łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g margaryny lub masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (po obraniu) 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części(...)Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia. Warstwy ciasta: pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek. Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujesamym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać po brzegi. Wykładam wszystkie cząstki przygotowanych jabłek, posypuję(...)rodzynkami. Rozlewam zygzakami drugą część ciasta, na wierzch rzucam trochę płatków migdałowych. Wkładam do ROZGRZANEGO do 180 stopni piekarnika, piekę do uzyskania złotego wierzchu, jakieś 40 minut. Ciasto jest ciężkie, raczej nie nadaje się do wyjęcia z blaszki, lekko studzę posypuję pudrem i zdejmuję brzeg tortownicy. Taki krąg to ja rozumiem! Jabłek jest sporo, więc lepiej
I tu będę miała takie teSzarlotka to ciasto, które najczęściej gościło w naszym domu, gdy byłam dzieckiem. Kruchy spód, warstwa prażonych jabłek i wierzch ozdobiony ciastem. Po latach zmodyfikowałam ten przepis
Dieta bez mlekakostki margaryny Kasia 1 szklanka piwa 1,5 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Z mąki, margaryny i piwa zagniotłam ciasto, schowałam do lodówki na jakieś 2 godziny. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienna, pokroiłam w kosteczkę, dodałam cynamon i cukier waniliowy, wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą
Darcia w kuchnimąki ryżowej 1/2 szklanki mąki jaglanej 1/2 łyżeczki soli (himalajskiej) 10 łyżek mleka sojowego 1/4 szklanki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego masa jabłkowa: jabłko 2 garści suszonych daktyli 1/2 szklanki wrzątku WYKONANIE: Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy razem, dodajemy mleko i olej, po czym dokładnie razem ugniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jedna z nich przekładamy(...)formy do pieczenia, drugą ugniatamy na płaski prostokąt, z którego wycinamy paseczki. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 5 min, następnie razem z wodą blendujemy. Jabłko obieramy, kroimy w płaskie plasterki, po czym układamy je na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia. Całość smarujemy daktylowym karmelem, a wierzch dekorujemy wyciętymi wcześniej paseczkami z ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez
healthy dreamskardamonem. NA KRUCHE CIASTO: - 200 g mąki pszennej - 120 g masła - 120 g brązowego cukru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka lodowatej wody - 1 żółtko W/w składniki szybko zagniatamy, aby zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wyłóż formę do tarty, wyłóż jabłka i jagody. Piecz w temp
SMYKWKUCHNIjabłkami : z tego przepisu otrzymacie około 20 muffinek składniki mokre: 2 jajka 2 szklanki mleka 10 łyżek oleju opcjonalnie ulubiony aromat spożywczy składniki suche: 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru ( przy renetach dodaję odrobinkę więcej cukru) oraz 2 -3 jabłka (w zależności o wielkości jabłek) Przygotowanie muffinek z jabłkami(...)dodajemy cukier. Następnie mieszamy całość. Ważna zasada – lepiej mieć rzadsze ciasto niż gęste. Ma być lejące, ja na cienkie naleśniki. Dzięki temu, uzyskamy puszyste i delikatne muffinki . Rozlewamy ciasto do foremek na muffiny do maksymalnie połowy ich wysokości. Ja bardzo lubię silikonowe. Sprawdzają się w 100%. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Do każdej muffinki wkładamy kilka kawałeczków
