Pyszne ciasto waniliowo - kakaowe z jabłkami, od góry delikatnie muśnięte cynamonem. Przepis(...)smaczne marmurkowe ciasto jest bardzo prosty, a składniki które są potrzebne do jego wykonania zazwyczaj mamy w domu. SKŁADNIKI: Ciasto: - jajka (4 szt.) - cukier (1 szkl.) - olej (3/4 szkl) - mleko (3/4 szkl.) - mąka (3 szkl) - proszek do pieczenia (2 łyżeczki) - soda (0,5 łyżeczki) - cukier wanilinowy (16 g.) - kakao (2 łyżki) Dodatkowo: - jabłka (500 g. obranych
RITA food channelmnie co prawda pieczone wczoraj i jak na złość laptop odmówił mi posłuszeństwa i nie mogłam wstawić postu wcześniej...Ciasto wyszło pyszne..musiałam spróbować prawie od razu po upieczeniu..mniam..zapach kokosu tak mnie skusił..no i jabłka z dodatkiem cukru malinowego..pycha..polecam.Przepis z jakiejś starej gazetki. Jabłeczniki można również zobaczyć u : linki wstawię ciut później.. Ciasto(...)dodać cukier malinowy i chwilkę poddusić. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę .Wymieszać , przełożyć na blaszkę. Na wyłożone ciasto wyłożyć uprażone i przestudzone jabłka. Margarynę [125 g ] rozpuścić i ostudzić.Białka ubić z cukrem.Do wystudzonej margaryny dodać jajka, wiórki i pianę z białek i cukru.Wymieszać i przełożyć na jabłka
Moje domowe kucharzenierzepakowy i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Dwie silikonowe keksówki 20 cm i jedna 24 cm ( lub jedna duża forma 35x25 cm ), wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i i wyłożyć do foremek. Do ciasta powciskać obrane kawałki jabłek i połówki śliwek, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie(...)góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczna, prosta, łatwa do upieczenia drożdżówka śliwkowo - jabłkowa, najlepiej smakuje upieczona wieczorem i na następny dzień jest idealna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjabłka 6 sztuk, cukier 100 gram, mąka krupczatka 100 gram mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 100 gram drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i pół szklanki mleka, do podrośnięcia na 30 minut, do zaczynu wsypać mąkę, sól. cukier, wlać resztę mleka, olejek rumowy, roztrzepane widelcem jajka hakiem robota wyrabiać ciasto z 4 minuty, wlać stopione(...)gęsto powkładać plasterki obranych jabłek z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać jabłka, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut - ciasto drożdżowe z olejkiem rumowym i z jabłkami ma znakomity smak, aromat i najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcebula dymka 1 ząbek czosnku 1/3 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 150g kaszanki 1 czerwona cebula 1 jabłko 120g mini mozzarelli 120g żółtego sera Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto(...)plasterki, a cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w półplasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy. 4. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, żółtym serem, ułożyć kaszankę, cebulę, jabłko i mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka oleju 1 ¼ szklanki mąki 2 średnie jabłka Uwaga: szklanka 200 ml Jabłka myję, obieram i kroję w drobną kosteczkę. Jogurt, jajko, cukier waniliowy, ksylitol, olej umieszczam w misce i roztrzepuję. Na koniec dodaję mąkę i proszek do pieczenia i ponownie mieszam. Pokrojone jabłka dodaję do ciasta, mieszam i mogę smażyć placuszki na oleju lub bez oleju
Słodki sentymentłyżka oleju 1 ¼ szklanki mąki 2 średnie jabłka Uwaga: szklanka 200 ml Jabłka myję, obieram i kroję w drobną kosteczkę. Jogurt, jajko, cukier waniliowy, ksylitol, olej umieszczam w misce i roztrzepuję. Na koniec dodaję mąkę i proszek do pieczenia i ponownie mieszam. Pokrojone jabłka dodaję do ciasta, mieszam i mogę smażyć placuszki na oleju lub bez oleju
Słodki sentymentkilka razy. Taką drożdżówkę daję moim Dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, a sama zajadam się nią przy porannej kawce 👌 Podawałam Wam już przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką i uważam, że nie ma ono sobie równych, ale drożdżowe w wersji z truskawkami i kruszonką kokosową staje na podium razem(...)Ciasto jest puszyste, mięciutkie, delikatne, a truskawki i posypka to "kropka nad i" całości 😍 Od rozpoczęcia przygotowań po trzech godzinach możecie cieszyć się wspaniałym smakiem i zapachem tej drożdżówki! SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży lub 30 g świeżych 0,75 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie (8 g) cukru
Słodko-Słony Świat Ilonykilka razy. Taką drożdżówkę daję moim Dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, a sama zajadam się nią przy porannej kawce 👌 Podawałam Wam już przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką i uważam, że nie ma ono sobie równych, ale drożdżowe w wersji z truskawkami i kruszonką kokosową staje na podium razem(...)Ciasto jest puszyste, mięciutkie, delikatne, a truskawki i posypka to "kropka nad i" całości 😍 Od rozpoczęcia przygotowań po trzech godzinach możecie cieszyć się wspaniałym smakiem i zapachem tej drożdżówki! SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży lub 30 g świeżych 0,75 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie (8 g) cukru
Słodko-Słony Świat Ilonystraganach możemy kupić najlepsze jabłka na idealny jabłecznik, czyli antonówki. A jaki jest ten idealny jabłecznik ? Oczywiście duża ilość jabłek, cynamon, prawdziwa wanilia, mielone goździki i delikatne kruche ciasto. Zapraszam na moją wersję szarlotki, mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak i mnie ! Zniknęła w chwilę. Szarlotka z antonówkami Czas przygotowania(...)małym ogniu. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do jabłek. Po 10 minutach dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszkę większą. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wylepiamy nim dokładnie dno formy
Kulinarne przygody Gatitysztywno, dodajemy 1/3 szkl. cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniąca. Ciasto dzielimy na pół, a jedną część jeszcze na pół, połową ciasta wykładamy blachę 24x24cm (lub trochę większą), smarujemy powidłami, układamy jabłka, obrane i pokrojone w plastry, kruszymy (a raczej skubiemy rękoma) 1/4 ciasta, wykładamy bezę, a na nią resztę ciasta
KUCHNIA POLSKADzisiaj przepis na wykorzystanie pysznych, soczystych jabłek (nie tylko antonówek) :-). Składniki: na kruche ciasto: 1 jajko 1 i pół szklanki mąki pół szklanki drobnego cukru 100g masła 10g cukru waniliowego nadzienie: 1 kg antonówek (waga po obraniu) 3 białka 2 łyżki miodu 100g cukru pudru cynamon 1. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki i ciasto wyrabiamy kilka minut, aż powstanie(...)nich masło i siekamy nożem na małe kawałki. Dodajemy jajko i wyrabiamy do momentu, gdy powstanie równa masa. 2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy miód i mieszamy, żeby dokładnie oblepił wszystkie
Perfect home lifeniedzielę" - akcję organizowaną na facebooku. Ta dzisiejsza pod hasłem "Drożdżówka bogato nadziana". Postanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy: jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję(...)kostkę, dodajemy cukier, cynamon, kardamon, wiórki, rodzynki i żurawinę, mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2 cm (dłuższy brzeg powinien być u dołu stolnicy, a krótsze od boków). Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie (1/3 prostokąta nie pokrywamy jabłkami) i zwijamy jak roladę (zaczynając od brzegu z nadzieniem. Kilkakrotnie kręcimy
Czary - gary w kuchni