jajko na nadzienie: 100 g maku 100 ml mleka 5-6 jabłek 2 łyżki cukru 3-4 łyżki rodzynek Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z mąką, solą i masłem, wyrobić gładkie ciasto (około 7 minut mikserem lub dłużej ręcznie). Miskę przykryć bawełnianą ściereczką(...)minuty, wystudzić i zblenderować lub zmielić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do maku, wsypać rodzynki i cukier i wszystko razem dusić aż jabłka puszczą sok i odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasitko, dodać masło pokrojone w kostkę jajko, cukier brązowy, waniliowy i cynamon. 2. Z podanych składników wyrobić ciasto, owinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę włożyć do lodówki. 3. W tym czasie przygotujmy sobie nadzienie. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki (skórkę wykorzystałam w innym przepisie). Jabłka kroimy w kostkę(...)wrzucamy do rondelka. Podlewamy jabłuszka wodą i pod przykryciem dusimy, dość często mieszając. 4. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy cukier brązowy, waniliowy oraz cynamon i jeszcze przez chwili dusimy. Odstawiamy z ognia do wystygnięcia. 5. Kiedy nasze ciasto już przeleży godzinkę w lodówce, wykładamy ciasto na blat posypany mąką i rozwałkujemy ciasto. 6. W zależności jak duże
Mój pomysł nawykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kaszy. Jeżeli kasza zbyt mocno się klei moczymy często łyżkę w ciepłej wodzie i dokładnie rozprowadzamy. Następnie wykładamy jabłka i resztę kaszy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy i dopiero kroimy
VioletoweKucharzeniepuszystością ciasta drożdżowego i świeżością owoców. Są idealne na śniadanie, deser, a nawet sycącą przekąskę. To danie zadowoli każdego miłośnika słodkości. Składniki: Rozczyn: 25g świeżych drożdży 100ml ciepłego (nie gorącego) mleka 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Ciasto: 350g mąki 200g jogurtu naturalnego 2 jajka 70g cukru 30g miękkiego masła Dodatkowo: owoce: banan, truskawki, jabłko, jagody, borówki(...)wyrośnięty rozczyn z drożdży *** *** Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto *** *** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Owoce kroimy na małe kawałki ( u mnie jest: 1 banan, pół jabłka i kilka truskawek ) *** *** Owoce dodajemy do ciasta i mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy
Blog z ApetytemDzisiaj jemy tartę :) Ciasto: szklanka mąki 100 g zimnego masła roślinnego 4 łyżki cukru szczypta soli duża szczypta cynamonu Jabłka: 2 jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta cynamonu łyżka stopionego masła Wykonanie: Ciasto zagniatamy podobnie jak w przepisie na tartę Tatin , czyli wszystkie składniki energicznie zagniatamy bez zbędnego wyrabiania, zawijamy w folię i na godzinę(...)cynamon i stopione masło, a następnie dokładnie mieszamy, by każdy owoc był pokryty pozostałymi składnikami, które wydobędą głębie smaku. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ok 2 - 3 mm i przekładamy na pergamin. Układamy na nim jabłka, a pozostałe brzegi zawijamy na owoce. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut. Po wyjęciu można od razu jeść
Taste Of My Dayprawda najlepsze szarlotki są z jesiennymi jabłkami ale kto powiedział , że nie można ich robić na wiosnę. Kruche ciasto a w środku nadzienie jabłkowe o delikatnym cytrynowym posmaku , posypane cukrem pudrem wyglądało by ładniej ale nie lubię przesłodzonych ciast :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 niepełna szklanka cukru 20 dag masła lub margaryny(...)obrać pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i rozprażyć ( ok 15 min) jeżeli nie sa soczyste podlać odrobiną wody. Do jabłek dodać cukier do smaku. Mus jabłkowy wymieszać z proszkiem kisielowym. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wykładamy ostudzoną masę jabłkową , na wierzch drugą część
