ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:350/956)

Śniadaniowe, jaglane ciasto jabłkowo – bananowe 240

super prosty, super zdrowy i super smaczny. Dla wszystkich wielbicieli jaglanki, coś odrobinę innego, jaglane ciasto śniadaniowe. Ten przepis przyszedł mi do głowy, kiedy przypomniałam sobie ciasto z kaszy manny i jabłek, które nie wymagało wyrabiania a wystarczyło połączyć kaszę z jabłkiem oraz cukrem i zapiec. Kasza... Śniadaniowe, jaglane ciasto jabłkowo – bananowe is a post from

Nie Bo Piekło
Pierogi z jabłkami 221

także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu  szybkie ciasto na pierogi .  Jako że zmieniłam i zmieniam w dalszym ciągu szatę bloga (jak pewnie zauważyliście) oraz dorzuciłam reklamy (mam nadzieje że nie zbyt nachalne) planuje luźny(...)ognia  z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :).  Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon  ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość jabłek

Lubczyk i Wanilia
Plecionka ze śliwkami 182

Już jedno ciasto na zamówienie upiekłam:) Bounty . A teraz kolejne ciasto na zamówienie:) Do wyboru miałam śliwki lub jabłka. Wybrałam plecionkę... ze śliwkami. Ciasto podczas ugniatania jest mokre, więc jeśli ktoś uzna, że należy dodać więcej mąki - może to zrobić. Składniki: 1 kg śliwek 4 szklanki mąki 1 kostka masła 1,5 szklanki cukru  4 jaja

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka w papilotach 201

łyżeczka proszku do pieczeniamałe opakowanie cukru waniliowego3 żółtka Kilka szt jabłek. Nie powiem ile bo tu chodzi o "obierki". ;)cukier brązowy i cynamon do posypania jabłek Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Masło kroimy na drobną kostkę. W misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy Masło i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy(...)papierowymi papilotkami  np tulipan ( można je zrobić samemu niedługo pokażę Wam jak to wykonać) i wylepiamy ciastem. Zapiekamy to ok 15 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i jabłkiem. Formujemy z obierek róże i układamy

Malinowe Pocałunki
Pierożki z jabłkami (bez jaj, mleka, cukru) 192

Idealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru). Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml 3 jabłka łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw(...)odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans. W tym czasie obieram jabłka.  Najlepsze są twarde i słodkie. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę łyżkę farszu, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem.W sporym garnku gotuję

prawdziwe jedzenie
SERNIK CZEKOLADOWY IZAURA 463

Sernik czekoladowy to jedno z pyszniejszych ciast. Pyszny, ciemny biszkopt z mokrym i puszystym serem w środku, do tego polany polewą i posypany kokosem. Przypis znany

Kulinarne Fantazje Marioli
64. Szarlotka pod bezą na bardzo kruchym spodzie 180

Kruche ciasto 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać. 3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut

Jadło i czytadło
Szarlotka królewska 85

bitą śmietaną to pyszne, orzeźwiające ciasto. Taki jabłecznik na zimno z galaretką cytrynową smakuje zupełnie wyjątkowo, to łatwy całoroczny wypiek, do którego możecie użyć jabłek sezonowych lub musu jabłkowego ze słoika. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Szarlotka królewska z galaretką jest prosta w przygotowaniu. Ja zawsze przygotuję(...)niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 18-20 minut w 180 stopniach. Z wystudzonego biszkoptu ściąć spieczoną skórkę i nasączyć ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.  Przygotować warstwę jabłkową: obrane i pokrojone na kawałki jabłka włożyć do garnka, zalać wodą i dusić do momentu, aż jabłka całkowicie się rozpadną (zajmie to około 30 minut, mieszamy

