ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:297/956)

Ciasto jabłkowo - budyniowe 442

Ciasto z nutką  jabłek  i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :) Czas pieczenia:   4 x 20 min                      Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   Ciasto: 4 szkl mąki 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego(...)śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka  3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Wszystkie składniki zagotować 2 jajka 3/4 szkl śmietany 2 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Masa jabłkowa: jabłka prażone galaretka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem. 329

szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem

Z butelką mleczka w tle
Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną 178

zagęszczonego słodzonego mleczka 2 jabłka (antonówka albo szara reneta) garść żurawiny (użyłam mrożonej) Masło z mlekiem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą ( mleko nie powinno być gorące). Mąkę mieszamy z cukrem i solą. W środku tworzymy dołek i dodajemy mieszankę z mlekiem, a także resztę składników na ciasto. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę owijamy folią(...)wymiarach około 40 x 30 cm. Rozsmarowujemy na nim pure z dynii, polewamy mleczkiem i rozkładamy pokrojone w kosteczkę jabłko, a następnie posypujemy żurawiną—>KLIK. Ciasto zwijamy jak roladę i […] Artykuł Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pani Dulska - ciasto z makiem i orzechami 79

wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ( około 25 minut.Po upieczeniu studzimy Jabłka: ok 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Jabłka obieramy i kroimy. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy(...)ucieramy aż dodamy cały budyń.   Polewa: 1 czekolada mleczna (może być pół na pól mleczna i gorzka) 4-5 łyżek mleka Złożenie ciasta: Na jednym z makowych placków rozprowadzamy ostudzone jabłka z galaretką, wyrównujemy, przykrywamy biszkoptem orzechowym, na który wykładamy krem czekoladowy. Na krem kładziemy drugi placek makowy i polewamy wszystko czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną 102

waniliowej 2 jabłka 100g serka ricotta 100g świeżej żurawiny 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: przygotować rozczyn ze 125ml ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i drożdży. Składniki rozmieszać w naczyniu, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników – mleko, cukier, żółtka, esencję, roztopione masło i mąkę. Zagnieść ciasto, wyrabiając ok.8-10minut. Ciasto(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5cm na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować ricottą. Na serek wyłożyć cienko pokrojone plastry jabłek oraz wyłożyć żurawinę. Ciasto zwinąć w rulon jak roladę, podzielić na tyle części, ile chcemy mieć bułeczek. Odkrawać części i układać obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować przed

Raj dla Podniebienia
Krucha szarlotka z papierówkami i budyniową pianką 76

przez moment, by zmienić poranną koncepcję  pieczenia ciasta czekoladowego na majonezie. Ciasto zostało zaplanowane na wieczorne spotkanie  organizacyjno - pożegnalno - wyjazdowe,   do domu wróciłam późnym popołudniem.  Wyposażona przez znajomego ogródkowicza w torbę z papierówkami. Spontaniczna zmiana planów wypiekowych, majonez wrócił do lodówki. Zajęłam się papierówkami i kruchym ciastem,  bardzo prostym w przygotowaniu.  Zagniata się(...)mowy, by kruszonka nie zasypała maślanymi  drobinkami wszystkiego wokół :) Budyniowa pianka jest mięciutka,  jabłkowe cząstki w niej zakamuflowane soczyste i lekko chrupiące.  Zapach pieczonych jabłek i maślanego ciasta  - jeden jedyny w swoim błogim rodzaju. Moją szarlotkę upiekłam dwa dni temu,  wczoraj z pracy znów wróciłam z papierówkami. Juto wracam do tego przepisu, kakao

Kronika Piekarnika
Zebra z jabłkiem 203

Dobrze wszystkim znana zebra. Miała być z różowym paskiem i jabłkiem. Zamiast na dwie podzieliłam ciasto na trzy części: jedną z kakao, jedną z różowym kisielem i jedną bez dodatków. Jak widać na zdjęciach różowy pasek gdzieś przepadł, choć w smaku czuć dodatek kisielu.5 jajek2,5 szklanki mąki1,5 szklanki cukru1 szklanka wody mineralnej gazowanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo

Praktyczna pl
Tarta z jabłkami 90

cynamonu – 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać jabłka i pokroić w plastry po czym wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz cynamonem. Dodatkowo rozpuścić 2 łyżki masła. Schłodzone(...)ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Tak przygotowane ciasto na tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180ᵒC) na ok. 10 minut. Następnie wyciągamy i wykładamy jabłka, które zalewamy roztopionym masłem. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180ᵒC) na ok. 30 minut. Propozycje podania : gałka lodów waniliowych

