ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:392/956)

SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM + FILMIK 120

Sernik z musem czekoladowym to pyszne, delikatne casto które rozpływa się w ustach. Senik pieczony z mlekiem jest bardzo smaczny i kremowy, połaczony z musem jest

Kulinarne Fantazje Marioli
Racuchy z jabłkiem i marchewka bez drożdży. 92

Pyszne racuchy z jabłkiem i marchewka według przepisu z kanału Słodki Smak Pasji. Rewelacyjne na siadanie lub kolacje. SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 200 ml mleka 300 ml maślanki lub kefiru 150 g startego jabłka 150 g startej marchewki cukier puder do posypania racuchów odrobina cukru z wanilia lub cynamonu(...)maki wbić jajka i mieszając powoli dodawać mleko i kefir. Gotowe ciasto na racuchy odstawić na bok na min 15 minut. W międzyczasie zetrzeć marchew i jabłko i dodać je do gotowego ciasta. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując zgrabne racuchy. Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub cukrem waniliowym. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Orzechowy jabłecznik z budyniem 111

Jabłka i orzechy, dwa jesienne składniki połączone w jednym cieście i wychodzą pyszności. Przepis na ciasto znalazłam dawno temu na jakiejś stronie i skorzystam pewnie jeszcze z niego nie raz. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g schłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)zamrażalnika lub lodówki, aby ciasto się schłodziło. Gdy ciasto się już schłodzi większą część rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej blachy. Ciasto nakłuć widelcem i piec 15 minut w 170 stopni Celcjusza. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a nadmiar soku lekko odcisnąć. Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, orzechami i proszkiem budyniowym

talerz przyjemności
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 168

potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć z ekonomicznego punktu(...)sodą i proszkiem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut.Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą 110

Połączenie kwaśnego rabarbaru z słodką bezą jest w tym cieście genialne! Wystarczy naprawdę kilka chwil i podstawowe składniki, a efekt jest fantastyczny! Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: –  ciasto kruche z rabarbarem –  najlepsze ciasto kruche ze śliwkami –  tort czekoladowy z owocami –  szarlotka na kruchym cieście –  biszkopt z truskawkami –  sernik z malinami –  szybki(...)biszkopt z rabarbarem –  sernik z porzeczkami –  sernik z jagodami –  biszkopt z jabłkami –  prosta szarlotka –  blok czekoladowy Ciasto kruche z rabarbarem i bezą PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI CIASTO: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej – 100 g drobnego cukru do wypieków – 2 łyżeczki proszku do pieczenia

nietylkopasta.pl
Chipsy z jabłek 129

która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który

Kuchcik gotuje
Jogurtowe ucierane ciasto z gruszkami! 188

Ucierane z gruszkami, jak już widzieliście kilka dni temu na moim Instagramie pokazywałam Wam, to ciacho. Chodziło za mną ucierane z gruszkami. Uwielbiam właśnie proste ciasta, z owocami tj. gruszki, jabłka, śliwki czy w sezonie truskawki, borówki, porzeczki czy rabarbar.  To chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba na 100 różnych

SMYKWKUCHNI
Słodkie placuszki z jabłkiem 1061

obrane i pokrojone w grubsze plastry olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i łyżką lub mikserem rozmieszać. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza. Do ciasta dodać pokrojone w plastry jabłka, delikatnie zamieszać. Placuszki smażyć na dużej ilości oleju i na małym ogniu żeby się nie przypalały

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę 133

spore jabłko Przygotowanie: Do odmierzonej mąki wsypuję drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz masło.Wbijam jajko i zalewam lekko ciepłym mlekiem. Odstawiam na 15 minut by drożdże zaczęły "pracować". Po tym czasie składniki mieszam, a następnie wyrabiam na jednolite ciasto. Wychodzi gęste, ale lejące się. Duże blaszane foremki smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Wykładam po łyżce ciasta. Na to wykładam(...)łyżki startego na grubej tarce jabłka. Na wierzch kładę po kolejnej łyżce ciasta. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę przez ok. 30 minut, z czego połowę na dolnym ruszcie aby spody były na pewno upieczone. Bułeczki wychodzą pyszne. Niezbyt słodkie, ale cudownie pozytywne. Skuteczna terapia anty-jesienna. Trochę niedietetyczna

Kuchnia po mojemu
SYPANA SZARLOTKA Z RABARBAREM 184

Ostatnio natknęłam się na przepis na sypaną szarlotkę, który bardzo mnie zaintrygował. Tym sposobem szarlotkę robi się błyskawicznie - składniki suche przekładamy na przemian warstwą jabłek, nie trzeba zagniatać żadnego ciasta! Smak doskonały- smakuje jak prawdziwa szarlotka! A rabarbar dodałam od siebie dla przełamania smaku 😉 Składniki: 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 200 g masła

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 135

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Halloweenowa Szarlotka z Beconem Faceta w Kuchni 87

masło w kawałkach. 🛠️ Czystymi dłońmi choć to Halloween to można zaszaleć, ale zalecam czyste, wymieszaj i ugnieć ciasto na jednolitą masę, zwiń je w kulkę, zawiń w folię spożywczą i schowaj na ok. 60 minut do lodówki. 🛠️ W międzyczasie jabłka obierz, wytnij gniazda nasion(...)pokrój w cienkie talarki. 🛠️ Włóż do miski, skrop cytryną, dodaj cynamon, cukier i delikatnie wymieszaj. 🛠️ Wyłóż ciasto na powieszchnię robocza, podsypaną odrobiną mąki i rozwałkuj tak, aby zakryć formę od tarty. 🛠️ Włóż ciasto do formy, ugnieć na bokach, dotnij wystające fragmenty. 🛠️ Nałóż jabłka i równomiernie rozłóż. 🛠️ Plastry bekonu poukładaj a górze jabłek w szachownicę. 🛠️ Posyp odrobiną brązowego cukru

RafalCook
Tradycyjne swojskie racuchy 91

nieduże placki, które sporządza się przy użyciu mąki, mleka świeżego lub zsiadłego oraz drożdży lub jaj. Są tradycyjną potrawą kuchni polskiej, w której placki te podawane są z jabłkiem pokrojonym lub startym na tarce, czasami z dodatkiem cynamonu lub goździków albo z rabarbarem albo racuchy z truskawkami i owocami leśnymi lub śliwkami. W niektórych obszarach Polski są bardziej egzotyczne(...), usunięcie gniazd nasiennych, pokrojenie ich na ćwiartki, potem wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać. Na koniec należy wykładać proporcjami na rozgrzany tłuszcz po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na patelnię i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem

ProstePesto.pl
RÓŻKI DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM 70

Różki drożdżowe z jabłkiem podczas pieczenia pachną nieziemsko. Uwielbiam jak w moim domu roznosi się zapach ciasta drożdżowego . Pyszne, puszyste, pełne nadzienia jabłkowego. Tak przygotowane drożdżowe ciastka doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawki, jako przekąska w szkole, w pracy, na spacerze czy pikniku rodzinnym. Wystarczy posypać je cukrem pudrem i zajadać ;) Składniki na różki drożdżowe z jabłkiem (około 18 sztuk(...)ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn podrósł. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą mąkę, mleko, 2 żółtka i wlać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie miskę zakryć ścierką, ciasto odstawić na 60 minut. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte

Zrób to smacznie