ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:376/956)

Naleśniki cynamonowe z prażonymi jabłkami 144

szklanka wody 2 jajka ok. 80 ml oleju 1 łyżeczka cynamonu  pół łyżeczki cukru szczypta soli Prażone jabłka 4,5 dużych jabłek łyżka soku z cytryny 1 cukier wanilinowy cukier zwykły do smaku Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na jednolite ciasto. Odstawiamy na jakieś 15 minut(...)między czasie jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak mniej więcej w centymetrową kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier wanilinowy  i sok z cytryny. Prażymy jabłka  na średnim ogniu do momentu aż się nieco zmiękną i zaczną się rozpadać, następnie zdejmujemy z ognia ewentualnie dosładzamy. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki  wychodzi ok.10

Andzia Pichci
SERNIK Z JABŁKAMI 151

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dodać żółtka,ser,budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Gotową wyłożyć na ciasto kruche. Na nią wyłożyć mniejsze ćwiartki obranych jabłek,jedną obok drugiej.  Piana : 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  Białka ubić z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć równo(...)jabłka. Na samą górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część zamrożonego ciasta. Piec ok 1 godziny  w 180 st.C.  Przepis pochodzi od niezawodnej  siostry Anastazji, oczywiście z moimi małymi zmianami

Niespełnione zdolności kulinarne
CYNAMONOWE PLACKI Z JABŁKAMI 208

Składniki na 12 sztuk: 1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g bez ogryzka) 2 jaja rozmiar M 1/2 szklanki mleka 2% o poj. 200 ml 2 lekko czubate łyżki otrąb owsianych (ok. 20 g) 3 lekko czubate łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30 g) 2 lekko czubate łyżki mąki ryżowej (ok. 20 g) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ksylitolu lub innego(...)sody oczyszczonej olej kokosowy/masło klarowane do smażenia 1. Roztrzepałam jajka, dodałam otręby, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i obie mąki. Dokładnie połączyłam składniki. Ciasto ma być dosyć gęste. 2. Jabłko bez ogryzka (ale ze skórką) pokroiłam w małą kosteczkę, dodałam do ciasta. Wymieszałam. 3. Rozgrzaną patelnię cienko posmarowałam pędzelkiem tłuszczem. Smażyłam placuszki pod przykryciem na nie zbyt

Vroblewska-fitlife
Jabłecznik (Szarlotka) 223

zamrażalnika na 1 godzinę. Blachę (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować i wysypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blachy lub wylepić dno blachy, jak komu wygodniej. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek (najlepsza antonówka lub szara reneta) 1/2 szklanka cukru ok. 3 łyżek kaszy manny 1-2 łyżeczki cynamonu Jabłka(...)obrać i prażyć na wolnym ogniu, aż się rozgotują. Dodać cukier, wymieszać i ostudzić. Dodać kaszę mannę i cynamon, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na jabłka. Piec około 50 min w temperaturze 170 stopni C. Smacznego

talerz przyjemności
Pijany Jabłecznik 1145

Ciasto stanowi znakomite połączenie dojrzałych jabłek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego półwytrawnego wina. Jest fajną niespodzianką dla smakoszy klasycznego jabłecznika. Składniki: Biszkopt : 2 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 słoik prażonych jabłek  (810g)  0,75 l wina białego półwytrawnego(...)Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut. 2.  Masa jabłkowa Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ½ butelki białego wina i doprowadzić do wrzenia. Drugą

Szalona Kuchnia Eweliny
Babka marchewkowo-jabłkowa z miodem 172

Szkoda, że dzisiaj zostaje mi na to niewiele czasu... Tak jak wczoraj zapowiadałam na facebooku, dzisiaj podaję przepis na pyszną babeczkę z marchewką, jabłkami i miodem :) Przepis na tę pyszną babeczkę znalazłam w czasopiśmie "Pyszne ciasta na Boże Narodzenie", nr 4/2013 jednak wprowadziłam w nim kilka zmian. Składniki: 250 g marchewki 1 jabłko 3 łyżki soku z cytryny(...)jednym jajku. Następnie do masy powoli wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już

