zależności od pożądanej konsystencji mus jabłkowy miksujemy blenderem lub ugniatamy widelcem/ugniataczem do ziemniaków. Gotowy mus jabłkowy można przełożyć do słoików i zawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników. Składniki: 3 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1 laska cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić(...)chcemy uzyskać gładki mus, jabłka zmiksować blenderem. Jeśli nasz mus ma zawierać cząstki owoców, ugnieść jabłka widelcem lub ugniataczem do ziemniaków. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem, aby się zawekowały. Mus jabłkowy używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników. Ja polecam upiec pyszne ciasto cynamonowe :) The post Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu
Moja Delicjaherbatnikach , wyjątkowe ciasto Wonder Poppy , oraz makiełki z makaronem. Makowiec japoński w płaszczyku Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej 120/130 ml ciepłego mleka 3 jajka 4 łyżki cukru kilka kropli wanilii szczypta soli 4 – 5 łyżek roztopionego masła 1 saszetka suchych drożdży Masa makowa: mak mielony: 400 g gorące mleko: 0,5 l duże jabłka(...)minut. 5. Obrane jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Bakalie przepłukujemy gorącą wodą i odsączamy. Bakalie, jabłka oraz amaretto dodajemy do masy makowej. Słodzimy miodem. Na koniec dodajemy mannę, jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy. 6. Na każdy placek rozkładamy połowę masy. Możemy zrolować jak roladę, albo skleić tylko brzegi ciasta, aby masa makowa pozostała w środku. Następnie
Kuchnia Na Wypasietradycyjnego już nie wrócę. Spróbujcie i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 30 dag masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Warstwa z jabłkami: 6-7 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego(...)robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę, będzie się kleić ale to nic, nastepnie wkładam na 3 godziny do lodówki, ciasto zrobi się twarde i takie ma być. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję
Wanilia i Kardamonpieczenia i cynamon. W drugiej misce wymieszać jajka, kawę, mleko, olej i zblendowane jabłko. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przygotować kruszonkę, wymieszać ręką płatki z roztopionym masłem (najlepiej je rozkruszyć). Kruszonkę wysypać na ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut
Trufelkowoszklanki mąki krupczatki 2/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 3 żółtka łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 100 g masła 3 brzoskwinie jedno jabłko cynamon Czas przygotowania: 20 minut na przygotowanie ciasta + 30 minut pieczenia Liczba porcji: 8-10 Przygotowanie Na stolnicę wysypujemy obie mąki oraz cukier i wszystko razem łączymy. Dodajemy zimne masło i siekamy je razem(...)zdjęciu). Od brzegu ciasta zostawiamy co najmniej 5 cm pustego miejsca, ponieważ tym przykryjemy owoce. Im mniej zostawimy, tym bardziej „odkryta” będzie tarta. Owoce oprószamy cynamonem oraz lekko cukrem. Następnie zamykamy naszą tartę, czyli pozostawionym brzegiem zakrywamy owoce. Robimy tak kawałek po kawałku, aby cały brzeg „położył się” na owocach i powstały zakładki z ciasta. Ciasto smarujemy jeszcze białkiem
Analiza Smakujabłek 50 -100 g cukru (w zależności od kwasowości jabłek) budyń wanilinowy sok jabłkowy 100 ml (jeżeli jabłka nie puszczą dużo soku, można dodać jeszcze trochę soku) Przeprowadzić obróbkę wstępną, brudnych jabłek, następnie pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Jabłka przesmażyć z cukrem, a budyń rozpuścić w soku jabłkowym, połączyć jabłka(...)zawiesiną i gotować ok 2 minuty mieszając. Lekko przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt. Przy pomocy papieru zwijać roladę tak , aby wzór z ciemnego ciasta wył wyraźnie widoczny. Gotową roladę schłodzić. Artykuł Rolada biszkoptowa z jabłkami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniamaku z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie tego ciasta jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych składników. Składniki: Ciasto kruche 250 g mąki pszennej 100 g cukru cukier waniliowy 1 jajko 150 g margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Na czas przygotowania pozostałych części ciasta wstawić do schłodzenia, do lodówki min 30 minut(...)masę makową. Mąkę wymieszaj z manną i proszkiem do pieczenia, dołóż do maku wymieszaj. Starte jabłka połącz z namoczonymi wcześniej rodzynkami i dołóż do masy makowej, wymieszaj. Ubij białka na sztywno i wymieszaj z masą. Masę wyłóż na podpieczony spód ciasta. Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę, orzechy, masło, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i zagnieć kruszonkę. Gotową rozsyp
gotuj ze mnąmojej teściowej. Zaciekawiła mnie już sama nazwa. Czytając skład nie zauważyłam mąki, więc zastanawiało mnie jak może wyjść ciasto smaczne bez mąki? Zamiast mąki jest kasza manna i jest to najlepszy, pulchny i delikatny makowiec jaki jadłam. Rodzina była zachwycona. Jabłka, które też(...)składzie nadają wilgotności. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko. PRZEPIS 1 szkl. cukru pudru 4-5 szt. jabłek grubo startych 250 g. maku
