ciasto z jablkami - 14641 przepisów (strona:326/977)

Szarlotka z pianką i kruszonką 93

dużą ilością jabłek oraz lekką białkową pianką. Jest to ciasto, które obowiązkowo trzeba zrobić w okresie jesiennym. Smakuje wszystkim, i dorosłym i dzieciom. Ciasto jest pyszne i zyskuje z każdym kolejnym dniem. Początkowo może się nieco kruszyć, ale w kolejnych dniach nabiera właściwej konsystencji i pełni smaku. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)uzyskania „kruszonki”. Większą część kruszonki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Drugą część odkładamy do miseczki. Zarówno blaszkę z ciastem, jak i miseczkę z kruszonką wstawiamy do lodówki. Masa jabłkowa: Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Garnek z jabłkami stawiamy na palniku. Dodajemy około 50-60 ml wody oraz

Smaki Na Talerzu
Maślany jabłecznik 234

zaskakuje .      Może do super dietetycznych nie należy , ale ten smak maślany normalnie uzależnia. Więc dziś zaproponuje ciacho z dodatkiem jabłek, i obiecuję że to nie jedyny przepis tego typu ,bo z takiego ciasta można dodawać przeróżne dodatki.   Więc zapraszam kochani to przepisu . Składniki  (tortownica 20 cm ) 4 całe jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka(...)wymieszane ,wylewamy na wcześniej wysmarowaną masłem tortownicę i posypaną bułka tarta,  jak już masa wylądowała w tortownicy ,na wierzch wykładamy nasze wcześniej przysmażone i wystudzone jabłka. Następnie mamy już wszytsko gotowe ,ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopni ,grzanie góra dół , na 60 minut , po pół godzinie proszę patyczkiem kontrolować czy ciasto w środku jest już upieczone

Mój Smak
Szarlotka z budyniem 366

puder Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, spłaszczyć ręką i włożyć do zamrażarki  na ok. godzinę. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki  i wyłożyć nią dno blachy/formy ( ja użyłam formy silikonowej o średnicy ok. 22 cm). Ponakłuwać wyłożone ciasto widelcem i podpiec w temperaturze(...)przez ok. 10 minut. Po wyjęciu spodu z piekarnika obsypać je bułką tartą, żeby lekko zakryć  ciasto (bułka wchłonie wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w kostkę lub w ósemki. Oprószyć cynamonem i dokładnie wymieszać. Budynie ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, używając jedynie 750 ml mleka. Następnie ułożyć na podpieczonym spodzie pokrojone jabłka

The Sweet Damsel
Ciasto jabłkowe z bakaliami 215

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe ciasto z dodatkiem jabłek, rodzynek i orzechów. Wierzch polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujemy do jego zrobienia nawet miksera. Często gości na moim stole. Polecam. Post Ciasto jabłkowe z bakaliami pojawił się poraz

Marta Gotuje
Poduszeczki z jabłkami 72

ciasto francuskie 500g cukier waniliowy 4 łyżeczki cukier 2 łyżeczki cynamon 2 łyżeczki jabłka 500 g cukier puder Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Cukier, cukier waniliowy i cynamon razem wymieszać. Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty 8 x 8 cm, na każdym kwadracie ułożyć pare plasterków jabłka i posypać mieszanką cynamonową. Rogi ciasta zawinąć do środka, lekko docisnąć. tak przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC na 20 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Poduszeczki z jabłkami 125

ciasto francuskie 500g cukier waniliowy 4 łyżeczki cukier 2 łyżeczki cynamon 2 łyżeczki jabłka 500 g cukier puder Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Cukier, cukier waniliowy i cynamon razem wymieszać. ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty 8 x 8 cm, na każdym kwadracie ułożyć pare plasterków jabłka i posypać mieszanką(...)cynamonową. Rogi ciasta zawinąć do środka, lekko docisnąć. tak przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC na 20 minut.  Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem

przepisy- Milki
Szarlotka z jabłkami 151

Bardzo prosty szybki przepis na szarlotkę z jabłkami, która zawsze się udaje. Jest pyszna, domowa rewelacyjna w smaku. Spód kruchego ciasta pokryty jest pysznymi prażonymi jabłkami, wierzch otula pyszna beza z płatkami migdałowymi. Szarlotka smakuje za ciepło i zimno. Składniki · 2 szkl mąki krupczatki · 2 łyżki cukru · 4 żółtka · 250 g masła

Kulinarne pyszności Molki
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 164

jajko • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • 1,5 kg jabłek • 2 budynie waniliowe • 4 łyżki cukru • 800 ml mleka • 2-3 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE : Mąkę siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy cukier puder, jajko, żółtka i śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok.2(...)wyłożyć ciastem z lodówki , ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, wysypać pokrojone jabłka. Budyń ugotować w 800 ml mleka wraz z cukrem, gotowy rozprowadzić na jabłka, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, tortownicę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok.50 minut, zostawić do ostygnięcia, żeby budyń lekko stężał

KUCHNIA POLSKA
Szarlotka pod śnieżną pierzynką 236

Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Drugą galaretkę rozpuścić w ½ l wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z mlekiem i zmiksować z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na jabłka i udekorować posypką. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także

Świat Smaku
Jabłkowy smaczek 251

pieczenia 4 żółtka 3 łyzki śmietany  Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie:  1  - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych(...)białka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl wiórek kokosowych 1 budyń śmietankowy ( proszek) Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Gdyby piana szybko się brązowiła przykrawamy folią

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje) 175

jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu konfitura (u mnie z aronii i jabłek) marmolada (u mnie z pigwowców) Kruszonka 100 g mąki 50 g masła 50 g brązowego cukru Roztrzepać jajka widelcem w małej miseczce. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Dodać do nich masło lub margarynę. Rozetrzeć tłuszcz(...)rękach z suchymi składnikami. Dodać roztrzepane jajka. Wymieszać. Dolewać stopniowo mleko z wodą i wyrabiać ciasto ręcznie do momentu, gdy zacznie odchodzić od rąk. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę. Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto zrolować

Weekendy w domu i ogrodzie
RACUCHY Z JABŁKAMI 188

puder PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę i cukry, dodajemy jajka, ocet i rozrobione w szklance ciepłej wody drożdże, mieszamy np. trzepaczką, dodajemy starte na grubych oczkach jabłka i mieszamy, tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, nakładamy porcje na rozgrzaną patelnię, ja używam dużej łyżki , smażymy na oleju na złoty kolor. Przed

KUCHNIA POLSKA
Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym 313

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to szybki i smaczny deser – koniecznie spróbujcie tego połączenia. Sprawdźcie też przepis na tartę z jabłkami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą być dowolne) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie

Kuchnia Bazylii
Prosta szarlotka z kruszonką 150

płaska łyżeczka proszku do pieczenia około 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier/ksylitol (opcjonalnie do smaku) Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wsypać do garnka, dodać cukier/ksylitol i smażyć co jakiś czas mieszając do momentu aż jabłka zmiękną (około 20 minut), na koniec dodać cynamon i wymieszać(...)jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód i boki formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka

Healthy food explorer