ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:362/956)

Sezonowa szarlotka z rabarbarem i bezą 81

ciasto z rabarbarem. Pewnie znowu mi zarzucicie, że w bezie jest cukier, ale to jest beza. Zapewniam, że jest go o wiele mniej niż w bezie z cukierni. Próbowałam z zamiennikami, ale nie podołały. Możecie próbować i kombinować, ja ręczę za ten przepis, że zawsze Wam wyjdzie. Raz sobie pozwólcie, tak na wyjątkową okazję i nie pieczcie tego ciasta zbyt(...)palcami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić. Zimny (!) rabarbar wymieszać z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach, a następnie jabłka z rabarbarem przełożyć na podpieczone wcześniej ciasto. Na wierzch wyłożyć masę białkową (poniżej przepis). Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Gotować na dużym ogniu cały czas mieszając

Dietolog
Racuchy drożdżowe 125

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Jabłka obieramy kroimy w kostkę, plastry lub ścieramy na tartce z dużymi oczkami. 4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pianę z białek i jabłka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Układamy na papierze by odsączyć z tłuszczu.  Ciepłe

Na moim talerzu
Racuchy drożdżowe 137

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Jabłka obieramy kroimy w kostkę, plastry lub ścieramy na tartce z dużymi oczkami. 4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pianę z białek i jabłka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Układamy na papierze by odsączyć z tłuszczu.  Ciepłe

NA MOIM TALERZU
NAJPROSTSZA SZARLOTKA 78

obsypania foremki szczypta soli 1 łyżka lodowatej wody 4 średniej wielkości, słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1-2 garstki rodzynek jabłka obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i wytnij z nich gniazda nasienne pokrój ćwiartki jabłek w plasterki i przełóż je do miski posyp jabłka cukrem i cynamonem, wymieszaj dobrze wysmaruj foremkę do tarty odrobiną masła(...)podziuraw widelcem i wstaw do zamrażarki na 10 minut na schłodzonym cieście ułóż rodzynki, a na nich plasterki jabłka zaczynając od krawędzi foremki rozpuść pozostałe masło i posmaruj nim jabłka piecz w 190ºC przez ok 50 minut aż brzegi ciasta będą rumiane po upieczeniu wyjmij szarlotkę z pieca i odstaw na minimum pół godziny – dzięki temu ciasto

SandraFrej.com
Jabłecznik z pianką kokosową na kruchym cieście z orzechami włoskim 178

Posmaruj spód i boki lekko margaryną. Wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi też wyłóż, jeśli chcesz. Mi łatwiej wyjąć później ciasto z formy. Dodaj pozostałe składniki na ciasto kruche. Mąkę z proszkiem przesiej. Zmiksuj do całkowitego połączenia składników.  Wylep ciastem dno i brzegi tortownicy, w miarę równo. Wstaw do zamrażalnika. Białka wlej do miski i zacznij miksować na najwyższych obrotach(...)połowę i powoli wsyp cukier z mąką. Do gotowej masy wsyp wiórki kokosowe i ręcznie wymieszaj trzepaczką. Pianka mocno zmniejszy swą objętość. Wyciągnij tortownicę z ciastem. Dno możesz posmarować powidłami śliwkowymi. Wyłóż prażone jabłka z rodzynkami. Na górę wylej piankę i wyrównaj. Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut. Gdy pianka się zrumieni, przykryj ciasto folią aluminiową matową

Anioszek w kuchni
Tarta z jabłkami i kruszonką 153

cukier puder, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść (ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Przygotować jabłka: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie lekko podsmażyć na patelni z cukrem(...)Wszystko rozcierać palcami aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki. 5) Schłodzone ciasto na spód rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm. 6) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 7) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć

Fitsweet.me
Przepisy na Boże Narodzenie 87

wykorzystania na Boże Narodzenie. Sprawdzone przepisy na pyszne ciasta świąteczne np. : serniki, makowce, ciasta z kremem. Znajdziecie również przepis na pyszne pierniczki, a także inne ciasteczka. Ponad 10 przepisów na śledzie, pasztety oraz wędliny domowe. Sprawdzony przepis na przyprawę do piernika, pomarańczową skórkę. Znajdziecie również przepis na idealne ciasto na pierogi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec Sernik wiedeński. Pralinki kokosowe. Sernik(...)makiem i brzoskwiniami. Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. Dwukolorowy sernik – łaciaty. Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Piernik z polewą czekoladową i dżemem Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika. Sernik gotowany z polewą czekoladową. Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Sernik z brzoskwiniami