Kuchnia Pauletteszmniejszania obrotów miksera. Wystarczy miska, cisza i trochę cierpliwości. I czas. Owoców nie dodałam dużo, wystarczyły dwa spore jabłka. Całość dopełnia kruszonka, wypełniająca kuchnię słodkim, maślanym zapachem. Jeśli planowaliście przyjemniej spędzić niedzielny poranek, niż lepiąc się do drożdżowego ciasta, to znajdźcie w internecie filmik "39 sposobów na jajka". Na śniadanie usmażcie zrolowanego omleta. Ale - kiedyś, dajcie polecanemu dziś przeze(...)proporcjach - 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepiamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy uprażone jabłka ( nie mogą być gorące ). Na jabłka wykładamy drugą, rozwałkowaną na całą powierzchnię tortownicy, dość cienką warstwę ciasta. Posypujemy kruszonką zagniecioną z podanych składników. Ciasto pieczemy w 180 stopniach, około 40 - 45 minut. Z proponowanego przepisu można upiec wersję
Kronika Piekarnikachyba jednak zacznę;) Ich największymi wielbicielami są dzieci, jednak dorośli też nimi nie pogardzą! U nas tak się przyjęło, że do racuchów najczęściej dodaję jabłka, ale możecie dodać różne owoce, albo do ciasta w ogóle nie dodawać owoców. Też będą pyszne! Składniki: szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 20g świeżych drożdży, 2 jajka(...)odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać jajka oraz drożdże, wymieszać na gładką masę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie kłaść łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym
Z miłości do słodkościSkładniki: CIASTO UCIERANE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: jabłka 1 kg, cukier 1/2 szklanki, goździki 2 sztuki, woda 4 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram ŚMIETANA: śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 1 łyżka(...)konsystencję wsypać mąkę z proszkiem i tylko połączyć składniki mikserem na gładkie dość gęste ciasto tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzchu rozsmarowac masę jabłkową, herbatniki kakaowe pokruszyć na jabłka, lekko je przycisnąć do masy piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, pod koniec
W Mojej Kuchni Lubięprzeczytałam o tej szarlotce pomyślałam sobie "czy to może się udać?". Po przeczytaniu licznych pochwalnych komentarzy postanowiłam ją wypróbować. Efekt - bardzo proste i szybkie ciasto. Smakuje wyśmienicie, leciutko, jak bym jadła same jabłka :) Na pewno nie jeden raz wrócę do tego przepisu. SKŁADNIKI 1,5 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru (lub troszkę
Złote przepisyteż będzie ok. Po wierzchu posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi ( orzechy nie powinny wsiąknąć w ciast,gdyż są elementem dekoracyjnym). Ciasto piec ok 50 - 60 min w 180 st.C. W tym czasie możemy przygotować jabłka ( jeśli nie mamy musu w słoikach). Jabłka obrać,zetrzeć na tarce,wlać trochę wody oraz sok z cytryny - dusić na małym ogniu. Jeśli(...)chcecie można dodać cukier waniliowy i cukier do smaku,wg uznania.Gdy jabłka się już rozpadną dodać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Gdy ciasto ostygnie przeciąć na dwie części i przełożyć masą jabłkową.Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą ; białą i mleczną robiąc esy - floresy. Zapach jaki unosi się w trakcie pieczenia - uwielbiam go,zresztą tak jak to ciasto.Je
Niespełnione zdolności kulinarnepachnąco, słodko i ciekawie, nic dodać nić ująć. Składniki (na 3 duże porcje): 20g drożdży 150ml ciepłego mleka łyżka cukru 120g mąki i 3 łyżki 1 małe jajko 1 jabłko olej do smażenia Na korzenną śliwkę: 500g śliwek węgierek 2 łyżki wody łyżka miodu po 1/5 łyżeczki mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Zaczynamy(...)sobie śliwki – myjemy śliwki, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Wkładamy je na patelnię. Dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy. Odstawiamy. Po upływie godziny do ciasta dodajemy starte na dużych oczkach jabłko. Dokładnie mieszamy. Na małej patelni wlewamy olej do około 0,5cm wysokości – polecam małą patelnię, wtedy niewiele oleju trzeba, a też łatwiej jest pilnować małej ilości
Smaczna Stronakorzenne. Ciasto na pierniczki dojrzewają jeszcze w kamionce po staropolsku :P, a czas porządków przedświątecznych warto sobie osłodzić choć troszeczkę. Podobne przepisy na w ilgotny piernik przełożony masą owocową i oblane czekoladą są już na blogu ale postaram się jeszcze raz opisać to ciasto moze trochę dokładniej(...)Przepis jest dość trudny nie ze względu na wykonanie, lecz na użyte produkty, a konkretnie mus owocowy. Używam własnych przetartych owoców najczęściej na bazie jabłek z dodatkiem wiśni, porzeczek....itp. Ciasto w zależności od użytego rodzaju i wilgotności tegoż wymaga uważnej obserwacji przy dosypywaniu mąki. Nie może być ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Dotyczy
Gotuj Sam!