Dżem wiśniowy z jabłkami. To prosty przepis na domowy dżem, który składa się zaledwie z czterech składników i nie zawiera pektyny. Dżem smakuje jak nie z tego świata i nic dziwnego, że każdy zajada go prosto(...)słoiczka. Ten dżem jest niesamowity, idealnie słodki , klejnot zamknięty w słoiczku, który smakuje absolutnie pysznie na zwykłym toście , ale także wyśmienicie się sprawdzi w deserach, w takich jak ciasta czy babeczki. Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor
Zdrowy Styl JoannyPyszne, jesienne, nieskomplikowane ciasto. Zachwyca swą prostotą i smakiem, polecam! Składniki na jabłecznik z migdałową posypką na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 3 żółtka 3 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)mąki. Do powstałej masy dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Migdały mieszamy z cukrem. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posypujemy płatkami migdałów, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy
Rozpustne gotowaniemogłam się zdecydować, którą dekorację mojego ciasta Wam pokazać, więc są dwie :). Po prawej wersja bardziej elegancka, a z drugiego pomysłu ucieszą się dzieci. Białe torty pozwalają na dużą kreatywność. Zdaje się, że nigdy wcześniej nie przygotowałam wypieku, z produktu zastępującego masło(...)prośbę producenta kostki do pieczenia Kasia spróbowałam i w końcu nie musiałam się bać, że zwarzy mi się masło po dodaniu do niego jajek. Dzięki dodaniu jabłek i śmietany ciasto jest bardzo wilgotne. Jest to tort ciężki, słodki i bardzo zimowy. Jak dla mnie idealny na Boże Narodzenie. W pracy moje żarłoki go pochłonęły. Ważna adnotacja - moje ciasto piekłam
Przepisy Aleksandrygouda) Przepis na szarlotkę z żółtym serem Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy szybko. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażalki. Możemy to też zrobić poprzedniego dnia, albo po prostu mieć porcję ciasta na zaś w zamrażarce. W tym czasie kroimy jabłka na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i bardzo drobno kroimy każdą ćwiartkę(...)kruszonkę mieszając wszystkie składniki aż utworzą grudkowatą suchą masę. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na tarce bezpośrednio na foremkę do tarty. Z takich tartych ciastowych zacierek formujemy też brzegi ciasta. Podpiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy ciasto z pieca i układamy na nim jabłka – najlepiej spiralnie – jeden kawałek przy drugim
Ugotowane pozamiataneSkładniki: jajka 5 sztuk "L", palma miękka 250 gram, przyprawa korzenna 2 łyżki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, jabłka 3 sztuki, śliwki 12 sztuk, gruszki 4 sztuki mniejsze, galaretka wiśniowa 2 opakowania + 950 ml gorąca woda Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dodać jajka, miękką palmę, cukier, przyprawę korzenną(...)minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składnik na dość gęste, gładkie ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, w formie ciasto rozsmarować, wygładzić wierzch. Umyte jabłka, śliwki, gruszki pokroić w kostkę i rozsypać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut
W Mojej Kuchni Lubięwykładamy na ciasto. Cebulę siekamy w półkrążki i wykładamy na kaszankę. Na niej wykładamy jabłko pokrojone w plastry. Wstawiamy focaccię do nagrzanego piekarnika na 25 minut, aż ładnie zbrązowieje. Krok 5 Ciasto wyciągamy z pieca, lekko studzimy i podajemy np. z surówką z jabłka lub sałaty skropionej cytryną. Focaccię można zjeść na zimno, ale najlepiej smakuje jeszcze ciepła
Niedzielny kucharzBabeczki jogurtowo-jabłkowe Ciasta jogurtowe to jedne z moich ulubionych. Są wilgotne, mięciutkie i długo zachowują świeżość. Dziś zapraszam na pyszne babeczki jogurtowe z jabłkami. Po prostu niebo w ustach! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka gęstego jogurtu(...)powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia *** *** Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki *** *** Jabłko dokładnie myjemy i kroimy w małe plasterki *** *** Na wierzch babeczek
Blog z Apetytemwszystko połączy ściągamy z gazu, odstawiamy do ostudzenia. Wykonanie: z mąki, proszku do pieczenia, margaryny/masła i żółtek zagniatamy ciasto ( uwaga jest dość kruche i sypkie), następnie formujemy 3 równe kulki, do jednej z nich dodajemy kakao ( gdyby ciasto było na tyle kruche, że nie da się uformować kulki ,można dodać 1-2 łyżki wody. Każdą z kulek zawijamy(...)blaszkę +/-25x34cm wykładamy papierem do pieczenia zaczynamy od schłodzonego jasnego ciasta (1 kulka) i ścieramy go na tarce o grubych oczkach, wykładamy na nie jabłka, teraz ścieramy ciemne ciasto, na które wykładamy bezę i przykrywamy je jasnym ciastem również ścierając je na tarce o grubych oczkach ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnieniejabłkami i cynamonem najlepiej smakuję jesienią i zimą. Mini drożdżówki z jabłkami Jak zrobić jabłka do drożdżówek? Wszystko zależy ile masz czasu, czy mają to być szybkie bułeczki z jabłkami czy masz więcej czasu i możesz się pobawić w prażone jabłka. Moje bułeczki drożdżowe z jabłkami i bitą śmietaną są z jabłek prażonych(...)Jeżeli nie masz swoich, w handlu są dostępne fajne jabłka prażone które możesz wykorzystać do różnych wypieków, tych małych jak i dużych np. do szarlotki. Jak zrobić bułeczki z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną? Zapraszam na przepis 🙂 Bułeczki z jabłkami i bitą śmietaną przepis Ciasto drożdżowe na bułeczki mąka pszenna uniwersalna 2,5 szklanki jajka
