ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:372/956)

Propozycje na Wielkanoc 370

CIASTO MAKOWE                                                                        KACZKA Z MORELA I JABŁKIEM GALARETA DROBIOWA(...)CIASTO BOUNTY                                                         KURCZAK FASZEROWANY

W kuchennym oknie Ewy
Jabłka wydrążane, w syropie 147

gorsze. One też mają swoje zastosowanie. Możemy je wykorzystać do ciasta. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować. Małe jabłuszka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, układamy do słoików i zalewamy syropem: -3 litry wody -3 szklanki cukru -1 łyżka kwasku cytrynowego    Wodę z cukrem zagotowujemy, wsypujemy kwasek. Zalewamy jabłka w słoikach(...)zakręcamy, wstawiamy do garnka z wodą wypełniającą garnek do 3/4 wysokości słoików i gotujemy 10 minut  od momentu zagotowania się wody w garnku. Mamy gotowe jabłka w syropie, np. do ciasta. Smacznego

Maminek kulinarny
Sernik z jabłkami 152

szklanki mąki pszennej 2 żółtka (białka zachowujemy do masy serowej) 1/2 szklanki cukru pudru 100 zimnego masła 20 g zimnego smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek (szara reneta) Masa serowa: 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego 4 żółtka 6 białek 1 szklanka śmietany 18% 100 g masła 1 szklanka cukru (lub odrobinę(...)szpatułką. 4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć z nadmiaru soku. Jabłka wyłożyć na podpieczony wcześniej spód, a na jabłka wylać masę serową. Całość piec w 180 st.C przez około 50-60 minut. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wierzch można dowolnie udekorować. Smacznego! Źródło: Moje wypieki

Kuchnia domowa Ani
Placek owsiano - jabłkowy 'Róża' (bez glutenu) 224

wyglądem. Dzisiejszy placek należy do tych właśnie wypieków :) Placek w 100% jest bez glutenu (inne propozycje bezglutenowych ciast znajdziecie tutaj ), gdyż przygotowany jest z samych płatków owsianych wymieszanych z jogurtem, aromatyzowany cynamonem oraz cukrem waniliowym i ozdobiony plasterkami jabłka, które do złudzenia przypominają kwiat róży :) Placek nie należy do lekkich i puszystych wypieków, ma miękką strukturę, jednak jest(...)czas ubicia białek na pianę. Ubite białka wmieszać delikatnie do masy. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić masłem i obsypać płatkami. Przelać ciasto. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka (ja jabłek nie obierałam), zaczynając od krawędzi. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut . Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto kokosowe z jabłkami i chałwą 169

przekopaniu półek , zrobieniu zakupów upiekłam ciasto zwane potocznie ciastem kakaowo - jabłkowo - chałowym. Jest parę wersji tego przepisu w internecie ja znalazłam oto taki. Jest z nim trochę zabawy ze względu na ilość warstw ale myślę ,że warto :) zwłaszcza gdy rodzina zjada wam całą blachę w ciągu dnia :) Składniki: 1 kg jabłek 180 g cukru 6 łyżek cukru do piany(...)ubijamy i dodajemy delikatnie do ciasta, następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao delikatnie łącząc w kremową kakaową masę. Ciemną masę wykładamy na prostokątnej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ubijamy pozostałe 4 białka dodając cukier (6 łyżek) i wiórki kokosowe. Masę wykładamy na ciemne ciasto. Na górę dodajemy odsączone jabłka ,a na samą górę wykładamy

W Moim Magicznym Domu
Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami 189

wyrzutów sumienia. Mąką jasną zastąpiłam tutaj mąką pełnoziarnistą. Ilość cukru została mocno ograniczona i biały cukier zastąpiłam brązowym. Muffinki możecie upiec z truskawkami, jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję spróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk jak i potem przy jedzeniu. Kilka ruchów(...)jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Dodajemy jedne składniki do drugich, mieszając łyżką jedynie do połączenia składników. Papilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy w muffinki owoce (gruszki, truskawki, jagody, jabłka) Pieczemy ok 30-35 min w 180 stopniach. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/muffinki-pelnoziarniste-rabarbarem/ BosowKuchni   Artykuł Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami pochodzi z serwisu

Mieszam w Garnku
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 196

ciasta, od ilości użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników.   Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne(...)swoje wady, ponieważ rodzaj użytej mąki czyni go ciężkostrawnym. Pierniki robione z białej mąki są z kolei lżej strawne, ale mają mało wartości odżywczych. Jeszcze gorzej, gdy dodamy do ciasta spore ilości masła i cukru. Liczy się więc umiar i zdrowy rozsądek.  Kutia Nie jest zła, pod warunkiem że nie przesadzimy z ilością (choć o to chyba ciężko

Powiedz dietom nie
Jabłka smażone w cieście z winem - deser 194

wydrążamy środek, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem  Do wina dosypujemy mąkę, szczyptę soli, pokrojone zioła i żółtko - miksujemy Białko ubijamy na pianę i łączymy z resztą ciasta Plastry jabłka maczamy w ciście i smażymy na oleju na złoto z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem

Proste Potrawy
Drożdżowy rwaniec z jabłkami i serem oraz owsianą kruszonką 127

wyrośnięty zaczyn.  Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota.  Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.  Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. W misce wymieszaj twaróg z cukrem wanilinowym i cukrem. Słodkość wedle uznania, ja dałam 0,5 szklanki cukru  Jabłka pokrój w cienkie(...)plasterki i obsyp cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o grubości 0,5 cm  Na całe ciasto wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie. Potnij na ciasto na paski o szerokości ok 5 cm. Na każdy pasek ułóż jabłka z cynamonem.  Zwiń paski w rulony i ułóż w tortownicy obok siebie. Odstaw

Niezły Młynek
Drożdżowy rwaniec z jabłkami i serem oraz owsianą kruszonką 138

wyrośnięty zaczyn.  Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota.  Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.  Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. W misce wymieszaj twaróg z cukrem wanilinowym i cukrem. Słodkość wedle uznania, ja dałam 0,5 szklanki cukru  Jabłka pokrój w cienkie(...)plasterki i obsyp cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o grubości 0,5 cm  Na całe ciasto wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie. Potnij na ciasto na paski o szerokości ok 5 cm. Na każdy pasek ułóż jabłka z cynamonem.  Zwiń paski w rulony i ułóż w tortownicy obok siebie. Odstaw

Niezły Młynek
Muffiny z jabłkiem i cynamonową kruszonką 138

Smak jabłek i cynamonu nieodzownie kojarzy mi się z jesienią. Jeśli lubicie szybkie wypieki - to przepis idealny dla Was :)  SKŁADNIKI (na 12 sztuk) Kruszonka 1/2

Moje Kuchenne Rewelacje
Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem 219

drożdżami Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę i są puszyste. Podczas smażenia patelnię przykrywamy. Smażymy do uzyskania

Szczęśliwa kuchnia
Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem 237

drożdżami Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę i są puszyste. Podczas smażenia patelnię przykrywamy. Smażymy do uzyskania

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Babciny jabłecznik 200

gładką masę, tak długo, aby nie została mąka w misce. Ciasto będzie trochę lepkie, ale odchodzi od rąk. Można wstawić na chwilę do lodówki, ale nie trzeba. Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i umieścić na dużą, czarną blachę, wysmarowaną tłuszczem, np. margaryną. Ułożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstawić do piekarnika

Wołowina od rekina
Błyskawiczne ciasto widelcem mieszane z jabłkami i kruszonką 100

Składniki: (szklanka 250 ml) (tortownica 24 cm) Ciasto: Mąka pszenna 3 szklanki Jajka 4 Olej 3/4 szklanki Jogurt naturalny 3/4 szklanki Cukier 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 2 pełne łyżeczki Dodatkowo : Jabłka 3-4 średniej wielkości Kruszonka: Mąka(...)Masło 50 g Cukier 50 g Przygotowanie: Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier, jogurt, olej, jajka oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą widelca przez chwilę. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Na koniec dodajemy kruszonkę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni

Kulinarne przygody