Jabłka i gruszki to dary jesieni, które zamknęły w sobie gorący oddech lata- cieszmy się ich smakiem! Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej pół kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 ml aromatu pomarańczowego 5 łyżek śmietany 3/4 szklanki cukru Kisiel jabłkowy: Karmelizowane jabłka - przepis znajdziecie tu: KLIK Cynamon 5 łyżeczek(...)aromat pomarańczowy,jajka i śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita masa. Chłodzić w lodówce minimum godzinę. Wyłożyć ciasto do tortownicy. Nałożyć przestudzony kisiel jabłkowy (Karmelizowane jabłka podgrzać z cynamonem i mąką ziemniaczaną). Gruszkę obrać i ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo startymi skórkami z pomarańczy i cytryny. A następnie
Karczma Honoriettywymieszać składniki. Dodać jajka, letnie mleko, olej rzepakowy i wyrabiać ciasto z 7 minut. Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Forma silikonowa 26 cm, ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, wsypać pokrojony drobno rabarbar i jabłka. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec
W Mojej Kuchni LubięSzybkie, proste i bardzo smaczne ciasto z wykorzystaniem smoothie jabłko-czarna porzeczka od BobSnail . Polecam! Składniki: 2 jaja 40 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 100 g banana bez skórki 50 g mąki jaglanej szczypta proszku do pieczenia 120 g smoothie jabłko-czarna porzeczka Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, olej, mąkę(...)proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Do natłuszczonej formy przelać połowę masy. Na jedną połowę nalać smoothie, zalać masą ciasta i następnie nalać ostatnią cześć smoothie. Piec przez 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestajestem jak wyjdą te bułki z wykorzystaniem innej mąki np. orkiszowej Ślimaczki drożdżowe, składniki na około 15-16 bułeczek: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki 250 ml mleka 40 g drożdży 1 małe jajko 100 g cukru 70 ml oleju Ciasto szykujemy dzień wcześniej. Wszystkie produkty są zimne prosto z lodówki. W mleku rozpuszczam drożdże (połamane wrzucam do mleka(...)momentu powstania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykrywam ciasto folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc do wyrośnięcia. Następnego dnia szykuję bułki. Ciasto zagniatam na podsypanym mąką blacie tworząc wałek. Wałkuję cienki prostokąt o wymiarach około 40×50-60 cm. Na cieście rozsmarowuje serek i układam ostudzone wcześniej jabłka. Zwijam w rulon, a następnie kroję
Relaxtimepuch, tak jak na biszkopt. Miksując dalej dodajemy śmietany. Wsypujemy mąkę mieszając już tylko łyżką. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy gesto jabłka brzuszkami do góry. Pieczemy ciasto w temperaturze 180st przez około 1 godzinę. Dżem porzeczkowy podgrzewamy w garnuszku, jak zrobi się płynny, oblewamy ciasto. Odstawiamy na godzinę
Gotowanie moimi oczamipianką , pyszna rozpływająca się w ustach. Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną
Pyszności Słodkościczasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie półplasterki(...)podgotować około 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym (ja to zrobiłam na dużej patelni), po czym przełożyć je pojedyńczo na płaską powierzchnię. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wyciąć prostokąt, w zależności od wielkości jabłek u mnie był szerokości około 5 cm. Ułożyć jabłka Złożyć na pół i zawinąć Uformować różyczkę Przełożyć do formy na muffinki (delikatnie posmarowanej olejem
greenscarfjaja 30 g cukru kokosowego 200 g skyru naturalnego 120 g banana bez skóry 40 g skrobi ziemniaczanej 27 g galaretki jabłko-mango-dynia-chia 27 g galaretki w czekoladzie jabłko-wiśnia Sposób przygotowania: Kruche ciasto W misce wymieszać mąkę z cukrem kokosowym oraz olejem kokosowym. Całość dokładnie zagnieść i wyłożyć formę do pieczenia. Masa serowa Jaja utrzeć
Truskawkowa Fiestalubi! W sezonie warto wybierać te, które jesienią czy zimą są tylko w wersji mrożonej, np. truskawki, borówki, agrest, czereśnie, jagody, itp. Zimą zastąpcie je bananami, jabłkami, pomarańczami lub dowolnymi ulubionymi - ciasto naprawdę jest wdzięczne i zasmakuje z każdym owocem. Uwierzcie:) I jeszcze jedno: do ciasta dodałam orzechy i wiórki kokosowe - tu też dowolność, takie ciasto będzie smakować
Zasmakuj Kuchnijabłko pokrojone w kostkę Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Dodać jajko, stopione masło, ricottę, sól i miód. Wymieszać. Dodać płatki jaglane i połowę pokrojonego jabłka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą część jabłka również ułożyć na papierze. Piec około 15 minut, aż bułeczki się zrumienia. Podawać
Poranek na słodkonakłuć widelcem i piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i przesmażyć z cukrem. Do jabłek dodać przyprawy, rodzynki i wymieszać. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim masę jabłkową. Na masę zetrzeć drugą część ciasta na tarce z dużymi otworami i piec ok. 30 minut
Gorący kąsekdodać sól, mód, dyniowe puree, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksująć dodawać porcjami mleko i dolewać wodę. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans. Przed smażeniem skorygować ilość płynów. Jeśli ciasto nie rozlewa się swobodnie na patelni dodać odrobinę więcej wody jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ponownie przekroić(...)minut patelnię naleśnikową posmarować pędzlem umoczonym w maśle lub oleju i na mocno rozgrzaną wylać pierwszą porcję ciasta. Manewrując patelnią lub przy pomocy patyczka rozprowadzić równomiernie ciasto na całej patelni. Piec do wykończenia składników dowolnie złożone naleśniki podawać z przygotowanymi jabłkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier wanilinowy, jajka, mleko dodać do dzbanka blendera i wszystko dobrze zmiksować (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypać mąki lub wlać mleko gdy jest zbyt gęste , przelać do miski i odstawić na 30 minut. Do ciasta wsypać drobno pokrojone bez pestek śliwki i obrane jabłko, łyżką wymieszać. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką dużą porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczyć
W Mojej Kuchni Lubiępiance lekkie i delikatne. Do jego przygotowania można użyć ulubionych owoców sezonowych, w moim przypadku były to borówki, ale równie dobrze sprawdzą się truskawki, maliny, brzoskwinie, jabłka czy rabarbar. Takie domowe ciasto idealnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawki czy herbaty, a także kiedy przyjadą goście. Składniki na kruche ciasto z jogurtową pianką i owocami: 5 żółtek
e-PrzepisyKulinarne