Kasi . W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej - 250 g masła - 1 szklanka cukru pudru - 1 jajko(...)rozprowadzając. Na wierzch, na tarce jarzynowej ścieramy drugą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 45-50 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem. No cóż, Kasia sugerowała, aby (cyt.): „powstrzymać się od jedzenia go pierwszego dnia (ciasto również o niebo lepiej kroi się kiedy jest całkiem zimne a ciasto zmięknie).” Niestety, jabłecznik z budyniem wyglądał i pachniał
mojewypiekiinietylkoPrzepyszny makowiec to obowiązkowy punkt świątecznego menu. U mnie na świątecznym stole będzie gościł oprócz innych ciast, przepyszny makowiec z jabłkami wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny. składniki na tortownicę 23 cm 4 - 5 jabłek 5 jajek 200g mielonego maku 110 g margaryny szklanka cukru kryształu 10 łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder(...)posypania ciasta przepis Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, po czym studzimy. Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na gęstą masę. Do utartych jajek wsypujemy mielony mak, wlewamy ostudzoną margarynę, wsypujemy kaszę mannę oraz proszek do pieczenia, na końcu wrzucamy starte jabłka. Wszystko
Smakowite Daniaktóre zawsze kończą się powodzeniem w przygotowywaniu i w smaku. W formie keksu prezentuje się ciekawie, polane karmelem i posypane orzechami przyciąga wzrok i pobudza kubki smakowe. Ciasto jest wilgotne dzięki jabłkom i jogurtowi, który dodatkowo sprawia, że długo utrzymuje świeżość. Ciasto do przygotowania z dziećmi, samemu, na prędce kiedy goście już w progu. Bardzo polecam. Składniki na ciasto(...)się składników. Na sam koniec wsypujemy jabłka. Mieszamy drewnianą łyżka do połączenia. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wlewamy masę, na wierzch posypujemy orzechy, lekko wciskając je w środek. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1h, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto wykładamy na paterę, polewamy karmelem
Made By Mom And Sonprzymknąć na to oko :). Najważniejsze, że wszystkim smakowało. Nikt nie wierzył, że to ciasto z patelni. Polecam serdecznie. Składniki: 3 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g jogurtu naturalnego 60 ml oleju 375 g mąki 16 g proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier(...)stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilkę miksować do połączenia składników. 4. Na koniec dodać jabłka i wymieszać wszystko łyżką. 5. Patelnię (u mnie o średnicy 28 cm) wysmarować olejem. Nadmiar tłuszczu wytrzeć ręcznikiem papierowym. 6. Ciasto przełożyć na patelnię, wyrównać i przykryć pokrywką. 7. "Piec" na najniższym ogniu do momentu suchego patyczka, z wierzchu
Domowa Cookierenka Agicukrem i miodem na jasny krem. Dodajemy śmietanę, jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy rękoma bardzo miękkie ciasto (ciasto będzie kleiste dlatego podczas wyrabiania ciasto należy lekko posypywać mąką). Odstawiamy do lodówki na 10 min. Jabłka kroimy w ósemki, układamy w misie dodajemy cukier, cynamon i odstawiamy na bok. Dla kremu dokładnie miksujemy wszystkie(...)składniki, aby nie było grudek. Ostudzonym ciastem wylepiany dno i boki tortownicy. Na spód układamy jabłka i zalewamy kremem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy żółtym kiwi. Smacznego
Kuchnia Łukaszamałe książeczki z przepisami Doroty Świątkowskiej z bloga Moje wypieki . Przeglądając ją wpadł mi w oko przepis na szarlotkę na cieście z orzechami, z bezą i żurawiną i nie mogłam jej się oprzeć. Akurat miałam pod ręką piękne jabłka, które wymagały już jakiejś obróbki, więc postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem. Musiałam niestety zamienić orzeszki laskowe na orzechy włoskie(...)łyżkami bułki tartej i wyłóż na to jabłka. Ubij białka na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru i wyłóż ją na przygotowane jabłka. Na wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta kruchego. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz przez około 50 minut i przestudź w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmij, posyp cukrem pudrem i podawaj
karmelowyciasto z puszystym mlecznym kremem ciasto z arbuzem i kremem budyniowym malinowe ciasto z Delicjami kokosowe ciasto z ananasem ciasto z musem owocowym i kremem limonkowe ciasto na zimno sernik bez pieczenia z brzoskwiniami cytrynowy sernik z galaretką ciasto z kremem i przezroczystą galaretką puszysty sernik na zimno z malinami ciasto Knoppers szarlotka z orzechami i marchewkowym ciastem orzechowe ciasto(...)ZOBACZ PRZEPIS Ciasto MALINOWA DELICJA – malinowe ciasto z Delicjami Jeśli szukasz doskonałego przepisu na pyszne ciasto z Delicjami, to ciasto Malinowa Delicja z pewnością spełni Twoje oczekiwania! Jest to… ZOBACZ PRZEPIS ANANASOWE RAFAELLO – kokosowe ciasto z ananasem z puszki Chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym ciastem? Sprawdź przepis na ananasowe Rafaello – kokosowe ciasto z ananasem z puszki, które
Via GustoZbliża się weekend. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto bez pieczenia z jabłkami, mascarpone i masą krówkową. Proste składniki a efekt nieziemski. A może właśnie to ciasto znajdzie się na Waszym wielkanocnym stole? Pychotka Składniki (na formę ok 20x30 cm): herbatniki (na 4 warstwy - około 2 duże paczki) 1 puszka masy krówkowej 600 ml śmietanki 30% 1 śmietan(...)ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie: herbatniki, połowa masy krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, odłożona bita śmietana, ewentualnie starta
Cukiernia PychotkiSezon na jabłka w kuchni w pełni. Moja propozycja na dzisiaj - jabłka smażone w cieście kokosowym SKŁADNIKI 4 jabłka 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy(...)śmietany. Białka ubijamy osobno na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy wiórki kokosowe. W miseczce mieszamy pozostały cukier z cynamonem.. Kawałki jabłek obtaczamy najpierw w cukrze i cynamonie,a potem maczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Moje Kuchenne Rewelacjeciasto (należy wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki i ścian naczynia). Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Budyniowe nadzienie Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao. Żółtka utrzeć z cukrem. Powoli dolewać mleko do żółtek i rozmieszać. Gotową mieszaninę zagotować w rondelku mieszając do otrzymania gęstego budyniu. Ostudzić. Jabłka(...)Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Wykonanie drożdżówki: Ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę i Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o wymiarach blachy. Następnie przełożyć placek do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, następnie rozsmarować na nim budyń i posypać startymi jabłkami. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 części
Kulinarna (nie)codziennośćrodzynek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Użyłam blaszki o wymiarach : 24 cm x 24 cm Link do filmu z przygotowania : Ciasto ''Dziad'' https://www.youtube.com/watch?v=KClocoKXSY0 Przygotowanie : Najpierw przygotuję jabłka : Jabłka obieram , przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne . Następnie kroję w drobną kostkę . Pokrojone jabłka daję do dużej miski , zasypuję(...)cukrem , zalewam olejem i całość dokładnie mieszam . Tak przygotowane jabłka odstawiam na około 2 godziny . Po 2 godzinach : Jabłka ładnie puściły sok , teraz do jabłek w misce dodaję pozostałe składniki ciasta : jajka , mąkę , rodzynki , orzechy włoskie , sodę , proszek do pieczenia . Całość mieszam tak żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały . Pieczenie ciasta Dziad : Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej
Uwaga Babcia Gotujemleka 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru szczypta soli 50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta) na nadzienie: 4-5 dużych jabłek garść rodzynek łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru łyżka masła dodatkowo: cukier puder tłuszcz do smażenia jeśli smażmy na tłuszczu Przygotować ciasto: mąki przesiać, zmiksować(...)pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu. W tym czasie smażyć cienkie naleśniki. Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe. Naleśniki składać na połowę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasuche i mokre składniki, a potem je mieszamy...Ciasto jest wilgotne..bardzo smaczne.. 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 jajka skórka z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jabłka(...)Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Mokre składniki dodać do suchych i łyżką wymieszać do połączenia składników. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka ,lekko zamieszać. Ciasto przełożyć do foremki [ u mnie keksowka] wyłożonej papierem Saga .. Ciasto piec ok. 1 godziny w 170-180 stopniach.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniemąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 650 g mąki chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru 20 g soli 5 g drożdży instant 140 g suszonych jabłek Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce i zostawiamy w temperaturze pokojowej pod przykryciem na 12 godzin(...)zaczynu dodajemy pozostałe składniki, oprócz jabłek i wyrabiamy mikserem przez 3 minuty. Następnie wyrabiamy kolejne 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodajemy pokrojone jabłka i wyrabiamy ciasto do momentu kiedy owoce będę równomiernie rozmieszczone w cieście. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do fermentowania. Po 60 minutach fermentowania należy ciasto
Kulinarne przygody Gatity