mąka pszenna ( u mnie było to 200 g pszennej, 200 g żytniej i 100 g gryczanej) 2 cukinie o łącznej wadze nie przekraczającej 500 g 2 średnie jabłka lub 1 jabłko i 1 gruszka 1 banan 200 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150-200 g cukru (w zależności od upodobania) łyżka cynamonu (skończył(...)pieczenia i sól. Dodaj olej i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem, możesz użyć do tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą dużej łyżki. Dodaj do ciasta odsączoną cukinię i wymieszaj. Z jabłka i gruszki pozbądź gniazd, obierz ze skórki (ja nie obierała, bo mi to absolutnie nie przeszkadza, a poza
greenscarfdobrzejących” w piwnicy dopiero co zerwanych jabłek i wyzbieranych w sadzie orzechów. Te dwa ostatnie przymioty „mojej” jesieni wykorzystałam w tym cieście. Mocnoorzechowy krem z mielonych, świeżych orzechów i gruba warstwa masy z prażonych jabłek zamknięta w biszkopcie( aby całość nie była zbyt ciężka). Tym razem zdecydowałam się na nasączenie z mojej ulubionej ostatnio herbaty earl grey(...)sokiem z cytryny. Ciasto wyszło bardzo sycące i skutecznie wypędziło wszystkie wczesnojesienne smutki. Było przygotowane dla wyjątkowej osoby i bardzo się ucieszyłam, że przypadło jej do gustu :) Ze słodką dedykacją dla Basi- sto lat! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżki oleju Białka miksujemy
Domowe ciastawyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru cukier cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plasterki zasypać do smaku cukrem i odłożyć na około godzinę. Ciasto francuskie pokroić
Ala piecze i gotujedodawania wody, ew. jeśli to konieczne to odrobinkę). Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z jej połówki i dodać do jabłek. Dodać cukier i wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do zamrażalnika. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, rozprowadzić cienką(...)temp. ok.180*C (aż będzie miało lekko złoty kolor). Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, zamrożone wcześniej ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozsypać równomiernie na jabłkach. Piec aż kruszonka będzie pięknie złocista, ok. 30 min. w temp
Lubię to gotujęSkładniki: (na małą keksówkę 170x80x58 od PapilArt ) 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 duże soczyste jabłko 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem * Uwaga! Jogurt i jajka muszą mieć temperaturę pokojową Przygotowanie: Do miski wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier(...)kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta). Ciasto wkładamy na środkowy poziom
Słodkie okruszkiMleko lekko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, jajko, sól oraz cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowanie ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do wyrośniętego ciasta. Mieszam. 3. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką
Tradycyjna kuchnia KasiRacuszki owsiano-jogurtowe z jabłkami Idealne dla małych i dużych. Płatki są zmielone, więc prawie ich nie czuć, a racuszki wychodzą puszyste i wilgotne – bo na jogurcie naturalnym z dodatkiem jabłka. Świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i proste w wykonaniu. Mega smaczne! Składniki: 100g płatków owsianych 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka(...)Całość odkładamy na około pół godziny, aby płatki zmiękły *** *** Dodajemy jajka, mieszamy *** *** Całość przekładamy do malaksera i blendujemy *** *** Dodajemy mąkę, cukier puder i sodę, mieszamy *** *** Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placuszek *** *** Smażymy na średniej mocy palnika po 2-3 minuty
Blog z Apetytemsezonu. Smaczne z rabarbarem, jabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 3 żółtka 250 g margaryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bardzo zimnej wody budyń(...)cukru 1 l mleka 5 łyżek cukru dodatkowo: około 500 g owoców: rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części: 2/3 i 1/3, ugniatamy kulki i obwijamy je folią spożywczą
na moim stole...pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Thermomix ciato patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Można faszerować pierogi musem ze słoika lub ugotować świeży. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić(...)jabłka i gruszki i cukier. Gotować mieszając do momentu aż się owoce rozgotują. Thermomix nadzienie do naczynia miksującego dodać 3/4 ilości z owoców i cukier, zmiksować obroty 6, czas 7 sek dodać resztę owoców i gotować, czas 25 minut, obroty 1, temperatura 100 C można mocniej zmiksować lub zostawić tak jak jest, żeby kawałki owoców były wyczuwalne. Formowanie pierogów
Kuchnia PokoleńBędzie o cieście bardzo popularnym, prostym, szybkim i niewątpliwie pysznym. Szarlotka sypana, to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Z uwagi na swoją łatwość wykonania kiedyś była w mojej kuchni bardzo częstym gościem. Może właśnie dlatego zwyczajnie „się przejadła” i na dłuższy czas wypadła z moich wypieków. Przyszła jednak pora, aby przepis „odkurzyć”, tym razem jednak – Szarlotka sypana(...)pokrywając sypkie składniki. Następnie wsypujemy drugą część sypkich składników, posypując nią warstwę jabłek. Wykładamy porcjami pozostałe jabłka (nie przyklepujemy ich, możemy delikatnie rozłożyć widelcem). Jabłka posypujemy ostatnią warstwą sypką. Wierzch ciasta pokrywamy dokładnie cieniutkimi wiórkami dobrze schłodzonego masła (ja starłam na szatkownicy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy 50 minut. Upieczone ciasto, po lekkim
mojewypiekiinietylkopostaci np. owoców. Świetnie smakuję również sam jako przekąska, bo ma w sobie odrobinę słodyczy z jabłka oraz czekoladę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kromki (12): 247 kcal B 8 g W 36 g T 8 g Składniki: ciasto ▪ 250 g mąki gryczanej ▪ 250 g mąki owsianej (bg) ▪ 80 g mąki ziemniaczanej ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszamy. Następnie mleko, olej i miksujemy. 2. Jabłka kroimy w talarki. Formę (małą keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pół masy. Wkładamy jabłka, zostawiając trochę na wierzch i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone polewamy czekoladą rozpuszczoną. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również po przepis na inne chlebki
Zdrowie i pysznie na talerzupostaci np. owoców. Świetnie smakuję również sam jako przekąska, bo ma w sobie odrobinę słodyczy z jabłka oraz czekoladę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kromki (12): 247 kcal B 8 g W 36 g T 8 g Składniki: ciasto ▪ 250 g mąki gryczanej ▪ 250 g mąki owsianej (bg) ▪ 80 g mąki ziemniaczanej ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszamy. Następnie mleko, olej i miksujemy. 2. Jabłka kroimy w talarki. Formę (małą keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pół masy. Wkładamy jabłka, zostawiając trochę na wierzch i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone polewamy czekoladą rozpuszczoną. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również po przepis na inne chlebki
zdrowo i aktywnieczasu wyrabiać ciasto na włoską pizzę? Na początku należy przygotować ciasto. Do mąki dodaj suche drożdże, cukier, letnią wodę i sól. Wymieszaj i wyrób zwarte ciasto – ciasto wyrabiaj przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Ile czasu powinno wyrastać ciasto na pizzę? Gotowe ciasto należy uformować w kulkę, przykryć ściereczką(...)inne wybrane dodatki. Jak uformować ciasto na pizzę? Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Lekko zarób i podziel na dwie części. Jedną część odłóż do miski i przykryj ściereczką – po upieczeniu pierwszej pizzy z tej części zrobisz drugą pizzę. Pozostałą połowę ciasta przełóż na środek blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto należy rozciągać rękoma, aby otrzymać placek
Via Gustogałką, sodą oraz solą. Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy jajo i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując
Domowy Smak Jedzenia