ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:378/956)

Szarlotka na kruchym, pełnoziarnistym spodzie :) 143

/cukier Masa jabłkowa: - prażone jabłka - cynamon Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Kawałeczek ciasta zostawiamy do wycięcia pasków na wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obkładamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut na 180* , aby ciacho troszkę się podpiekło. Ja miałam już gotowe jabłka, zawekowane w słoikach. Jednak szybko można przyrządzić taką masę(...)Potrzebujemy 5 dużych jabłek, które obieramy, kroimy na małe kawałeczki i prażymy na patelni, do momentu powstania musu. Dodajemy cynamon i mieszamy :) Taką masę wylewamy na podpieczone ciasto, układami wycięte paski i pieczemy jeszcze 35 minut

Zdrowie na języku :P
Kisielowiec na kruchym spodzie 138

żółtek. Żółtka wlewamy do dołka zrobionego w mące, a białka wstawiamy do lodówki. Margarynę lub masło siekamy na mniejsze kostki. Jak najszybciej wyrabiamy ciasto. Wkładamy do woreczka i do lodówki na 1 godzinę lub dłużej. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i na talarki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły sok. Tortownicę o średnicy 28 cm lub blachę(...)przygotowujemy piankę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier ciągle miksując. Na koniec dodajemy również kisiel. Na podpieczonym blacie układamy jabłka z malinami i przykrywamy kisielową pianką. Na wierzch ścieramy pozostawioną część ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu studzimy i wedle uznania posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Kuchnia od dwojga
Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej 165

kaszkę mannę zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Ciasto wyszło bardziej zwarte i lekko chrupiące. Co najważniejsze, na drugi dzień ta delikatna chrupkość zniknęła, ale ciasto nie stało się miękkie. Zastanawiam się nad wersją całkowicie kukurydzianą, pewnie się skuszę :) Tymczasem zapraszam na szarlotkę - pachnąca jabłkami, kardamonem i cynamonem. Moje smaki(...)porcję suchych składników, a na to resztę jabłek i resztę suchych składników. W skrócie: suche -> jabłka -> suche -> jabłka -> suche Na końcu na wierzchu równomiernie pookładać grube wiórki zimnego masła. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Wierzch powinien być lekko przypieczony. Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Snickers 148

nieco innej odsłonie. Tak naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,, S nickers"   , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-) Składniki (blaszka(...)orzechy włoskie 20 dag, miód 2 łyżki, masło 10 dag, cukier 10 dag, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.  Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Dwie części ciasta pieczemy w 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Na trzecią część miodowego blatu

kulinarne odsłony pati
ciasto "kokietka" 158

truskawkowe łyżka cukru pudru dodatkowo: galaretka wiśniowa puszka mango (lub brzoskwiń) paczka okrągłych biszkoptów Najpierw przygotować ciasto miodowe: z podanych składników wyrobić ciasto. Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, rozwałkować. Piec ok. 30 minut w temp. 180* C. Jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle. Podlać połową szklanki wody. Kiedy jabłka będą miękkie(...)minut. Zdjąć z ognia. Przestudzoną (ale nie całkiem zimną, bo wtedy zacznie tężeć) masę wyłożyć na jabłka. Na masie makowej ułożyć biszkopty.  Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i wystudzić. jogurt zmiksować z cukrem pudrem i zimną galaretką, wylać na ciasto. Odstawić do stężenia.  Galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml wrzątku. Mango pokroić, ułożyć na cieście

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z jabłkami i budyniem 180

dodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę.  Ponownie umieścić w lodówce na około 10 minut (jeśli ciasto będzie zimne boki nie powinny opaść). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika(...)minut. Należy pilnować aby spód się nie podnosił, jeżeli tak się stanie wystarczy przekłuwać powstające bąble. Na podpieczony spód wylać budyń, poukładać jabłka i oprószyć cynamonem. Piec przez 25-30 minut w 170 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Piąty grzech główny
Torcik jabłkowo – budyniowy 163

dodatkiem budyniu!Delikatne … kremowe … zwykle za słodkie – czyli tak jak lubię!Dziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie smaczne ciasto z jego dodatkiem.Ale nie tylko!Prym wiodą tutaj jabłka , które świetnie wpisują się nie tylko(...)szarlotki.Soczyste jabłka zatopione w kremowym budyniu i delikatne , miękkie ciasto zachwyci nasze podniebienia!  SKŁADNIKI:CIASTO:- jajko – 4 szt– mąka pszenna – 1,5 szklanki– masło – 180 g– cukier – 1 szklanka– cukier wanilinowy – 1 op– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki– kakao – 2 łyżkiWARSTWA JABŁKOWA:- jabłka – 5 szt– sok z cytryny

Ostra na Słodko
Maślane rogaliki 134

rąk. Takie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła, posypujemy łyżeczką cukru. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika. Odstawiamy

Aga w kuchni
Ciasto piaskowe z jabłkami 133

masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko   cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Gryka Cake 126

składników. Na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. To smaczny dodatek do dań głównych, ale można z niej upiec także dobre ciasto. Składniki 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 opakowanie kefiru lub szklanka mleka owsianego 2 szklanki wody 3 jabłka 3 łyżki miodu 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki brązowego cukru Kaszę gryczaną gotujemy w kefirze i wodzie z cukrem(...)ścieramy na tarce na grubych oczkach i odciskamy sok. Wystudzoną kaszę mieszamy z miodem i delikatnie blendujemy. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (użyłam margaryny roślinnej). Ciasto składa się z warstw kaszy i jabłek. Najpierw układamy warstwę kaszy, następnie jabłek, które oprószamy cynamonem. Jabłka przykrywamy drugą warstwą kaszy. Na nią układamy jabłka z cynamonem. Całość przykrywamy trzecią warstwą

My Chcemy Jeść
Ciasteczka twarogowe z jabłuszkiem lub innymi owocami 139

kółka. Położyć oskrobany duży kawałek jabłka i złożyć na pół. Lekko zlepić boki. Środek zostawić otwarty. Drugi sposób to – rozwałkować ciasto formując duże koło. Naciąć tak ciasto żeby powstały trójkąty. Na każdym położyć kawałek jabłka i zawijać do strony najszerszej. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 i piec do momenty aż lekko się zarumienią. Jak ostygną ciastka

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto - przepis podstawowy 196

mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Kruche ciasto nr 7 - (z przepisu Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami ) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki kakao Wykonanie: Jajka(...)cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto wytrawne: Kruche ciasto nr 8 (z przepisu Muffiny Nadziewane Mięsem ) Składniki: 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta 250g mąki pszennej ½ szklanki kwaśnej

Mama Gotuje
Ciasto z gruszkami i jabłkami 110

mogę tak bezczynnie patrzeć na owoce, które leżą i leżą, powoli zmieniają się aż nadto w dojrzałe. Więc dziś z klimatem jak u babci na herbatce, zrobiłam ciasto z gruszkami i jabłkami, a zainspirowałam się przepisem znalezionym u  Ania gotuje   :)  Składniki 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki oleju(...)gruszki 1 jabłko 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, cukrami. Dodać mleko, olej, jajka i miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Owoce umyć, pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Przełożyć tortownicę papierem do pieczenia, wlać ciasto. Nastawić piekarnik

pink envelope
Zimowa szarlotka z bezą 153

będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie ciasto z jabłkami 123

  No Kochani. Piątek. Dom odkurzony? Gary pozmywane? Za czysto jakoś w tych Waszych kuchniach?   No to może by jakieś ciacho zakręcić? Zakręćcie, a ja

Niunioki