ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:400/956)

Jabłecznik na kruchym cieście 109

szkl. cukru pudru 3 całe jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg jabłek cynamon WYKONANIE: Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga(...)natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min. Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody i odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut. I ciasto gotowe

Dziś Ja gotuje
Orkiszowa tarte flambée z kozim serem 142

jabłkiem, rozmarynem i czerwoną cebulą. A szanowny Pan Szpinak Świeży dzielnie spaja koleżków :) W takim razie wybierzmy się na majową, podniebieniową wycieczkę! Voyage, voyage! :D Orkiszowa tarte flambée z kozim serem Potrzebujesz: Na ciasto: 110g mąki orkiszowej 110g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 125ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego Na farsz: 200g koziego niefermentowanego sera 2 jabłka(...)łyżka octu balsamicznego sól Sposób przyrządzenia: 1. Z podanych wyżej składników  NA CIASTO   zagnieć elastyczne ciasto ( w miarę potrzeby dodaj więcej mąki) i odłóż pod ściereczką na ok. 20min. 2. W miseczce wymieszaj kozi ser z mlekiem i poszatkowanymi igiełkami rozmarynu. 3. Pozbaw jabłka koszyczków nasiennych, pokrój w cienkie plasterki i obsmaż na 1 łyżce oliwy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jabłecznik Na Kruchym Cieście 89

szkl. cukru pudru 3 całe jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg jabłek cynamon WYKONANIE: Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga(...)natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min. Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody i odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut. I ciasto gotowe

Dziś Ja gotuje
szarlotka z dynią i rodzynkami 143

Jabłka i dynię, czyli typowe dary jesieni możemy połączyć w jednym cieście. Dodatek dyniowej konfitury wzbogacił smak tradycyjnej szarlotki, nadał jej też żywego koloru. Ja podałam ją na ciepło, z lodami i bitą śmietaną ale na zimno smakuje dobrze, jak zwykła szarlotka. To taki wypiek do codziennej herbatki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki(...)jedną wylepić dno foremki i podpiec w 200*C przez 10-15 minut.  W tym czasie przygotować nadzienie. jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z cynamonem, dodać rodzynki i dżem dyniowy. Wyłożyć na podpieczony spód i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do pieca i piec w 200*C aż wierzch się zarumieni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułki drożdżowe z jagodami i jabłkiem 92

składniki. PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI I JABŁKIEM Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka szczypta soli słoik 200g musu jagodowego słoik 450g jabłek prażonych Jak zrobić bułki drożdżowe z jagodami i jabłkiem: Najpierw w ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy(...)Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Następnie ciasto dzielimy na 14-16 części, każdą lekko rozpłaszczamy na prostokąt (na jednym końcu robimy nacięcia w formie pasków), kładziemy na cieście po jednej stronie trochę musu jagodowego i trochę jabłek, zawijamy formując podłużną

Dorota Smakuje
Szarlotka na kruchym cieście-tatrzańska +FILM 134

jabłek -2 łyżki cukru pudru -3 łyżki bułki tartej  -łyżka mąki ziemniaczanej -cynamon  Składniki na ciasto dajemy do miski, masło polecam sobie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lepiej będzie się zagniatało ciasto. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części większą i mniejszą -przekładamy do woreczków i wsadzamy do lodówki na ok 1 godzinę lub na pół godziny(...)złoty kolor. następnie podpieczony spód smarujemy powidłami Jabłka obieramy i szatkujemy na plasterki lub kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do jabłek cukier puder (chyba ze macie słodkie jabłka to nie ma potrzeby)  dodajemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i cynamon Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach lub urywamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PROSTE CIASTECZKA Z JABŁKAMI Z 3 SKŁADNIKÓW 161

potrzebujemy tylko 3 składniki: mąkę, ser biały i masło.Niesamowicie kruche i delikatne, a w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. SKŁADNIKI 250 g twarogu mielonego (jak na sernik) 250 g masła w temperaturze pokojowej 250 g mąki pszennej 2 słodkie jabłka cukier puder do oprószenia WYKONANIE Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na drobne cząstki takie ćwiarteczki :) Nastawiamy(...)śli jest zbyt mokre, podsypujemy mąką. Wałkujemy ciasto na grubość około 2 mm i wykrawamy za pomocą szklanki kółka.  Na połowę kładziemy cząstkę jabłka, którą przykrywamy drugą połówką. . Postepujemy tak z pozostałym ciastem. Ciasteczka układamy na blaszce w lekkich odstępach od siebie(uwaga - rosną ). Pieczemy około 15 minut.Pilnujemy żeby za bardzo się nie przypiekły :). Gdy ciastka ostygną, oprószamy

Mała w garnku miesza
Jesienny jabłecznik. 120

może macie chęć na jakieś pyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki- przed(...)papierem do pieczenia i wkładamy całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło, studzimy.       Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około 5-10 minut

Rozpustne gotowanie
Jabłka w cieście 180

Mąkę (należy przesiać), cukier waniliowy, cukier kryształ i szczyptę soli wsypać do miski. Dodać jajka, mleko olej i za pomocą miksera na średniej wielkości wymieszać ciasto. Ma mieć ono konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać, wydrążyć pestki i pokroić w plasterki. Następnie maczać je w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem

Krakowskie smaki Ani
Ekspresowy piernik z jabłkami 111

zapomniały, bądź nie miały czasu, aby przygotować piernik staropolski na święta… 🙂 Piernik sam w sobie jest bardzo wilgotny ze względu na dodatek jabłek. Ekspresowy piernik z jabłkami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Ekspresowy piernik z jabłkami 111

zapomniały, bądź nie miały czasu, aby przygotować piernik staropolski na święta… 🙂 Piernik sam w sobie jest bardzo wilgotny ze względu na dodatek jabłek. Ekspresowy piernik z jabłkami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Mazurek jabłkowo-cytrusowy 166

Składniki : Ciasto szklanka mąki krupczatki jajko skórka starta z limonki łyżeczka miodu 1/4 kostki masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa 150 ml (pół słoika) wekowanych jabłek galaretka cytrynowa (ok. łyżki) Zagnieść ciasto z przeznaczonych na to składników. Wyłożyć do formy (10 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto palcami (jest miękkie, więc się poddaje), pamiętając

Weekendy w domu i ogrodzie
RACUCHY Z JABŁKAMI 98

Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy kefir, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz mąkę i ubijamy trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na 20-30 min.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Racuchy smażymy z obu stron

Kuchnia MagdaLeny
Powidła z aronii i jabłek 46

prosto z krzaka, proponuję w postaci powideł. Wspomniane już garbniki zapobiegają szybkiej fermentacji, dlatego przetwory z aronii długo pozostają przydatne do spożycia. Moje powidła zawierają również jabłka i są doskonałe do pieczenia ciast typu pleśniak lub do ciasteczek. Składniki: – 1,2 kg aronii – 800 g jabłek pokrojonych, obranych ze skóry i bez gniazd nasiennych – 300 g cukru

To co kocham