początku przygotowujemy powidło jabłkowe. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, odważamy odpowiednią ilość, wsypujemy do rondla najlepiej z grubym dnem. Rondel stawiamy na mały ogień, smażymy jabłka przez około 30 minut, często mieszamy. Przed smażeniem możemy do jabłek wlać odrobinę wody, ale nie jest to konieczne. Jabłka smażymy do momentu(...)ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe połowy. Jedną połówkę ciasta wkładamy do foliowego woreczka i wkładamy do zamrażalnika no około 20 minut. Drugi kawałek ciasta wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość trochę większą niż spód blaszki. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Ciasto posypujemy
Przepisy i porady kulinarneRacuchy to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa :) Ostatnio postanowiłam lekko zmodyfikować tradycyjny przepis na racuchy i do ciasta dodałam upieczoną, zmiksowaną dynię. Racuchy z poniższego przepisu są idealne - miękkie i puszyste. Należy tylko pamiętać o tym, aby racuchy smażyć na średnim lub małym ogniu, ponieważ nie mogą się spalić! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (240 g) 200 g upieczonej(...)wlać letnie mleko. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Upieczoną dynię zmiksować. Jabłka umyć, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodać dynię oraz jabłka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie rozgrzać patelnię i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim lub małym ogniu
UgotowaćCiasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą część formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Masa z jabłek(...)sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków! Zapraszam
Wanilia i KardamonWykonanie:Maka, proszek do pieczenia, żółtka, mleko I cukier- miksujemy razem. Powinno wyjść nam w miarę gęste ciasto.Ubijamy pianę z szczyptą soli.Pianę przenosimy do ciasta, powoli łącząc składniki. Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki. Wrzucamy do ciasta, powoli mieszamy.Rozgrzewamy olej na patelni I łyżką nakładamy placki. Smażymy z dwóch stron , podobnie jak pączki. Usmażone racuchy wykładamy
Smaki Edytyłyżeczki imbiru w proszku szczypta gałki muszkatołowej cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Masło posiekać z mąką, cukrem, proszkiem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w zamrażarce ok 40-50 minut. Formę do tarty wysmarować masłem, zetrzeć więcej niż połowę ciasta, na to ułożyć jabłka, wymieszane z cynamonem, gałką oraz imbirem, na to pozostałą część ciasta. Piec
TrufelkowoSwojego czasu często robiłam szarlotkę z budyniem - ostatnio naszła mnie ochota na takie ciasto, ale jak na złość nie miałam jabłek. Za to z koszyczka brzoskwinie aż wołały "zjedz mnie" :) Tak więc zrobiłam brzoskwiniowy zamiennik tradycyjnej szarlotki, który okazał się wprost rewelacyjny! SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 200 g waniliowego(...)jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min). Polecam Wam również ryż zapiekany z brzoskwiniami , którym zastępuję czasem tradycyjny ryż z jabłkami :) A jeśli wolicie proste ciasta - zapraszam po przepis na Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami Inspiracja: przepis na ciasto kruche pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię
Kto ugości moich gości?Pyszne, wilgotne ciasto makowe z dodatkiem jabłka i cynamonowej kruszonki. Maku nie potrzeba mielić dzięki czemu przygotowuje się je szybko i łatwo. SKŁADNIKI: Na piegusa: szklanka mąki tortowej szklanka maku 250g masła szklanka cukru 6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy dodatkowo: 2 jabłka kruszonka (100g miękkiego masła, cukier, mąka, cynamon) cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE(...)mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórek. Pokroić w drobna kostkę. Ułożyć na cieście . Przygotować kruszonkę; masło zagnieść z około 2 łyżeczkami cynamonu oraz mąką i cukrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć kruszone na jabłka. Piec
