jedno z moich ulubionych ciast według receptury siostry Anastazji. Trochę je zmodyfikowałam, upiekłam niższy biszkopt (choć mógłby być jeszcze trochę niższy), a zamiast białej masy na bazie masła zrobiłam bitą śmietanę. Wyszło pysznie. Mój synek stwierdził, że to jego ukochane ciasto🙂 Składniki (35x23cm): Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...) dodać suchą zieloną galaretkę, dokładnie wymieszać. 4. Przygotować czerwoną galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia. 5. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt, połowa masy budyniowej, masa jabłkowa (w tym momencie ciasto przełożyć do lodówki, by masa jabłkowa dobrze stężała), następnie na jabłka wyłożyć resztę masy budyniowej, na masę wyłożyć okrągłe biszkopty, zalać tężejącą czerwoną galaretką, znów włączyć do lodówki
Kuchnia domowa Animało czasu, korzystam z gotowego nadzienia. Tym razem powstała Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa . Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 150g margaryny roślinnej - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 900g jabłka prażone z brzoskwinią Reypol dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: tortownica(...)średnicy 22cm Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam w misce. Zawijam w folię i odstawiam na jedną godzinę do lodówki. Dzielę ciasto na dwie części: 1/3 i 2/3 całości. Wałkuję większą część na koło, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam nadzienie. Wałkuję resztę ciasta, które nakładam na wierzch, sklejam z bokami. Z odrobiny ciasta można też wyciąć
Kuchnia co dniaubijam pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam. Całość odstawiam i biorę się za przygotowanie spodu. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego(...)ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto. I gotowe. Smacznego Artykuł Makowiec bez zawijania (bez jabłek) pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentPuszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – niesłodkie i lekkie ciasto. Pięknie prezentuje się na talerzu. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm ) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku
KuchniaWeDwoje.plprezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków. składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru(...)wylepiając boki formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 15-20 minut, po upieczeniu przestudzamy. Wystudzone ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz budyń. Ubitą pianę dokładnie rozprowadzamy
Smakowite DaniaDawno nie było u mnie racuchów..a , że dostałam trochę jabłek, tak więc zrobiłam proste , szybkie i smaczne racuchy..bez drożdży, na proszku do pieczenia..polecam.Przepis pochodzi stąd. .Ja dałam nieco więcej mleka, bo ciasto było strasznie gęste. 1 jajko 3 łyżki cukru 1 szkl.mleka [ u mnie ciut(...)więcej] 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Jajko z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na plasterki.Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć niewielkie porcje z obu stron na rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniechleb jest bardzo delikatny i wyższy bochenek trudniej byłoby kroić. Miękisz chleba jest elastyczny z nutką zapachu owoców. Ciasto właściwe urosło bardzo szybko, bo już po 80 minutach było gotowe do pieczenia. To na pewno za sprawą jabłka, bo każdy chleb(...)jego dodatkiem rośnie jak szalony. Chleb z jabłkiem i bananem Składniki zaczynu 35g zakwasu, 160g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa /, 135g wody, 180g tartego jabłka ze skórką. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn, 230g mąki żytniej typ 720, 300g mąki pszennej chlebowej, 300g wody, 220g rozgniecionego na papkę banana, 15g soli Wszystkie składniki ciasta mieszamy
Leśny ZakątekMacie ochotę na migdałowe ciasto z kardamonem i pomarańczową nutą? Ja tak! To ciasto powstało z resztek. Miałam w domu trochę physalis (wiśnia peruwiańska) suszonych fig i krwawe pomarańcze. Pomyślałam wystarczy na migdałowe ciasto z kardamonem. Dodatek migdałów sprawia, że ciasto jest pulchne i aromatyczne. No i ten kardamonem. Bardzo lubię i polecam kardamon do wszelkich wypieków. Często piekę kardamonowe(...)jedna z przypraw, którą często dodaję do ciast czy napojów na gorąco. Kardamon to również przyprawa do gotowania. Można kapsułki w całości lub zmielone nasiona. Kardamon w cieście podnosi jego walory smakowe. Świetnie się komponuje z migdałami i wszelkimi owocami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta z kardamonem to bardzo polecam właśnie to ciasto. Jest proste w pieczeniu. Można do niego
