ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:282/956)

Ciasto „Jadą goście” 151

niekoniecznie dokładnie. Im mniej ruchów, tym lepiej. Mogą być nawet grudki. Dodać pokrojone owoce. Tym razem dodałam dwa duże jabłka, brzoskwinie i śliwki w zalewie. Przeważnie ciasto robię z samych jabłek (ok. 4 dużych). Warto dodać ich sporo, by cała blacha była dość ciężka. Jeśli robię ciasto w podłużnej blasze dodaję składniki jak na dwie porcje. Piec

Mojewlasne.pl
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 46

łyżki bułki tartej Jabłka 2-5-3kg szarej renety 1 cukier waniliowy cukier do smaku cynamon Wykonanie Jabłka Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem, cynamonem i dusimy na miękki mus. Mieszamy od czasu do czasu, aby jabłka nam się nie przypaliły. Ciasto Niby proste(...)miksuj. 4. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. 6. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek

Raj dla Podniebienia
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 44

łyżki bułki tartej Jabłka 2-5-3kg szarej renety 1 cukier waniliowy cukier do smaku cynamon Wykonanie Jabłka Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem, cynamonem i dusimy na miękki mus. Mieszamy od czasu do czasu, aby jabłka nam się nie przypaliły. Ciasto Niby proste(...)miksuj. 4. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. 6. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek

Raj dla Podniebienia
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 102

dużą tortownicę 26cm Ciasto 500g mąki pszennej 5 żółtek (piana osobno ubita z 2-3 łyżkami cukru) 100g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka(...)miksuj. 4. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. 6. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek

Raj dla Podniebienia
Szarlotka z bezą 229

jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek     Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche ciasto.     Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyło na boki. Ciasto musi być cienkie(...)mamy blaszki "non stick" to ciasto wykładamy bezpośrednio na blaszkę  bez smarowania jej. Podobnie z foremkami na babeczki.Blaszka 30 x 22 cm. Nie musimy podpiekać ciasta.  Na surowe wykładamy jabłka i wyrównujemy warstwę.     Blaszki wędrują do pieca z temperaturą 180 st. C  z termoobiegiem na: -szarotka-30 minut -miniszarlotki-15 minut    Gotowe

Maminek kulinarny
Szarlotka z pianką na kruszonce. 283

Kruszonka, prażone jabłka, pianka z białek i na wierzch ponownie kruszonka. Kruche ciasto w formie kruszonki jest fajną alternatywą dla zwykłego ciasta kruchego. Nie trzeba go dokładnie zagniatać, ani chłodzić w lodówce. Robi się dużo szybciej. Wystarczy składniki rozetrzeć palcami tak żeby powstały grudki i od razu wykładać na blaszkę. To takie kruche dla leniwych :) Piekłam w tortownicy(...)waniliowy. Kiedy będą już miękkie dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać bułkę tartą. Wymieszać i zostawić do przestudzenia. W czasie kiedy jabłka stygną zrobić ciasto kruszonkowe. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, dodać pokrojone masło. Rozetrzeć w palcach. Na koniec wbić żółtka, ponownie rozetrzeć w palcach tak żeby powstały

Agusiowe smakołyki
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 102

oczami wizję upieczenia słodkich bułeczek z cynamonem, aż w sieci nie znalazłam tego ciasta. Wtedy od razu wiedziałam, że je upiekę. Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna (z czego byłam bardzo zadowolona) a jabłka i orzechy nadają tej drożdżówce jesiennego charakteru. Składniki: 700 g mąki(...)plasterki. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je dżemem a następnie masą orzechową. Na końcu układamy plasterki jabłek i posypujemy je cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon (jak na roladę), kroimy je wzdłuż na pół. Końce łączymy ze sobą i przeplatamy na przemian obie części ciasta. Formujemy wianek. Delikatnym, ale zdecydowanym

