ciasto z jablkami - 14641 przepisów (strona:374/977)

Szarlotka na drożdżowym spodzie 140

sól, wlać mleko z drożdżami, rozpuścić margarynę, jajko rozmącić w kubeczku dodać do ciasta  i wygnieść ciasto w misce.  Ciasto wyrob ione odkleja się od miski i od ręki.  Na koniec obsypać ciasto mąką , przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min.  Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z garścią wiórek kokosowych(...)mąki margaryny i cukru przygotować kruszonkę.  Formę (mała tortownica ok 22 cm śr) nasmarować margaryną, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć dno formy i wyciągnąć nieco na boki. Wysypać jabłka, przykryć kruszonką. Odstawić na ok 20 min do podrośnięcia. Piec 35 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Ciasto fale dunaju 163

Bardzo smaczne i popularne ciasto fale dunaju. Delikatne, biszkoptowe z dodatkiem jabłek i pysznym kremem śmietankowym. Jabłka zapadają się podczas pieczenia, tworząc charakterystyczne fale, stąd też nazwa ciastaCiasto fale dunaju smakuje naprawdę świetnie i co najważniejsze jest łatwe do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Poniżej w kilku krokach opisałam Was jak je przygotować. CIASTO FALE DUNAJU – PRZEPIS Składniki CIASTO 250 g mąki pszennej 180 g masła 150 g cukru 5 jajek

Alle Dobre!
Prosta tarta z jabłkami 206

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze i taka właśnie jest ta tarta - prosta i pyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka z cynamonem

Cynamonowe szczęście
"Szarlotka" bananowa z orzechami 42

Szarlotka to klasyczne ciasto, które kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem cynamonu.  W tej wersji ciasto wzbogacamy  o banany i orzechy, dzięki czemu zyskuje wyjątkową wilgotność i orzechowy posmak. To szybki przepis, który nie wymaga wyrabiania ciasta – idealny, gdy masz ochotę na coś pysznego bez długiego stania w kuchni. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jajka(...)jajka,  miód oraz olej i dokładnie wymieszaj. 2. Suche składniki: Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Całość dokładnie połącz. 3. Jabłka: Pokrojone jabłka skrop sokiem z cytryny [ ułóź nawierzchu ciasta].  4. Pieczenie: Przelej masę do natłuszczonej formy (np. 24 cm średnicy),ułuż na wierzchu jabłka , posyp cynamonem i wiórkami. Piecz

Zakamarki mojej kuchni
Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi 233

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Zainspirowałam się przepisem z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Troszkę go "ulepszyłam". Deser lub jak kto woli - ciasto smakuje przepysznie. Aromat cynamonu i orzechy sprawiają, że tak przyrządzonym jabłkom nie sposób się oprzeć.  Rewelacyjnie smakują na ciepło(...)szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków.  Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! (3-4 porcje) 3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania) Kruszonka: 70g mąki pszennej 50g masła/margaryny 45g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: orzechy włoskie do posypania Mąkę

Di gotuje
Serniko-szarlotka 5409

pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil.  Tak lubię.  Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina Monte Santi  Idealny duet na jesienne popołudnia. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki  cukru pudru 3 żółtka ½ kostki masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa z jabłkami(...)Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej. Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier , dusimy na ogniu

Wanilia i Kardamon
Torta di mele - czyli włoska szarlotka 67

Dzisiaj zaproponuję przepis na bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto. Torta di mele, to włoska wersja szarlotki, której oryginalna receptura pochodzi z Umbrii. Jest to domowe ciasto, o lekkiej, budyniowej konsystencji - w której wyczuwalne są praktycznie same aromatyczne jabłka - na pewno zadowoli ono miłośników prostych wypieków. Ciasto nie posiada bazy z kruchego ciasta, a z wierzchu posypane(...)suche składniki do mieszanki jajeczno-cukrowej. Mieszać całość łyżką drewnianą, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wcześniej odstawione plasterki jabłek, zalać masą jajeczną i bardzo delikatnie (żeby nie połamać plasterków) wymieszać całość, tak żeby każdy z plasterków był obtoczony ciastem. Mieszankę jabłkową układać warstwami w przygotowanej formie do pieczenia. Najlepiej robić to rękami, żeby dokładnie wypełnić wszystkie wolne przestrzenie

Świat Ciasta
Szarlotka z orzechową kruszonką 163

Słodkie, kruche ciasto z orzechową, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła ekstra 100g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania formy masło do wysmarowania formy Farsz jabłkowy: 1,30g jabłek (waga(...)masła ekstra Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić formę o średnicy 26 cm wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Szarlotka 172

przepis gdyż nie jest trudny, szybko się go robi a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Taką wersję kruchego ciasta przynajmniej ja lubię najbardziej.  Składniki:2 szklanki mąkiłyżeczka sody oczyszczonej250 g masła4 jajka4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślankiszklanka cukru1 kg jabłek lub gotowych przetartych z jabłek do szarlotekłyżeczka cynamonuWykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko razem z  sodą oczyszczoną(...)kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Jeżeli posiadamy gotowe tarte jabłka do szarlotki to wykładamy ja na ciasto a jeżeli nie to obieramy je i kroimy na plastry  smażymy na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( należy uważać aby ich nie przypalić) Pozostałą część

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto wiewiórka 139

Ciasto wiewiórka to niesamowicie wilgotne i puszyste ciasto z dużą ilością bakalii i jabłek lub gruszek. Przepis na to ciacho zwane również ciasto amerykańskie zachwyci Cię też prostotą wykonania.  - pieczone na oleju - wypiek, który zawsze się udaje - bardzo dokładny opis wykonania

AniaGotuje.pl
Błyskawiczne gofry z ciasta francuskiego 206

Błyskawiczne gofry z ciasta francuskiego to przepis tego lata. Ogromnie żałuję, że odkryłam je tak późno, bo są naprawdę mega smaczne Są wakacje, muszą być gofry, wiadomo Ale gdy za oknem jest naprawdę bardzo gorąco, czasem nam się po prostu nie chce. I tutaj z pomocą przychodzi ciasto francuskie Jeden z niewielu produktów, które polecam kupić, a nie robić samodzielnie(...)jeśli chcesz możesz dodać do nich bita śmietanę, nutellę lub dżem. Wybierz to co masz i to co najbardziej lubisz Błyskawiczne gofry z ciasta francuskiego Składniki na 5 gofrów : opakowanie ciasta francuskiego owoce, np. maliny, nektarynki, jabłka cynamon, cukier puder + ulubione dodatki Sposób przygotowania: Płat ciasta francuskiego podziel na 5 pasów. Każdy z nich podziel na dwie części

365 dni dookoła kuchni
Jabłecznik z Podkarpacia 158

Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i

Gotujemy i jemy
Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady 191

wyszukanego sprzętu. Wystarczy mikser i piekarnik Generalnie całość sprowadza się do zmiksowania wszystkiego w jednej misce. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Oczywiście zamiast gruszek możecie użyć np. jabłek. Jest równie pyszne. Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady Składniki: 150 g cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 125 ml mleka 400 g mąki 2 łyżki kakao

PatiGotuje
Jabłecznik z Podkarpacia 250

Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i

Korniszonki
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 224

około 10 minut, ciągle mieszając aż galaretki się rozpuszczą. Odkładamy aż jabłka ostygną i masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej

Kulinarne Fantazje Marioli