ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:340/956)

Pieczenie na żywo 167

insynuacje. Przepisy z mojego "repertuaru" wybrał sponsor programu czyli Polski cukier a decydowała zawartość cukru w cukrze :D Piekłam babeczki waniliowe, drożdżówkę w wersji z powidłami i ciasto śmietankowe z jabłkami.  Przygoda fajna, chociaż jak to w telewizji - trochę prowizorki i kombinacji było, ale to ponoć normalne :) Najważniejsze, że wszystkie wypieki się udały i nawet było

Smaczna Pyza
Placek serowy z jabłkami i śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.91 165

smaku i jak pachnie... Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego 80 g drobnego cukru do wypieków(...)wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy ciasto i rozciągamy je palcami po całej formie. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki, jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ósemki. Wciskamy w ciasto i posypujemy całość płatkami migdałów. Pieczemy w 170 st.C przez ok. 40 minut. Wyjmujemy i studzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki z musem jabłkowym 79

szczypta cynamonu nadzienie - 500 g jabłek - 50 g cukru - 150 ml soku jabłkowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy godzinę w lodówce. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, dodajemy cukier i sok jabłkowy. Podgrzewamy aż sok wyparuje. Pod koniec dodajemy(...)mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. 3/4 schłodzonym ciastem wyklejamy formy na babeczki i napełniamy je przygotowanym nadzieniem. Pozostałe ciasto ścieramy i posypujemy nim babeczki. Pieczemy 30 minut

Zainspirowana w kuchni
Tarta z jabłkiem, malinami i migdałową pierzynką 89

zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (około 20% i 80%). Większym kawałkiem ciasta wykładamy formę do tarty (o średnicy około 21 cm), nakłuwamy widelcem i schładzamy je w lodówce minimum 30 minut. Mniejszy kawałek rozwałkowujemy i wycinamy ozdobne ciasteczka np. listki. Na spód tarty dodajemy płatki migdałów, następnie wymieszane z cynamonem plasterki jabłka, a na wierzchu(...)sztywno i mieszamy je z mąką migdałową przesianą z cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy i wykładamy na owoce. Całość ozdabiamy wzorami wyciętymi z ciasta. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Tarta z jabłkiem, malinami i migdałową pierzynką pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kruche ciasto z owocami 82

Kruche ciasto z owocami to świetna propozycja na popołudniowy deser do kawy. Sprawdzony przepis na kruche ciasto, po który zawsze sięgam gdy chcę podać szybkie ciasto z owocami. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, nawet te z puszki. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem sezonowych, wyczekanych owoców, jak np. truskawki, śliwki, morele, brzoskwinie czy agrest. Kruche ciasto z owocami SKŁADNIKI(...)wyjmij ciasto. 1/3 ciasta wylep formę. Ja rwę je na kawałki i wylepiam nim dno formy. Wyrównuję. Układam równomiernie śliwki i posypuję resztą ciasta. Kruche ciasto piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika. Wystudzone oprószam cukrem pudrem. Możesz je także posypać cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu. Ta wersja pasuje szczególnie do kruchego ciasta ze śliwkami i jabłkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 138

mazurków, snikersów czy krówek. Tarte tatin 150g mąki 100g masła 25g brązowego cukru 2 żółtka 100g brązowego cukru na karmel 40g masła 4-5 średnich jabłek pokrojonych w ćwiartki Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i wstawić na ~1h do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Na patelni rozpuścić masło i dodać cukier, kiedy się skarmelizuje dodać jabłka(...)należy przełożyć je do foremki na tartę lub jeśli ktoś posiada żeliwną patelnię z żeliwną rączką, można je na niej zostawić. Zimne ciasto rozwałkować na placuszek o powierzchni większej od foremki/patelni, przełożyć go na wierzch jabłek i delikatnie podwinąć na bokach, żeby powstała rynienka, a jabłka z karmelem nie wypłynęły. Piec w 200 C przez 20 minut, następnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto drożdżowe z marcepanem, gruszką i jabłkiem. 162

dziś spróbować  tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta!   SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na  dużych oczkach masę marcepanową, gruszki i jabłka kroimy na ósemki i układamy na przemian, przygotowujemy kruszonkę(pamiętajcie(...)jeśli chcemy, aby była miękka, to bierzemy krupczatkę, bądź mieszamy mąki pół na pół), posypujemy ciasto i pieczemy 45-50 min. w temp. 180 stopni

Kuchnia Beaty
Tarta z jabłkami i masą krówkową. 185

Składniki: CIASTO: 200 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 100 g masła 1 jajko MASA:  3-4 jabłka 500 g masy krówkowej 150 g orzeszków ziemnych solonych Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat dodajemy cukier oraz schłodzone pokrojone w kawałki masło - siekamy dokładnie nożem. Dodajemy całe jajko i dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię - wkładamy do lodówki(...)aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę. Pieczemy 15 minut, po tym czasie wyciągamy folię z fasolą i pieczemy jeszcze około 5/10 minut do zrumienienia środka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia.  Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i układamy okrężnie na tarcie. Masę krówkową mieszamy z orzeszkami ziemnymi (można je posiekać jeśli

