ciasto z jablkami - 14641 przepisów (strona:330/977)

Tosty z ciasta francuskiego 165

Tosty z ciasta francuskiego to wspaniały przysmak śniadaniowy, który jest łatwy do przygotowania i świetnie smakuje! Robi się go z ciasta francuskiego i ulubionych dodatków. Może to być szynka, pomidory, papryka i obowiązkowo żółty ser. Rezultatem jest lekki i chrupiący tost, który może być idealnym początkiem poranka. Od pikantnych dodatków po słodsze smaki, ten przepis oferuje nieograniczone możliwości pysznego śniadania(...)mozzarellę. Przygotujcie tosty pod Wasz gust i smak. Jak wspomniałem na początku, wytrawne dodatki można zastąpić również czymś słodkim. Może to być brzoskwinia w puszce czy plastry jabłka. Tosty z ciasta francuskiego przepis Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i delikatnie rozkładamy. Ja kroję jeszcze zimne ciasto, bo później łatwiej jest mi je przenosić na grilla. Ciasto francuskie po rozłożeniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierożki z jabłkami 192

Pierożki z jabłkami... od lat są u mnie furorą i cieszą się ogromnym uznaniem wśród moich przyjaciół:) Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" ponad 20 lat temu. O tym jak te pierożki są pyszne świadczy fakt, że mimo tylu różnych przepisów nadal i wciąż je piekę. Spróbuj i Ty je upiec, nie pożałujesz:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej(...)ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc).  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm (nie za cienko) i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta układać ósemkę jabłka

In my kitchen
Uśmiechnięte ciasteczka 209

pieczenia do głębokiej miski i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać rozdrobniony widelcem twaróg, cukier, wanilię i sól. Wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i każdą część zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie obrać jabłka, wykroić z nich gniazda i każde jabłko podzielić na 12-14 części. W każdej części jabłka(...)lekko wysypać mąką, rozwałkować ciasto na 2- 3 mm i wyciąć szklanką koła. Każde koło oprószyć lekko cukrem i cynamonem, na jednej połowie położyć kawałek jabłka i przykryć drugą polową. Z resztek ciasta utoczyć małe kulki i wcisnąć w nie coś, co będzie pełniło rolę gałek ocznych. Proponuję zrobić je z tego samego ciasta z dodatkiem kakao. Ja wykorzystałam

Trzeci talerz
Ciasto Heleny ucierane z jabłkami 94

Bardzo delikatna struktura, maślany smak. Ciasto doskonale komponuje się z cząstkami zatopionymi w nim cząstek jabłek. Mało skomplikowana procedura jego wykonania zachęca, by często do przepisu tego wracać. Proporcje idealne na średniej wielkości prostokątną blaszkę. Placek długo zachowuje wszystkie swoje walory, na trzeci dzień nadal jest delikatny i mięciutki. Dlaczego Heleny? Jakiś czas temu szukałam przepisu i pomysłu(...)zmianę z dolewaniem mleka. Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową i odrobinę soli. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wykładamy je do prostokątnej lub kwadratowej blaszki - u mnie 22 cm / 22 cm, albo tortownicy o zbliżonych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy w ciasto kawałeczki pokrojonych w cząstki jabłek. Kruszonka jest absolutnie zbyteczna w przypadku tego wypieku. Pieczemy na rumiano

Kronika Piekarnika
Ekspresowe ciasto z borówkami 143

maliny, śliwki, jabłka, gruszki, jagody, lub z nich zrezygnować, podobnie jak z dodatku kakao, wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę lub posiekane drobno orzechy, migdały. Przepis elastyczny! Ciasto pyszne, dlatego polecam! Ekspresowe ciasto z borówkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka lekko czubata łyżeczka kakao 3/4 szklanki cukru szklanka(...)papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, wtykam równomiernie umyte i osuszone borówki. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40 minut , do suchego patyczka. Zobacz także: Szybkie ciasto czekoladowe z żurawiną i jabłkami – bez miksera

Zasmakuj Kuchni
Owsiane placuszki z jabłkami 191

Jogurt wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Jajko roztrzepać z cukrem, wlać jogurt, wsypać mąkę owsianą, wmieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką wykładać ciasto. Placki smażyć na małym ogniu pod przykryciem do zarumienienia (ok minuty

