ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:298/956)

Szarlotka sypana 3928

Bardzo szybkie ciasto, właściwie najwięcej pracy jest przy jabłkach.  Nie dość, że szybkie to jeszcze niedrogie. Przepis znalazłam w książce: "Pyszne ciasta i ciasteczka".  A później podam "przepis" na przecier z jabłek dla maluszka. Szarlotka sypana.Składniki:1 szkl. mąki;1 szkl. kaszy manny;1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka(...)margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki mącznej. Następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy na tarce masło/margarynę i posypujemy równomiernie ciasto.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni i pieczemy 45 minut.Jeszcze gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Miksturownik
Odmiany polskich jabłek – ściągawka 163

roku przybywa nowych pomysłów na wykorzystywanie jabłek. Od kilku lat w sklepach dostępne są soki ze świeżych jabłek w kilkulitrowych kartonach, coraz częściej robimy lub kupujemy także jabłka suszone, chipsy z jabłek, cydry a nawet jabłka kiszone w dużych słojach. Z takimi i innymi pomysłami na przepisy z jabłkami będę do Was jeszcze wracała(...)wyraźny winno-korzenny posmak. To jabłka idealne do spożycia na surowo, oraz do przygotowania przetworów z jabłek. KOSZTELA Odmiana zimowa jabłek, jednak często zbierana wcześniej i serwowana jako bardzo kwaśne i twarde jabłko. Kwaśne wcześniej zebrane jabłka można przechowywać w chłodzie kilka miesięcy, aż nabiorą słodkiego, bardzo charakterystycznego smaku. Jabłka są bardzo delikatne, łatwo się

nietylkopasta.pl
Szarlotka – pierwsze jabłka i pyszne ciacho 167

pokrój nożem. Rozetnij laskę wanilii wzdłuż i nożem wyjmij nasiona, dodaj do masła. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, cukier i zarób ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut. Przekrój jabłka na pół, wydrąż gniazdka i obierz ze skórki. Wyjmij kruche ciasto z lodówki, podziel na pół i rozwałkuj na dwa placki. Pierwszym plackiem wyklej(...)boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż połówki jabłek gniazdkami do dołu, posyp cynamonem i przykryj szczelnie drugim plackiem. Nakłuj widelcem, posyp wierzch ciasta cukrem i wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piecz szarlotkę przez 45 minut na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę, ostudź i podziel na kawałki.   The post Szarlotka – pierwsze jabłka i pyszne ciacho

codojedzenia
Cynamonowe ciasto z jabłkiem 250

smaku i w swej prostocie ciasto. Szybkie i całkiem proste do przygotowania – wszystkie składniki mieszamy ze sobą i to bez pomocy miksera. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, pięknie pachnie cynamonem, a dodatek w postaci kawałków jabłka dodatkowo podnosi jakość tego wypieku. Zresztą nie mogło być inaczej, ponieważ jabłka plus cynamon to para idealna:) A dla wszystkich miłośników takich(...)Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm (u mnie tortownica o śr. 24cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki. Układamy na cieście, wciskając je lekko cieńszą stroną do masy. Ciasto wstawiamy na około 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (pieczemy do tzw suchego patyczka

Smaki Na Talerzu
Babciny jabłecznik 500

ilością cynamonu i dodatkowo mielonych goździków, bo tak po prostu lubię. Największy problem sprawiło mi strasznie luźne ciasto, którego starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem(...)wystygnięcia i odsączamy na sicie z nadmiaru płynu. 2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i masło i zagnieść ciasto, które będzie dość luźne. Ciasto podzielić na dwie części. (Ciasto wyszło mi bardzo luźne i przed wałkowaniem schłodziłam je w lodówce. Po wyjęciu starałam się podsypać mąką, ale i tak przyklejało się do wałka, więc

UgotujmyTo.pl
Sernik z jabłkami i migdałami 247

serniki 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g ) 50 g masła 4 jajka  Dodatkowo: 3 - 4 jabłka sok z 1/2 cytryny 70 g płatków migdałowych 1 łyżeczka cynamonu  Sposób wykonania: Ze składników podanych wyżej wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie się kleić do ręki Dno tortownicy o  średnicy 23 cm wykładamy papierem(...)jednolita dodajemy ser i wszystko dokładnie ucieramy/ miksujemy Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny Masę serową wylewamy na ciasto. Na serze układamy jabłka. Oprószamy je cynamonem i posypujemy płatkami migdałowymi Pieczemy ok 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni

Swojskie jedzonko
szarlotka z bananami 1125

właśnie taki jak lubię: kruchy ale nie twardy. Dodatkowo smak wzbogaciłam bananami, które nadały zupełnie nowego charakteru.  *foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki: na ciasto: na nadzienie: 1,5 kg jabłek 3 banany łyżka cukru opakowanie galaretki cytrynowej szczypta cynamonu garść rodzynek Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem, dodać rodzynki(...)wsypać galaretkę i rozmieszać. Na końcu dodać banany pokrojone w plasterki. Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ćwiartkę ciasta owinąć folią i wstawić do zamrażalnika a resztę rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłecznik z budyniem i kruche ciasto. 118

margaryny cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 żółtka gęsta śmietana łyżka kakao Nadzienie: I kg jabłek łyżeczka cynamonu cukier do smaku 4 łyżki manny II litr mleka 3 jasne budynie Do malaksera wsypujemy wszystkie suche składniki na ciasto, chwilę go załączamy aby się wymieszały. Następnie dodajemy rozdrobnione masło i żółtka, miksujemy aż powstanie tzw żwirek. Wtedy(...)będą się ładnie odcinać od jasnego budyniu. Po chwili dodajemy resztę składników i pierwsza masa gotowa. Budyń gotujemy z zaleceniami producenta tylko na mniejszej ilości mleka. Wyjmujemy ciasto, posypujemy kakao. Pierwsze kładziemy jabłka, równo rozprowadzamy. Następnie wylewamy gęstniejący budyń, a na niego rzucamy kulki z reszty ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Komu

Dieta moja pasja
Jabłecznik z pianką 226

jest na kruchym cieście, przykryty delikatną pianką bezową oraz tartym na tarce jarzynowej, pozostałym cieście  :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1 szklanka cukru  1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek 12-15 jabłek 2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 6 białek 1 szklanka cukru , najlepiej drobnego 1 opakowanie kisielu(...)się schłodziło. W tym czasie jabłka obieram ze skórki i kroję na cieniutkie plasterki. Przekłada do dużej miski, posypuję cynamonem i delikatnie mieszam .   Jabłka wykładam na spód ciasta, który wcześniej podsypuję kaszą jaglaną ( możecie użyć bułki tartej :)i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok 20-25 min.   Gdy ciasto znajduje się

Ciasteczkowy Potwór
Drożdżowe racuchy z jabłkiem 138

gustu i od tego momentu będzie waszym ulubionym. Składniki 500 gr. mąki 2 jajka 450 ml. ciepłego mleka 20 gr. świeżych drożdży szczypta soli 3-4 łyżki cukru 2 jabłka (można dodać banana) 30 ml spirytusy (można zastąpić wódką) Krok po Kroku 1 Mąkę wsypujemy do miski i robimy zagłębienie. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i wlewamy(...)miski dodajemy odrobinę soli, jajka i alkohol. Mieszamy całość przez kilka minut tak, aby nie było grudek. Pozostawiamy na kolejne 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. 3 Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do ciasta delikatnie mieszając. 4 Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron i wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć resztę tłuszczu

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Drożdżówki „grzebyki” z jabłkami 114

jakie te drożdżówki są pyszne! Wyszło mi ich 10 sztuk, ale tak na prawdę ich ilość będzie zależała od tego jak duże drożdżówki przygotujemy, lub jak cienko rozwałkujemy ciasto. U mnie ciasto było dosyć grube. Moje dziecko bardzo je chwaliło mówiąc, że są pyszniaste i chciałby takie jeszcze w innych wersjach smakowych. Nie będzie żadną tajemnicą jeśli napiszę(...)gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Zasypujemy w rondelku cukrem. Dusimy na małym ogniu do miękkości. W razie konieczności odcedzamy na sicie. Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Kroimy na prostokąty. Na środku każdego kawałka wykładamy jabłka. 1/3 część nacinamy po długości. Farsz jabłkowy przykrywamy całym ciastem, a następnie naciętym. Dociskamy brzegi. Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu
muffinki z jabłkami i kruszonką 162

jabłkami zjedliśmy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze.  Składniki na 18 sztuk: 340 g mąki 140 g  cukru 1 jajko 250 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia duże jabłko na kruszonkę: łyżka masła łyżka cukru 2 łyżki mąki cynamon Masło stopić i przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać trzepaczką(...)końcu dodać jabłka. Składniki kruszonki zagnieść.  Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 15-20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruszon z jabłkami 205

łyżka, ale ja dałam na „oko” więcej) – owoc (u mnie podgotowane jabłka) Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (chociaż kiedyś tego mi zabrakło i papier z drukarki się świetnie sprawdził). Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta, potem czekoladowego. Następnie położyć jabłka, ubite białka i na wierzch zetrzeć ponownie białe ciasto. Piec ok 45 minut w 160 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Murzynek herbaciany z musem jabłkowym 167

tego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane! Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu.  Potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka naparu z 2 torebek herbaty, u mnie herbata(...)uniknąć zakalca. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Foremka o wymiarach około 20 cm na 20 cm. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Wystudzone ciasto przecinamy na pół, przekładamy na przykład powidłami, albo musem jabłkowym zmieszanym z galaretką (mus z 3 jabłek + galaretka dodana do gorącego musu). Wierzch

MamaOskarka