ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:284/956)

Szarlotka na półkruchym cieście 170

jabłek ( słoik 1 l)przygotowanie:Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i mieszać dopóki nie połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wbić jajka, dodać śmietanę, wyrobić. Ciasto jest trochę klejące. Mus jabłkowy, o ile tego wymaga, doprawić ( mój był(...)kawałkami ciasta. Nakłuć widelcem. Ciasto podpiec przez ok 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C, ale nie jest to konieczne. Nałożyć nadzienie z jabłek, lub mus jabłkowy, przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 60 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. Smacznego podwieczorku !Uwagi : piekłam

Stare Gary
Sernik z jabłkami i kruszonką 66

Sernik z jabłkami i kruszonką to idealny deser dla miłośników sernika oraz szarlotki. Przepis ten łączy w sobie te dwa cudowne ciasta, które chyba każdy uwielbia. Moim zdaniem połączenie tych dwóch wypieków w jeden, to idealny pomysł. Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką jest naprawdę prosty i dość szybki do zrobienia. Składa się z prostych składników, które(...)cukru łyżeczka cukru wanilinowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia żółtko 70 g masła Dodatkowo 600 g jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi łyżeczka cynamonu cukier – do smaku 3 łyżki kaszy manny Wykonanie Ze składników na kruszonkę ugnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda

Alle Dobre!
Szarlotka 301

siekamy z zimnym masłem/margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, z czego jedna jest większa. Owijamy oddzielnie w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Kiedy ciasto jest całkowicie zamrożone zabieramy się za jabłka. Obieramy je i kroimy w plastry. Większą część ciasta ścieramy na tarce na wyłożoną papierem(...)pieczenia blaszkę i dokładnie rozprowadzamy (aby było równo). Na to układamy plastry jabłek, które wedle upodobania posypujemy cukrem, cynamonem... Całość pokrywamy warstwą startego ciasta (druga mniejsza część). Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 45 min (do zezłocenia).Gotowe.Można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale osobiście w szarlotce mi to przeszkadza

Malinowe Pocałunki
Mini pączki z jabłkami i jogurtem 37

dobrze rozgrzeje, ma być tyle aby mini pączki pływały swobodnie. Będą wielkości jajka. Składniki na ciasto włożyć do misy miksera i ze sobą połączyć. Następnie wrzucić pokrojone jabłka i wymieszać. Ciasto ma być jak gęsta śmietana, jeżeli będzie rzadsze, trudniej będzie nadać im właściwy kształt. Jeśli byłoby za gęste proszę dolać mleka. Cukier puder wymieszać z cynamonem, przygotować mini(...)Łyżką zamoczoną w gorącej wodzie nabierać ciasto i wkładać na rozgrzany olej. Formować ciasto na kształt mini pączka, jeżeli wyjdą bardziej niekształtne nie martwcie się i taką będą pyszne:)) Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, następnie wyjmować na papierowy ręcznik. Kiedy chwilę przestygną posypywać cukrem pudrem. Koniecznie musisz spróbować mini pączków z jabłkami, lepszych chyba nie jadłam, szczerze

gotuj ze mną
Szarlotka orkiszowa 42

oprószenia Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyciągamy i przecinamy na pół. Jedną częścią ciasta wylepiamy dno tortownicy(...)Smażone jabłka: Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku lub wysokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy partiami starte jabłka.  Do jabłek dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier oraz skórkę z cytryny lub pomarańczy. Smażymy na małym ogniu, by pozbyć się nadmiaru soku - około 10-15 min. Smażone jabłka

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka orkiszowa 42

oprószenia Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyciągamy i przecinamy na pół. Jedną częścią ciasta wylepiamy dno tortownicy(...)Smażone jabłka: Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku lub wysokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy partiami starte jabłka.  Do jabłek dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier oraz skórkę z cytryny lub pomarańczy. Smażymy na małym ogniu, by pozbyć się nadmiaru soku - około 10-15 min. Smażone jabłka

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka jak z McDonald's 197

nadzieję, że przypadną Wam  do gustu, i wykorzystacie ten przepis przy najbliższej okazji! Zapraszam na ciasteczka jak z McDonald's. Składniki :  2 płaty ciasta francuskiego (maślanego)  4 jabłka  cynamon (ok 1/2 łyżeczki)  1/2 szklanki czerwonej porzeczki  1/3 szklanki wydrążonych wiśni  cytryna  50 g cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Jabłka obrać(...)pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnuszka, zalać sokiem z połówki małej cytryny, zasypać cukrem i cynamonem. W trakcie gotowania, ciągle mieszamy aby skrystalizowany cukier albo jabłka się nie przypaliły. Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na blaszce. Dzielimy na 12 części. Na każdym kawałku układamy dwie łyżeczki schłodzonego farszu i szczelnie zamykamy, tworząc małe ciasteczka.  Smażymy w głębokim oleju

