ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:343/956)

Szarlotka z rabarbarem 335

temperatury 190°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki. Ciasto piec przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczone kruche ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć. Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe: Jabłka umyć, obrać i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.  Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki ( obieranie łodyg(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, stale ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Pieczenie ciasta: Na podpieczony kruchy spód wysypać bułkę tartą. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek i rabarbaru, wyrównać. Na owoce wyłożyć ubite białka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta. Ciasto wstawić

Opowieści z piekarnika
Jabłecznik z różową pianką 154

pianka: 3 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel różowy (wiśniowy, malinowy lub truskawkowy) Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą zawinąć w folię spożywczą. Jedną część odłożyć na godzinę do lodówki a drugą schować do zamrażalki. Nadzienie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnka(...)Wówczas wsypać kisiel i wymieszać.  Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Posypać bułką tartą i wyłożyć podprażone jabłka. Na jabłka wyłożyć różową bezę i zetrzeć na tarce drugą część ciasta z zamrażalki. Jabłecznik piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzić a przed podaniem posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Szarlotka 465

schłodzone ciasto rozwałkowujemy przez folię na papierze do pieczenia, na wielkość naszej blaszki. Z ciasta zdejmujemy folię, zwijamy je w rulon razem z papierem do pieczenia, a następnie rozwijamy je na wierzchu ciasta stopniowo zdejmując papier.  4. Szarlotkę pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia.  5. Przestudzone ciasto polewamy lukrem(...)miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem

Kuchenne aromaty
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 252

dnia, kiedy to wręcz nabiera jeszcze smaku i wilgoci. Można je przygotować z każdymi sezonowymi owocami, a także z konfiturą, u mnie z kawałkami jabłek i domową konfiturą morelowo-malinową . Dodatkowym plusem tego ciasta jest łatwość przygotowania, wystarczą dwie miski - w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie jak przy muffinkach składniki mokre do suchych, mieszamy i na blaszkę(...)kruche ciasto. Odstawić do lodówki. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, mieszamy. W drugiej umieszczamy wszystkie składniki mokre i dokładnie mieszamy. Następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, na wierzchu układamy sezonowe owoce, ja użyłam 2 duże jabłka

Smaczne Zdrowe
Czekoladowy jabłecznik z budyniem. 182

chwili móc przyrządzać smakowite wypieki.      Przepis na ten smakołyk powstał lata temu, łączy ze sobą smaki, które harmonijnie się dopełniają. Czekoladowe ciasto, waniliowy budyń, a to wszystko przełamane słodko-kwaśnym nadzieniem z jabłek. Pychota, w sam raz na niedzielne popołudnie. Składniki na czekoladowy jabłecznik z budyniem blaszka 25x35 cm 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.      Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy

Rozpustne gotowanie
idealna w swej prostocie-szarlotka sypana 206

szarlotkami, ale ta smakuje mi bardzo :-) Nazwa ciasta-szarlotka sypana pochodzi właśnie od sposobu jego przygotowania. Nie robimy żadnego ciasta, nie używamy jajek, jedyne co to mieszamy suche składniki, i wysypujemy nimi blaszkę, na nie dajemy starte jabłka, i znów zasypujemy je kolejną warstwą sypkich składników, całość pięknie się upiecze i mamy fajne i pyszne ciasto. Ale dość opisów(...)trzemy na tarce bezpośrednio na ciasto masło i margarynę, robimy to równomiernie, ma to duże znaczenie przy pieczeniu, bo to dzięki soku z jabłek oraz maśle i margarynie mąka wraz z kaszą manną tworzą fajne ciasto :-) Starte masło z margaryną posypujemy ostatnią łyżką brązowego cukru dzięki temu utworzy nam się chrupiąca skorupka na szarlotce :-)  Ciasto wkładamy do nagrzanego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tani makowiec japoński 81

starte jabłka, oraz trochę rodzynek i posiekanych orzechów.. Polecam. Ciasto makowo-jabłkowe tzw. makowiec japoński jest na blogu od 10 lat, ale dzisiaj proponuję Wam dzisiejszą wersję: tanią, szybką i smaczną! Proponuję Wam też inne pyszne przepisy na sprawdzone ciasta z makiem: Najlepsze ciasta z makiem na święta Tym razem przygotowałam tani makowiec japoński z polewą z czekolady(...)chce się je robić, a jemu czekać, to ciasta z tego przepisu są wybawieniem w razie niespodziewanych zachcianek. Można powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych, niecierpliwych lub wygodnych. Taki jest też dzisiejszy Tani makowiec japoński To ciasto robi się bardzo szybko, można wykorzystać jako dodatek różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne nawet po 2, 3 dniach. Polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MAKOWIEC Z ORZECHAMI NA PÓŁKRUCHYM CIAŚCIE + FILMIK 58