I LOVE LIFE
pyszna drożdżówka z owocami, kruszonką... 122

Składniki: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło stopione 100 gram, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "XL", jabłka 5 sztuk większe, morele 10 sztuk, żurawina suszona 5 łyżek mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 1/2 szklanki, masło 12,5 dag miękkie cukier puder 1 szklanka, gorąca woda(...)wyrabiać z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć ciasto do formy. Na wierzch ciasta rozłożyć starte jabłka na grubszych oczkach, ćwiartki moreli, posypać suszoną żurawiną. Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę i rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Japońskie 165

Makowiec z jabłkami, makowiec japoński czy ciasto japońskie pod takimi nazwami można spotkać ciasto bardzo, delikatne, wilgotne, makowe i pachnące świętami. Może to dziwne zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru(...)cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku dokładnie ucierając po każdym. Nadal ucierając dodawać po łyżce maku i jabłek. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę mannę. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną

Pysznie & Pięknie
Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem 147

buziaczki z jabłkiem SKŁADNIKI: 250 g białego sera półtłustego 250 g masła 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru waniliowego 2 nieduże jabłek cukier puder do posypania Z mąki, sera i masła zagnieść ciasto.  Blat podsypać odrobiną mąki i rozwałkować ciasto(...)grubość około 3 mm - 5 mm.  Szklanką od piwa wyciąć kółka (jak na pierogi). Jabłka obrać podzielić na 8 części, usunąć gniazda Każdą część jabłka ułożyć na kółku ciasta, przy brzegu, krążek zgiąć w połowie i skleić rogi. Ułożyć na papierze do pieczenia i blasze. Piec w 190 stopni C przez ok 25 minut. Gdy ciasteczka

MarciochaKucharzy
Ucierane ciasto z twarogiem i owocami – smak dzieciństwa 148

Ucierane ciasto z twarogiem i owocami – smak dzieciństwa Dziś mam dla Was przepis na pyszne ucierane ciasto z twarogiem i owocami. To ciasto gości na moim stole bardzo często. Jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, wspaniale smakuje na rodzinnych spotkaniach czy piknikach. Ciasto jest proste w przygotowaniu, śmiało można je przewozić i dodawać do niego dowolne owoce. Dodatek(...)twarogu sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać je pod przykryciem. Do przygotowania ciasta warto wybrać wysokiej jakości twaróg. Ja do swojego ciasta znów użyłam Twarogu Garwolińskiego Półtłustego. To produkt z wieloletnią tradycją wytwarzania. Dzięki niemu zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie takie jak trzeba. Lekko wilgotne, nie za ciężkie i pyszne. Pamiętam

Słodkie okruszki
Seromakowiec wg s. Anastazji 280

maku 2-3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 średniej wielkości jabłka Wykonanie: Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach.  Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.  Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,  na wierzch wykładam większa część masy serowej  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min,  następnie zmniejszam temperaturę

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z bezą! 197

gruszki. A ja ogrom jabłek to musicie zrobić szarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto, beza delikatna, kruszonka i smak jabłek przełamany dżemem jeżynowym(...)Sprawdźcie sami! Pamiętacie ten przepis? Składniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru - szczypta soli - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest już gotowe do wylepiania formy. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy

SMYKWKUCHNI
Naleśniki ''Arabskie” z jabłkami 159

jabłka (około 600 g) około 2 łyżek masła cukier do smaku i jeżeli lubimy cynamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Naleśniki z jabłkami Przygotowania: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wlewam letnie mleko, letnią wodę, dodaję cukier, drożdże i mieszam. Miskę odstawiam na około 10 minut. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam rózgą(...)koniec dodaję do smaku cukier, mieszam i jeszcze przez chwilę smażę, żeby cukier się rozpuścił. Tak przygotowane jabłka odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażenie naleśników: Patelnię smaruję olejem (użyłam do tego pędzelka), i na rozgrzaną patelnię nakładam około 3 łyżek ciasta. Naleśniki smażę na małym płomieniu, tak żeby spód był lekko brązowy a góra sucha, naleśników nie przewracam

Uwaga Babcia Gotuje