W Kawiarencejabłkami : z tego przepisu otrzymacie około 20 muffinek składniki mokre: 2 jajka 2 szklanki mleka 10 łyżek oleju opcjonalnie ulubiony aromat spożywczy składniki suche: 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru ( przy renetach dodaję odrobinkę więcej cukru) oraz 2 -3 jabłka (w zależności o wielkości jabłek) Przygotowanie muffinek z jabłkami(...)dodajemy cukier. Następnie mieszamy całość. Ważna zasada – lepiej mieć rzadsze ciasto niż gęste. Ma być lejące, ja na cienkie naleśniki. Dzięki temu, uzyskamy puszyste i delikatne muffinki . Rozlewamy ciasto do foremek na muffiny do maksymalnie połowy ich wysokości. Ja bardzo lubię silikonowe. Sprawdzają się w 100%. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Do każdej muffinki wkładamy kilka kawałeczków
W Kawiarenceciasto wyszło co prawda pyszne, ale mogłoby być jednak nieco mniej słodkie. W tym etapie zważając na słodycz mleka, zmniejszyłabym nieco ilość cukru. Warto to sprawdzić na początku. Dzień 2 Wlewamy 250 ml mleka. Nie mieszamy. Nie, nie zepsuje się. Jeśli nie podglądaliście ciasta w dniu pierwszym, zróbcie to teraz. Od razu zrozumiecie, co oznacza stare powiedzenie, że ciasto jest(...)wieczorem. Spójrzcie tylko, jak nasze ciasto wygląda po dniu takiego mieszania, miękkie, fajne, puszyste, aż miło mieszać :D Dzień 5 Powiadają, iż cukrzyca nie bierze się z powietrza. Pora to sprawdzić ;) Kolejne 250 g cukru ląduje w, a raczej na naszym cieście, bo tradycyjnie już - nie mieszamy . Dzień 6 Mieszamy. Rozdzielamy gotowe ciasto na cztery części - z jednej już jutro
Kulinarne zapędy Kokosaszklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 2/3 szklanki mleka 30 g drożdży 1 łyżka cynamonu mąki tyle, by ciasto miało dość gęstą, ale wciąż lejącą konsystencję (powoli spływało z chochelki) 2-3 jabłka (zależy od wielkości) cukier puder lub dowolna konfitura/dżem do podania olej do smażenia Mleko podgrzać, ale nie powinno być gorące. Dodać łyżeczkę(...)cukru i rozpuścić w nim drożdże (trzepaczką). Odczekać 15 minut aż pojawią się bąbelki na cieście. Następnie wbić jajka, wlać śmietanę, 1 łyżkę oleju, wsypać pozostały cukier, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta (po ok. 3 łyżki stołowe na porcję). Placuszki smażyć na rumiano
Czerwień i błękitmąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kg jabłek ( startych na tarce) Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto (ja robię to mikserem). Od razu wykładamy część ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na to potarkowane jabłka, jeśli są kwaśne to dosładzamy cukrem wg uznania i posypujemy cukrem waniliowym. Na wierzch resztę ciasta i pieczemy
Wasze Przepisytych, którzy lubią rozmaitość smaków, tutaj mamy wspaniały przykład czterech smaków w jednym cieście... Składniki: 7 jajek 2 szklanki cukru 1 kostka masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy 1 cytryna Polewa 50 g masła(...)pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Ubijamy pozostałe białka z 1 szklanką cukru, następnie mieszamy bardzo delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz mąką ziemniaczaną. Blachę wykładamy papierem pergaminowym, na spód blachy wylewamy ciasto ciemne, następnie pianę z kokosem, na to wykładamy odsączone z nadmiaru soku pokrojone jabłka,na sam koniec wylewamy
kgwjanczewoWitajcie. Znów sezonowy wypiek :) Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju ewentualnie 1/2 łyżeczki(...)cynamonu 1 garść posiekanych orzechów włoskich 3 jabłka pokrojone w kostkę 2 łyżki rodzynków 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki wiśni z syropu ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch. 2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej. 3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy
Kuchnia domowa AniCiasto czekoladowe to wypiek którego zdecydowanie mi tu na blogu brakowało. Ale nie chodzi o ciasto w stylu murzynka. To musiało być coś intensywnie czekoladowego, ciężkiego, raczej mokrego w środku. Coś w kierunku brownie, jak np. brownie z jabłkami . No i znalazłam. Ciasto wyszło rewelacyjne. Przekroiłam gdy było jeszcze ciepłe i faktycznie konsystencją przypominało raczej pudding. Wraz z stygnięciem
Relaxtime