Słodkie Przyjemności
niebiański sernik z jabłkami 661

oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, podpiekamy w temp. 160 st. C na rumiany kolor. składniki na masę serową: 1000 g sera 250 g masła 1 szkl cukru 2 jajka 2 żółtka 1 budyń waniliowy 3 łyżki kwaśnej śmietany dodatkowo: 1000 g jabłek (niezbyt soczystych) 1 łyżka(...)wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, śmietanę oraz budyń. Z dwóch białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Jabłka kroimy w cząstki, układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 min. Upieczony i ostudzony sernik możemy polewać polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z jabłkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 117

Tarta z jabłkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa Pozostałe składniki: 6 dużych jabłek ksylitol (opcjonalnie miód/stevia/agawa) migdały mielone Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego

nietadieta
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 157

ułatwia krojenie i  konsumpcję . Ciasto przetrwało w lodówce prawie 5 dni a potem się skończyło.  Mocno schłodzone jest  wręcz  genialne!!! Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa ciasto: 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki 300 g maki pszennej 110 g cukru pudru 1 jajko nadzienie: 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę(...)Przy pomocy robota kuchennego ucieramy masło, mąkę i cukier puder.  Składniki powinny przypominać mokry piasek. Dodajemy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce 20 minut. Jabłka, truskawki, cukier puder i sok z limonki wkładamy do garnka. Dolewamy pół szklanki wody. Zagotowujemy i pyrkoczemy ok 20 minut. Jabłka powinny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka marchewkowe z jabłkiem 97

cukru 130 g zimnego masła nadzienie 3 duże jabłka sok z połowy cytryny cukier puder do oprószenia po upieczeniu Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na ósemki umieść w misce i skrop sokiem z cytryny. Na stolnicy umieść składniki na ciasto i ugnieć. Ciasto podziel na 4 części i każdą osobno rozwałkuj(...)kwadrat o grubości ok 3 mm i podziel na mniejsze kwadraciki ok 5 cm x 5 cm. Na środek kwadracika umieść kawałek jabłka i złącz naprzeciwległe brzegi ciasta.  Tak powstałe ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 20-25 minut. Ostudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem. Zaglądajcie na mój

Niezły Młynek
Ciasteczka marchewkowe z jabłkiem 97

cukru 130 g zimnego masła nadzienie 3 duże jabłka sok z połowy cytryny cukier puder do oprószenia po upieczeniu Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na ósemki umieść w misce i skrop sokiem z cytryny. Na stolnicy umieść składniki na ciasto i ugnieć. Ciasto podziel na 4 części i każdą osobno rozwałkuj(...)kwadrat o grubości ok 3 mm i podziel na mniejsze kwadraciki ok 5 cm x 5 cm. Na środek kwadracika umieść kawałek jabłka i złącz naprzeciwległe brzegi ciasta.  Tak powstałe ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 20-25 minut. Ostudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem. Zaglądajcie na mój

Niezły Młynek
Drożdżowe racuchy z jabłkami 91

. Takie słodkie i leniwe rozpoczęcie dnia jest bardzo przyjemne, zapach wyrastającego ciasta drożdżowego pobudza apetyt i wprawia domowników w dobry nastrój. Racuchy z jabłkami na drożdżach wymagają nieco cierpliwości, jak to przy tym cieście bywa, ale czyż smak racuchów nam tego nie wynagrodzi? Warto dodać, że można je również przygotować na obiad, kolację lub jako słodki deser, który(...)minut. Jabłka obrać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę, wsypać do wyrośniętego ciasta. Wymieszać, pozostawić na 5-10 minut, żeby ciasto ponownie podrosło. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu drożdżowe racuchy z jabłkami wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Drożdżowe racuchy z jabłkami

niecodziennikpary
Jabłkowo - imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową 125

wysmarowania formy kasza manna do posypania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1.  Ciasto drożdżowe W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę(...)wymieszać. 4.  Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach  40 x 30 cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja  o średnicy 31 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.   Na całej powierzchni ciasta powciskać talarki z jabłek i wstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Mini galette z jabłkami i solonym karmelem 102

miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i lodowatą wodę. Ręcznie lub mikserem wyrobić całość na gładkie ciasto, które zagnieść w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymiesza z cukrem i cynamonem do smaku. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Dużą(...)części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła, przenieść na blaszkę, a środki posypać bułką tartą, zostawiając około 2 cm margines. Na podsypanych spodach ułożyć plasterki jabłek, jeden przy drugim.  Brzegi ciast zawinąć do środka, tak aby nachodziły na nadzienie. Posmarować je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.  Jabłka można teraz posmarować roztopionym masłem

wyzwania kuchenne