łyżka oleju lub masła jabłko jagody Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz olej. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy do ciasta obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz jagody i delikatnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni - ja nie użyłam tłuszczu do smażenia
The Sweet DamselSkładniki ( 2- 3 porcje w zależności od wielkości foremek) Ciasto - 60 g mąki owsianej bezglutenowej - 20 g mąki kokosowej - 70 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego z dodatkiem wanilii) - 30 g miodu lub innego płynnego słodzidła (można także użyć masła orzechowego jeśli nie chcemy dosładzać) Farsz - 2-3 duże starte jabłka - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo - 1 łyżka płatków migdałowych(...)część wykładamy do foremek (wylepiamy dół oraz brzegi). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy cynamon i mieszamy. Tak przygotowane jabłka przekładamy do wcześniej wyłożonych ciastem foremek. Pozostałą część ciasta kruszymy z płatkami migdałowymi i posypujemy szarlotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Mini szarlotki najlepiej smakują jeszcze ciepłe
Health-Fit-Lifeszklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 20 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 1 jajko 2 – 3 średnie jabłka (około 400 g) sól szczypta olej do smażenia cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na racuchy z jabłkami: Wykonanie (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) Składniki na rozczyn odejmujemy z całej ilości składników(...)mleka, a jak za rzadkie to dosypać odrobinę mąki. Kolejno wymieszanie ciasto drożdżowe należy wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami (powinno trwać do kilka minut – około 10 min ręcznie, mikserem trochę krócej ) Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca ro wyrośnięcia ( na około 60 min ) Jabłka obrać. Pokroić w kostkę. Wrzucić do wyrośniętego ciasta, wymieszać. Odstawić
Olcia gotuje!minut na małym ogniu mieszając, studzimy. Następnie cały czas mieszając dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem i przelać do formy (24*24cm) wyłożonej papierem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Rozłożyć równomiernie na cieście i wstawić ciasto do piekarnika na 45 minut w 180stC. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem
Camilla w kuchnirąk było pyszne. Aż sama się dziwię, że wyszło takie super. Pięknie się kroiło, było idealnie kruche a jabłka i budyń rozpływały się w ustach. Proste w wykonaniu i dość szybkie. Pewnie nie raz zagości na moim stole. Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 300 gram masła 4 żółtka 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli Nadzienie(...)cukrem pudrem i kakao tak by masa miała jednolity kolor. Następnie dodajemy żółtka i masło i cierpliwie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą do zamrażalnika. W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki i dusimy w garnku z grubym dnem z dodatkiem ciemnego cukru i ziarenek wanilii (laski również wrzucamy). Całość prażymy
Mango Papajaciasta i desery! 25 przepisów na świąteczne serniki Odchudzone muffinki świąteczne Ciasteczka z makiem Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ
Tradycyjna KuchniaSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru(...)wszystko dobrze wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, na środku rozłożyć nadzienie, brzegi nałożyć do środka, wodą posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, zostawić na blaszce w chłodnym miejscu do wystudzenia aby kisiel stężał - pyszny deser kawy, herbaty..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętrójkąty z kapustą i grzybami. Pychota! Ciasto jest cieniutkie, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Z oryginalnego przepisu, znalezionego na blogu " pysznieprzepysznie.pl " wykorzystałam tylko wytyczne co do ciasta, które jest bezdyskusyjnie wspaniałe - ale farsz dobrałam sama, ponieważ brakowało mi w nim urozmaicenia. W moim farszu, oprócz kiszonej kapusty, znajdziecie dodatkowo suszone grzybki, jabłko i suszoną żurawinę. Składniki na ciasto(...)drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Na patelni z pokrywą podgrzać oliwę, dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać kapustę, przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć pod przykryciem przez minutę. Dodać grzyby oraz jabłko i dalej smażyć przez minutę. Wlać bulion i zagotować