codojedzeniakupne ciasto francuskie warto mieć w zanadrzu, aby szybko wyczarować smaczne co nieco. Może jako blogerka kulinarna nie powinnam zachęcać do korzystania z gotowców, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. A takie ciasto sprawdzi się idealnie zwłaszcza w przypadku niezapowiedzianych gości, lub gdy nagle najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka lub ciasto z jego(...)które bardzo mi smakowały. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300g kilka łyżek marmolady różanej ok. 2 łyżki mleka ok. 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Jak pisałam na wstępie, przygotowanie ciastek francuskich z marmoladą z gotowego ciasta francuskiego jest banalne. Schłodzone ciasto po prostu wyjęłam z opakowania i rozwinęłam. Przekroiłam je najpierw na 3 pasy
Waniliowe Improwizacjejabłkowa: jabłka pokroić w kostkę. Prażyć z cukrem, aż odparuje płyn. Potem połączyć z galaretką. Masa budyniowa: W jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę i cukier. Resztę zagotować z margaryną. Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i mieszać, aż zgęstnieje. Na biszkopt ułożony w blaszce przełożyć masę jabłkową. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć masę budyniową. Na zimne ciasto wylać
Ewusiowe Smakimasła ( zimne) opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko do sklejania Nadzienie owocowe: 2 jabłka i 3 łyżki drylowanych wiśni z kompotu łyżka masła 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki cynamonu Składniki na ciasto szybko zagnieść dłońmi w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godz. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w kostkę. Masło stopić, dodać jabłka, cukier, cynamon i smażyć ok 5 min. Dodać wiśnie i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu. Przestudzić. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykrawać koła w dwóch rozmiarach- większym i trochę mniejszym. Wykroić w obydwu rozmiarach po tyle samo. Mniejsze koła smarować białkiem i nakładać na środek kopczyk owoców - tyle, żeby można
Maślane ciasteczkopozostawić do wyrośnięcia. W misce połączyć resztę produktów oraz wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto. Konsystencją ma ono przypominać bardzo gęstą śmietanę. Całość pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe nakładać je za pomocą łyżki na rozgrzane na patelni klarowane masło. Jeżeli chcemy przygotować racuchy z jabłkami bądź innymi owocami, kawałki owoców należy umaczać w wyrośniętym cieście i smażyć
Krakowskie smaki Aniroku zasypany jest jabłkami. Jabłka obrodziły bardzo obficie i pewnie zastanawiacie się, co można z nich jeszcze zrobić poza szarlotkami , sokami, czy musami na zimę. Podrzucam pomysł na muffiny jałkowo-jogurtowe przygotowane na bazie jogurtu naturalnego i płatkami owsianymi. Muffiny przygotowałam w dużych kokilkach o pojemności 200 ml z tej ilości ciasta, wyszło ich 6. Oczywiście możecie upiec(...)niż 6 sztuk. Jabłka obrać i pokroić w drobna kostkę. W misce roztrzepać jajka z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz szczyptą soli. Olej wymieszać z jogurtem, dodać do jajek, wymieszać. Mąkę przesiać z proszekiem do pieczeniai sodą, dodać do masy, wymieszać, na koniec dodać jabłka i płatki owsiane, mieszać do połączenia się składników. Przygotowanym ciastem wypełnić kokilki, wstawić
SprawdzonaKuchnia.plCiasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną – puszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – najlepsze połączenie! Pięknie prezentuje się na talerzu. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm ) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody(...)cukrem 2. Do jajek przesiać mąkę 3. Dodać resztę składników 4. Upiec biszkopt 5. Poddusić kawałki jabłek 6. Wymieszać jabłka z galaretką 7. Ubić śmietanę 8. Posmarować biszkopt musem, bitą śmietaną i posypać czekoladą Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną Artykuł Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwersji. Można go zrobić z owocami lub bez owoców. Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie. My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy. Potrzebne produkty: na kruche ciasto: -1,5 szklanki(...)mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami. Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego
Maminek kulinarny