Lekcje w kuchni
Dwa w jednym- sernik i szarlotka 108

Jakiś czas temu publikowałam przepis na szarlotkę z jabłkami - dziś bardzo podobny przepis Składniki na ciasto i szarlotkę: 20 mąki tortowej 14 dag masła 1 łyżka smalcu 8 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżeczki rumu ½ torebki proszku do pieczenia 75 dag jabłek tłuszcz do formy wiórki do formy Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera(...)arakowy Wykonanie: Z podanych składników przyrządzić kruche ciasto- usiekać nożem składniki, zagnieść i odstawić na ½ godziny do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, przenieść ma wałku do przygotowanej małej tortownicy i podpiec na złoto. W między czasie obrać jabłka, zetrzeć i ułożyć na podpieczonym spodzie. Wykonanie masy serowej: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier waniliowy i aromat

Tradycyjna Kuchnia
Szpinakowe ciasto z kiwi 1183

Przepis na Szpinakowe ciasto z kiwi , galaretką i pianką jogurtowo twarogową.   Jest to   wyjątkowa propozycja na wiosenne ciasto, które można podać też w czasie świąt wielkanocnych. Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu wzbogaconego o szpinak, co nadaje mu pięknego zielonego koloru i świeżego smaku. Pomiędzy szpinakowymi  blatami ciasta znajduje się zielona galaretka wypełniona jabłkami i kiwi(...)ciasto jest lżejsze i bardziej orzeźwiające. Całość udekorowana plastrami kiwi, pokrytymi przeźroczystą galaretką. Przepis na to ciasto znalazłam u Oksany. Zmodyfikowałam je jednak, gdyż w oryginalnym przepisie był użyty szpinak mrożony, przez co kolor ciasta był moim zdaniem brzydszy.  Wykorzystałam więc mój przepis na szpinakowe ciasto, a reszta receptury pozostała bez zmian. Szpinakowe ciasto z kiwi SKŁADNIKI: Ciasto szpinakowe

Rita creative
Ciasteczka owsiane z jabłkami 184

połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka. Tak przygotowane ciasto na ciastka przykryć folią spożywczą (pozostawione w misce/misie) i wstawić do lodówki na 30 minut w celu lekkiego schłodzenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przy pomocy łyżki (u mnie(...)składników, w zależności od wielkości porcji nakładanego ciasta, wychodzą około 44 ciasteczka. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszyły 32 ciasteczka. Ciasteczka należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce.  Masło można zastąpić margaryną. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu, dzięki zawartości jabłek są miękkie (jabłka nadają

Gospodyni Miejska
Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną 168

Galette to rodzaj kruchego ciasta używanego w kuchni francuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki(...)przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki i układamy

Oryginalny smak
RACUSZKI SEROWE Z JABŁKAMI 98

prostu pyszne. SKłADNIKI :   2 i 3/4 szklanki mąki pszennej  2- 3 łyżki cukru 30 dkg drożdży 1 serek waniliowy 150 g 1 jajko 1 szklanka mleka 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy w części ciepłego mleka. Wlewamy do miski i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy łopatką aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia. Na patelnię wlewamy olej, nagrzewamy. Łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy małe racuszki, z jednej

Kulinarne Fantazje Marioli
746. Żądza spełniona. 191

jabłek, CZAS ...? czas się zawsze znajdzie. Pierwszego Raz ja piekłam, jeszcze troche do dopracowania, choc i tak Nigdy nie nie dorównam szarlotce którą piecze moja ciocia (ciasto dzieciństwa )ale miała dużo jabłek, tak jak lubię, choć muszę pamiętać by nie zostawiać ich na sitku, bo dziwnego koloru nabierają xd  Ps. Wie ktoś od czego "wariuje" tekst(robią

More food, love and dreams
Ciastka z jabłkami 125

jabłko, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko sok z cytryny, Po boskie przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę. Rodzynki zalewamy sokiem z jabłek i odstawiamy na 30 minut.Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy na 8 plasterków o grubości 4 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki(...)siekamy. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 16 krążków. W 8 krążkach wycinamy małe otworki.A i pamiętajcie, krążki powinny być większe od plasterków jabłek;) Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowane plasterki jabłek kładziemy na krążki ciasta.Na nich parę rodzynek. Posypujemy cukrem z cynamonem i nakładamy kolejny krążek. Brzegi zlepiamy. Wierzch posypujemy tez cukrem z cynamonem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik

Anioły w kuchni