ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:408/956)

Warkocz Drożdżowy z Marcepanem 156

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu drożdżówka. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy a zachwyca smakiem. Słodki marcepan idealnie współgra z ciastem drożdżowym. Chrupiące migdały i soczyste jabłko wzbogacają jej smak. Robiłam ją już trzy razy, wiec jak się domyślacie musi dobrze smakować. I choć z marcepanem, który bardziej zarezerwowany jest na święta Bożego Narodzenia tak i świąteczny Wielkanocny stół nią(...)letnie mleko z tłuszczem, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i ponownie zostawiamy do napuszenia, około 30 minut. Ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy, lekko podsypując mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt około 35 x 40 cm. Marcepan, migdały, obrane i pokrojone na kawałki jabłko, konfiturę i żółtko umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do połączenia się składników, marcepan powinien nam się ładnie utrzeć. Rozwałkowany

Made By Mom And Son
Jabłecznik z czekoladą 180

gram cukru pudru lub drobnego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Cukier wanilinowy Jabłka prażone – słoik ok. 1 l Bułka tarta Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli(...)garnku umieszczamy miseczkę z czekoladą. Podgrzewamy ). Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę (ciepłą ale nie gorącą). Mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną ( najlepiej zostawić łyżeczkę margaryny od ciasta ) i posypujemy bułką tarta. Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy. Łączymy. Na blaszkę wykładamy ciemną masę, jabłka i jasną masę ( blaszka typowa prostokątna ). Pieczemy w piekarniku w temp

Smaki Ewy
Jabłecznik inaczej z ciasteczkami i masą z kisielem jabłkowym 163

ciasta osobno. Na każdym cieście rozkruszyć ciastka. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec przez 10-15 minut. Forma okrągła o średnicy 26 cm. Wyjąć ciasto z formy i ostudzić. Masa jabłkowa – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Odlać trochę soku(...)proszek budyniowy i cynamon.Jeśli nie lubicie z cynamonem możecie go pominąć. Zagotować jabłka w soku i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Zagotować cały czas mieszając, masa powinna zgęstnieć. Lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier waniliowy. Układanie ciasta – na płaski duży talerz do ciasta położyć pierwszą warstwę ciasta i rozłożyć 1/3 masy jabłkowej, natychmiast

Kuchnia Pokoleń
Salceson 188

Wykorzystując mnóstwo jabłek, które są i chęć zmiany ciasta znalazłam w internecie przepis na to ciasto. Przepis ciekawy i ciasto wyszło przepyszne, mięciutkie i warte zrobienia jeszcze nie raz, równie dobrze będzie smakowało z dodatkiem orzechów. Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego cukier waniliowy 1 łyżka kakao(...)Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao oraz cynamon. Całość wymieszać na jednolita masę. Dodać jabłka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać masę. Piec przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem

Motylkowa Kuchnia
Drożdżówki z jabłkami 290

Składniki Ciasto - 50 dag mąki - 4 dag świeżych drożdży - 4 jajka - 10 dag cukru - 10 dag roztopionego masła - szczypta soli Nadzienie - 50 dag pokrojonych w kostkę jabłek - 4 dag masła - 4 łyżki cukru -  4 łyżki wody - ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie Do rondla wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzać delikatnie aby cukier się rozpuścił. Zwiększyć płomień, dodać masło. Gdy masło(...)jabłka, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, mieszając. Nadzienie zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać i przestudzić. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany wcześniej rozczyn, 2 jajka,2 żółtka – białka zachować – cukier i sól. Wyrobić ręcznie aż ciasto

Świat Smaku
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 162

wody płaska łyżeczka sody oczyszczanej Nadzienie: 4 spore ziemniaki ugotowane al dente 2 średnie jabłka duża cebula por biała część 300 g wędliny szklanka żółtego sera łyżka majeranku sól  i pieprz do smaku łyżka masła i bułka tarta do formy Ze składników zagniatamy ciasto, tej wody to tyle ( ja dałam 4 łyżki) aby ciasto się ładnie zbiło(...)oraz majerankiem, przykrywamy połową tartego sera. Na ser dajemy por z cebulą, na to wędlina i resztę sera, następnie idą plastry obranych  jabłek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Na koniec dodam tylko tyle, że nie spodziewałam się, że jabłka

Dieta moja pasja
Muffinki z jabłkami i cynamonem + film 321

muszkatołowej i cynamon. Wszystkie składniki ( niezbyt dokładnie ) ze sobą łączymy. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około 25 minut. Po upieczeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem.     Artykuł Muffinki z jabłkami i cynamonem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
CIASTO Z JABŁKAMI 160

koniec dodawać po jednym żółtku ubijając na pulchną masę. Następnie dodać stopniowo olej. Na końcu delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i układamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez

