Proponuję dziś przepis na proste i szybkie ciasto i jakże pyszne - placek z jabłkami babci Jasi - to jest przepis sprzed lat, z PRL'u - z czasów mojego dzieciństwa, a ciasto fantastyczne. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne , nawet na drugi dzień, serdecznie polecam. Jak każdy przepis z PRL'u i ten był na bazie margaryny, a ja oczywiście
Kawa z mlekiemberety w kolorze oliwkowym - nieuzbrojony, raczej niegroźny Cel dodatkowy: Unikać kontaktów z lokalnymi mieszkańcami ! Składniki: - mąka - jabłka - bazylia - ketchup - kwiaty forsycji Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, smażymy i posypujemy bazylią. Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego smażymy naleśniki. Wkładamy jabłka do naleśnika, składamy na pół, polewamy ketchupem i posypujemy kwiatami forsycji
Kryzysowa Książka KucharskaWiosnę czuć już nosem:) Dni są wyraźnie coraz dłuższe, ptaszki pięknie śpiewają, robi się coraz cieplej – nareszcie:) Czas więc odstawić na jakiś czas ciasta piernikowe, miodowe czy te z jabłkami, na rzecz czegoś lżejszego, orzeźwiającego:) Jeśli taka opcja Wam odpowiada, mam dla Was właśnie takie ciasto. Bardzo smaczne, bardzo lekkie, bardzo orzeźwiające:) W kolorach, które osobiście najbardziej kojarzą
Smaki Na TalerzuNasza wspaniała dynia powoli znika ze sklepów, więc trzeba ją wykorzystać, póki jeszcze czas. Ostatnio były muffinki, zupy, dania obiadowe z jej użyciem, więc czas na ciasto! Przed Wami placek dyniowy z jabłkami, pyszny, zdrowy, wilgotny wypiek z nutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska
Be Fit Be StrongMini słodkości w jesiennym klimacie czyli... ... muffinki z jabłkiem i cynamonem (o tak, baaardzo pachną cynamonem!). I jeszcze z małą niespodzianką ukrytą w środku - cukierkiem toffi! ;) Upiekłam je wczoraj z myślą o podarowaniu czegoś słodkiego tacie i młodszemu bratu. Przypomniałam sobie wtedy przepis na ciasto z kaszy jaglanej i ten na pełnoziarnistą szarlotkę... Wyszły wspaniałe! Nawet braciszek był zadowolony, chociaż(...)robić tego długo, by ciasto przypadkiem się nie ,,napowietrzyło". Trzeba mieszać krótko, inaczej muffinki później opadną. ;) Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki. Do papilotek wkładać kolejno : 1,5 łyżki ciasta, cukierek toffi i kolejną łyżkę ciasta. Piec przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni
Kuchnia Elliemnie...Porcja ciasta jaką dostałam do wypieku chlebka nie wystarcza na choć małą blaszkę. Samemu trzeba wykonać trochę roboty, by go wreszcie upiec. A po kilku dniach znów będziemy mogli podzielić się częścią ciasta...Działa to tak, a zacznę po kolei : Ogólne składniki :Dzień 1 : dosypujemy do tej małej ilości ciasta szklankę cukru i mieszamy, przykrywamy ściereczką(...)szczyptę soli i cynamonu oraz bakalie. Mieszamy dobrze i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli.Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb jest ), dlatego bardzo mi smakowało. Nie było zbyt słodkie, a potrzebowałam coś takiego do herbaty
Proste Potrawyłatwe do przygotowania ciasto w sam raz na jesienne dni. Trochę sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale ciasto się udało i było smaczne. Składniki: szklanka cukru szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 0,5 łyżki mielonego cynamonu 200 g masła Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy(...)rozprowadzamy 1/3 suchej masy. Następnie układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy z nich soku). Na to kolejno: 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta masy suchej. Po wyrównaniu całość równomiernie pokrywamy kawałkami zimnego masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny
e-PrzepisyKulinarnenastępnie w tortownicy przekłada się je z jabłkami, a na górę ściera się masło. Podczas pieczenia masło topnieje, a jabłka puszczają sok i składniki suche łączą się i powstaje po prostu niesamowita szarlotka! W dodatku takie pyszne ciasto robi się w mgnieniu oka, samo przygotowanie zajęło mi nie całych 10 min. Zapraszam gorąco do wypróbowania przepisu :) Szarlotka sypana(...)układamy połowę startych jabłek. Równamy. Na jabłka wysypujemy kolejną 1/3 część kruszonki, równamy. Na kruszonkę wykładamy wszystkie pozostałe jabłka, równamy i wierzch jabłek przykrywamy ostatnią częścią kruszonki. Na wierzch ciasta ścieramy masło, aby pokrywało całą powierzchnię ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45-50 min. Upieczone ciasto możemy serwować na ciepło, posypane cukrem pudrem