My simple kitchen
Tarta z jabłkami serce 162

upiekłam z jabłkami z których zrobiłam piękny sercowy wzór. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – tort czekoladowy z owocami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka TARTA Z JABŁKAMI PRZYGOTOWANIE: 70 minut SKŁADNIKI(...)połączy wszystkie składniki, a z ciasta zrobisz gładką kulę. Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki. Po 15 minutach wylep dno i boki formy do tarty przygotowanym ciastem. Na spodzie zrób kucia widelcem i tartę ponownie wstaw do lodówki na około 30 minut. Pod koniec tego czasu przygotuj jabłka. Możesz je obrać

nietylkopasta.pl
Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia 209

mąki pszennej razowej210 g wody310 g cydru jabłkowego20 g soli5 g drożdży instant260 g zaczyn140 g suszonych jabłekprzygotowanieWłożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć(...)siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić

Stare Gary
pyszne ciasto tzw."cielak" ale po mojemu... 85

kakao, wlać sok z wodą, aromat waniliowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Wsypać orzechy włoskie nie za drobno rozdrobnione w rozdrabniaczu, połączyć składniki. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć w formie, wygładzić wierzch ciasta. Na cieście rozłożyć kawałeczki jabłek i gruszek, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jabłkowo serowe z polewą czekoladową 434

biszkoptowa i prażone jabłka z galaretką-ciasto choć czasochłonne nie jest trudne do wykonania, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy kruche blaty zmiękną i smaki się połączą.  Idealny wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Jest pyszne, gorąco polecam, dla wielbicieli przekładanych ciast. Ciasto kruche na blachę 25/30 cm ½ kg mąki(...)łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny  Do posypania: czekoladowe kreacje Dr.Oetker Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części, wylepić  dno dwóch jednakowych  blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, piec

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem (Panini con mele e cannella) 163

SKŁADNIKI (ok. 10 bułeczek) 500 g m ą ki pszennej 40 g cukru trzcinowego 20 g świeżych drożdży 1 jabłko (ok. 200 g)  1 jajko 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody 50 g masla 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego **** INGREDIENTI (ca. 10 panini) 500 g di farina 40 g di zucchero di canna(...)rozpuszczoną w reszcie letniej wody. Ciasto wyrabiamy,  przykrywamy wilgotną  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto ponownie wyrabiamy, dodając jabłko pokrojone w drobną  kostkę.  Ciasto  przykrywamy wilgotną  ściereczką i odstawiamy ponownie  do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy

La grande e la piccola cuoca
Wieniec drożdżowy z jabłkami 80

PRZEPIS WIENIEC DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego np kokosowego szczypta soli duży słoik jabłek prażonych lukier – przepis lub cukier puder Jak zrobić wieniec drożdżowy z jabłkami: Zaczynamy od przygotowania(...)wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. W kolejnym kroku miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Potem kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Teraz składanie wieńców. Najpierw ciasto dzielimy na 2 części na dwa wieńce. Potem każdą lekko rozwałkowujemy na prostokąt. Prostokąt smarujemy jabłkami prażonymi

Dorota Smakuje
Torcik jabłkowo- serowy 128

Idealne połączenie najbardziej lubianych ciast : szarlotki i sernika. Pycha! Składniki na ciasto: 20 dag mąki tortowej 14 dag masła 8 dag cukru pudru 2 jajka 4 łyżeczki rumu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 dag jabłek Składniki na masę serową: 25 dag tłustego białego sera 5 dag masła 8 dag cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)gęstej śmietany 1 cukier waniliowy 1 żółtko do smarowania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. W międzyczasie obrać jabłka i drobno posiekać. Ciasto rozwałkować, przenieść na przygotowaną blachę i podpiec na złoto. Ser dokładnie zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń i cukier waniliowy. Następnie całość ucierać około

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka bezglutenowa 90

dołożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek. W małej misce umieścić składniki na kruszonkę, zagnieść i również odstawić do lodówki. Jabłka umyć obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałeczki, umieścić je w dużym garnku, dusić jabłka pod przykryciem, pamiętając aby mieszać od czasu do czasu. Kiedy jabłka zmiękną dodać cukier i szałwię(...)Formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ciasto rozłożyć na dnie formy, delikatnie docisnąć dłonią, na tak przygotowanym spodzie rozsmarować kilka łyżek dżemu pomarańczowego, następnie rozłożyć smażone jabłka, wyrównać je, a wierzch ciasta grubo posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec przez 40 minut

SprawdzonaKuchnia.pl