Prosto i Smacznie z Anetą
Serowa tarta z jabłkami 244

szczypta soli, 1 jajko. NADZIENIE : 2 jajka, 250g sera ricotta lub chudego twarogu, 4 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ), 3 jabłka, sok z cytryny, konfitura z żurawiny, łyżka miodu Wykonanie:   Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę,owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)wyłożyć blachę, wylać masę serową.  Na masie ułożyć cienko pokrojone jabłka.  Piec 40 min w 180 st. C. Na 5 min przed końcem pieczenia, jabłka polać miodem. Upieczone ciasto udekorować konfiturą. Smacznego

kolorowotorcikowo
Placuszki owsiane z jabłkiem 171

najbardziej możemy użyć owsianej. Mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ksylitom. Całość podlewamy stopniowo mlekiem, mieszamy.  Mleko wlewamy na oko, tak aby konsystencja ciasta była jak do naleśników. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do miski, mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Kładłam po 2 łyżki masy na jednego placka. Podajemy

VioletoweKucharzenie
OWOCOWE ROLADKI DROŻDŻOWE 123

cukier i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wystudzoną margarynę. Zagniatamy ciasto, wałkujemy cienko na prostokąt.  2.Farsz: Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę.  3.Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy jabłkami i cynamonem. Zawijamy szerszy bok do środka z 1 i 2 strony, tniemy na 2-3 cm paski, układamy

słodki bratek
Szarlotka pod chmurką z różową rosą 134

Szarlotka  . Teraz czas na nową, nieco odnowioną i myślę ,że równie smakowitą :) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła/dobrej margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki cytryny cukier waniliowy cynamon wedle uznania  Pianka(...)białka 3/4 szklanki cukru Wykonanie : Składniki na ciasto należy połączyć razem i wyrobić ciasto, które wykładamy na kwadratową blaszkę - ciasto będzie wyższe. Można też ciasto wyłożyć na podlużną blachę, co spowoduje mały spadek wysokości ;) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Kropimy cytryną i dodajemy do nich wymione składniki. Wszystko mieszamy i wykładamy masę na ciasto. Jeżeli jest za dużo

W Moim Magicznym Domu
Bośnia i Hercegowina - Sarajewska baklawa z jabłkami (Jabukovača) 136

Sarajewa. Pierwszy raz spróbowaliśmy go w kawiarni Panna Cotta w podsarajewskiej miejscowości Ilidža. Z racji, że uwielbiamy wszystkie słodkości z ciastem filo w roli głównej, jabukovača od razu przypadła nam do gustu. Składniki (6-8 porcji): - 5-6 jabłek (kwaśnych)  - 1 łyżka oleju  - 2 łyżki cukru  - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 9 listków(...)ciasta filo - 50 g margaryny lub oleju Syrop: - 1/4 szklanki cukru - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1) Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubszych oczkach tarki. Smażymy na oleju z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym, aż woda odparuje (około 15 minut). Jabłkowy farsz odkładamy na bok do ostygnięcia.  2) Rozpuszczamy margarynę/wegańskie masło

Roślinożerni urlopowicze
Serowe ciastka z jabłkami (uśmiechnięte ciastka) 460

masła (lub mniej, patrz: wstęp) 250 g mielonego półtłustego twarogu szczypta soli 3 jabłka cukier puder do posypania cynamon do oprószenia jabłek Przygotowanie: Do mąki dodać szczyptę soli, twaróg, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i na 30 min. włożyć do lodówki (niecierpliwi mogą ten etap pominąć). W międzyczasie umyć jabłka, usunąć gniazda(...)nasienne i pokroić je w ósemki. Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 4 mm (w razie potrzeby podsypać mąką) i szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku (tuż przy brzegu) położyć cząstkę jabłka i posypać ją cynamonem (jabłka można też posypać odrobiną cukru - ciastka będą słodsze). Krążki składać

Domowa Cookierenka Agi
Racuchy drożdżowe z jabłkami 139

możecie je obrać. Składniki najlepiej, aby miały temperaturę pokojową, a mleko powinno być lekko podgrzane, ale nie gorące. Rozrobione ciasto przed smażeniem odstawić w ciepłe miejsce, aby podrosło. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami: 3 jajka 400 ml mleka 500 g mąki 40 g świeżych drożdży łyżka roztopionego masła 2 - 3 łyżki(...)rosnąć i podwoiły swoją objętość. Do przesianej mąki wmieszać wyrośnięte drożdże i cukier, następnie dodać masło, pozostałe lekko podgrzane mleko, roztrzepane jajka i wymieszać.  Jabłka pokroić w drobną kostkę, wmieszać w ciasto i odstawić w ciepłe miejsce no około 20 minut, aby masa zaczęła rosnąć. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodać więcej mąki, a jeśli zbyt gęste

Gotuj w domu