Kuchnia Łukaszazrobię, tylko ciasto musi być troszkę grubsze. Ciasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1 galaretka dowolnego koloru lub 2-3 łyżki żelatyny Masa(...)pozostałymi składnikami wrzucam do garnuszka i podgrzewam. Ciepłą masę wykładam na ciasto i wstawiam do piekarnika również nagrzanego do 180'C na 10 min. . Upieczone ciasta odstawiam na bok, aby przestygły. Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaję cukier i smażę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając by ich nie przypalić
Ciasteczkowy Potwórjabłka 2 średnio dojrzałe banany Sposób wykonania : N ajpierw przygotuj formę keksówkę ( 38x11x7 cm ) lub dużą tortownicę ( średnica 32 cm ) lub blaszkę prostokątną ( 33x20 cm ). Formę wyściel papierem do pieczenia. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę 15 - 18 mm. Banana obierz ze skórki, miąższ przekrój wzdłuż na połowę , a następnie pokrój na mniejsze plasterki. Pokrojone jabłka(...)piekarnika 180 C i piec do suchego patyczka. Ja piekłem w keksówce przez około 70 minut. Piekarnik najlepiej włączyć gdy mamy już przygotowaną formę , jabłka i zaczynamy ubijać jajka z cukrem. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Możemy je posypać lekko cukrem pudrem lub pokropić polewą czekoladową . Ciasto to jest smaczne, mięciutkie, wilgotne, puszyste i zawsze się udaje
Przepisy i porady kulinarneoraz powoli dolewamy mleko i wodę (proporcja 2:1). Ciasto powinno być gęstsze, niż naleśnikowe. Energicznie mieszamy przez około 3-5 minut. Dolewamy olej. Kiedy ciasto nie będzie miało grudek, dodajemy ser i ponownie mieszamy na jednolita masę. Rozrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy owoce(...)ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Dobrze smakują smażone bez tłuszczu na ceramicznej patelni. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemyprostu rewelacyjne. To idealne śniadanie do szkoły dla naszych pociech lub pyszna kolacja dla dzieci i dorosłych. Pychotka Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 250ml mleka 70g cukru 80g masła 30g świeżych drożdży szczypta soli Nadzienie: 4 duże jabłka 2 łyżki cukru Dodatkowo(...)jajko Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, wlewamy mleko. Gdy ostygną, rozpuszczamy w nich drożdże. Mieszankę przelewamy do mąki z cukrem i szczyptą soli i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia mniej więcej na 2 godziny. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości na niewielkim ogniu. Przekładamy do sitka
Cukiernia PychotkiSkładniki : 3 szklanki mąki tortowej 6 jaj kisiel cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła ROŚLINNEGO w kostce 4 łyżki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru do białek przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka to potrzebujemy ich około 1,5 - 2 kg Przygotowanie : Mąkę połączyć(...)rozpuszczone masło i zmiksować, powstaną okruszki jak na kruszonkę 1/3 masy pozostawić na pokrycie wierzchu ciasta, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 28x24 cm, można wiekszą, ale ciasto bedzie cieńsze Ciasto w foremce posypać dość obficie bułką tartą i wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka Z 6 białek ubić pianę, potem dodać stopniowo cukier puder oraz kisiel- wyłożyć na wierzch
Proste PotrawyCiasto uniwersalne. Doskonałe na codzienne dosładzanie się i na okazje takie, jak chociażby wczorajsze urodziny. Elegancko i klasycznie się prezentuje, jest kruche, delikatne. Trafi w gusta wielbicieli serników i ciast z owocami ( w moim wydaniu jabłka.. znów ). Pyszne ciepłe, pyszne wystudzone. Przechowuje się idealnie. Z podanych proporcji upieczecie średniej wielkości blaszkę - 22 cm / 22 cm lub tortownicę(...)się należycie, natomiast na ciepło jest delikatnie rozpadająca się, ale smak ciepłego ciasta kruchego jest wart odkrojenia takiego jeszcze rozpadającego się kawałeczka. Jestem wyjątkowo zadowolona z efektu i z opinii, takich w słowa ubrane, oraz takich w formie nieokreślonej fonetycznie ..uhm.. mm.. mm :) Skoro ciasto to na urodziny zadedykowane było, czemu nie było tortem ? Jubilat jest wielbicielem prostoty
Kronika Piekarnikajabłek z chrupkością owsianki. To połączenie smaków stworzone zostało w Ameryce i szybko stało się popularne zarówno na kontynencie amerykańskim, jak i poza jego granicami. Składniki, które tworzą arcydzieło smaku Aby przygotować szarlotkę amerykańską, będziesz potrzebować kilku kluczowych składników. Oczywiście, podstawą są świeże, soczyste jabłka, które nadają deserowi niezrównany smak. Oprócz tego, potrzebujesz owsianki, która doda ciastu niezapomnianej
Ania i Marcin gotują