ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:408/956)

Domowe przetwory z jabłek 179

ryżu zapiekanego z jabłkami. Jedno z nas używa tych jabłek zwyczajnie na kanapkach. Trochę więcej pracy i czasu wymaga zrobienie dżemu z jabłek i mirabelek . Jest znakomity do ciasta drożdżowego i lasagne na słodko . Gdy dojrzeją pigwowce i aronia, warto zrobić konfiturę z jabłek, aronii i odrobiny pigwowców . Używam jej bardzo często do sosów z pulpetami

Weekendy w domu i ogrodzie
Jaglana Szarlotka - bez cukru, mąki i jajek 150

Składniki na tortownicę o średnicy 29 cm:  3 kg jabłek 3 szklanki kaszy jagnalen sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 kopiaste łyżki cynamonu 400

Szkrab Je Sam
Wytrawna tarta z porem, jabłkiem i ziemniaczkiem 99

maki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki soli morskiej 6 łyżek wody  farsz: 300 g pora 3 ziemniaki 2 duże, kwaśne jabłka sól morska pieprz świeżo zmielony- kolorowy olej rzepakowy Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Pora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie(...)plasterki. Następnie przesmażyć na odrobinie oleju. Ziemniaki ugotować, obrać, pokroić w kosteczkę i dodać wraz z jabłkami do pora. Smażyć ok. minuty. Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta możemy wyciąć paski i ułożyć w kratkę na wierzchu naszej tarty. Danie zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Mini jabłecznik na kruchym spodzie z żurawiną i bezą 219

foremek na muffinki) : 4 żółtka 40 g cukru 200 g mąki 130 g masła Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie wykładamy ciastem foremki. Nadzienie: ok. 0,5 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy(...)białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier. Gdy powstanie gładka, gęsta masa można dodać skrobię ziemniaczaną. Wykonanie: Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy na górze małą bezę. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez

kuchcikownia
Murzynek z powidłami i jabłkiem-wilgotny i czekoladowy 70

Murzynek z powidłami i jabłkiem-wilgotny i czekoladowy jest smakowity, mocno czekoladowy, aromatyczny i pachnący. Ciasto można dekorować, przekładać kremem, polać polewą czekoladową czy posypać wiórkami kokosowymi. Murzynek z powidłami i jabłkiem-wilgotny i czekoladowy pochodzi od pani Ewy. Dziękuję ślicznie za przesłanie przepisu. SKŁADNIKI 1//2 szkl.  … The post Murzynek z powidłami i jabłkiem-wilgotny i czekoladowy

Smaczne Potrawy
w kruszonce jabłuszka... 133

nałożyć jabłka; 6 sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Pyszne ciasto marchewkowe z jabłkami 54

sitko. Orzechy posiekać bardzo drobno. Jabłka obrać przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka naciąć u góry. Można pokroić w plasterki. To już zależy od Was. Do masy jajecznej dodać potartą marchew, posiekane orzechy i składniki suche. Dokładnie wymieszać. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto i położyć u góry połówki jabłek(...)dodać również potartą marchew miksować obroty 5, czas 1 minuta dodać posiekane orzechy , obroty wsteczne, czas 20 sekund, obroty 5 Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 45-50 minut. Do suchego patyczka :), czyli po wyjęciu drewnianego patyczka z ciasta musi on być suchy. Ostudzić ciasto i polać lukrem. Ciasto jest bardzo długo świeże, ale musi być

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka z pianką 1019

cytrynowy Ciasto: Wszystkie suche składniki posiekać z masłem. Dodać żółtka, jajko, ekstrakt i śmietanę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę a pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Po godzinie ciastem wylepić natłuszczoną formę (24x36cm) robiąc rant o wysokości ok 2 cm i nakłuwając je widelcem. Posypać bułką tartą. Jabłka(...)Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i kisiel. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Pianę wyłożyć na jabłka. Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Szarlotkę piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Dróżdżówki z jabłkami 139

pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :)Składniki: Ciasto: pół kg mąki2 jajka50 g drożdżypół szklanki cukru pudru1 czubata łyżka margaryny lub masła1 szklanka mlekaszczypta soliNadzienie:3-4 jabłka pokrojone w kostkę1 łyżeczka cynamonu1-2 łyżki cukruKruszonka:6 dag mąki3 dag cukru pudru3 dag masła+jajko do posmarowania(...)roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy

Kuchnia domowa Ani
Cynamonowa tarta z budyniem i jabłkami. 136

cynamonu Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wkładamy do woreczka i do lodówki. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Robimy budyń wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wałujemy schłodzone ciasto i układamy w foremce, nakłuwamy widelcem i Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut. Wyciągamy i studzimy. Jabłka obieramy i kroimy(...)mieszamy z masłem i żółtkiem, ja robię to mikserem. Masę wylewamy na upieczony i ostudzony spód, na wierzch układamy jabłka. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 30minut. Po 15 minutach posypałam wierzch ciemnym cukrem. Wyciągamy ciasto i studzimy 2 do 3 godzin żeby masa zastygła. Smacznego

Wypieki Rene
Beczki z gotowego ciasta francuskiego – przekąska na imprezę 77

gotowego ciasta francuskiego można wiele wyczarować. Przykładem mogą być takie “beczki”, które można wypełnić ulubioną pastą warzywną albo owocami. Świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam Z gotowego ciasta francuskiego polecam również ślimaki(...)pizzowe , gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem , paszteciki z pieczarkami . Z kolei ze słodkości polecam b aklawę z orzechami włoskimi , proste c iastka z jabłkami , rogaliki z czekoladą . Składniki: Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: guacamoli humus z grillowaną papryką baba ganoush pasta z bakłażana

Lamarida.pl
Jabłecznik kwietniowy 129

może potem wyjdziemy :) Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę.  Składniki ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g masła miękkiego 200 g ksylitolu 150 g śmietany 18 %  5 żółtek cynamon  4 łyżeczki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłuszka przesmażane: jabłka słodkie 2,5 kg ksylitol 1 szklanka Krok(...)Przesiewamy mąkę i wsypujemy ją do miski.Dodajemy proszek do pieczenia, ksylitol, miękkie masło,śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Krok 2 Ciasto się chłodzi, a w tym czasie obieram jabłka i robotem ścieram na tarce. Starte jabłka przekładam do garnka i wstawiam na gaz.Przesmażam jabłka

Różowa kuchnia
Bułki paryskie czyli drożdżówki z jabłkami 178

polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne: Wykonanie ciasta: Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka (nie gorącego), dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. ciasto stanie się śliskie i błyszczące. Pozostawić w misce (przykryć(...)krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki masy). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta, a następnie ułożyć na nim paski z ciasta (jeśli są na tyle długie to można spróbować zawinąć je pod bułeczkę).  Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odłożyć

Mania Wypiekania
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką 241

marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru. Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :) Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto: Składniki na tortownicę(...)czasu mieszając, by się nie przypaliły. Budyń rozpuścić w wodzie, wlać do owoców i zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na obie części przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa 200 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w1/3 szkl. wody cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie

Cynamonowe szczęście
Szarlotka pod croissantem 172

szklanka Jajka 2 szt. Jabłka 2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekanym masłem, mieszać palcami do otrzymania kruszonki. Następnie dodać(...)jabłka, cukier i jajka rozbełtane w mleku. Wymieszać raz jeszcze aby nie było śladów suchej mąki. Przełożyć do przygotowanej formy, przykryć ciastem croissant i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia