ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:363/956)

Cynamonowe placki z jabłkiem 115

pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka oleju 4 łyżki mleka  1 jabłko Jabłko obrać wydrążyć gniazda nasienne pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka, ponownie mieszamy. Patelnię smarujemy olejem i nakładamy łyżką porcje ciasta ,smażymy na małym ogniu z każdej strony. Świetnym dodatkiem

Andzia Pichci
Soczysty jabłecznik ze szmandem 208

często piekę nie tylko jesienią. W tym roku jabłka bardzo nam obrodziły i chyba jeszcze nigdy nie upiekłam tylu jabłeczników. Przetestowałam różne gatunki jabłek. Szara reneta okazała się dość kwaskowa i po upieczeniu ciasto trzeba było obficie posypywać cukrem pudrem. Najlepsze okazały czerwone, słodkie jabłka z ogródka

dolcevitainmykitchen
Rolada jabłkowa 223

Dziś mam dla Was pyszną, prostą roladę jabłkową wg przepisu Ewy Wachowicz. To proste, a jednak eleganckie ciasto świetnie sprawdza się do codziennej kawusi, ale też

Cynamonowe szczęście
Jabłkowo-orzechowe crumble, czyli jabłka pod orzechowa kruszonką 153

masło do wysmarowania foremek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Foremki do zapiekania (można użyć(...)jednej większej) wysmarować masłem.  Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej grubości cząstki. Ułożyć w foremkach dość ciasno i w dowolnej ilości. Jabłka posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ciasto starte na jarzynowej tarce. Ciasto można obsypać brązowym cukrem, wtedy wierzch jest jeszcze bardziej chrupiący. Piec w temperaturze 190 stopni do zrumienienia ciasta. Podawać na gorąco

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto miodowe z jabłkami i kremem 259

Przepyszna, słodka propozycja na jesień. Miód, jabłka, orzechy - charakterystyczne dodatki do wypieków o tej porze roku są znakami rozpoznawczymi tego ciasta. Ładnie się prezentuje i najważniejsze - smakuje. Ciasto wydaje się skomplikowane i pracochłonne ale nic mylnego. Trzeba jedynie odczekać całą noc aby blaty miodowe zmiękły. Jak to bywa w przypadku ciast z dodatkiem miodu, najlepsze jest(...)dzień od przyrządzenia. Składniki: Ciasto miodowe: 4 szklanki mąki 2 jajka 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 150 g miodu 1 łyżeczka sody 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 3 łyżki cukru 100 g masła Polewa: 100 g margaryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao

My simple kitchen
Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. 193

prostu wygodny. Co to znaczy? Wygodne ciasto to dla mnie takie które: łatwo się przechowuje, dobrze się kroi, można mrozić, idealny na imprezy szkolne dla dzieciaków = czyli zawiera wszystkie cechy, które w cieście sobie cenię najbardziej. Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. Składniki na tortownicę 22-24 cm. 10 kwaskowych jabłek średniej wielkości 1 jajo 150 g masła + łyżka(...)soli, łyżkę jogurtu i szybko zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, dodać jeszcze odrobinę jogurtu. Masę podzielić na dwie części - jedną w ilości 75% a drugą 25%. Tę większą część wyłożyć na spod i boki tortownicy, natomiast mniejszą zawinąć w folię i wstawić (obie) do lodówki na czas przygotowywania jabłek. Jabłka obrać ze skórki, przekroić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jabłka pod kruszonką z płatkami owsianymi i cynamonem 359

się wytworzy w trakcie gotowania, prawie całkowicie wyparuje. Do miski wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw mieszamy łyżką, a następnie palcami rozdrabniamy masę, żeby nie powstało zbite ciasto, a sypka kruszonka. Jabłka wykładamy do formy (ja użyłam formy silikonowej), a na to wysypujemy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C góra-dół na około 15 minut. Sprawdzamy

Anielska Kuchnia Ani
Clafoutis z jabłkami 149

talerzu polać syropem owocowym lub polewą czekoladową. CLAFOUTIS z jabłkami Bardzo prosty deser – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i polać ciastem dowolnie wybrane owoce, np. posiekane morele, śliwki, czereśnie, borówki, maliny, jagody, jabłka, itp. 20 minut w piekarniku i gotowe! Smacznego SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 3 jajka 300 ml mleka opakowanie cukru(...)wanilią dowolne owoce, 500 g u mnie 3 posiekane w kostkę jabłka – 1 ze skórką, dla koloru do posypania cukier puder PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą mąkę z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i mlekiem. Dodaję jajka. Mieszam dokładnie. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. U mnie naczynie o wymiarach 22 x 22 cm. Może być tortownica lub mniejsza forma

Zasmakuj Kuchni
CO Z ŻÓŁTKAMI? Tarta jabłkowa 1280 kcal 190

słodzikiem. 2. Do banana dodaj mąki, płatki i proszek. 3. Wypełnij tortowinicę lub co tam chcesz 3/4 powstałego ciasta. 1/4 zostaw na kruszonkę. U mnie tortownica o średnicy ok 24cm (standardowa). 4. Wstaw do piekarnika na 180* 10 minut. 5. Jabłka zetrzyj(...)tarce i odsącz. U mnie z 500g jabłek po odciśnięciu z soku zostało 400g. Owoce wymieszaj z cynamonem. 6. Wyjmij tarte z piekarnika, dodaj jabłka, na wierzch pokrusz pozostałe ciasto i piecz kolejne 30 minut. SMACZNEGO! CAŁOŚĆ: 1280 kcal B43 W195

fitolarun.blogspot.com
Szarlotka z pianką. 750

cukier waniliowy 6 dużych winnych jabłek 5 białek 3/4 szkl. cukru kisiel cytrynowy cukier puder do posypania WYKONANIE: z podanych składników zagniatamy ciasto, 1/3 wkładamy do zamrażarki, pozostałym wyklejamy natłuszczoną blachę, jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach tarki, wykładamy na ciasto, z białek ubijamy pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i kisiel, pianę kładziemy na ciasto, na wierzch

Kuchnia Beaty
Tartinka z jabłkami i sosem toffi 139

cukrem, dodaj jajko zagnieść. Odłożyć w folii do lodówki przynajmniej na 30 minut. Rozwałkować lub  - ja tak robię - wylepić kawałkiem ciasta nasmarowane mini foremki. Ułożyć jabłkami. Piec 30 minut w 180 stopniach Sos toffi: pół szklanki brązowego cukru 40 gram masła 82% miękkie 100 ml śmietanki 36% szczypta soli Podawać ciepłe z gorącym

AZgotuj!
Szarlotka na kruchym 127

TEGO PRZEPISU. 1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto; 2. 2/3 ciasta pokrój na kawałki i wyklej dno formy, następnie wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 10min. Resztę ciasta włóż do zamrażarki; 3. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Dodaj cynamon, cukier puder(...)wymieszaj; 5. Białka z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę; 6. Na podpieczony spód wyłóż jabłka i wyrównaj; 7. Następnie wyłóż pianę z białek; 8. Na sam wierzch zetrzyj resztę ciasta i wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 50-55 min. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO

Prosty przepis na
Ciasto wiewiórka. 196

Cisto o wdzięcznej nazwie wiewiórka :) Naprawdę pyszne. Puszyste, mięciutkie z orzechami, jabłkami i rozgrzewającym cynamonem. W sam raz na jesienne dni. Ja piekę to ciasto przez cały rok, ale kojarzy mi się ono właśnie z jesienią. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)oleju 3 jabłka 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać mąkę, sodę proszek, cynamon, kakao. Następnie wlać olej, zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Na koniec wsypać orzechy.Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym

Agusiowe smakołyki