Dieta moja pasjaprzesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margaryną, po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (60% i 40%) i wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Jabłka ścieramy na plasterki i mieszamy je z wiśniami, cynamonem i cukrem waniliowym. Wysmarowane tłuszczem i wysypane kaszą manną(...)foremki na babeczki lub tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta (na spody używamy większy kawałek ciasta) i na środek nakładamy owoce. Ilość babeczek zależy od tego jakich foremek użyjecie. Tym razem upiekłam 4 o średnicy 13 cm. Drugą część ciasta cienko rozwałkujemy i przykrywamy górę babeczek. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy około 35- 40 minut
Mienta blogSkładniki: 1,5 kg jabłek 3 szklanki mąki 5 jajek 4 łyżki + 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy dowolny barwnik spożywczy (opcjonalnie; użyłam pomarańczowego) Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać do dużej miski. 2. Białka jaj oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do mąki a białka wsadzić do lodówki. 3. Do mąki dodać(...)cukru, miękkie masło, proszek do pieczenia. 4. Ciasto zagnieść. 1/2 rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, a pozostałą część wsadzić do zamrażalnika. 5. Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Wyłożyć na ciasto. 6. Białka ubić na sztywno. Dodać 1/2 szklanki cukru oraz budyń i opcjonalnie barwnik. Dokładnie połączyć i wyłożyć na jabłka. 7. Na masę
A Ty Smakuj Mniezawsze w sumie najciekawsza jest masa makowa, a tutaj dostajemy ją w czystej postaci Przepis jest szybki i łatwy, a ciasto naprawdę smaczne. Dołożyłam od siebie spód z kruchego ciasta, a polewę zrobiłam z prawdziwej czekolady. Wykonanie makowca z jabłkami zacznijcie od masy makowej, tak będzie sprawniej Składniki na masę makową: 250 g maku 1/3 kostki masła 2 jajka(...)ubijam pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam. Całość odstawiam i biorę się za przygotowanie spodu. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymenttrochę je modyfikuję, tak było i tym razem, pozwoliłam sobie na pominięcie galaretki, która była w oryginalnym przepisie. To ciasto wymaga trochę pracy, ale jest po prostu przepyszne więc warto poświęcić mu kilka chwil. Przyznam, że uwielbiam takie warstwowe ciasta, coś składasz, coś mieszasz, a potem jeden szybki ruch nożem i jest radość, że znów udało się zrobić coś(...)następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia wykładamy jabłka i wyrównujemy. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy
Cynamonowe szczęścieciasto, szczególnie dla tych wszystkich, którzy mieli okazję już go spróbować :) Przepis pochodzi z przepiśnika mojej mamusi. To właśnie ona mi i mojemu rodzeństwu robiła to pyszne ciasto - jesienią z jabłkami, a latem z truskawkami. Teraz ja robię je moim dzieciom :) a robię je z różnymi owocami... zależy na co mamy sezon albo ochotę :) Składniki: 5 jaj, 1 szklanka(...)pieczenia, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, ok. 80 dag truskawek (najlepiej małych), (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową) , Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i bułka tarta, cukier puder do posypania ciasta. Jajka z cukrem ubijamy na puch do białości. Następnie dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 20 cm x 30 cm smarujemy
Delicious TitbitsJabłka-przesycone jesiennym słońcem są teraz soczyste i pięknie pachną, aż żal z nich nie korzystać , małe francuskie mini szarlotki to żelazna pozycja wśród jesiennych wypieków, dzięki wkładce z marcepanu smakują jak z najlepszej cukierni a może nawet lepiej….obowiązuje tylko jedna zasada przed rozpoczęciem działania, dobrze nagrzać piekarnik! U mnie jesienią wpisują się(...)świeżego ciasta francuskiego 2 winne jabłka (antonówka) 10 dag marcepanu 1 jajko Cukier brązowy z cynamonem Sposób wykonania: Piekarnik przed zrobieniem mini szarlotek nagrzewamy do 190*c. Jabłko, obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem brązowym wymieszany z cynamonem, ilość wg swojego uznania. Marcepan kroimy na paseczki. Świeże ciasto francuskie rozwijamy kroimy na prostokąty. Każdy
Wanilia i Kardamon