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabardzo uniwersalny, wystarczy tylko ułożyć na wierzchu ciasta ulubione owoce, nawet rozmrożone. Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, a może z drożdżowe rabarbarem? Albo z jabłkami? Nie ma problemu, to ciasto smakuje zawsze i wszystkim, ale najbardziej lubią je dzieci. Chociaż drożdże bywają kapryśne i nie zawsze ciasta zachowują się tak, jak podano w przepisach, to ciasto drożdżowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasalcesonem. Przepis jest prosty, żeby nie powiedzieć banalny, a ciasto zawsze się udaje i wcale nie trzeba posiadać zdolności kulinarnych. Wystarczy, że wymieszacie wszystkie składniki dodacie jabłka oraz ulubione bakalie i ciasto gotowe. Zatem do dzieła
Z Hrabiną w kuchnigłowie im na zawsze zostanie. By miały wspomnienia, kiedyś kiedy wylecą już spod naszych skrzydeł. Aby kiedyś powiedziały… nooo moja mama to umiała upiec takie ciasto…. BŁYSKAWICZNE PÓŁKRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej 3 jajka cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy 3-4 krople 1.5 szklanki cukru kostka masła(...)wymiarach 30 x 25 cm/smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyklejamy spód foremki – 2/3 częścią ciasta. Pozostałą część chowamy na kilka minut do lodówki /choć nie koniecznie/. Na wierzch ciasta wysypujemy owoce – wydrylowane czereśnie lub inne pokrojone. /W przypadku jabłka proponuję wcześniejsze lekkie podsmażenie na patelni z cynamonem i odrobiną cukru/ 1/3 pozostałego ciasta z lodówki
W Kawiarenceleniwy, że nawet tego nie zrobił to je obiad około 16, czyli pierwszy posiłek, od obiadu do 22 je co 1,5 h, i tak tu ciasto, jam jabzo, albo kilogram jabłek (przeważnie, dlatego kupiliśmy jabłonki, bo to było nieekonomiczne kupować 50 kg miesięcznie), potem kolacja i jeszcze ciasto. Licząc godziny jakby nie kombinować je przez 8. Wyjątki
greenscarfprzywitanie Nowego Roku? Polecam proste w wykonaniu i pyszne w smaku ciastka francuskie z jabłkami. Super sprawdzą się nie tylko na sylwestrowej “domówce”, ale także na śniadanie lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Na razie idę na łatwiznę i używam “sklepowego” gotowego ciasta francuskiego, ale jak macie domowe to też się nadaje Polecam! Składniki: gotowe świeże ciasto francuskie(...)duże jabłko cynamon Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Jabłko obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo. Kroimy w drobną kostkę. Ciasto rozkładamy, kroimy na prostokąty, nacinamy w kilku miejscach. Na nieprzeciętą część nakładamy trochę pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Przykrywamy naciętą częścią i sklejamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 12-15 minut
Lamarida.plSkładniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szkl, mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 4 jabłka
kolorowotorcikowoPo świątecznym obżarstwie mam dla Was idealny deser, lekki niezbyt słodki ale za to jaki pyszny. Myślę, że spokojnie mogą się na niego skusić wszyscy
Cynamonowe szczęścieto świetny pomysł na pyszne ciasteczka. Jabłka możemy zastąpić innymi owocami, np. śliwkami. Składniki: 200 ml mleka 0,5 kg mąki 2 łyżki cukru 80 g drożdży jabłka 1 cytryna 250 g margaryny czekolada Z rozdrobnionych drożdży, cukru, 100 ml letniego mleka i 2 łyżek mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)rozwałkowujemy na płat o grubości ok. 3 mm, po czym kroimy na kwadraty o wymiarach 8x8 cm. Po czym na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i kawałek czekolady. Rogi ciasta sklejamy ze sobą, tworząc sakiewki. Sakiewki smarujemy jajkiem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkościmogłam się oprzeć żeby przygotować coś właśnie z tymi pięknymi owocami. Dlatego wyszła tarta, do tego soczek ze świeżo wyciśniętych jabłek i marchewki i bomba!. Wręcz idealny dzień. A wam jak minął? Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego ok 100 ml zimnej(...)wody ( może być mniej, dlatego dolewamy powolutku ciągle zagniatając) ok 12 dojrzałych jabłek bez nasienia cukier trzcinowy do poruszenia ok 100 g Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy
Niezły Młynek