ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:321/956)

Szarlotka jabłkowo gruszkowa na migdałowym spodzie 106

lubi unoszącego się zapachu szarlotki w domu ...? Dziś z dodatkiem gruszek, bo jabłek było za mało, ale wyszła wyśmienicie. Składniki: Ciasto 90 g migdałów całych ze skórką 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka  150 g miękkiego masła skórka z limonki szczypta solo Nadzienie  300 g  jabłek obranych bez skórki(...)szczypta soli  50 g płatków migdałowych do posypania  Przygotowanie: Ciasto W malakserze rozdrobnić migdały. Przełożyć do większej miski, dodać mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko dobrze ugnieść. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Nadzienie Do garnka włożyć jabłka, gruszki, masło, miód, cynamon i kardamon. Gotować na średnim ogniu cały czas

Niezły Młynek
Szarlotka jabłkowo gruszkowa na migdałowym spodzie 131

lubi unoszącego się zapachu szarlotki w domu ...? Dziś z dodatkiem gruszek, bo jabłek było za mało, ale wyszła wyśmienicie. Składniki: Ciasto 90 g migdałów całych ze skórką 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka  150 g miękkiego masła skórka z limonki szczypta solo Nadzienie  300 g  jabłek obranych bez skórki(...)szczypta soli  50 g płatków migdałowych do posypania  Przygotowanie: Ciasto W malakserze rozdrobnić migdały. Przełożyć do większej miski, dodać mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko dobrze ugnieść. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Nadzienie Do garnka włożyć jabłka, gruszki, masło, miód, cynamon i kardamon. Gotować na średnim ogniu cały czas

Niezły Młynek
Ciastka z jabłkami 165

łyżki cukru 100 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonych drożdży szczypta soli, Dodatkowo: 50 g jabłek 1 – łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia(...)obrać jabłka pokroić, na ćwiartki i posypać cynamonem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 2 – 4 mm. Szklanką wykrawać kółka. Na jedną połowę krążka nałożyć jabłko z cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów. Sklejamy brzegi ze sobą z obu stron jabłka, pozostawiając otwór. Gotowe ciasteczka ułożyć w niewielkich odstępach

Na słodko lub wytrawnie
Omlet/naleśnik z jabłkiem 192

około minutę jabłko obieramy i kroimy w cienkie plastry wylewamy ciasto na rozgrzaną teflonową patelnie (lekko przetartą ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) na wierzch wykładamy pokrojone jabłko i lekko wciskamy je w ciasto smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż brzegi zaczną lekko odchodzić, wtedy przewracamy go na drugą stronę gotowy omlet polewamy miodem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 239

nieco korzennym aromacie i innym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta nie powinno zająć zbyt wiele czasu, o ile mamy już przygotowane jabłka (u mnie domowy mus jabłkowy, bez cukru - naturalnie słodki :)). Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 3 szklanki mąki orkiszowej 0,5 szklanki ksylitolu(...)Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta spód (można rozwałkować). Wyłożyć mus jabłkowy i rozporowadzić po cieście. Drugą część pokruszyć na jabłkach, aby powstała kruszonka (można zetrzeć na tarce po schłodzeniu). Piec w 180 stopniach przez około

FitKot
Jabłecznik z bakaliami i nutellą 720

Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, a w nim duża ilość kawałków jabłek i bakalii. Wilgotne i bardzo smaczne ciasto, które przypomina trochę keks. 700 g słodkich miękkich jabłek 1/2 szklanki cukru 100 g suszonej całej żurawiny 50 g orzechów laskowych 3 jajka 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku

https:KKuchniaMniam
JABŁKOWE BROWNIE 195

Proste, ale niebanalne ciasto z ciekawym akcentem w postaci jabłek oraz włoskich orzechów. Pachnące cynamonem, idealne na podwieczorek do popołudniowej herbaty. Można posypać je cukrem pudrem i polać polewą toffee lub pozostawić bez żadnych dodatków. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, lub zawinięte w folię ( bez polewy) - dzięki temu długo zachowa śiweżość.  Jak w każdym cieście ucieranym(...)stanie się lekka, jasna i puszysta  (około 8 minut). Wbijamy jajko i ubijamy przez około 2 minuty. Dodajmy pokrojone jabłka oraz orzechy, mieszamy.  W dwóch-trzech porcjach dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy na około 30-35 minut do piekarnika. Upieczone brownie zostawiamy w blaszce przez 10 minut

cool and minty
Francuskie ciastka z jabłkami 129

Składniki: – 300 g gotowego ciasta francuskiego  Nadzienie – 1 duże jabłko – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1 łyżeczka cukru – 1 jajko Przygotowanie: Jabłko myjemy, obieramy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i cynamonem – mieszamy. Białko oddzielamy od żółktka. Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty ( ok. 12 sztuk ). Z jednej strony naszych kwadratów(...)układamy po łyżeczce nadzienia. Z drugiej strony robimy małe nacięcia. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Sklejamy kwadraty na pół. Wierzch smarujemy białkiem. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciasteczka się zarumienią.  Artykuł Francuskie ciastka z jabłkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Prosta szarlotka z kruszonką na mące pełnoziarnistej 175

Skoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek i brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek(...)wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto podzielić na dwie części - na spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę, którą wsadzić na około godzinę do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i położyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie p odpiec przez około 10 minut. Wyciągnąć, wylać nadzienie z jabłek i brzoskwiń (nie trzeba studzić ciasta), wyrównać

Healthy food explorer
Fale Dunaju z jabłkami 219

postanowiłam się z wami podzielić pomimo wszelkich przeciwności. To ciasto to powrót do przeszłości, zarówno mojej, jak i pewnie większości z was. A chodzi o ciasto o pięknej nazwie "Fale Dunaju". Jest to ciasto ucierane, dwukolorowe, z zatopionymi w nim owocami, z kremem budyniowym na domowym budyniu i z czekoladą. Ciasto bardzo ładnie wygląda i super smakuje. Bardzo się cieszę(...)małych obrotach. Dolałam do ciasta mleko i zmiksowałam do połączenia składników. Na koniec dodałam ubitą pianę z białek i wymieszałam wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam do blachy i równo rozprowadziłam. Do reszty ciasta dodałam kakao i wymieszałam do połączenia. Ciemne ciasto rozsmarowałam równomiernie na jasnym. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazda

Waniliowe Improwizacje
Sernik z jabłkami 242

całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja(...)wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę i rozsmażamy na papkę. Dodajemy cukier i cynamon i odstawiamy by masa lekko przestygła. Na przygotowane w foremce ciasto wykładamy masę serową, a na nią jabłka. Na wierzch ścieramy pozostawioną w lodówce część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 75 - 90 minut (sprawdźcie przed wyjęciem patyczkiem

Czary - gary w kuchni
Tosty z ciasta francuskiego 147

Tosty z ciasta francuskiego to wspaniały przysmak śniadaniowy, który jest łatwy do przygotowania i świetnie smakuje! Robi się go z ciasta francuskiego i ulubionych dodatków. Może to być szynka, pomidory, papryka i obowiązkowo żółty ser. Rezultatem jest lekki i chrupiący tost, który może być idealnym początkiem poranka. Od pikantnych dodatków po słodsze smaki, ten przepis oferuje nieograniczone możliwości pysznego śniadania(...)mozzarellę. Przygotujcie tosty pod Wasz gust i smak. Jak wspomniałem na początku, wytrawne dodatki można zastąpić również czymś słodkim. Może to być brzoskwinia w puszce czy plastry jabłka. Tosty z ciasta francuskiego przepis Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i delikatnie rozkładamy. Ja kroję jeszcze zimne ciasto, bo później łatwiej jest mi je przenosić na grilla. Ciasto francuskie po rozłożeniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierożki z jabłkami 178

Pierożki z jabłkami... od lat są u mnie furorą i cieszą się ogromnym uznaniem wśród moich przyjaciół:) Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" ponad 20 lat temu. O tym jak te pierożki są pyszne świadczy fakt, że mimo tylu różnych przepisów nadal i wciąż je piekę. Spróbuj i Ty je upiec, nie pożałujesz:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej(...)ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc).  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm (nie za cienko) i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta układać ósemkę jabłka

In my kitchen
Uśmiechnięte ciasteczka 192

pieczenia do głębokiej miski i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać rozdrobniony widelcem twaróg, cukier, wanilię i sól. Wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i każdą część zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie obrać jabłka, wykroić z nich gniazda i każde jabłko podzielić na 12-14 części. W każdej części jabłka(...)lekko wysypać mąką, rozwałkować ciasto na 2- 3 mm i wyciąć szklanką koła. Każde koło oprószyć lekko cukrem i cynamonem, na jednej połowie położyć kawałek jabłka i przykryć drugą polową. Z resztek ciasta utoczyć małe kulki i wcisnąć w nie coś, co będzie pełniło rolę gałek ocznych. Proponuję zrobić je z tego samego ciasta z dodatkiem kakao. Ja wykorzystałam

Trzeci talerz
Ciasto Heleny ucierane z jabłkami 81

Bardzo delikatna struktura, maślany smak. Ciasto doskonale komponuje się z cząstkami zatopionymi w nim cząstek jabłek. Mało skomplikowana procedura jego wykonania zachęca, by często do przepisu tego wracać. Proporcje idealne na średniej wielkości prostokątną blaszkę. Placek długo zachowuje wszystkie swoje walory, na trzeci dzień nadal jest delikatny i mięciutki. Dlaczego Heleny? Jakiś czas temu szukałam przepisu i pomysłu(...)zmianę z dolewaniem mleka. Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową i odrobinę soli. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wykładamy je do prostokątnej lub kwadratowej blaszki - u mnie 22 cm / 22 cm, albo tortownicy o zbliżonych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy w ciasto kawałeczki pokrojonych w cząstki jabłek. Kruszonka jest absolutnie zbyteczna w przypadku tego wypieku. Pieczemy na rumiano

Kronika Piekarnika