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami (FIT) 77

Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami ostatnio widzieliście na moim facebokoowym oraz instagramowym story i bardzo chcieliście, abym Wam podała na nie recepturę. Jest to podobny przepis jak na Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami - klik , ale skoro prosiliście to proszę bardzo! To zdrowe ciasto smakuje rewelacyjnie i przy okazji jest źródłem wielu wartości odżywczych. Zawsze się udaje, więc koniecznie sami

Di gotuje
Szarlotka z migdałami bez cukru 93

migdałowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich ziarenka z przepołowionej laski wanilii, cynamon oraz szczyptę soli ( odrobina soli podbije nam słodycz jabłek), jabłka przesmażamy i odstawiamy do ostygnięcia, składniki na ciasto kruche przekładamy na stolnicę lub do miski, wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy(...)schłodzenia, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką owsianą stolnicy lub blacie, następnie przekładamy do blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ok 15 min aż się lekko zarumieni, gdy ciasto będzie lekko zarumienione wykładamy na nie przesmażone jabłka, po wierzchu posypujemy migdałami

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto z truskawkami, rabarbarem i migdałami 169

ardzo proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, rabarbarem, jabłkiem i migdałami. Klasyka smaku i absolutnie obowiązkowy wiosenny wypiek. Bardzo wilgotne dzięki jabłku i jogurtowi, aromatyczne za sprawą cynamonu, skórki z cytryny i ekstraktu z wanilii. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnego skomplikowanego sprzętu. Wystarczy łyżka, którą mieszamy składniki suche z mokrymi i już! Latem truskawki i rabarbar możemy zamienić(...)mieszamy ekstrakt waniliowy, olej, jajka i jogurt. Wlewamy masę do suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jabłko i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowane ciasto. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar, ćwiartki truskawek, następnie posypujemy płatkami migdałów i brązowym cukrem. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego

Smakowity Blog Kulinarny
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 242

Dziś przedstawiam Wam typowo jesienne ciasto, które wybraliście w akcji gotowanie za głosowanie. Jabłka, śliwki i cynamon to połączenie, które zawsze się doskonale sprawdzi o tej porze roku. W dodatku tym razem zdecydowałam się na wersję drożdżową. Nie będę ukrywać, że kiedyś bałam się go i raz mi wychodziło, a raz nie. Obecnie jednak może nie należy do moich(...)zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od brzegów naczynia, jeżeli się klei, można dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, śliwki pozbawić pestek i pokroić w paseczki, owoce wymieszać

Fabryka pomysłów
Jabłecznik na cieście ucieranym 150

składniki ciasto * 100 g masła lub margaryny * 2 jajka * 150 g cukru * 150 g mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie * 6 dużych jabłek * 5 łyżek cukru żelującego * 1/4 łyżeczki cynamonu kruszonka * 120 g mąki pszennej * 100 g cukru * 50 g wiórków kokosowych * 100 g masła(...)margaryny Sposób wykonania ciasto Miękkie masło utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodać jajka, na koniec nie przerywając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy (23/24 cm) wysmarowanej margaryną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier żelujący, cynamon i wymieszać. Całość wyłożyć równomiernie na ciasto. kruszonka Margarynę rozpuścić i wystudzić. Sypkie składniki wsypać

Mix smaku
Szybka szarlotka bez pieczenia 74

jabłek 1 galaretka cytrynowa łyżka cukru cynamon kakao Przygotowanie Blachę wyłożyłam herbatnikami. Jabłka pokroiłam i udusiłam. Zestawiłam z ognia i dodałam 1 galaretkę cytrynową i cynamon. Dodałam trochę cukru do jabłek. Połowę ciepłych jabłek wyłożyłam na herbatniki. Następnie znowu ułożyłam herbatniki i na nie reszta jabłek. Ponownie warstwa herbatników. Ciasto włożyłam do lodówki

Wasze Przepisy
Szarlotka z kisielem 104

Jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Pozostałą częścią ciasta wylepić spód i boki formy.  Dodatkowo: 1 kg jabłek Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki. Miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Wykładamy na przygotowane ciasto. Piana z białek: 5 białek 1 szklanka cukru(...)Białka z solą ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kisiel, miksujemy. Gotową pianę wylewamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na tartce na dużych oczkach zmrożony kawałek ciasta.   Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi