ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:353/956)

Szarlotka z kisielem 133

Jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Pozostałą częścią ciasta wylepić spód i boki formy.  Dodatkowo: 1 kg jabłek Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki. Miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Wykładamy na przygotowane ciasto. Piana z białek: 5 białek 1 szklanka cukru(...)Białka z solą ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kisiel, miksujemy. Gotową pianę wylewamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na tartce na dużych oczkach zmrożony kawałek ciasta.   Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Szarlotka z budyniem i kruszonką 116

łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka(...)budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut

zdrowo i aktywnie
Szarlotka z budyniem i kruszonką 183

łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka(...)budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut

Zdrowie i pysznie na talerzu
Biszkopt z jabłkami i bananem ( Ciasto biszkoptowe z owocami ) 266

Ciasto pierwszy raz przeze mnie robione, jak to się mówi, taki "spontan" :) Stałam w kuchni patrze jabłka tu banany i o... wyszło mi ciasto. :) Jest idealnie wilgotne, miękkie i nie za słodkie.  Składniki: jajka 5 szt. mąka pszenna 1 szklanka  szczypta soli cukier  ¾ szklanki duże jabłka 2 szt.  pół banana masło 1-2 łyżki(...)najwyższych obrotach miksuję przez ok 10 sekund i powtarzam czynność aż skończy mi się mąka. Teraz jabłka kroję w małą kostkę (wcześniej obieram je i wydrążam gniazda nasienne), banana w pół plastry i wrzucam do miski z ciastem biszkoptowym. Całość mieszam szpatułką lub łyżką i przelewam do okrągłej formy (śr. 23 cm)  wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną

Kuchnia Viki
Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego 147

Jajka ze szczyptą soli ubijamy rózgą (trzepaczką lub robotem), wlewamy kefir, dodajemy obie, przesiane mąki z proszkiem do opieczenia – składniki dokładnie łączymy, aby nie było grudek (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej do miski z ciastem – mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Po obróceniu placków na druga stronę(...)starterowej, ponieważ analizy próbek mikrobiologicznych kefirów pochodzących z różnych miejsc świata wykazują różnice w populacjach mikroflory. Skład mikroflory ziaren kefirowych jest zależny od regionu, z którego pochodzą. Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego idealnie się sprawdzą na śniadanie, obiad, czy kolację. Gorąco polecam, życzę smacznego i.. na zdrowie     Polecam też inne przepisy z użyciem

mojewypiekiinietylko
Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego 171

Jajka ze szczyptą soli ubijamy rózgą (trzepaczką lub robotem), wlewamy kefir, dodajemy obie, przesiane mąki z proszkiem do opieczenia – składniki dokładnie łączymy, aby nie było grudek (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej do miski z ciastem – mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Po obróceniu placków na druga stronę(...)starterowej, ponieważ analizy próbek mikrobiologicznych kefirów pochodzących z różnych miejsc świata wykazują różnice w populacjach mikroflory. Skład mikroflory ziaren kefirowych jest zależny od regionu, z którego pochodzą. Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego idealnie się sprawdzą na śniadanie, obiad, czy kolację. Gorąco polecam, życzę smacznego i.. na zdrowie   Wydrukuj przepis The post Placki z jabłkami

mojewypiekiinietylko
Szarlotka sypana 172

okresem : jabłek, gruszek i śliwek węgierek.  Na pierwszy rzut robię szarlotkę sypaną. Jest pyszna, a przy tym mało wymagająca. Wystarczy mąka,cukier,kasza, jabłka i odrobina tłuszczu. Ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) - coś idealnego dla kulinarnych leniuszków. SZARLOTKA SYPANA S kładniki : (forma 24 cm) 1szkl mąki 1 szkl cukru 1 szkl kaszy manny

Bon appetit mon amie
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 202

Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy nie musi być natłuszczona), formujemy też rancik z ciasta dookoła formy. Do rozwałkowania ciasta polecam folię spożywczą do przykrycia ciasta i puszkę groszku do rozwałkowania. Rozwałkowane ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto ostudzoną masę jabłkową. Następnie ubijamy pianę z pozostawionych(...)białek. Przed rozpoczęciem ubijania dodajemy szczyptę soli, a pod jego koniec 1,5 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubitą pianą przykrywamy jabłka, a na pianę pokruszyć pozostawioną 1/3 częścią kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 - 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 10 minut  w wyłączonym piekarniku

Pora na pora
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 202

Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy nie musi być natłuszczona), formujemy też rancik z ciasta dookoła formy. Do rozwałkowania ciasta polecam folię spożywczą do przykrycia ciasta i puszkę groszku do rozwałkowania. Rozwałkowane ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto ostudzoną masę jabłkową. Następnie ubijamy pianę z pozostawionych(...)białek. Przed rozpoczęciem ubijania dodajemy szczyptę soli, a pod jego koniec 1,5 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubitą pianą przykrywamy jabłka, a na pianę pokruszyć pozostawioną 1/3 częścią kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 - 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 10 minut  w wyłączonym piekarniku

Pora na pora
Szarlotka sypana 213

warstwą rozłożyć połowę startych jabłek, oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, wyrównać i wyłożyć resztę jabłek, ponownie oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników.  Masło pokroić na cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Można również masło wcześniej włożyć do zamrażalnika i takie zamrożone zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto.  Piec

Opowieści z piekarnika
SERNIK Z MAKIEM I GLAZURĄ POMARAŃCZOWĄ + FILMIK 227

Sernik z makiem i glazurą pomarańczowo - brzoskwiniową, to pyszne i efektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam. CIASTO :   1,5 szklanki mąki pszennej

Kulinarne Fantazje Marioli
ciastka francuskie z brzoskwiniami 182

większość owoców.  A kiedy w Waszych drzwiach niespodziewanie staną goście to możecie wtedy przygotować im właśnie takie koperty. Będą gotowe raz-dwa! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko 2 brzoskwinie banan mały kubeczek gęstego serka homogenizowanego  jajko cynamon Owoce obrać i pokroić w plasterki o grubości około centymetra.  Ciasto rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mufinki z jabłkiem i orzechami 187

obrać i pokroić w kostkę.Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Do miski z suchymi składnikami wlać składniki mokre , dodać orzechy i jabłka.Wymieszać i wykładać ciasto  do foremek na mufinki.Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Upieczone muffinki posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z jabłkiem, truskawką i migdałami. 202

bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam!  SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g(...)szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru-smażymy około 30 min.) płatki migdałów prażymy na suchej patelni, ciastem wykładamy kokilki, wkładamy mus z jabłek, posypujemy prażonymi migdałami, kładziemy truskawki pokrojone w ćwiartki, posypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika do zrumienienia kruszonki (190 stopni około

Kuchnia Beaty
Racuchy na kefirze z jabłkami 529

Wkrótce w naszych sadach i ogrodach będziemy mieli pyszne i soczyste jabłka. Bywa tak, że jak nam spadają to mamy brak pomysłów na ich wykorzystanie więc ja spieszę wam z pomocą i proponuję pyszne, chrupiące racuchy z jabłkami. Zrobicie je bardzo szybko, ale ciasto potrzebuje pół godziny do odstania. Do ciasta użyłam mąki luksusowej typ 480, która idealnie(...)mąki owsianej 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru 350 g jabłek (po obraniu) olej do smażenia Przygotowanie: Kefir i jajka zmiksować. Mąki, sodę i cukier wymieszać. Dodawać porcjami do kefiru i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obrać pokroić w cienkie ćwierć plasterki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć

Ala piecze i gotuje