ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:281/956)

Oliebollen 104

pszennej 1 małe jajko 1 łyżeczka spirytusu 1 szczypta soli 125 ml mleka 100 g jabłka obranego ze skórki i pozbawianego gniazda nasiennego Dodatkowo cukie puder do posypania cynamon olej roślinny do smażenia - oleju powinno być w rondlu około 5 cm głębokości Instructions Jabłka pokroić w malutką kosteczkę. *W przypadku, kiedy używacie świeżych drożdży należy umieścić(...)minut, aby podwoiły swoją objętość. Po tym czasie dodać pozostałą część mleka, mąkę, rodzynki, skórkę z cytryny oraz pozostałe składniki, ciasto wymieszać przy pomocy łyżki na jednolite ciasto na koniec dodać pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszać. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. W dużym rondlu

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik z jabłkami. Obecnie zdecydowany faworyt! 114

miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami(...)Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej jabłka i zalewamy je masą serową. Wierzch posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. Sernik ładnie popęka ale wg mnie

MamaOskarka
I znów coś słodkiego 277

ciasta francuskiego. Do tego ulubiona, zimowa herbata i choć jedna, mała chwila wytchnienia. Jabłkowe róże w cieście francuskimskładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego3 jabłka80 g cukru5 łyżek brązowego cukrusok z połowy cytrynypłaska łyżka cynamony1 żółtkocukier puderwodawykonanie:Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy ich gniazd nasiennych, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki.Około 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy

Przysmaki Karolki
Pączki z jabłkami 80

Pączki z jabłkami najlepszy przepis na pączki z nadzieniem z prażonych jabłek. Pączki z jabłkami kupowałam jeszcze będąc dzieckiem w osiedlowej cukierni. Duże owalne pączki z nadzieniem z prażonych jabłek smakowały i wyglądały jak milion dolarów. I nadal tak smakują, ale od kilku lat pieczemy pączki z jabłkami sami. To najlepszy przepis na pączki, jaki(...)wyjątkiem masła. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem do ciasta, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zajmuje to około 10 minut. 3. Dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto go całkowicie wchłonie. Odstaw ciasto na pączki do wyrośnięcia na około 60-90  minut w cieple miejsce. Przykryj, je ściereczką, żeby nie wysychało na powierzchni.  4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę

Cztery Fajery
Lubelski Kociołek – Jabłka! Tartaletki z karmelizowanym jabłkiem i żurawiną 151

szklanki cukru łyżeczka skórki z cytryny łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu mała garść żurawiny kandyzowanej łyżeczka esencji waniliowej Do dzieła!!! Ciasto kruche zagniatamy, połową wykładamy foremki do małych tart. Resztę ciasta oraz gotowe foremki wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w dość grube plastry. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i smażymy go - NIE MIESZAJĄC - aż powstanie złoty(...)cynamon, skórkę z cytryny i sok - delikatnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na kilka minut. Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wkładamy foremki wyłożone ciastem i pieczemy do zarumienienia. Na podpieczone spody wykładamy jabłka i ścieramy na nie na tarce resztę kruchego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż nasze tarty ładnie się zarumienią. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżowe racuchy z jabłkami 115

drożdżowe trzeba się zatroszczyć, stworzyć mu odpowiednie miejsce do rośnięcia, dzięki temu pięknie wyrośnie i da nam cudownie puszyste ciasto. Dla mnie drożdżowe to miłość, rodzina i dom.  Mam dla Was dziś puchate racuchy z jabłkami, pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie smakują obsypane cukrem pudrem! Składniki: (na kilkanaście sztuk) 170 g mąki pszennej(...)przesiać do miski, dodać cukier, sól, drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko i mleko, wymieszać na gładkie ciasto przy pomocy trzepaczki. Na koniec dodać pokrojone jabłka i wmieszać je łyżką w ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na około 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia

Plate of Joy
Afrykańczyk 266

Czyli: przekładany, z masą, z dodatkami. Wszyscy byliśmy zadowoleni i baaardzo mile zaskoczeni. Ciasto jest super wilgotne, a smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały(...)się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam na kilka

Ciasteczkowy Potwór
Żegnaj 2021. Podsumowanie roku 59

maju była wycieczka do Budapesztu i węgierskie ciasto Gerbeaud. Czerwiec to miodowe torciki z marcepanowymi pszczółkami własnej roboty. I francuska tarta w kształcie koszyczka, ze świeżymi warzywami. Lipiec- Sierpień- Wrzesień Pierwszy przepis to niemieckie ciasto mrówkowe. Następny to rosyjski sernik skubany w czekoladowe łatki. I znane już na blogu błyskawiczne bułeczki z jabłkami. Przepyszne, mięciutkie i uzależniające, bo ciągle(...)Listopad- Grudzień Jesień zaczynam od dekoracji z kolorowych liści, które tak przypadły mi do gustu, że ozdabiam nimi nie tylko okno, ale i ogród. Polecam też ucierane ciasto z kakao i jabłkami. Listopad to czas na pierwsze ciasteczka adwentowe: jelenie guziki. Oraz przepyszne pierniczki bez miodu. Naprawdę smaczne ciasteczka, bez których już nie wyobrażam sobie popołudniowej kawy. I jeszcze

dolcevitainmykitchen
Jabłkowa fantazja 154

Kruche blaty przełożone jabłkami z galaretką oraz kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą. Składniki(blaszka 23/33 cm): Ciasto: mąka pszenna 500 g, jajka 3 szt, śmietana 2 -3 łyżki, margaryna 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier kryształ 200 g, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, Warstwa jabłkowa: jabłka 1 kg, cukier 2 łyżki, galaretka pomarańczowa(...)ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h. Następnie dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykrywając folią, wtedy ciasto nie przylepia się do wałka. Pieczemy w 170 st.C przez 20 min. aż ciasto będzie

kulinarne odsłony pati
Racuchy drożdżowe z jabłkami 162

zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki jabłkom wilgotne. Można dodać do ciasta cynamon, dzięki któremu staną się jeszcze bardziej aromatyczne.  Składniki: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki(...)minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu dodajemy jajko i pozostałe mleko, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem

Smakowity Blog Kulinarny
Dietetyczne ciacho migdałowe z dużą ilością słodkich owoców :) 168

oznaczać jedno - jest pyszne! Idealne dla osób na diecie i zdrowo odżywiających się, a po spróbowaniu nawet każdy łasuch się w nim zakocha :) Delikatne, mięciutkie, migdałowe ciasto z kopiatą ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha! Ciasto migdałowe: 60 g mąki migdałowej Fresano 40 g mąki żytniej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g dojrzałego banan(...)pieczenia, jajko, miód i zmiksowanego na mus banana. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 180*C przez 25 minut, a następnie w 150*C przez 10 minut. Gruszki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę wody, dodaj owoce i cynamon

Zdrowie na języku :P
SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ 125

domowa i ze sprawdzonego przepisu. Ciasto składa się z warstwy kruchego ciasta ( które wyszło na delikatne , że aż rozpływa się w ustach) , warstwy tartych jabłek i gruszek z cynamonem, piany z białek , tartego ciasta  i cukru pudru . Prawdziwa uczta dla podniebienia ! Do szarlotki obowiązkowo pyszna herbata 😊 SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej(450g) 1/3 szklanki cukru(...)PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI: 1. Prostokątną brytfankę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia 2. Z zamrażalnika wyciągamy kulki ciasta. Ścieramy 3 z nich na dno formy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie ciasto. 3. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. 4. Na jabłka wykładamy bezę, delikatnie rozprowadzamy na całości. 5. Na koniec ścieramy 2 pozostałe kulki ciasta na tarce

Marcepanowa kuchnia
JABŁECZNIK 189

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wkładamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach przykrywając jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
FIT SZARLOTKA 187

wymieszać. Ciasto wylać do foremki wysmarowaną olejem kokosowym lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cynamonem i ksylitolem. Na koniec wierzch posypujemy płatkami owsianymi i orzechami. Pieczemy w 180 stopni C i pieczemy ok. 40-45 minut. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciato ucierane z owocami 100

najprostsze przepisy okazują się być najlepszymi. Tak właśnie jest w przypadku tego na ciasto ucierane z owocami. Ciasto wychodzi pulchniutkie, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej lekko wilgotne i znika w mgnieniu oka. Możecie użyć do niego dowolnych owoców – u mnie tym razem wylądowały w nim jabłka i gruszki. Polecam kiedy macie ochotę na coś słodkiego lub kiedy mają się(...)stopniowo dodajemy po jednym jajku a następnie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy (ciasto jest gęste). Jabłko i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę, oprószamy mąką ziemniaczaną. Owoce układamy na wierzchu ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45-50 minut

Fascynacje Ani