Pyry na Gazpieczenia. Wsypać kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Silikonowa keksówka 20 cm i niska tortownica 24 cm (jedna foremka do pracy męża-lub 1 duża forma 28 cm) , do foremek wyłożyć ciasto, wyg ładzić wierzch i poukładać grubsze plasterki ze skórką jabłek i połówki śliwek(...)piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w foremkach wystudzić. Galaretki wymieszać w gorącej, przegotowanej wodzie, wystudzić, prawie stężałą galaretki wyłożyć na ciasto, schować do lodówki do stężenia galaretki - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane kakaowe, z dodatkiem jabłek, śliwek i galaretki jest doskonałym deserem na każdą okazję........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjest to deser dietetyczny. Udowadniam tym samym, że dietetyczne wcale nie jest monotonne jak i pozbawione słodyczy. Zaręczam, że jest smaczne. Składniki: na cztery porcje 330 g jabłka obranego 140 g ciasto filo 50 ml amaretto 50 ml mleka 0,5% Anyż gwieździsty woda Wykonanie: Jabłka kroimy na kawałki, wykładamy na patelnię lub do garnka. Podlewamy niewielką ilością(...)wody. Dodajemy anyż i gotujemy aby jabłka zmiękły. Mieszamy. Na koniec wyjmujemy anyż. Jeżeli jest taka potrzeba odparowujemy nadmiar wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto filo wykładamy na wilgotny ręcznik kuchenny i warstwę po warstwie smarujemy mlekiem ( ja miałam 3 warstwy ). Na koniec wykładamy masę jabłkową. Zwijamy w rulon. Kroimy na cztery części. Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Ewyfolii i odstawiamy na ok. 30 minut do zamrażarki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w kostkę. Połowę jabłek prażymy w garnku z dodatkiem cukru, soku z cytryny oraz cynamonu – tak by zmiękły, ale się nie rozpadły. Wrzucamy resztę jabłek, nie prażymy dodatkowo, mieszamy, CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą ). Większą częścią wylepiamy spód oraz(...)boku tortownicy, nakłuwamy. Wkładamy nadzienie. Pozostałe ciasto wałkujemy, nacinamy paski i układamy ozdobną kratkę na wierzchu ciasta. Boki dobrze doklejamy. Wkładamy na ok. 60 minut na 170C góra/dół ( czas pieczenia możemy wydłużyć o ok. 10 minut – w zależności od miękkości naszych jabłek ). Ja robiłam na papierówkach. Studzimy. Smacznego! Ps. po więcej słodkich inspiracji zaglądnijcie na mojego
Ostra na SłodkoKasi . W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej - 250 g masła - 1 szklanka cukru pudru - 1 jajko(...)rozprowadzając. Na wierzch, na tarce jarzynowej ścieramy drugą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 45-50 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem. No cóż, Kasia sugerowała, aby (cyt.): „powstrzymać się od jedzenia go pierwszego dnia (ciasto również o niebo lepiej kroi się kiedy jest całkiem zimne a ciasto zmięknie).” Niestety, jabłecznik z budyniem wyglądał i pachniał
mojewypiekiinietylkoPrzepyszny makowiec to obowiązkowy punkt świątecznego menu. U mnie na świątecznym stole będzie gościł oprócz innych ciast, przepyszny makowiec z jabłkami wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny. składniki na tortownicę 23 cm 4 - 5 jabłek 5 jajek 200g mielonego maku 110 g margaryny szklanka cukru kryształu 10 łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder(...)posypania ciasta przepis Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, po czym studzimy. Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na gęstą masę. Do utartych jajek wsypujemy mielony mak, wlewamy ostudzoną margarynę, wsypujemy kaszę mannę oraz proszek do pieczenia, na końcu wrzucamy starte jabłka. Wszystko
Smakowite Daniaktóre zawsze kończą się powodzeniem w przygotowywaniu i w smaku. W formie keksu prezentuje się ciekawie, polane karmelem i posypane orzechami przyciąga wzrok i pobudza kubki smakowe. Ciasto jest wilgotne dzięki jabłkom i jogurtowi, który dodatkowo sprawia, że długo utrzymuje świeżość. Ciasto do przygotowania z dziećmi, samemu, na prędce kiedy goście już w progu. Bardzo polecam. Składniki na ciasto(...)się składników. Na sam koniec wsypujemy jabłka. Mieszamy drewnianą łyżka do połączenia. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wlewamy masę, na wierzch posypujemy orzechy, lekko wciskając je w środek. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1h, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto wykładamy na paterę, polewamy karmelem
Made By Mom And Sonprzymknąć na to oko :). Najważniejsze, że wszystkim smakowało. Nikt nie wierzył, że to ciasto z patelni. Polecam serdecznie. Składniki: 3 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g jogurtu naturalnego 60 ml oleju 375 g mąki 16 g proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier(...)stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilkę miksować do połączenia składników. 4. Na koniec dodać jabłka i wymieszać wszystko łyżką. 5. Patelnię (u mnie o średnicy 28 cm) wysmarować olejem. Nadmiar tłuszczu wytrzeć ręcznikiem papierowym. 6. Ciasto przełożyć na patelnię, wyrównać i przykryć pokrywką. 7. "Piec" na najniższym ogniu do momentu suchego patyczka, z wierzchu
Domowa Cookierenka Agi