Kolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-) Placek korzenno - jabłkowy PLACEK KORZENNO - JABŁKOWY Blaszka 25x25 175 g margaryny o temp. pokojowej 150 g brązowego cukru 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku(...)razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy. Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy. Pieczemy
peggiwkuchniświeżą myśl do działania. Bo przecież trzeba umieć „znaleźć czas na wąchanie róż”. Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały na miękkości. Można je jeść polane jogurtem lub miodem. Są przepyszne! Składniki: 2 jabłka(...)mąki. Jabłka obrać ze skórki, rozdrobnić w blenderze. Mleko, jajka, cukier, serek, olej, mąkę, sól dodać do zaczynu i zmiksować. Dodać rozdrobnione jabłka i wymieszać. Naczynie przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 20minut. Ciasto nabierać łyżką, kłaść na rozgrzanym oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Artykuł Drożdżowe racuchy z jabłkami
Raj dla Podniebieniajabłek ;) Przepis na nią dostałam od mamy. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru do ciasta oraz zamieniłam śmietanę na jogurt naturalny. Pomimo tych drobnych zmian ciasto nie straciło na smaku, nadal jest przepyszne. Sama dość często wracam do tego przepisu. Wypasiona szarlotka jest idealnym ciastem dla osób zabieganych, nie mających czasu, na jej przygotowanie wystarczy poświęcić tylko 60 minut(...)pokroić na cienkie plasterki (można w tym celu użyć tarki do jarzyn). Na podpieczony spód wyłożyć 2-3 łyżki bułki tartej a na to przygotowane jabłka. Wyciągnąć z zamrażalki 2 porcję ciasta i zetrzeć ją na grubych oczkach, wyłożyć na owoce. Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Krakowskie smaki Animasy dodajemy stopniowo zmielony mak. Następnie do masy dodajemy 200 g kaszy manny, wymieszanej z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy do połączenia składników. Jabłka obieramy za skórki i ścieramy na tarce. Starte jabłka dodajemy do masy makowej, całość mieszamy drewnianą łyżką. Do masy dodajemy również rodzynki, mieszamy. Ja dodałam dwie garście, jeśli lubicie więcej rodzynek, możecie zwiększyć ilość(...)minut, grzanie góra-dół. Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło oraz mleko. Gotową polewę wykładamy na przestygnięte ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec japoński Makowiec japoński, zwany również jako makowiec z jabłkami to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. Makowiec ten jest przygotowany na bazie sypkiego maku, który gotuje się w mleku. Następnie
Przepiski.plBłyskawiczna w wykonaniu pyszna szarlotka, składająca się z dwóch warstw kruszonki i nadzienia ze świeżych jabłek pomiędzy nimi :). To naprawdę szybki przepis; przygotowałam te szarlotkę w niedzielne przedpołudnie i jeszcze przed obiadem kosztowaliśmy pierwsze cieplutkie, pachnące kawałki ;). Tanie, proste, pyszne ciasto, czego chcieć więcej? :) Bardzo polecam! Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 220 g masła, zimnego 6 łyżek cukru(...)Skropić sokiem z cytryny. Na podpieczony spód ( może być ciepły ) wysypać bułkę tartą lub mielone migdały/orzechy. Na to wyłożyć jabłka ( układałam promieniście ). Posypać cukrem i cynamonem ( jeśli używacie ). Na wierzch wysypać równomiernie drugą połowę kruszonki. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu. Smacznego
Opowieści z piekarnikaminut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie. Jabłka obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło przełożyć jabłka wsypać cukier i podsmażać(...) zmiękną. Ostudzić. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć z ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do jabłek, druga będzie do posypania rogalików. Przygotować również lukier ucierając wszystkie składniki razem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć
Ala piecze i gotujeSękacz jabłkowo - bananowy. Składniki - ciasto : 0,5 kg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek 2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek(...)mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość blachy jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto. Następnie układamy wcześniej przygotowane jabłka,jedno obok drugiego. Posypujemy teraz nasze jabłka cukrem,kaszą manną i cynamonem
