ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:405/956)

Biszkopt z jabłkami i kiwi. 169

Lubimy te włochate, niepozorne owoce, kryjące w sobie niespotykany, słodki smak, delikatnie przełamany kwaskową nutą. Idealnie sprawdza się jako dodatek do słodkich ciast, jest pyszne i świetnie się prezentuje. Dzisiaj zapraszam na leciutki biszkopt, zbilansowany smakiem jabłek i kiwi. Pycha! Składniki na biszkopt z jabłkami i kiwi 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki(...)obieramy i kroimy w dosyć cienkie plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, delikatnie układamy plastry kiwi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z bezą 156

szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, jedną ciut większą od drugiej. Obie włóż w woreczki plastikowe i schowaj do zamrażalnika na około 30 minut.  W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierz je ze skóry, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki (u mnie łódeczki) i wrzuć(...)program góra/dół. Blaszkę wysmaruj masłem, wyjmij z zamrażalnika większą kulę. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto wyrównaj, lekko dociśnij dłonią. Włóż do piekarnika na 10 minut, aż się zarumieni.  Na podpieczonym spodzie ułóż jabłka i wyrównaj. Wyjmij z zamrażalnika mniejszą kulę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach na warstwę jabłek

Garniec Magalie
Bezglutenowe rogaliki nadziane jabłkami 171

SKŁADNIKI: CIASTO: 2,5 szklanki mąki owsianej 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 banany (ok 200g) 1/4 kostki drożdży 0,5 szklanki mleka migdałowego NADZIENIE: 400g obranych jabłek 2 łyżki cynamonu 2 łyżki miodu/ksylitolu/cukru  WYKONANIE: Banana blendujemy z drożdżami i odkładamy na ok 10 min pod przykryciem. Olej kokosowy chwilkę podgrzewamy, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy, dodajemy do zblendowanych(...)Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy (wcześniej lekko podsypujemy je mąką). Rozwałkowane ciasto kroimy na 4 kawałki- każdy z nich nadziewamy łyżeczką nadzienia, następnie zawijamy i zakręcamy rogi. Pieczemy 20 min w 175 stopniach. Mus: Jabłka kroimy w malutką kosteczkę, wcześniej oczyszczając je z nasion. Na patelnię wlewamy niewielką ilość wody, po czym dodajemy jabłka- dusimy

healthy dreams
Niebo w gębie 168

margaryny lub masła - 2 jajka - 4 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 50 dag jabłek   Składniki na bitą śmietanę: - 3 szklanki gęstej śmietany - 1 opakowanie cukru waniliowego - 15 dag cukru   Najpierw robimy ciasto. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy mleko. Masło rozpuszczamy w garnku i jak przestygnie dodajemy(...)części. Najpierw pieczemy jedną część w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu kiedy lekko zbrązowieje. Następnie przygotowujemy kolejne części ciasta. Drugą część ciasta wykładamy do formy i ścieramy na nią jabłka na grubych oczkach. Ja użyłam gotowe jabłka ze słoika mojej roboty. Jabłka przykrywamy trzecim plackiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Kuchenne Wariacje
FIT BABECZKI JABŁUSZKOWE Z PŁATKAMI JAGLANYMI 152

ciasto i czekam aż zapach szarlotki wyciągnie moje śpiochy z łóżek.  Do tego serwuję duży kubek kakao i cieszę się ze szczęścia moich dzieci, kiedy jedzą  SŁODYCZE NA ŚNIADANIE... ...ich nieświadomość ... i moja satysfakcja z faktu, iż jestem w stanie dorzucić trochę "dobrych produktów" do tych ich słodkości. Gdy macie więcej czasu warto zrobić różyczki z  jabłek(...)drugiej misce mieszam trzepaczką jajka z cukrem a następnie dodajemy oliwę, jogurt i mus jabłkowy wsypuję suche składniki, szybko mieszam łyżką dodając rodzynki i posiekane orzechy przekładam ciasto do foremek z plasterków jabłek formuję różyczki i układam na babeczkach. Piekę 20-25 minut. Róże z jabłek jabłka przekrawam na pół, kroję w cieniutkie plasterki,  duszę

Upiecz sobie babeczkę
Muffinki - mini szarlotki 236

sól. W drugim naczyniu umieścić składniki "mokre": jajko, olej, sok jabłkowy i maślankę. Składniki w obu naczyniach wymieszać i połączyć ze sobą. Na koniec dodać jabłka i wymieszać z resztą ciasta. W formie do muffinek ułożyć papilotki i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym do 180 st.C. piekarniku przez 20-25 minut.  Smacznego

Pasja Smaku
Szwajcarska cholera w wersji bezglutenowej 133

poszłam wieczorem na spacer, a następnego dnia poszalałam na siłowni i wszystko z pożytkiem dla mojej kondycji.  Cholera to tradycyjna szwajcarska tarta z kruchego ciasta wypełniona farszem z ziemniaków, pora i jabłek. Ja dodałam też trochę boczku, bo miałam akurat w lodówce i jakoś tak naturalnie mi się komponował z resztą składników. Aby ciasto się nie rozsypało połączyłam(...)dusimy, aż sok który puściły jabłka odparuje.  Gdy por i jabłka przestygną, mieszamy je z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i startym na tarce serem, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.  Jajko należy dokładnie rozbełtać, 2 łyżki odkładamy do posmarowania ciasta przed pieczeniem. resztę dodajemy do ciasta, które zagniatamy z mąki, szczypty soli i kawałków zimnego

