ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:440/956)

Serowe ciastka z jabłkami 164

mieszamy. Dodajemy 1 jajko, proszek do pieczenia i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy tak żeby powstała gładka masa bez grudek. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 min. W tym czasie możemy wziąć się za jabłka, które obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki, Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy cukrem waniliowym(...)dokładnie mieszamy. Jak mamy już gotowe ciasto zagniatamy je po raz kolejny i rozwałkowujemy na płat o grubości max 3 mm (wcale nie jest łatwo rozwałkować to ciasto na tak cienki płat wymaga to trochę siły i czasu). Wycinamy w cieście prostokąty (ja użyłam małego pojemniczka plastikowego o wymiarach 11x7 cm). Z całego ciasta wyszło mi 18 prostokątów. Połowę prostokątów

Piekielna Kuchnia Pati
Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką 143

tradycyjnym rozmiarze : Składniki na ciasto: 300 g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300 ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone 80 g rodzynek(...)średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników (fot.1) . Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami  (fot.2) .  Przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka

Świat Ciasta
irysek 176

ciasto łączy w sobie wszystko co lubimy. Słodkie jabłka, kwaśny dżem i karmelową polewę. Zrobiłam ją na wzór popularnych kiedyś cukierków "iryski:". Pamiętacie je? były z sezamem i z makiem, ja uwielbiałam te drugie. Do dziś mam do nich sentyment, dlatego chętnie przypomniałam sobie ten smak. Uwaga: żeby przyspieszyć sobie przygotowanie ciasta polewę iryskową można przygotować dzień wcześniej. Biszkopt(...)blaty.  Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Dodać wo jabłek, dobrze wymieszać i odstawić.  Dolną część biszkopta położyć na dnie wyścielonej papierem blaszki. Kiedy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na biszkopt i przykryć drugą jego częścią. Na wierzchu biszkopta rozsmarować dżem.  Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Jeśli masa iryskowa zbyt

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jogurtowe z jagodami i jabłkami 138

cukier i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt i olej. Do mokrych składników dodajemy suche.Delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy o wymiarach 24 cm i układamy na nim rozmrożone lub świeże jagody oraz jabłka obrane i pokrojone na małę kawałki. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-70 min do zarumienienia wierzchu i suchego

I LOVE LIFE
Rabarbarowo-jabłkowy placek pod kruszonką 123

puszystą masę. Ucierając, dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dajemy śmietanę. Mieszamy. Natłuszczamy lekko naszą formę (ja wybrałam tortownicę) i wykłądamy nasze ciasto. Na wierzch wykładamy nasz rabarbar z jabłkiem (wcześniej obsypcie je lekko mąką) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na około 15 minut. Po tym czasie sypiemy na ciasto kruszonkę i pieczemy jeszcze

Latosiowydom
SZARLOTKA SYPANA 106

jabłek * 3 łyżeczki cynamonu * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, cukier i kaszę manną. Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Formę do ciasta (u mnie tortownica średnicy 24 cm) natrzeć masłem. Wysypać do formy 1/3 sypkich składników, na to kilka cienkich plasterków masła, kolejno połowa startych(...)jabłek. Na jabłka posypać połowę cynamonu. Następnie znów 1/3 sypkich składników, kawałki masła, jabłka, cynamon i ostatnia warstwa to reszta sypkich składników i znów kilka kawałków masła. Piekarnik nagrzać do 180'C. wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka doskonale smakuje z lodami :) Jeśli chcecie

Zrób to smacznie
PYSZNE, WILGOTNE CIASTO Z OWOCAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 432

Pyszne ciasto na kwaśnej śmietanie, z dodatkiem owoców (u mnie jabłko i maliny), obsypane kokosową kruszonką. Bardzo aromatyczne i cudownie smakujące. I co bardzo istotne, to ciasto, które z każdym dniem smakuje coraz lepiej, jest bardzo wilgotne. Przygotowane na mące orkiszowej, bez dodatku białego (rafinowanego cukru). Pyszności :-) Przepis ze starego kajeciku. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki ciasta(...)wiórków kokosowych - 7 łyżek ksylitolu lub cukru (np.trzcinowego) Z powyższych składników zagnieść kruszonkę. Mnie wspomaga w tym jak zwykle hak miksera, ale można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Dodatkowo: - 1 jabłko - 150g mrożonych malin lub dowolne inne owoce W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę. Mieszając dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem

Smaczne Zdrowe
Kołocz z jabłkami 150

typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach,  gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki(...)roztrzepane jajko z żółtkiem i przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i ostudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Masa serowa: Jabłka pokroić w kostkę i gotować do czasu odparowania nadmiaru

My sweet a life
CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE Z GRUSZKAMI 123