Obiad gotowy
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 218

cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć(...)siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić

Proste Potrawy
Drożdżówki z serem i kokosem 105

przepis na drożdżówki z serem i kokosem. Są pyszne, puszyste, nie przesadnie słodkie, idealne. W lecie możecie dodać do nich maliny lub jagody, jesienią śliwki lub jabłka z cynamonem. Ciasto drożdżowe nie jest wybredne, przyjmie i otuli niemal wszystko, co daje duże możliwości kombinowania z przepisem. Bawcie się nim, niech pięknie Wam rośnie i bajecznie smakuje.    Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka Mojej Mamy 175

Czasem do jabłek dodaję pokrojonego w małe kawałki ananasa. • Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na brytfankę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Po nakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. • Piec około 40 -45 minut. • Podawać (najlepiej na ciepło ale smakuje równie dobrze na zimno

Moja Mama Gotuje
CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI 181

cynamon do posypania sok z cytryny Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie w plastry, skropcie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Teraz zabieramy sie za ciasto:  mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem(...)minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem). Gotowe ciasto wylejcie na blachę. Na wierzchu ułóżcie plastry jabłek, posypcie cynamonem i brązowym cukrem. Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie około 40 minut- do suchego patyczka

OliveandThyme
Śniadanie fit z jogurtem, otrębami i jabłkiem 934

Jak wiecie nie jestem maniakiem jedzenia fit, aczkolwiek zdarza mi się również to jadać, jednak staram się wszystko przygotować sama od początku do końca

Niezły Młynek
Tarta jabłkowa na zimno z olejem rzepakowym. 306

łyżeczki cukru  płatki migdałów Wykonanie:Składniki na ciasto (mąkę, cukier, olej, wodę, cukier waniliowy) szybko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć gotowe w folię i schłodzić w lodówce przez chwilę. W między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy je do rondelka i podlewamy odrobiną wody delikatnie dusimy. Dodajemy odrobinę cukru(...)cytrynowe rozpuszczamy na max w 2 szkl wody (u mnie ok 1,5 szkl) i dodajemy do gorących jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do naszej formy na tartę. Możemy również wylepić ją ciastem i nakłuwamy spód tarty widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Letnie ciasto truskawkowe 224

Sezon truskawkowy rozpoczynam rozpływającym się w ustach ciastem z chrupiącą kruszonką, podobne ciasto robię z jabłkami i zawsze szybko znika i to samo stało się z tą wersją  :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 margaryna - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1 kg truskawek - 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części,  1/3 ciasta chowamy do zamrażarki a pozostałe na 30 minut do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Blachę wylepiamy ciastem a na nim układamy umyte i oprószone mąką truskawki, następnie posypujemy

Zainspirowana w kuchni
Rustykalna tarta z jabłkami. 263

Jeśli mam w domu jabłka lub inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao(...)zimnego masła ,pokrojonego na mniejsze kawałki 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli Dodatkowo : 2 jabłka ,pokroić na cienkie plasterki orzechy ,migdały ,do posypania tarty na wierzchu Składniki na ciasto zagniatamy szybko ,odkładając trochę mąki na bok i dodając ją jeśli ciasto będzie się kleić . Ciasto rozwałkować ,na środku wyłożyć owoce i posypać orzechami ,brzegi ciasta nakładamy na owoce

Ladylaura.
Ciasto wiewiórka 132

Ciasto wiewiórka to włoskie ciasto jabłkowo-orzechowe z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek. U mnie w wersji beztłuszczowej – bez dodatku masła czy oleju. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez miksera, które zrobisz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto z dodatkiem wielu jabłek, orzechów włoskich i bakalii, wyjątkowo wilgotne i pyszne. Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, posmarować polewą(...)minut. Po tym czasie odcedzam na sitku. Orzechy włoskie obieram i kroję na małe kawałki. Teraz szykuję ciasto i tortownicę. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia. Nie używam miksera. Na końcu dodaję jabłka wraz z sokiem, orzechy oraz bakalie. Mieszam łyżką do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie

Zasmakuj Kuchni
ciasto z jabłkami i cynamonem bez miksera 82

szczypta soli 1 duże jabłko wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt z olejem, jajkami oraz cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy

Domowy Smak Jedzenia