My simple kitchen
Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami – wersja na dziś - bez zasmażki 199

lodówki, od co najmniej tygodnia, leżała sobie ćwiarteczka nie za dużej czerwonej kapusty, a na dnie misy na owoce smętnie poniewierały się dwie przejrzałe śliwki i pół jabłka, nie wykorzystanego do ciasta. Dołożyłam do tego dwie suszone śliweczki, cebulkę, przyprawy, i… powstał pyszny dodatek do mielonych kotletów wieprzowych J To taka moja wersja na dzisiaj – skromna, bez wina(...)córka, również. Ale smakowała zarówno im, jak i mnie, i jestem pewna, że jeszcze ją przygotuję, może z dodatkiem czerwonego wina i goździków, może bez śliwek, tylko z samym jabłkiem, może zamiast oleju użyję masła sklarowanego… jeszcze zobaczę J DOPISEK Z OSTATNIEJ CHWILI: właśnie zarzucono mi, że w mojej kapuście zasmażanej brakuje... zasmażki. Chyba to prawda, może powinnam zmienić nazwę

Kuchenne zapiski Edyty
Murzynek z jabłkami 120

minut na małym ogniu mieszając, studzimy. Następnie cały czas mieszając dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem i przelać do formy (24*24cm) wyłożonej papierem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Rozłożyć równomiernie na cieście i wstawić ciasto do piekarnika na 45 minut w 180stC. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem

przepisy- Milki
Wysokobłonnikowy jabłecznik 174

jabłkach (chociaż tu w mniejszej ilości). Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu i jest pyszny. Można serwować go na ciepło z sosem waniliowym albo lodami waniliowymi. Składniki: 5 jabłek 150g masła 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki siemienia lnianego pół szklanki maki pełnoziarnistej 2 jajka pół szklanki oleju łyżeczka esencji waniliowej pół szklanki cukru pudru łyżeczka cynamonu(...)natłuszczonej foremki i pieczemy 15 minut w 180 º C. W tym czasie możemy zetrzeć jabłka na dużych oczkach. Kiedy spód się lekko podpiecze wykładamy jabłka a następnie pozostałą część ciasta. Pieczemy kolejne 30 minut do złotego koloru

wysmienity
Jabłkowe babeczki z ricottą i rodzynkami (Muffin di mele con ricotta e uvetta) 200

oraz szczyptę soli i cynamonu. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki: mleko, olej, jaja oraz ricottę. Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki oraz jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto mieszamy  tylko do połączenia się  składników. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescoliamo la farina, lo zucchero, il lievito e un pizzico di sale e cannella

La grande e la piccola cuoca
Jesienna rapsodia 720

35min. Wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Z wystudzonego ciasta ściąć „górkę” i rozkruszyć, a na równy blat wyłożyć tężącą masę jabłkową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(...)stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Ciasta z warzywami , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: dynia , granat , jabłka , kremówka , żelatyna

https:KKuchniaMniam
DROŻDŻÓWKI WEŁNIANE Z JAGODAMI + FILMIK 57

   Drożdżówki wełniane bardzo łatwo się przygotowuje, efektownie wyglądają i pysznie smakują.            SKŁADNIKI :  200 ml ciepłego mleka

Kulinarne Fantazje Marioli
strudel z makiem i jabłkami 138

jajko na nadzienie: 100 g maku 100 ml mleka 5-6 jabłek 2 łyżki cukru 3-4 łyżki rodzynek  Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z mąką, solą i masłem, wyrobić gładkie ciasto (około 7 minut mikserem lub dłużej ręcznie). Miskę przykryć bawełnianą ściereczką(...)minuty, wystudzić i zblenderować lub zmielić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do maku, wsypać rodzynki i cukier i wszystko razem dusić aż jabłka puszczą sok i odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruche babeczki z jabłkami 182

sitko, dodać masło pokrojone w kostkę jajko, cukier brązowy, waniliowy i cynamon.  2. Z podanych składników wyrobić ciasto, owinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę włożyć do lodówki.  3. W tym czasie przygotujmy sobie nadzienie.  Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki (skórkę wykorzystałam w innym przepisie). Jabłka kroimy w kostkę(...)wrzucamy do rondelka.  Podlewamy jabłuszka wodą i pod przykryciem dusimy, dość często mieszając.  4. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy cukier brązowy, waniliowy oraz cynamon i jeszcze przez chwili dusimy. Odstawiamy z ognia do wystygnięcia. 5. Kiedy nasze ciasto już przeleży godzinkę w lodówce, wykładamy ciasto na blat posypany mąką i rozwałkujemy ciasto.  6. W zależności jak duże

Mój pomysł na
Jaglana szarlotka 133

wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kaszy. Jeżeli kasza zbyt mocno się klei moczymy często łyżkę w ciepłej wodzie i dokładnie rozprowadzamy. Następnie wykładamy jabłka i resztę kaszy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy i dopiero kroimy

VioletoweKucharzenie