Jesienią witamy gruszki i jabłka. Chociaż nie ma już świeżyć malin czy jagód na bazarku to nie znaczy, że nie można przygotować pysznego ciasta z owocami. To ciasto przygotowuję często i nie wyobrażam sobie aby zabrakło go na stole. Ciasto jest aromatyczne dzięki gruszkom gotowanych w przyprawach i mocno czekoladowe dzięki kakao. Jak raz go upieczecie to będziecie piekli

Kuchnia w oparach
Muffinki marchewkowo-jabłkowe. 147

może być coś lepszego od ciasta marchewkowego? Tylko marchewkowe babeczki, zwłaszcza jeżeli oprócz marchewki dodamy do nich również słodkie jabłka. Tego smaku nic nie przebije… muffinki są cudownie aromatyczne, puszyste, wilgotne, idealne do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. Jeżeli dzisiejsza marchewkowo-jabłkowa wariacja na temat babeczek przypadła Wam do gustu, zapraszam również po przepis na odwrócone ciasto marchewkowe(...)oraz sól. 3) W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy oraz olej. Dodać tarte jabłka oraz marchewkę i ponownie wymieszać. 4) Następnie dodać przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 5) Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości). 6) Piec w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
Muffinki marchewkowo-jabłkowe. 125

może być coś lepszego od ciasta marchewkowego? Tylko marchewkowe babeczki, zwłaszcza jeżeli oprócz marchewki dodamy do nich również słodkie jabłka. Tego smaku nic nie przebije… muffinki są cudownie aromatyczne, puszyste, wilgotne, idealne do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. Jeżeli dzisiejsza marchewkowo-jabłkowa wariacja na temat babeczek przypadła Wam do gustu, zapraszam również po przepis na odwrócone ciasto marchewkowe(...)oraz sól. 3) W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy oraz olej. Dodać tarte jabłka oraz marchewkę i ponownie wymieszać. 4) Następnie dodać przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 5) Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości). 6) Piec w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
Pyszne placuszki z kaszy jaglanej z jabłkami – przepis – Fit pancakes jaglane na śniadanie lub szybki obiad 93

jabłkami , czyli nasze popularne placuszki , racuchy ?! Moja rodzina zachwyca się nowym przepisem , który przerobiłam po swojemu na placuszki z kaszy jaglanej z jabłkami . Super prosty i szybki przepis na śniadanie lub szybki obiad . Placuszki jaglane z jabłkami są pyszne, lekko słodkie i zdrowe, bo z kaszy jaglanej i z owocami . PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ Z JABŁKAMI(...)lubi Mąkę pszenna mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy wszystkie składniki do ciasta. Możemy posłodzić 2 łyżkami cukru i dodać szczyptą soli. Obrane jabłuszka ścieramy na tarce i mieszamy z ciastem. Po minucie mamy gotowe ciasto na zdrowe jaglane pancakes z jabłkami . Na rozgrzanej patelni (nieprzywierającej) smażymy obustronnie placuszki na łyżce oleju rzepakowego. Ja smażę na indukcji

W Kawiarence
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 175

spodobało. I muszę nieskromnie przyznać, że efekt przerósł moje oczekiwania. Bułeczki wyszły nieco cięższe niż zazwyczaj, sycące, pięknie pachnące jabłkami i rozmarynem. Plasterki z wierzchu były pyszne - jeszcze troszkę soczyste, chrupkie na brzegach. Tylko za słabo je w ciasto wcisnęłam, bo mocno odstawały. Polecam Wam te bułeczki ogromnie - są zupełnie wyjątkowe, i naprawdę pyszne. Zaskoczenie na twarzach rodziny(...)godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto szybko zagnieść, podzielić na 6 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Ostatnie jabłko pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Każdą bułeczkę posmarować wodą, w środek wcisnąć plasterek jabłka. Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto wiosenna tęcza 87

jedno z moich ulubionych ciast według receptury siostry Anastazji. Trochę je zmodyfikowałam, upiekłam niższy biszkopt (choć mógłby być jeszcze trochę niższy), a zamiast białej masy na bazie masła zrobiłam bitą śmietanę. Wyszło pysznie. Mój synek stwierdził, że to jego ukochane ciasto🙂 Składniki (35x23cm): Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...) dodać suchą zieloną galaretkę, dokładnie wymieszać.  4. Przygotować czerwoną galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia. 5. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt, połowa masy budyniowej, masa jabłkowa (w tym momencie ciasto przełożyć do lodówki, by masa jabłkowa dobrze stężała), następnie na jabłka wyłożyć resztę masy budyniowej, na masę wyłożyć okrągłe biszkopty, zalać tężejącą czerwoną galaretką, znów włączyć do lodówki

Kuchnia domowa Ani