Moje-pitraszenie
Szarlotka z polewą 100

Sezon na szarlotki trwa. Ja bardzo lubię właśnie tę z poniższego przepisu. Dodatek polewy bardzo fajnie komponuje się z ciastem. Całość jest przepyszna. Jeśli wolisz cieńsze ciasto, możesz wykorzystać odrobinę większą blaszkę. Również w przypadku ilości jabłek możesz wykonać modyfikacje i użyć ich więcej, jeśli wolisz. 500 g mąki pszennej 250 g masła 4 żółtka 100 g cukru pudru(...)którego środek dajemy żółtka, Zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżkę gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na blaszkę (21x32c) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Na cieście rozprowadzamy starte na dużych oczkach tarki jabłka (jeśli są mocno soczyste, można odcisnąć nadmiar soku

Smaki Na Talerzu
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 118

całość połączyć,wyrobić palcami ciasto: w misie umieścić wszystkie składniki na ciasto, dodać zaczyn, wyrobić ciasto mikserem z końcówką z hakiem, ciasto ma być gładkie i elastyczne, misę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przepołowione śliwki układać ciasno przekrojoną częścią do góry. Jabłka pokroić w plasterki, układać(...)między śliwkami. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego  do 180C piekarnika. Piec do „suchego patyczka” ok. 45-50min. Ciasto jest pyszne! /inspiracja  MojePasje/ Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Placek owocowy 149

SKŁADNIKI : CIASTO: • 400 g mąki • 200 g masła lub margaryny • 60 g cukru pudru • 3 żółtka+1 białko • trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta FARSZ: • 800 g jabłek, umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w plastry • 2 pomarańcze, wyszorowane, obrane, wyfiletowane • 400 g brzoskwiń, umytych, pozbawionych pestek, pokrojonych na kawałki • 40 g masła • 40 g cukru trzcinowego(...)pokruszonych PRZYGOTOWANIE : Ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, cukier puder i żółtka, za pomocą noża wszystko siekamy, następnie zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie równe części, owijamy osobno w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Farsz: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, gdy się rozpuści, dodajemy jabłka, brzoskwinie

KUCHNIA POLSKA
Szybki jabłecznik z powidłami śliwkowymi i lodami waniliowymi 212

jajka  - 3 łyżki śmietany 12% - 15g proszku do pieczenia  - 15g cukru wanilinowego   Składniki na masę:  - 1,5kg słodkich jabłek - 2 łyżki mielonego cynamonu  - pół słoiczka powideł śliwkowych  Składniki na ciasto mieszamy w większym naczyniu o pojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy porcje. Wałkujemy ciasto na dolną część(...)warstwę z powidłami. Na tej warstwie rozcieramy jabłka starte na grubych oczkach tarki i wymieszane z 2 łyżkami cynamonu. Rozwałkowujemy ciasto na trzecią, ostatnią warstwę i układamy placek na masie z jabłek. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp ca. 160-180st. C. Podajemy z lodami waniliowymi, możemy delikatnie posypać mielonym cynamonem

upichcona
łatwe ciasto kokosowe agrestowo-jabłkowe... 123

utrzeć mikserem do spienienia na najwyższych obrotach. Wsypać wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na cieście poukładać plastry obranych jabłek, (nożyczkami do skórek odcinam z agrestu końcówki) rozsypać agrest . Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z jabłkami i rabarbarem 61

soli. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną mniejszą, a drugą większą. Mniejszą włożyć do zamrażarki.  2. Składniki do sera powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym i aromatem, dodać jajka i zmiksować.  3. Większą część kruchego ciasta wyłożyć na blaszkę, na ciasto wyłożyć masę serową.  4. Obrane i pokrojone jabłka oprószyć cynamonem(...)wymieszać i wyłożyć na ser. Rabarbar umyć, pokroić, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach ciasto z zamrażarki.  5. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić. Można wierzch oprószyć cukrem pudrem.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto jabłkowo-kajmakowe 366

moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz; 250 ml chłodnej przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Warstwa jabłkowa: 1,5 kg winnych jabłek- po obraniu 4 łyżki(...)dzięki temu zapobiegniemy opadaniu biszkopta. Po tej czynności zostawiamy do całkowitego ostudzenia.  Zimny kroimy wzdłuż na połowę. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem ciasta, wtedy ładnie się kroi. Warstwa z jabłkami; Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem z cytryny zasypujemy cukrem i dusimy w rondelku, można podlać kilkoma łyżkami wody, mieszając od czasu

Wanilia i Kardamon