Makowiec z dużą ilością orzechów na półkruchym cieście jest smaczny i efektowny. Idealny na święta, urodziny i inne przyjęcia. Polecam przepis.  MAK :  400 g

Kulinarne Fantazje Marioli
MAKOWIEC ZWIJANY + FILMIK 82

Makowiec zwijany to pyszne tradycyjne i znane ciasto. To bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.  MASA  MAKOWA :  200 g

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 86

cukrem, aż powstanie żwirek. Następnie dodajemy 2 – 3 łyżki śmietany i szybko wyrabiamy. Ciasto w konsystencji może przypominać kruszonkę, wiec nie musi być zwarte. Formę do ciasta smarujemy odrobiną masła i posypujemy mąką. Ciasto przesypujemy do formy i wykładamy spód, lekko ugniatając. Na ciasto wykładamy połowę pokrojonych owoców. W garnku podgrzewamy 3/4 litra mleka. W pozostałej ilości rozprowadzamy budynie(...)ponieważ jest to ciasto pieczone i nie zawiera łatwopsujących się składników. Ciasto z truskawek i rabarbaru Ciasto z truskawek i rabarbaru, to jedna z wielu propozycji na wiosenno – letnie, pyszne desery na naszym Blogu Kulinarnym. Możesz przygotować różne wersje tego ciasta, używając do tego dowolnych owoców. Sprawdzą się na przykład maliny, śliwki, borówki amerykańskie lub jabłka. Jeśli chcesz

Kuchnia Na Wypasie
Surówka z jabłek i kalarepy 108

Pyszna i chrupiąca surówka z jabłek i kalarepy. Świetnie komponuje się obok glazurowanej młodej marchewki. Podałam ją do kurczaka w cieście francuskim. 2-3 jabłka 2 kalarepy 1 pęczek koperku 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany sól Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w średniej wielkości kostkę. Kalarepę obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Koperek drobno

Smaki Na Talerzu
Pleśniak z powidłami 212

Jakiś czas temu upiekłam to ciasto z dodatkiem prażonych jabłek. Tym razem dodałam kwaskowate powidła śliwkowe. Powiem, że jedna i druga wersja smakuje wyśmienicie :) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki krupczatki 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 6 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao słoiczek powideł śliwkowych 1,5 szkl

Smakołyki Asi
Kruche ciasto z jabłkami i migdałami 336

Przepyszna szarlotka z migdałami - super przepis od Teściowej :) Kruche ciasto, jabłka, do tego migdały - niebo w gębie ....   SKŁADNIKI (blaszka 36x24 cm) Ciasto: 450g mąki pszennej

Moje Kuchenne Rewelacje
Pleśniak jabłkowy 156

białek. Do miski przesypujemy mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do jabłek d odajemy cynamon i mieszamy.  Białka z dodatkiem jednej(...)dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część ścieramy na dużych oczkach i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy jabłka, na to ubite białka i posypujemy pozostałą częścią ciasta (również startą na grubych oczkach). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190C i pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu, ciasto posypujemy cukrem pudrem

Emcia Pichci
Szarlotka (ciasto kruche na smalcu) 105

smalcu * 3/4 szklanki cukru * 3 żółtka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżeczki cukru wanilinowego * 1-2 łyżki śmietany 18 % Jabłka: * 1 kg jabłek * 1/3 szklanki cukru * cynamon Dodatkowo: * cukier puder do posypania Wszystkie składniki na ciasto połączyłam i zagniotłam. Zrobiłam wałek i odkroiłam 1/3 z kawałka. Obydwa owinęłam folią spożywczą i chłodziłam przez 1 godzinę w lodówce(...)Gorące jeszcze wyłożyłam na podpieczony spód i oprószyłam cynamonem. Na wierzch starłam na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piekłam jeszcze przez ok. 40 minut do zarumienienia się ciasta. Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyłam cukrem pudrem. Notatki: * cukru do jabłek proszę dodać do smaku, mi wystarczyła taka ilość jaką podałam w składnikach Smacznego! Lidka Artykuł Szarlotka (ciasto kruche

Pieprzyć z Fantazją