cukrem. No i nie mogło być inaczej, do jabłka dołączyła marchewka :) Moim współpracownikom przypadły do gustu, myślę, że i Wam posmakują. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki pszennej szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody 200 ml jogurtu naturalnego 1/2 szkl mleka 1 jajko 1/3 szkl oleju 1 soczyste, starte jabłko 1 starta marchewka 2 łyżki płatków migdałowych(...)masła A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre wlać do suchego i wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Dodać jabłko, marchewkę i migdały, ponownie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Mąkę cukier i masło zagnieść
Kuchnia w opałachwersji, Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała Ta jest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne(...)siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami. Smarujemy olejem kokosowym formę i układamy jabłka, dość mocno je przyciskając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 175stopni, na ok 90 min. Czekamy aż wystygnie i nożem odcinamy ciasto od formy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Apetyt na ZieloneSchowaj do lodówki.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Ułóż owoce w żaroodpornym naczyniu i posyp cynamonem.Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką.Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz, dopóki ciasto się lekko nie przyrumieni.Jak to mówi Ania Starmach ,, Będzie Pysznie" ! :)SMACZNEGO
Kredowe Menutemu świetnie nadają się do zdobienia, bo to od niego tutaj zależy jak finalnie będą słodkie. Piernikowe babeczki są miękkie, puszyste, a dzięki dodatkowi startego jabłka – pysznie wilgotne. Muffiny to chyba najprostsze ciasta do pieczenia. Za każdym razem inne, z innymi dodatkami, z różnymi modyfikacjami, mało wymagające – do ich zrobienia nie potrzeba nawet miksera, wszystko wystarczy wymieszać łyżką(...)roztrzepujemy je. Na tarce drobnych oczkach ścieramy do miski jabłko. Dodajemy rozpuszczone masło, miód, wlewamy mleko i mieszamy mokre składniki razem. Przelewamy „mokrą” miskę do suchych składników i mieszamy wszystko łyżką, tylko do momentu aż składniki się połączą i nie będzie w misce śladu suchej mąki. Ciasto nakładamy do papilotek i wstawiamy blachę na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy muffinki
Karo in the KitchenWykonanie: Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy maślankę, proszek do pieczenia, cukier puder, proszek budyniowy oraz mąkę i miksujemy, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na około 15-20 min. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Krążki ananasa również kroimy w drobną kostkę. Owoce wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy niewielką
Kuchnia MagdaLenykolejności = jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, drożdże świeże 10 dag, olej 3/4 szklanki, mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, sól szczypta, olejek rumowy 3 krople, jabłka 4 sztuki, śliwki 1/2 kg KRUSZONKA KOKOSOWA: margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, mąka krupczatka 1,5-2 szklanki, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, cukier puder do posypania SKŁADNIKÓW(...)mąkę, sól miskę nakryć talerzem i zostawić na 3 godziny na stole kuchennym do ciasta dodać olejek rumowy, łyżką wszystko dobrze wyrobić, forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy na wierzch ciasta powkładać gęsto na przemian połówki śliwek i plasterki obranych jabłek, z podanych składników palcami zrobić kruszonkę i posypać nią owoce do zimnego piekarnika
W Mojej Kuchni Lubięszczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść (ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Przygotować jabłka: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie lekko podsmażyć na patelni z cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą kardamonu(...)Wszystko rozcierać palcami aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki. 5) Schłodzone ciasto na spód rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm. 6) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 7) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć
Fitsweet.meNajprostsze i najszybsze ciasto z wykorzystaniem banana oraz jabłka! Polecam do niedzielnej kawki! Składniki: 2 jaja 10 ml oleju rzepakowego 50 g erytrytolu 100 g banana bez skórki 50 g mąki orkiszowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jabłka Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem i olejem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, mąkę oraz proszek
Truskawkowa FiestaSzukasz inspiracji na coś słodkiego do kawy. Mam coś dla Ciebie. Ciasto na kruchym spodzie, przekładane jabłkami, bezą, kruszonką, udekorowane bitą śmietaną. Czy to nie brzmi kusząco? czytaj przepis
Kulinarna Chwilamoment gdy w domu pachnie ciastem zawsze wprowadza mnie w błogostan, zwłaszcza gdy jest to ciasto drożdżowe, które przywołuje uśmiech i najpiękniejsze wspomnienia z domu rodzinnego, bo różne drożdżówki piekła zarówno moja babcia jak i moja mama. Teraz piekę je i ja, ostatnio moje ulubione drożdżowe to właśnie to, które dzięki wcześniejszemu ubiciu jajek jest niezwykle puszyste i długo pozostaje(...)wierzchu układamy połówki śliwek. Składniki kruszonki łączymy ze sobą, to najlepiej zrobić ręcznie. Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 30 minut na złoty kolor * do tego ciasta nadają się każde owoce - jabłka, śliwki, truskawki czy morele
Cynamonowe szczęściejajka z pozostałym cukrem na jasną puszystą masę. W misie umieszczam pozostałą mąkę, cukier waniliowy, sól, pozostałe mleko oraz rozczyn i wyrabiam ciasto aż składniki się połączą. Wtedy wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto będzie się dość luźne i będzie się kleić, dlatego najlepiej wyrobić je robotem. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę(...)umyty rabarbar. Składniki kruszonki łączymy ze sobą, to najlepiej zrobić ręcznie. Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 30 minut na złoty kolor * do tego ciasta nadają się każde owoce - jabłka, śliwki, truskawki czy morele
Cynamonowe szczęścieużywasz. Jeśli użyjesz innej czekolady niż gorzka, to pamiętaj zmniejszyć ilość cukru dodanego do masy czekoladowej. Lubisz piec w domu? Sprawia Ci przyjemność wyrabianie ciasta? Zobacz koniecznie mój przepis na ciasto z semoliną , tartę z jabłkami , niezawodne cynamonki lub wytrawne bułeczki czosnkowe , które świetnie smakują w towarzystwie sałatek, hummusów i zup. Te pyszności, to gwarancja pojawienia się na twarzy
Blendmanprzestudzenia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przestudzone masło, mąkę i żółtka. Ciasto wyrabiamy w mikserze za pomocą końcówki z hakiem. Ciasto powinno być sprężyste. Ciasto przekładamy do naczynia/misy wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h. Ciasto powinno podwoić objętość. Twaróg mieszamy ze śmietaną. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, odrywamy małe kawałki i formujemy okągłę placuszki(...)sielskiej przeszłości. Patrząc na odrapany, drewniany stolik, oczami wyobraźni zobaczyła go w lepszym stanie sprzed lat, kiedy to stawiano na nim szklanki pełne owocowego kompotu, babcine ciasto na talerzu czy obrane jabłka z sadu pokrojone w ósemki… Ocknęła się z zamyślenia i z nową energią wbiegła do domu. Przecież w którejś starej komodzie muszą być zachowane jakieś obrusy! Wszystko
Raj dla Podniebieniaprzestudzenia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przestudzone masło, mąkę i żółtka. Ciasto wyrabiamy w mikserze za pomocą końcówki z hakiem. Ciasto powinno być sprężyste. Ciasto przekładamy do naczynia/misy wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h. Ciasto powinno podwoić objętość. Twaróg mieszamy ze śmietaną. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, odrywamy małe kawałki i formujemy okągłę placuszki(...)sielskiej przeszłości. Patrząc na odrapany, drewniany stolik, oczami wyobraźni zobaczyła go w lepszym stanie sprzed lat, kiedy to stawiano na nim szklanki pełne owocowego kompotu, babcine ciasto na talerzu czy obrane jabłka z sadu pokrojone w ósemki… Ocknęła się z zamyślenia i z nową energią wbiegła do domu. Przecież w którejś starej komodzie muszą być zachowane jakieś obrusy! Wszystko
Raj dla Podniebienia