój przepis na makowiec z jabłkami , jest równie smaczny i idealnie sprawdzi się na Święta! CIASTO MAKOWA DAMA – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 5 jajek 250 g cukru

Alle Dobre!
SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO! 150

łyżki cukru pudru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - ewentualnie łyżka śmietany W/w składniki zagnieć na elastyczne ciasto, owiń folią i wstaw do zamrażalnika na 15-20 minut, w tym czasie zrobimy ser i jabłka. MASA SEROWA: - 400 g twarogu (nie z wiaderka) - 3 duże jajka - 4 łyżki śmietany powyżej 20% tłuszczu - 6 łyżek płaskich cukru pudru(...)grubą kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię, dodajemy pozostałe składniki i dusimy przez 7 minut na dużym ogniu. WYKONANIE: Ciasto wyjmij z zamrażalnika, wylep nim dno tortownicy. Posyp łyżeczką kakao. Wylej masę serową. Na samą górę wykładamy masę z jabłek, robimy to delikatnie aby nie opadły w środek masy serowej. Pieczemy godzinę + 10 minut, temp. 180 stopni C, pieczenie

SMYKWKUCHNI