Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i
Gotujemy i jemywyszukanego sprzętu. Wystarczy mikser i piekarnik Generalnie całość sprowadza się do zmiksowania wszystkiego w jednej misce. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Oczywiście zamiast gruszek możecie użyć np. jabłek. Jest równie pyszne. Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady Składniki: 150 g cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 125 ml mleka 400 g mąki 2 łyżki kakao
PatiGotujeTradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i
Korniszonkiokoło 10 minut, ciągle mieszając aż galaretki się rozpuszczą. Odkładamy aż jabłka ostygną i masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej
Kulinarne Fantazje Mariolisięgnąć po ciasto francuskie. Z jego udziałem szybko przygotujemy coś słodkiego w dosłownie kilkanaście minut. Ja swoje ciasto połączyłam ze śliwkami węgierkami ale można też użyć jabłek lub brzoskwiń. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) śliwki węgierki ok 22 szt cukier brązowy 1 małe jajko Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 12 kawałków, ja podzieliłam
Monia miesza i gotujebudyniem i migdałami. Nie do końca byłem przekonany do tego połączenia, ale jednak okazało się trafione. Ciasto bardzo szybko się wykonuje a gruszki można zastąpić jabłkami. Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg gruszek 400ml mleka 1 budyń waniliowy
zjem to blog kulinarnyprzejdzie jeszcze z pokolenia na pokolenie, z moimi lekkimi modyfikacjami , od wielu lat żelazna pozycja wśród świątecznych ciast. Powiem nieskromnie ciasto jest bardzo dobre, zachwyca swym smakiem bo słodycz masy orzechowej doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi jabłkami z galaretką, puszysty biszkopt nie wymaga żadnego nasączania a kropką nad „i’ jest słodko gorzka polewa czekoladowa. Tradycyjne ciasto z nutką(...)puch dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej, wlać spirytus zmiksować aż powstanie gładki puszysty krem. W tym momencie przystępujemy do przełożenia ciasta: jeden blat biszkoptu wkładamy powrotem do blaszki, wykładamy połowę tężejącej masy z jabłkami, przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy dłonią wykładamy krem orzechowy , wygładzamy łyżką na to rozkładamy resztę masy z jabłkami przykrywamy ostatnim blatem biszkopta
Wanilia i Kardamonmyjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do naczynia, dodajemy cukier, jajka, olej oraz maślankę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki. Wierzch posypujemy pokrojonymi jabłkami i rabarbarem. składniki na kruszonkę: 90g mąki 70g masła(...)cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: cukier trzcinowy do posypania wierzchu wykonanie: Z mąki, masła, cukru z wanilią oraz zwykłego cukru robimy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy kruszonką oraz cukrem trzcinowym. Ciasto pieczemy przez 40 min w 200 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, do tzw. suchego patyczka
Domowy Smak JedzeniaDelikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki. 250 g herbatników Herbatniki Regionalne Petit Beurre Maślane Krem: 3 żółtka 1 szklanka mleka 110 ml śmietany 30% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
VioletoweKucharzenieCIASTO: · mąka pszenna 500 dag · masło 200 g · żółtka 5 szt · proszek do pieczenia 2 łyzeczki MASA: · jabłka 2 kg · galaretka w proszku 2 op · cynamon 1 łyżeczka · kasza manna(...)łyżka BEZA: · białka 5 szt · cukier puder 1 szkl · kisiel w proszku 2 łyżki Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić pare minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne
Camilla w kuchniKto nie lubi jabłek? Ja uwielbiam a szczególnie zapiekana. Jak byłam mała zawsze piekła je babcia i wcinałam, aż uszy mi się trzęsły. Nadal je
Niezły Młynekżeby wyrósł, to zazwyczaj wychodzi niski, jak znowu chcę żeby był niski to czasem jest odwrotnie, ale to dobrze, bo wtedy mogę wyczarować ciasto jakie sobie wymyślę. Tak też było w tym przypadku, miały być jabłka, miał być zwykły krem, ale biszkopt tak wyrósł, że szkoda mi było go nie wykorzystać. Więc dodała ciasta typu petitki i krem zrobiłam(...)przykryciem. Jak jabłka zaczną robić się miękkie i zaczną się rozpadać wsypujemy do nich galaretki (proszek), mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia (jabłka mogą być ciepłe jak będziemy je wykładać na ciasto). Jak masa jabłkowa będzie letnia to wykładamy ją na jeden (spód) blat naszego biszkoptu, a na nią układamy herbatniki typu petitki i wstawiamy na około
kruche babeczkiDodatki: 300-400 g rabarbaru 1 jabłko garść jagód (u mnie mrożone borówki) Kruszonka: 4 duże łyżki mąki 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki masła Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wszystko miksujemy (tak po prostu) 2. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar, jabłka i posypujemy jagodami. 3. Składniki kruszonki(...)mieszamy, posypujemy ciasto. 4. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok 40 minut. Smacznego!!! Źródło: Mój słodki świat
Kuchnia domowa AniCiasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 4 jajka 5 łyżek pełnych mąki tortowej 1 kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Poncz: 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam(...)gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, przełożyć do rondla wlać szklankę wody dodać cynamon
Wanilia i KardamonKtóry to już raz wykorzystuję ten prosty, dobry przepis na ciasto kruche? Dziś nowe jego wcielenie - zawinięty z ruloników ciasta rumiany, pachnący szarlotką ślimak. Miałam zamiar ponownie, na szybko upiec tartę z jabłkami i kratką u góry, ale poniosła mnie fantazja. Rezultat bardzo ciekawy, ciasto wypiekło się idealnie, ładnie prezentuje się w przekroju - nadzienie tworzy pionowe pasma(...)widelcem, kończę zagniatając gładką kulę ciasta dłonią. Uformowaną kulę wkładam owiniętą w folię na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, na blacie podsypanym mąką, rozwałkowujemy ciasto na równy prostokąt, dość cienki. Tniemy go wzdłuż dłuższego boku na pasy szerokości około 5 cm. Środek każdego pasa smarujemy konfiturą, na która kładziemy wąski rządek potartych jabłek. I zawijamy każdy
Kronika Piekarnika