ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:386/956)

Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 184

potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć z ekonomicznego punktu(...)sodą i proszkiem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut.Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą 126

Połączenie kwaśnego rabarbaru z słodką bezą jest w tym cieście genialne! Wystarczy naprawdę kilka chwil i podstawowe składniki, a efekt jest fantastyczny! Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: –  ciasto kruche z rabarbarem –  najlepsze ciasto kruche ze śliwkami –  tort czekoladowy z owocami –  szarlotka na kruchym cieście –  biszkopt z truskawkami –  sernik z malinami –  szybki(...)biszkopt z rabarbarem –  sernik z porzeczkami –  sernik z jagodami –  biszkopt z jabłkami –  prosta szarlotka –  blok czekoladowy Ciasto kruche z rabarbarem i bezą PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI CIASTO: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej – 100 g drobnego cukru do wypieków – 2 łyżeczki proszku do pieczenia

nietylkopasta.pl
Chipsy z jabłek 146

która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który

Kuchcik gotuje
Jogurtowe ucierane ciasto z gruszkami! 204

Ucierane z gruszkami, jak już widzieliście kilka dni temu na moim Instagramie pokazywałam Wam, to ciacho. Chodziło za mną ucierane z gruszkami. Uwielbiam właśnie proste ciasta, z owocami tj. gruszki, jabłka, śliwki czy w sezonie truskawki, borówki, porzeczki czy rabarbar.  To chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba na 100 różnych

SMYKWKUCHNI
Słodkie placuszki z jabłkiem 1078

obrane i pokrojone w grubsze plastry olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i łyżką lub mikserem rozmieszać. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza. Do ciasta dodać pokrojone w plastry jabłka, delikatnie zamieszać. Placuszki smażyć na dużej ilości oleju i na małym ogniu żeby się nie przypalały

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę 154

spore jabłko Przygotowanie: Do odmierzonej mąki wsypuję drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz masło.Wbijam jajko i zalewam lekko ciepłym mlekiem. Odstawiam na 15 minut by drożdże zaczęły "pracować". Po tym czasie składniki mieszam, a następnie wyrabiam na jednolite ciasto. Wychodzi gęste, ale lejące się. Duże blaszane foremki smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Wykładam po łyżce ciasta. Na to wykładam(...)łyżki startego na grubej tarce jabłka. Na wierzch kładę po kolejnej łyżce ciasta. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę przez ok. 30 minut, z czego połowę na dolnym ruszcie aby spody były na pewno upieczone. Bułeczki wychodzą pyszne. Niezbyt słodkie, ale cudownie pozytywne. Skuteczna terapia anty-jesienna. Trochę niedietetyczna

Kuchnia po mojemu
SYPANA SZARLOTKA Z RABARBAREM 209

Ostatnio natknęłam się na przepis na sypaną szarlotkę, który bardzo mnie zaintrygował. Tym sposobem szarlotkę robi się błyskawicznie - składniki suche przekładamy na przemian warstwą jabłek, nie trzeba zagniatać żadnego ciasta! Smak doskonały- smakuje jak prawdziwa szarlotka! A rabarbar dodałam od siebie dla przełamania smaku 😉 Składniki: 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 200 g masła

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 154

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Halloweenowa Szarlotka z Beconem Faceta w Kuchni 112

masło w kawałkach. 🛠️ Czystymi dłońmi choć to Halloween to można zaszaleć, ale zalecam czyste, wymieszaj i ugnieć ciasto na jednolitą masę, zwiń je w kulkę, zawiń w folię spożywczą i schowaj na ok. 60 minut do lodówki. 🛠️ W międzyczasie jabłka obierz, wytnij gniazda nasion(...)pokrój w cienkie talarki. 🛠️ Włóż do miski, skrop cytryną, dodaj cynamon, cukier i delikatnie wymieszaj. 🛠️ Wyłóż ciasto na powieszchnię robocza, podsypaną odrobiną mąki i rozwałkuj tak, aby zakryć formę od tarty. 🛠️ Włóż ciasto do formy, ugnieć na bokach, dotnij wystające fragmenty. 🛠️ Nałóż jabłka i równomiernie rozłóż. 🛠️ Plastry bekonu poukładaj a górze jabłek w szachownicę. 🛠️ Posyp odrobiną brązowego cukru

RafalCook
Tradycyjne swojskie racuchy 106

nieduże placki, które sporządza się przy użyciu mąki, mleka świeżego lub zsiadłego oraz drożdży lub jaj. Są tradycyjną potrawą kuchni polskiej, w której placki te podawane są z jabłkiem pokrojonym lub startym na tarce, czasami z dodatkiem cynamonu lub goździków albo z rabarbarem albo racuchy z truskawkami i owocami leśnymi lub śliwkami. W niektórych obszarach Polski są bardziej egzotyczne(...), usunięcie gniazd nasiennych, pokrojenie ich na ćwiartki, potem wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać. Na koniec należy wykładać proporcjami na rozgrzany tłuszcz po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na patelnię i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem

ProstePesto.pl
RÓŻKI DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM 91

Różki drożdżowe z jabłkiem podczas pieczenia pachną nieziemsko. Uwielbiam jak w moim domu roznosi się zapach ciasta drożdżowego . Pyszne, puszyste, pełne nadzienia jabłkowego. Tak przygotowane drożdżowe ciastka doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawki, jako przekąska w szkole, w pracy, na spacerze czy pikniku rodzinnym. Wystarczy posypać je cukrem pudrem i zajadać ;) Składniki na różki drożdżowe z jabłkiem (około 18 sztuk(...)ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn podrósł. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą mąkę, mleko, 2 żółtka i wlać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie miskę zakryć ścierką, ciasto odstawić na 60 minut. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte

Zrób to smacznie
Ciasto Słodka Frezja 261

Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym, masą budyniową i powidłami śliwkowymi. Już jeden kęs ciasta sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka. ¾ szklanki cukru, 1 kopiata szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki(...)blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawam biszkopt na dwa równe blaty. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
pyszne placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym... 153

łyżki, śmietana 12% 330 gram, cukier puder do posypania Mąkę przesianą , mleko, budyń, cukier, sól, aromat arakowy, wodę gazowaną rózgą dobrze wymieszać na gładkie ciasto, powinno być nie za gęste dość lejące. Obrane jabłka zetrzeć na tarce "plasterki" do ogórków, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut. Na gorącym oleju rzepakowym smażyć placuszki na złocisty kolor

W Mojej Kuchni Lubię