białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Przed wałkowaniem warto podzielić je na mniejsze porcje (w zależności od tego, ile mamy miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia. Jabłka pokroić(...)kawałki (np. połowy ćwiartek) i obsypać cynamonem . Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty, mniej więcej 7x7cm. Kawałek jabłka położyć na środku, rogi skleić jak kopertę . Taki pakuneczek należy zamoczyć w pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze (może być też biały, aczkolwiek brązowy wg mnie decydowanie ładniej wygląda). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków.* Dobrze jest układać ciastka
Za drzwiami kuchniSkładniki: ½ kg mąki pszennej ½ l. śmietany 1 kostka masła 80 g drożdży 2 jajka 1 kg jabłek (może być więcej) cynamon cukier brązowy Przygotowanie: Na stolnicę wyłożyć mąkę , śmietanę , masło , rozdrobnione drożdże , 2 żółtka (bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe(...)miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia. Jabłka pokroić na kawałki (np. połowy ćwiartek) i obsypać cynamonem . Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty, mniej więcej 7x7cm. Kawałek jabłka położyć na środku, rogi skleić jak kopertę . Taki pakuneczek należy zamoczyć w pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze (może być też biały, aczkolwiek brązowy
Za drzwiami kuchniszkl cukier - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa jabłkowa : jabłka - 1,3 kg cukier - 3 łyżki galaretka cytrynowa - 1,5 opak woda - 1/4 szkl Krem śmietanowy śmietana kremówka - 300 ml śmietan -fix - 2 opak cukier puder - 3 łyżki Wierzch ciasta: galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana - 700 ml Sposób przygotowania: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek(...)Galaretki cytrynowe rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Przełożenie ciasta : Na ostudzony biszkopt, wyłożyć gorącą masę jabłkową, dobrze ostudzić. Następnie na jabłka wyłożyć krem śmietanowy . Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia DanusiDziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis dla
Smakołyki Berenikiciepłe mleko do mieszanki mąk i zaczynamy ugniatanie. Ciasto zagniatamy ok. 10 minut pod sam koniec dodając olej. Wyrabiamy ciasto, by było miękkie i elastyczne i ładnie odchodziło od dłoni. Po tym czasie przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1-1,5h do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na duży(...)jagodami. Zaszalejcie. 😉 Rozwałkowane wcześniej ciasto smarujemy równomiernie serkiem pozostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni na jednej krawędzi. Zapobiegnie to wyciekaniu masy po rolowaniu. Na serek wykładamy prażone jabłka i wszystko równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto zawijamy dość ściśle nadając mu okrągły kształt. Tak przygotowaną roladę kroimy na krążki o szerokości ok. 2-3cm. Z podanej ilości wychodzi ok. 16 bułeczek. Krążki
Cooking MonsterCiasto: 250 g masła (może być również margaryna) 300 g płynnego miodu 1 kg mąki pszennej 4 jaja 2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto(...)pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały i zmiękły. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki agrestowe 2 łyżki masła Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Prażymy z dodatkiem masła, pod przykrycie ok 5 minut. Wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia
Cynamonowe szczęściemałe jabłka Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200˚C. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jabłka myć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, drobno pokroić. Posypać 1 łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami cukru. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej – mokre. Następnie przelać płynne składniki do suchych, wszystko krótko wymieszać łyżką. Dodać pokrojone jabłka, lekko wymieszać. Ciasto będzie(...)dość gęste. Napełnić papilotki ciastem. Muffinki powinno się napełniać do 3/4 wysokości papilotek, żeby się nie rozlewały na boki, ale akurat w tym przepisie tego nie przestrzegam. Ciasto jest bowiem tak gęste, że pomimo pełnego napełnienia, muffinki nie wylewają się z foremek. Włożyć muffinki do nagrzanego do 200˚C piekarnika. Po paru minutach obniżyć temperaturę do 180˚C. Piec około
Moja DelicjaJedno z lepszych ciast jakie ostatnio jadłam, Takie jesienne bo z orzechami i jabłkami. Szybkie w przygotowaniu i szybko znika ze stołu. Warto je przygotować nie tylko w weekend. Składniki : * 4 duże jajka * szklanka cukru trzcinowego * 2 szklanki mąki pszennej * pół szklanki oleju * łyżeczka sody, proszku(...)pieczenia i cynamonu * szklanka orzechów włoskich * szklanka pokrojonych jabłek Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę i proszek z sodą i cynamonem. Ciasto wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojonymi jabłkami. Przelać do formy - u mnie keksówki. Piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Ciasto można posypać cukrem pudrem
Magiczne Życie Martypapierówkami i kruszonką. Ciasto jest nie za wysokie, lekko słodkawe i bardzo smaczne a papierówki idealnie się do niego nadają. Placek jak u mojej babci, wprawdzie dawniej takie ciasta jadano często. Z przepisu wychodzi duża blaszka od piekarnika(...)mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 cukier waniliowy 120 g cukru (1/2 szklanki ) 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 100 ml oleju 1 kg papierówek lub winnych jabłek
Kulinarne Fantazje Mariolipyszne ciasto. Ciasto to nazywa się Słodka Ula. Jest to przepyszny przekładaniec, idealny na każdą okazję. Składa się z kruchych spodów, masy jabłkowej, kremu grysikowego. Górę ciasta wieńczą orzechy. Ciasto rozpływa się w ustach i mimo, że jest troszkę czasochłonne to zdecydowanie warto je zrobić. Idealnie nada się na specjalne okazje ale i po prostu jako ciasto do kawy(...)spody kruche i jeden z orzechami :) JABŁKA Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach-przekładamy do garnka i prażymy do miękkości Gdy jabłka są uprażone dodajemy do nich galaretkę cytrynową, dokładnie mieszamy (można użyć większej ilości jabłek, ale wtedy też trzeba dać więcej galaretki) Na pierwszy spód ciasta dajemy od razu gorące jabłka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugram miękka palma, jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około
W Mojej Kuchni Lubięmakaron z kurkami . Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka w plackach z jabłkami. Przepis na te placuszki były już na moim poprzednim nieistniejącym blogu Pokrojone doprawione , lecz zasługuje na uwiecznienie go tutaj również. Te placuszki zrobiłam(...)bazie ciasta do pankejków. Jeśli wiecie, jak pachną duszone na maśle grzybki z cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli
Posadzone i zjedzonedodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy rozwałkować bezpośrednio na papierze, będzie nam wtedy łatwiej go przenieść. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy(...)jabłka, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka zdejmujemy z palnika i dodajemy suchą galaretkę, mieszamy. Dodajemy bakalie oraz bułkę tartą. Jabłka wykładamy na rozwałkowanym cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy paseczki, które układamy na cieście pod skosem najpierw w jedną stronę, a później w drugą, tak aby powstała nam kratka. Pieczemy
kulinarne odsłony patiSkładniki: ciasto francuskie niemrożone 1 rolka, jabłka 2 sztuki większe, marmolada ślikwowa 6 łyżek, woda - ile potrzeba, sok z cytryny 4 łyżki, puder cukier - ile potrzeba ten pyszne, delikatne różyczki jabłkowe przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie(...)umyć, wydrążarką usunąć gniazda nasienne, przekroić na połowę i pokroić w dość cienkie pół plasterki do naczynia żaroodpornego wlać wodę, sok z cytryny, włożyć jabłka i do mikrofalówki na 3 minuty, wylać na durszlak ciasto francuskie pokroić na 6 porcji, przez środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część założyć do góry i zwijać w rulon
W Mojej Kuchni LubięJeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki(...)szklanki cukru łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu na kruszonkę: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić jeśli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia