ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:346/956)

Jabłecznik na kruchym spodzie 78

jajko 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatkowo 2 słoiki prażonych na maśle jabłek (do jabłek dodałam 2 łyżki kaszy manny i skórkę pomarańczową) Przygotowanie Składniki na ciasto połączyć, zagnieść i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25×40 cm, posypać cynamonem, wyłożyć jabłka i ponownie posypać cynamonem. Na to reszta ciasta. Piec ok. 45 min w 180 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Maria Artykuł Jabłecznik na kruchym spodzie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Szarlotka przedszkolna 385

receptury zrobiłam w niedzielę to ciasto. Jest niezwykle proste, szybkie, a sam wypiek to przysłowiowe niebo w gębie. Polecam! Składniki (blaszka 24x36cm): 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka śmietany 1 całe jajko + 1 żółtko 1,5 kg jabłek cynamon Sposób przygotowania: 1. Jabłka(...)Suche składniki wymieszać ze sobą, przełożyć na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać z mąką. Dodać jajko, żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 3. Jedno ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Położyć drugie rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem. 4. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 st C przez

Kuchnia domowa Ani
Wiśniowy sero jabłecznik, czyli sernikowy jabłecznik z wiśniami 162

jakże pyszne i innowacyjne ciasto jest całkowitym dziełem przypadku. Po ostatnich ulewach zebrałam trochę jabłek i żeby ich nie zmarnować usmażyłam z ostatnimi wiśni jakie mi pozostały, a że wyszło tego nie za wiele, aby "schować" na zimę, postanowiłam coś upiec. Podobno potrzeba jest matką wynalazków, więc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki(...)zmiksuj do połączenia się składników. Jeśli masa jest dla Ciebie mało słodka to dodaj do niej jeszcze cukier. My lubimy mało słodkie ciasta, więc ja nie dawałam, gdyż serek jest sam w sobie słodki,  a jabłka też były słodzone podczas smażenia. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp cukier puder. Ubijaj do uzyskania sztywnej i lśniącej masy

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto z budyniem i brzoskwiniami 79

okresie wiosenno-letnim, kiedy mam świeże owoce z własnego ogrodu bardzo często wykorzystuję je do pieczenia ciast. Zazwyczaj są to proste i szybkie ciasta z kruszonką, natomiast kiedy zaczynają dojrzewać jabłka to stawiam na szarlotki. Inspirując się trochę tym rodzajem wypieku zrobiłam ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Składa się ono z kruchego spodu, warstwy budyniowej z pokrojonymi brzoskwiniami oraz(...)powinien się udać, raczej trudno, aby coś poszło nie tak. Ciasto z budyniem i brzoskwiniami na kruchym spodzie z delikatnym budyniem i soczystymi owocami to prosty przepis na coś słodkiego do kawy. Robiąc ciasto z budyniem i brzoskwiniami wykorzystałam świeże owoce, których wcześniej nie dusiłam, jak w przypadku jabłek do szarlotki. Deser taki można też zrobić z owocami

Danka Pichci
Clafoutis z jabłkami i cynamonem 128

wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;) Ten ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie, czy  clafoutis  można upiec z jabłkami, a ja mówię jej, że oczywiście i myślę, czemu ta wersja nie pojawiła się jeszcze na blogu(...)salaterki i wymieszaj z cynamonem i brązowym cukrem. (Jeśli się spieszysz, jabłka możesz pokroić również w kostkę i wymieszać z ciastem). Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj w nim ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło

Food Square
Orzeźwiająca tarta cytrynowa 161

Bardzo orzeźwiająca i delikatna w smaku tarta cytrynowa. To ciasto to idealna propozycja na letnie, niedzielne popołudnie. Przygotujecie ją bardzo szybko i z całą pewnością zaskoczycie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada drożdżowa z jabłkiem i cynamonem 121

Rolada jest mięciutka, puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Można ją nadziać czym tylko dusza zapragnie – orzechami wymieszanymi z cukrem, kajmakiem, dżemem lub smażonymi jabłkami z cynamonem – tak jak ja to zrobiłam. Z ciasta można robić rolady, ale równie dobrze można uformować bułeczki z różnymi nadzieniami. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 200ml ciepłego mleka – 1 łyżka drożdży instant(...)czasie należy przygotować nadzienie. Jabłka umyć, osuszyć, oczyścić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelnie rozgrzać masło i smażyć jabłka do miękkości mieszając od czasu do czasu. w razie potrzeby podlać wodą. Miękkie jabłka posypać cukrem i cynamonem, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na kształt prostokąta

Smaki Armine
Najprostsza szarlotka 74

łyżki cukru - dodatkowo cukier puder do posypania szarlotki Najprostsza szarlotka Jak zrobić szybką szarlotkę? Najpierw przygotowujemy ciasto kruche. Ze składników na ciasto przygotowujemy kulę ciasta, albo ręcznie, albo w robocie. Uformować wałek i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego. Umyj jabłka, obierz i  zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsypać do garnka z cukrem i gotować(...)Formę o wymiarach 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wylepić spód i dokładnie ponakłuwać w kilku miejscach. Wyłożyć chłodny mus jabłkowy. Możesz przed wyłożeniem musu posypać ciasto grysikiem ( kasza manna ) i zrobić to samo na wierzchu musu. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na jabłka lub rozwałkować, odrywać kawałki i wykładać na jabłka

Z Kuchni Do Kuchni
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami 202

jabłek 3 łyżki cukru Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 jajko cukier puder do posypania rogalików     *** Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem *** *** Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Odkładamy do wystudzenia *** *** Dwie łyżki masła roztapiamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto(...)przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK) CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Rogaliki półfrancuskie z jabłkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Racuchy drożdżowe z jabłkami 152

Drożdżowe racuchy z jabłkami to świetny pomysł na banalnie prosty obiad, deser czy kolację. W sam raz dla łasuchów małych i dużych :). Racuszki z tego przepisu zawsze wychodzą puszyste i od lat zajada się nimi cała moja rodzina. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 szklanki mąki  pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru(...)wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na ok 10 min, Następnie dodajemy jajko, szklankę mleka i całość dokładnie mieszamy, Do wymieszanego ciasta dodajemy drobno skrojone jabłka i całość mieszamy, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min do wyrośnięcia Gdy ciasto wyrośnie smażymy ( nakładając łyżką ) na patelni

Blog kulinarny S9.PL
Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 123

żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec

Tradycyjna Kuchnia
KAKAOWY JABŁECZNIK 147

łyżka soku z mandarynki Dodatkowo: Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kakaowe: 1.Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Dzielimy na 2 części. Mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażarki. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) , a boki lekko natłuszczamy. 4. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i za pomocą widelca nakłuwamy. 5. Podpiekamy spód(...)zmięknięcia. Na koniec wsypujemy galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy. Masa orzechowa: 1.Miksujemy składniki na masę. Składanie ciasta: Podpieczony spód smarujemy masą orzechową, a następnie wykładamy jabłka. Posypujemy startym na tarce pozostałym zamrożonym ciastem. Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min. Upieczone ciasto studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem *Ciasto smakuje wyśmienicie zwłaszcza na ciepło z kulką lodów waniliowych :)  Smacznego

Marcepanowa kuchnia
Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu 116

mąki pszennej 120g masła extra 60g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki(...)wymieszać z cynamonem. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka o średnicy 9 cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka, złożyć na pół

Szalona Kuchnia Eweliny
Gryczana szarlotka z kokosową posypką | bezglutenowe | dietetyczne | bez laktozy 273

resztę wrzucamy na patelnię i "karmelizujemy" z ogromną ilością cynamonu. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, a następnie podduszone jabłka. Obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. 1/6 ciasta ma 330kcal

Czarnawisienka
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 201

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!