Quinoa Raz!
Drożdżówki z prażonym jabłkiem i gruszką 73

Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia drożdżówek nadzianych prażonymi jabłkami oraz gruszką i posypanych kruszonką. Drożdżówki są maślane w smaku i nadziane dużą ilością duszonych owoców. Wbrew pozorom domowe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Składniki na 10 dużych sztuk: ciasto drożdżowe 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1/4 szklanki zwykłego cukru (70 g) 1/2 szklanki mleka(...)soli, wlać mleko oraz dodać żółtka, całe jajko i roztopione masł o. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykryć je ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia (około 1 godzina) . W międzyczasie przygotować farsz: jabłka oraz gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Owoce przełożyć do garnka, zalać odrobiną wody, posypać kwaskiem cytrynowym i cukrem

Ugotować
Sernik jabłkowy bez pieczenia 472

łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego  Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis:  Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając na małym ogniu(...)średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje.  Kiedy sernik stężeje, do pozostawionych uduszonych jabłek dodajemy cynamon, cukier, raniej rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku

Kuchnia Łukasza
Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 166

ciele. Aromat pigwy jest subtelny, ale tak cudownie wonny, że pochylam się nisko nad filiżanką, by chłonąć go jak najwięcej.  Tworzy idealne tło do ciasta. Chlebek imbirowy ze znalezionymi we mgle jabłkami pięknie pachnie korzeniami. Otwieram słoik jabłkowego musu, który dzięki rozmarynowi zyskał wyjątkowy, jesienny smak.  Późne śniadanie. Z mgłą za oknem. Z ciepłą herbatą. Imbirowym chlebkiem(...)rubinową jabłonią.  A jak Wy czekacie aż opadnie mgła? MUS JABŁKOWY Z ROZMARYNEM  Mus jest idealnym "smarowidłem" do ciast korzennych, imbirowych oraz do naleśników. Może być też wspaniałym pomysłem na świąteczny upominek.   10 jabłek, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu 3 średnie gałązki rozmarynu Wszystkie składniki umieścić w garnku

KUCHARNIA
Miodowy orzechowiec z kremem i biszkoptem toffi +FILM 99

Cześć Kochani, mamy jesień a jak jesień to pyszne jesienne ciasta :)  Osobiście jestem wielką fanką wszelkich wypieków z orzechami, jabłkami, miodem itp :) Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto orzechowiec z kremem i biszkoptem toffi  Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zrobienia choć troszkę czasochłonny, ale warto-bardzo polecam i zapraszam Zapraszam też

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Proste ciasto na maślance z owocami 115

szklanki oleju  * ulubione owoce  * opcjonalnie zmielone migdały i cukier trzcinowy  Przygotowanie : Suche składniki wymieszać. Mokre składniki wymieszać i połączyć razem z suchymi. Ciasto przelać do tortownicy. Ulubione owoce - u mnie jabłko i kiwi - pokroić w plastry i powtykać w ciasto. Całość posypałam zmielonymi migdałami i cukrem trzcinowym.  Piec około 50 minut w 180 stopniach, do suchego

Magiczne Życie Marty
Kruche ciasteczka z jabłkiem 360

śmietany 18% szczypta soli   Dodatkowo: 3 jabłka, cukier puder do posypania ciasteczek Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy. Wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki. Układamy krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy (na połówkę) ósemkę, lub cieńszy kawałek jabłka (jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, lub dwunastki – da się ) Przykładamy jabłko drugą

MojaQchnia.pl
Jabłecznik pełnoziarnisty 216

udźwignie 1 łyżeczka cynamonu - mój dodatek jabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże 100g rodzynek masło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy 2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę - musi mieć kolor(...)sodę oczyszczoną, cynamon i wymieszać. Suche składniki wmieszać do masy jajecznej na najniższych obrotach miksera. Jabłka z kompotu pokroić na mniejsze cząstki. Odmierzyć rodzynki. Jabłka i rodzynki wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć masę - pomagając sobie łyżką . Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Ciasto wstawić do nagrzanego

Grunt to przepis!
Warsztaty z Kukbuk i Zuryski torcik parafialny z migdałami i marcepanem 173

startego na dobnej tarce migdały - 100 g posiekanych skrobia kukurydziana - 1/2 łyżki kwaśna śmietana - 100 g dżem owocowy - 50 g jabłka - 3 szt Etap I - Ciasto  Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść . Wylepić małe foremki do tart (w naszym przypadku była to blaszka jak na muffinki)  Etap II - Nadzienie Jajka ubić razem z cukrem, następnie dodać(...)migdały, skrobię i śmietanę. Etap III - Pieczenie Wyjmujemy foremki do tarty z lodówki na spód dodajemy po łyżeczce dżemu, następnie  wlewamy krem. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłka. Pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.      Studio The plate  zachwyca od wejścia jest bardzo nowoczesne ale przytulne i z bardzo dobrym sprzętem, organizują bardzo

Wylizany Rondel