Przepisy i porady kulinarneękkie i wilgotne ciasto,świeże jagody i soczyste maliny z jabłkami Przepis jest do ść szybki,gotowe ciasto w 60minut Sk ładniki forma 30x12 cm 2 jajka 100 g cukru 200 gr zwykłego greckiej jogurtu ekstraktu z wanilii do smaku jak kto lubi szczypta soli 125 ml oleju ro ślinnego 300 g z m ąki 1 łyżka(...)składników. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Dno formy posypać cukrem gruboziarnistym i migdałami opcjonalnie. Ułożyć kawałki jabłka na całej powierzchni formy, dosypać jagody i maliny. Na owoce wyłożyć ciasto . Piec około 45 minut, lub do suchego patyczka. Przestudzone pokroić i jeść! Smacznego
mojej kuchniękkie i wilgotne ciasto,świeże jagody i soczyste maliny z jabłkami Przepis jest do ść szybki,gotowe ciasto w 60minut Sk ładniki forma 30x12 cm 2 jajka 100 g cukru 200 gr zwykłego greckiej jogurtu ekstraktu z wanilii do smaku jak kto lubi szczypta soli 125 ml oleju ro ślinnego 300 g z m ąki 1 łyżka(...)składników. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Dno formy posypać cukrem gruboziarnistym i migdałami opcjonalnie. Ułożyć kawałki jabłka na całej powierzchni formy, dosypać jagody i maliny. Na owoce wyłożyć ciasto . Piec około 45 minut, lub do suchego patyczka. Przestudzone pokroić i jeść! Smacznego
w mojej kuchnisiedzimy na nagrzanej słońcem babcinej werandzie..:) W tym cieście są smaki których nigdy nie zapomnimy! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Nadzienie: 1 kg jabłek antonówek (po obraniu) 2 łyżki soku(...)masła 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia dodajemy łyżkę śmietany, żółtko oraz pokrojone zimne masło,całość zagniatamy.Wylepiamy ciastem blaszkę wyłożoną wcześniej pergaminem. Nadzienie: Jabłka skrobiemy cienko kroimy w kostkę kropimy sokiem z cytryny dodajemy cukier i dusimy w rondlu na mus.Zestawiamy z ognia studzimy Kruszonka: Wszystkie składniki w równych proporcjach
Wanilia i Kardamonciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, wywijając ciasto delikatnie do góry przy bokach tortownicy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Następnie układamy wiśnie(...)będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy
Kulinarne przygody GatityCiasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego mega smaczne. Polecam! Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik) Składniki: 1 szklanka białek (około 6-7 sztuk ) szczypta soli 1/2 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120g masła 1/2 szklanki maku 1 nieduże jabłko(...)posypania ciasta *** Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Dosypujemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników *** *** Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia i całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką *** *** Do ciasta dodajemy suchy mak oraz jabłko starte
Blog z Apetytemuwielbiam jabłka i jak zobaczyłam u Asi przepis na pudding z rabarbarem i sosem karmelowym od razu wiedziałam, że sama muszę go wypróbować. Kwaskowaty rabarbar i jabłka przełamane słodkim ciastem i sosem. Pychota! Ostatnio trochę tu mnie mniej, więcej jestem w pracy, jedna budowa, teraz druga budowa, do tego przygotowanie projektów, będę starała się, żeby było mnie(...)miodu 2 łyżki melasy (z cukru trzcinowego) Dodatki: cukier puder, jogurt lub lody waniliowe Wykonanie: Formę o wymiarach 20 x 30 posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do formy razem z pokrojonym na kawałki rabarbarem. Jajka ubić na puszystą pianę następnie dodać cukier
dom-agi.pldrugą stronę dopiero, kiedy na wierzchu ciasta pojawią się wyraźne bąbelki powietrza, a samo ciasto lekko się już zetnie. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby smażyć racuszki powoli, w przeciwnym razie racuchy zbyt szybko zarumienią się od spodu i będzie trzeba przewrócić je na drugą stronę w nieodpowiednim momencie. Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska Tak usmażone racuszki(...)pieczenia i 2 łyżki cukru, dodać kefir, cukier waniliowy, szczyptę soli i 2 żółtka - wszystko wymieszać mikserem na gładką masę. Krok 4. Do ciasta na racuszki dodać starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, zamieszać łyżką. Krok 5. Na koniec dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Rozgrzać tłuszcz na patelni, łyżką kłaść porcje ciasta i bardzo
Moja Książka Kucharska