Świat Domowej Kuchnimakówek znajdzie się jeszcze miejsce na świątecznym stole na takie wspaniałości. Działamy! Co potrzeba? Do ciasta: -dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej -jajo -dwie łyżki oleju rzepakowego -pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego -szczypta soli Do farszu: -8 małych jabłek -2 gruszki -garść rodzynek -łyżeczka cynamonu -2/3 kubka cukru brązowego -sok z 1/2 cytryny -kilka(...)łączymy w jedno i wyrabiamy kilka minut. Zagniatamy w kulę smarujemy olejem. Garnek zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę, wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h. Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy. Ciasto na posypanym mąką blacie
BaRepasprzepis na blogu na racuchy. Okazja nadarzyła się sama – zaproszenie od Bożenki na wydarzenie – Ciasto na niedzielę , którego tematem są racuchy drożdżowe. Racuchy i tak miałam w planie do zrobienia na obiad, więc dlaczego nie wypróbować kolejnego przepisu . Racuchy drożdżowe z jabłkami. Składniki: - 500 g mąki pszennej luksusowej - 15 g suchych drożdży lub 30g drożdży świeżych - szczypta soli(...)rzadkie dosypujemy łyżkę mąki. Odstawiamy przykryte ściereczką na 1 – 1,5 godziny, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (u mnie wystarczyła 1 godzina). Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do wyrośniętego ciasta, (które na chwilę opadnie, ale w czasie smażenia nadal będzie rosło) – mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Szykujemy kubek z gorącą wodą. Łyżkę
mojewypiekiinietylkoporcji) rozczyn 40 g świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru (u mnie słodzik) ciasto 3 szklanki mąki (ja dałam owsianą) 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik) dodatkowo 2 jabłka masło klarowane lub olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: rozczyn Do większego kubka wlewamy ciepłe mleko(...)mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut, aby rozczyn urósł. ciasto Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, ciepłe mleko, jajko, cukier poder i mieszamy do połączenia. Masa będzie dość rzadkie, więc ciasto wyrabiamy mikserem lub łyżką przez około 10 minut. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. dodatki Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy
zdrowo i aktywnieporcji) rozczyn 40 g świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru (u mnie słodzik) ciasto 3 szklanki mąki (ja dałam owsianą) 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik) dodatkowo 2 jabłka masło klarowane lub olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: rozczyn Do większego kubka wlewamy ciepłe mleko(...)mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut, aby rozczyn urósł. ciasto Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, ciepłe mleko, jajko, cukier poder i mieszamy do połączenia. Masa będzie dość rzadkie, więc ciasto wyrabiamy mikserem lub łyżką przez około 10 minut. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. dodatki Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy
Zdrowie i pysznie na talerzuoleju ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz 200 g mrożonego szpinaku liście Hortex kilka plasterków łososia wędzonego 2 jajka na twardo pomidorki koktajlowe zielenina do posypania sok jabłko wiśnia Hortex do podania Ciasto: Szpinak rozmrozić nad kąpielą wodną (lub bezpośrednio na sicie ale będzie to dłużej trwało), odsączyć z wody. Jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia zmiksować. Dodać zmiażdżony ząbek(...)smaku solą i pieprzem, wymieszać. Gofrownicę nagrzać i posmarować olejem. Upiec gofry. Jeszcze ciepłe gofry podawać z łososiem, pomidorkami i fetą. Danie posypać zieleniną. Podać z sokiem Hortex jabłko wiśnia. Przepis bierze udział w akcji
Smakołyki Asicukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy mleko, ocet, mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni
Pyszności SłodkościLubimy te włochate, niepozorne owoce, kryjące w sobie niespotykany, słodki smak, delikatnie przełamany kwaskową nutą. Idealnie sprawdza się jako dodatek do słodkich ciast, jest pyszne i świetnie się prezentuje. Dzisiaj zapraszam na leciutki biszkopt, zbilansowany smakiem jabłek i kiwi. Pycha! Składniki na biszkopt z jabłkami i kiwi 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki(...)obieramy i kroimy w dosyć cienkie plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, delikatnie układamy plastry kiwi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem
Rozpustne gotowanie