łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe lub owoce sezonowe (jagody, wiśnie, jabłka) 2-3 łyżki kakao Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać margarynę, śmietanę, żółtka, 1 cukier waniliowy, ¼ szklanki cukru. Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić ciasto na 3 nierówne części (najpierw na pół, jedną z połówek na 2 części(...)zamrażalnika na czas podpiekania spodu. Kiedy spód się podpiecze i nieco przestygnie, rozsmarować na nim powidła śliwkowe u mnie marmolada jabłkowa i kawałki jabłek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto, na to wyłożyć pianę z 5 białek ubitą na sztywno z 1/2 szklanką cukru i cukrem waniliowym, na pianę zetrzeć na tarce kawałeczek jasnego ciasta. Wstawić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDziś proponuję połączenie jabłek, orzechów włoskich, bananów i galaretki, czyli zupełnie nowe ciasto. Bardzo smaczne i oryginalne ciasto, na które przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej Mamy. Świetnie się sprawdziło u nas na chrzcinach(...)wszystkim smakowało i ładnie się prezentowało na stole. Masa jest w nim dość nietypowa, bo z surowym jabłkiem i surowym jajkiem ale nie bójcie się tego. Wystarczy jajko przed użyciem sparzyć wrzątkiem (najwięcej bakterii jest na skorupce) a ciasto przechowywać w lodówce. Ciasta bez pieczenia są fajne nie tylko dla tego, że robi się je szybko ale przeważnie są też
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamożna dosłodzić ciasto, albo więcej dodać czekolady lub też posypać sobie cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta wyszło około 15 placków. Pierwsza strona na której się smażą jest równa i gładka, ją to właśnie nazwałam wyjściową. :P Druga z racji jabłek jest taka pagórkowata, ale to nic. Tak z jednej jak i z drugiej smakują tak samo
Dieta moja pasjamleko, przesianą mąkę, sodę, cukier waniliowy, żółtka i spirytus (nie trzeba miksować, wystarczy połączyć składniki łyżką). Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszałam z ciastem. Do całości dodałam przygotowane jabłka i rodzynki, wymieszałam. Nakładałam łyżką na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Osączyłam na ręczniku kuchennym. Podałam posypane cukrem pudrem
Kuchenne zapiski EdytyUwielbiam to ciasto- jest proste w wykonaniu I zawsze wychodzi . Dzisiaj druga odsłona tego ciasta , które wcześniej robiłam z jabłkami. Zapraszam I polecam, przepyszne do kawy I nie tylko :)Zaczynamy: Składniki:2 i 1/3 szkl mąki1.5 szkl cukru6 jaj4.5 łyżeczki proszku do pieczenia0.5 szkl wody0.5 szkl oleju3-4 łyżki kakao puszka brzoskwiń Wykonanie:Wszystkie składniki miksujemy(...)razem - około 5 mimut :)Ciasto nalewamy do formy. Brzoskwinie kroimy na cząstki. Dodajemy do ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 45-55 min lub do suchego patyczka.Po upieczeniu, ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Smaki EdytyNasze niedzielne ciasto do kawy, co ważne nie za słodkie, bo takich nie lubimy!. Spora ilość jabłek i masa budyniowa bardzo fajnie współgra z mocno kakaowym ciastem. Wykonanie bardzo proste i szybkie, więc nie szukajcie sobie wymówek :). Składniki na ciasto na dużą formę 25x40 cm: 8 jaj 5 łyżek kakao 5 łyżek mąki pszennej 3/4 szklanki cukru(...)pieczenia oraz kakao, dokładnie miksujemy. 2. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia, ciasto kakaowe rozlać po równo na dwie blaszki, wygładzić wierzch silikonową łopatką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 30-35 minut. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1. Jabłka obrać i zetrzeć na wióra, chwilę smażyć, następnie dodać
Apetyczna babeczkacała otoczka pięknej jesieni - ciepła herbata, ciepły koc, gruby sweter, zaparowane okna, mgła z rana… Z tym właśnie kojarzy mi się to ciasto! Bo jesień jest cudowna! Foremka 24x25 cm Mus jabłkowy: 1,5 - 2 kg słodkich jabłek ¼ szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g rozpuszczonego(...)cynamon. Wlewamy rozpuszczone masło, wodę oraz esencję waniliową. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jabłka zmienią kolor na jasnobrązowy. Gdy znacznie zmiękną i zaczną się rozpadać zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy wodę. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną , mieszamy szybko i energicznie. Odstawiamy do wystudzenia. Kruche ciasto: Margarynę wyjmujemy odpowiedni wcześniej z lodówki, aby była miękka. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy
VioletoweKucharzeniesię różni. Było warto więc i Wam polecam. Jabłecznik z żurawiną Drukuj przepis Składniki ciasto ucierane 250g masła 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli (do białek) warstwa owoców 3 duże jabłka 100g suszonej żurawiny szczypta cynamonu budyń 1 budyń śmietankowy 2 szkl mleka 2 łyżki(...)miksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyjdzie nam gęsta masa. Krok 4 Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Dodawać do ciasta i dalej ucierać. Krok 5 Połowę ciasta rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie obrać jabłka i kroić w plastry. Posypać cynamonem i odsączoną żurawiną. Polać budyniem. Na budyń wyłożyć i rozsmarować pozostałą część ciasta. Nie będzie
CoolinarniePLjeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd, ale smak poczujecie dopiero, jak je zrobicie!:) Można je podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych:) Wypiekane Pierożki z Jabłkami(...)cynamon i sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać rodzynki. Całość dusić ok. 10-15 minut na małym ogniu. Chodzi o to, żeby jabłka miały formę kostek, ale całość żeby się sklejała. Nadzienie pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 5 łyżek mleka 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 gram
Kuchnia smakówsoli lukier: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 białko jajka cukier puder do ozdobienia ciasta: dowolne bakalie (ja użyłam garści żurawiny, skórki pomarańczowej i płatków migdałowych Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Orzechy siekamy (niezbyt drobno). Jabłka obieramy(...)ścieramy na grubych oczkach tarki. Lekko odciskamy nadmiar soku. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po żółtku i mąkę z proszkiem i kaszę manną. Dokładamy jabłka i masę makową. Miksujemy. Dodajemy do ciasta masę makową i bakalie. Mieszamy dokładnie łyżką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Łączymy delikatnie z ciastem. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Pobite gary BarbaryWilgotny i mięsisty murzynek z dużą ilością jabłek i czekoladową polewą. Puszystości i lekkości nadają mu ubite białka, a solidna porcja cieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość na dłużej. Przechowywane pod przykryciem ciasto, z czasem jest chyba nawet jeszcze lepsze. Należy pamiętać, że długość i temperatura pieczenia ma tutaj duże znaczenie. Ciasto pieczemy dosyć krótko, bez termoobiegu, w niezbyt(...)SKŁADNIKI 200 g masła 200 g cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka / białka i żółtka oddzielnie 3 duże jabłka WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę
cool and mintycukru 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek prażonych szczypta cynamonu 5 białek ubitych na sztywną piane z 5-ma łyżkami cukru. Wykonanie: Żłótka utrzeć z cukrem i wymieszać ze śmietaną. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i zagnieść w rękach z kostką pokrojonej margaryny. Następnie połączyć z żłótkami cukrem i śmietaną. Wyrobić ciasto i schłodzić(...)lodówce. 3/4 ciasta rozłożyć na dół blachy a resztę zostawić. Na to położyć prażone jabłka które opcjonalnie możemy posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyc mocno ubite białko. Na wierzch dodać pozostałe schłodzone ciasto utarte na dużych oczkach na tarce lub ukruszone. Piec 45 minut w 180 stopni. (w razie potrzeby czas można przedłużyć o około 5 minut
Lubczyk i WaniliaCumberland Pie, ciasto, które nie jest ciastem, taki oto paradoks. A czemuż tak jest ❓, ponieważ Brytyjczycy słowo – Pie – czyli – ciasto – używają nie tylko, do wyrobów cukierniczych. Cumberland Pie swoim wyglądem przypomina Cottage Pie lub Shepherd’s Pie, ale jest kilka różnic w tych trzech zapiekankach: Cottage Pie , używa mięsa mielonego i purée ziemniaczane. Shepherd(...)mieszanką sera i bułki tartej, by fajnie chrupało. Każde z tych – ciast – swoje początki ma w średniowieczu, kiedy to faktycznie używano ciasta, zamiast ziemniaków i tak do końca nie wiadomo, kiedy zastąpiono ciasto ziemniakami. Cumberland Pie pierwotnie, było robione z różnych rodzajów mięs, suszonych owoców, jabłek i przypraw. Na zakończenie, zapraszam na ciasto, które oczywiście nie jest
RafalCookrazem do masy jabłkowej postanowiłam dodać suszone owoce miechunki, szarlotka dzięki tym owocom ma fajny lekko kwaskowy smak. Składniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 150 gram masła 150 gram cukru 2 żółtka Masa jabłkowa: 4 jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Dodatkowo: Tortownica(...)stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszystko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby powstała kruszonka, 1/3 część odsypujemy do miseczki, pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, w rondlu roztapiamy masło, dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i dusimy
Bajeczna Kuchnia