ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:291/956)

Szarlotka Czekoladowa 139

żółtka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody lub 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (aby ciasto lepiej się lepiło) 1-1,5 łyzki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia cukier puder do opruszenia Masa: 1,20 kg kwaśnych jabłek (10-12 sztuk) 25 g masła ½ łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki cukru (lub zgodnie(...)ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć nim tortownicę (spód i boki formy - mniej więcej do 2/3 wysokości). Pozostawić w lodówce przez 30 minut. Pozostałą częś ciasta także schłodzić. Jabłka obrać i pokroić w plastry, usuwając gniazda nasienne. Wrzucić je do garnuszka, dodać masło, cynamon, dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną

ChilliJemy
Szarlotka z borówkami na półkruchym cieście 70

dokładnie dłonią, na zwarte ciasto.  Wkładamy je do lodówki na 20 minut. W tym czasie ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłka,  posypujemy cynamonem i mieszamy dosypując łyżkę galaretki w proszku. Ciasto po wyciągnieciu z lodówki dzielimy na pół.  Jedną częścią wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy,   na grubość około(...)ciasto.  Posypujemy borówkami i pokrywamy drugą połową ciasta.  Najprostszą metodą jest odcinanie plastrów grubości około 1 cm i wykładanie ich miejsce w miejsce, aż do zapełnienia całej powierzchni. Gotowe do pieczenia ciasto wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, na około 45 minut. Przepis nie wymaga podpiekania spodu, który wyrasta idealnie, nie stwarzając ryzyka zakalca.  Ciasto jest

Kronika Piekarnika
szybka szarlotka jabłkowo-dyniowo-pigwowa na cieście kruchym gotowym... 167

Składniki: ciasto kruche 1 rolka/nie mrożona, jabłko kwaśne 1 kg, cynamon 3/4 łyżeczki, cukier puder 3 łyżki, mus z dyni 200 ml, konfitura z pigwy 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, dodać mus z dyni, cukier puder, budyń, cynamon, wymieszać dodać konfiturę(...)dokładnie wszystko wymieszać blaszkę 25x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć na wielkość blaszki ciasto kruche z rolki, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 C z 10 minut na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, z reszty ciasta wyciąć paski i poukładać na jabłkach, piec w 180 C z 40 minut na złoty kolor po wystudzeniu szarlotki posypać pudrem cukrem

W Mojej Kuchni Lubię
Francuskie rożki z jabłkami 115

moich drzwi zbliżają się goście, a kuchnia świeci pustkami, jeśli chodzi o słodycze, dlatego zawsze w lodówce mam gotowe ciasto francuskie. Nie wymaga ono szybkiego przygotowania, może długo poleżeć, a ja jestem spokojniejsza Dzisiejsze rożki przygotowałam z jabłkami i tu polecam jakąś twardszą odmianę jabłek, rodzynkami i orzeszkami, ale równie dobrze, możemy zrobić je z budyniem, z białym(...)innymi owocami, które akurat mamy pod ręką. Z poniższego przepisu, wychodzi 6 rożków Składniki na rożki: opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko garść rodzynek 4 łyżki posiekanych orzeszków arachidowych 2 łyżeczki cukru kilka kropel soku z cytryny 1 jajko Przygotowanie rożków: Jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami orzeszków, rodzynkami, cukrem i sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzewamy

NiePieprz.pl
Miodownik z jabłkami 368

dużą blaszkę 40x24 cm. Ciasto: - 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej - 25 dag masła - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - 1/2 szklanki miodu - 2 jaja - 2 łyżeczki sody  1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C. przez 10 minut.  Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować(...)trzeciego ciasta. Orzechy polewamy gorącym syropem miodowym. Ciasto pieczemy przez 10-12 minut w 175 C.  2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.   Jabłka

Apetyczna babeczka
Racuchy drożdżowe z jabłkami 225

letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Podczas gdy rozczyn rośnie przygotować jabłka: obrać je, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie każdą cząstkę w poprzek na niezbyt grube plasterki. Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem(...)jajka oraz masło. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką i za jej pomocą wyrabiać ciasto przez około 5 minut, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 30 - 40 minut. Na patelni rozgrzać olej. Z wyrośniętego ciasta nabierać porcje ciasta łyżką stołową, którą

Opowieści z piekarnika
Bezproblemowe rogaliki serowe 84

oraz rozpuszczone i przestudzone masło (lub zamiennie olej) *** *** Wszystko razem zagniatamy, możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego *** *** Zagniatamy do momentu, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, bez grudek *** *** Ciasto dzielimy na 4 części *** *** Jabłka obieramy, kroimy w słupki i obsypujemy cukrem waniliowym, mieszamy *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła *** *** Każde koło dzielimy na 12 części *** *** Na końcu(...)każdego powstałego trójkącika układamy kawałek jabłka *** *** Trójkąciki z jabłkami zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy końcówki *** *** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia (przy użyciu termoobiegu możemy piec dwie blachy rogalików za jednym razem) *** *** Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie 2019 1007

ciekawych inspiracji znajdziecie tutaj Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Piernik piwosz Piernikowy smaczek Błyskawiczny piernik pomarańczowy Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Muffiny z kremem piernikowym Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem Makowa(...)musem mango Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik na zimno z granatem Gruszkowy ptyś Chrupiący bananowiec Ptysiowe rafaello Błyskawiczne ciasto świąteczne Przekładańce: Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Delicja Pani Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch Pijana

Cynamonowe szczęście
Szarlotka z budyniem (siostry Anastazji) 424

wymiary blachy.  Jeden płat położyć w przygotowanej blaszce. Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a każdy kawałek jeszcze na pół.  Wymieszać jabłka z kaszą. Wyłożyć na przygotowany płat ciasta. 2,5 szklanki mleka zagotować.  Pół szklanki mleka wymieszać w miseczce z mąkami i żółtkami.  Następnie dodać cukier i ponownie wymieszać.  Wlać do gotującego(...)się mleka i gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając.  Kiedy budyń zgęstnieje,  zdjąć z ognia.  Gorącym budyniem zalać równomiernie jabłka.  Na Wierzchu rozłożyć drugi płat ciasta. Nakłuć widelcem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 35 minut.  (Piekłam przez 30, a potem dopiekałam na dolnej grzałce przez

Sto kolorów kuchni
Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach 196

Sernik...moje ulubione ciasto...uwielbiam piec serniki,  za każdym razem można zrobić go inaczej, tym razem pobawiłam się smakami winnych jabłek i soczystych pomarańczy, w takiej formie teraz smakują najlepiej! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 1 czubata szklanka mąki pszennej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki cukru do wypieków(...)Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku,śmietanę,kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły. Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką. Karmelizowane jabłka

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe 60

pełni. Za chwilę zabieram się za sałatkę z cukinii do słoików, a tymczasem upiekłam jeszcze jedno ciasto z cukinii. Tym razem czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe. Zostało mi trochę wiśni ze słoika, więc jeszcze też dorzuciłam do środka, a wierzch polałam czekoladą. Jak zwykłe, ciasto z cukinii wyszło ekstra. Mega puszyste i wilgotne. Do tego bardzo łatwe do zrobienia. Jeszcze nigdy(...)tarce na grubych oczkach. Jako że puszczała mało soku podczas ścierania, to nie odciskałam jej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i również starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię wraz z jabłkiem dodałam do ciasta i wymieszałam dokładnie. Gotowe ciasto przelałam do formy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poutykałam. Ciasto wstawiłam

Waniliowe Improwizacje
Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową 217

każdym razem bardzo delikatnie mieszamy rózgą. Jabłka posypujemy galaretką w proszku, na którą wylewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na 35 minut (grzanie góra – dół). Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na czystą ściereczkę jabłkami do góry, zdejmujemy papier i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia(...)wadą tego ciasta jest to, że… zjada się je zbyt szybko. Najlepszy przepis na biszkopt na rolady znalazłam u Weroniki . Dzięki dodatkowi wrzątku ciasto wychodzi delikatne, miękkie, nie pęka i się nie kruszy. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie przepisy, między innymi, na: Roladę Huragan Śnieżną roladę Roladę bezową z truskawkami Roladę biszkoptową z jabłkami Granny Smith

mojewypiekiinietylko
Słodkie bułeczki z jabłkiem i kajmakiem 112

zaczyn, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo gęste i ciągnące się, dodać 2 łyżki mąki i raz jeszcze wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać kawałki ciasta, spłaszczyć je lekko na okrągłe placuszki. Każdą porcję smarować kajmakiem i kłaść pokrojone w kostkę jabłka. Zlepiać końce ciasta i formować

Raj dla Podniebienia