mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 średniego jabłka lub 1 małe 1/2 cytryny 1 szklanka oleju lukier lub polewa i kolorowa posypka do dekoracji Sposób wykonania : M ąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną , proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczka, a następnie skrop dokładnie sokiem(...)puszystą masę. następnie cały czas miksując wlej jogurt i olej cienkim strumieniem. Teraz mieszając pałką lub rózgą cukierniczą dodawaj stopniowo mąkę. Na koniec dodaj starte jabłko i delikatnie wymieszaj wszystko razem. Gotowe ciasto przelej do karbowanej formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C przez około 50 minut. Po wystudzeniu babkę
Przepisy i porady kulinarneKorzystając z dobrodziejstw ogródka Babci, który obfituje we wszelkie plony postanowiłam podzielić się przepisem na proste, tradycyjne, letnie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Oczywiście możecie użyć innych owoców np. moreli, jabłek czy śliwek w zależności od pory roku. Plusem tego przepisu jest fakt, że ciasta nie trzeba zarabiać, przez co zaoszczędzicie trochę czasu. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaMamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane jeszcze ciepłe, jak i na zimno. Jak zawsze podam, też(...)wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane sosem karmelowym, bądź z kulką lodów śmeitankowych, możesz też przyozdobić bitą śmietaną. Choć dla mnie idealne jest takiej czystej wersji. Przepyszny smak jabłka z cynamonem
SMYKWKUCHNICiasto na jabłecznik z musem jabłkowym ze słoika to ciasto z 1 jajka , ale zapewniam, że nic nie tracimy na smaku. Jeśli chcecie, by ciasto było naprawdę delikatne i kruche, dodajcie do niego trochę mąki krupczatki zamiast pszennej, która zawsze zapewnia ciastu wyjątkową strukturę. Ciasto będzie jednak idealne, jeśli dobrze schłodzicie je przed pieczeniem. Ja najczęściej wkładam kruche ciasto(...)używając 400 ml soku ananasowego - budyń gotować do momentu, gdy wyraźnie zgęstnieje. Gdyby budyń był mało słodki, można dosłodzić do smaku. Gorący budyń wylać na jabłka z ananasem. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto (pokruszyć ciasto na grube, duże okruchy - za małe mogą się od razu rozpuścić). Piec w 200 C około 45-50 minut. Gdyby za szybko rumieniło się
Lekcje w kuchniPrzepis na ciasto "żywcem" stąd wzięłam, tyle, że zamiast jabłek nadziałam rabarbarem. Dlatego szarlotkę przemianowałam na rabarbarotkę i mam:) Bardzo pyszne, kruche; ale bez wałkowania, z owocami i pianką, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się malutkie, bursztynowe kropelki. Ponieważ rabarbar sam w sobie jest kwaśny i nie chciałam dodatkowo zakwaszać go galaretką cytrynową użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego(...)aromatu. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: pęczek rabarbaru 2 łyżki cukru galaretka cytrynowa beza: 4 białka 1/2 szkl cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto
6nieboOsobiście przetestowana na własnej rodzinie. Nikt nie zorientował się, że w tej szarlotce nie ma ani grama jabłek. Skład inny ale smak ten sam. Składniki ciasto ( tortownica 24 cm) 3 szk mąki 250 g margaryny 2 żółta surowe 2 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykilka listków melisy pół łyżeczki cynamonu Dodatkowo; jajko do posmarowania serc cukier waniliowy do posypania Przygotowanie; Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około pół godz. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnie, dosypujemy cukier, cynamon, posiekaną melisę a także kilka łyżek wody. Dusimy(...)czasu aż jabłka będą szkliste ale nie będą się zbyt bardzo rozpadać. Ilość cukru dodajemy według własnych upodobań. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów ( ok. 4 mm) Foremką wykrawamy serca. W jednym sercu możemy wyciąć mniejsze serduszko lub inny wzór. Na ciastko wykładamy porcje farszu następnie przykrywamy je drugim z wyciętym otworem. Delikatnie dociskając
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto Wonder Poppy, to bardzo prosty w przygotowaniu deser drożdżowo – makowy. Przepis na to oryginalne ciasto dostaliśmy od znajomej Polki mieszkającej z Anglii. Jak widać, ciasto jest bardzo efektowne i wyjątkowo pyszne. Pulchne, pachnące bakaliami, migdałami i makiem. Sprawdzi się na wyjątkowych okazjach, ale również jako świetny dodatek do kawy i herbaty na co dzień i na weekend. Jeśli(...)domowe wypieki, ale nie przepadasz za ich długim przygotowywaniem, to ciasto Wonder Poppy będzie dla Ciebie idealne. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych propozycji na pyszne desery. Min. przepisów na ciasto kokosowe na biszkopcie , pyszne ciasto piernikowe z kremem mlecznym , oraz doskonałego miodownika bez pieczenia. Ciasto Wonder Poppy Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej 120/130 ml ciepłego mleka
Kuchnia Na Wypasieoczkach obrane ze skórki jabłka, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka będą brązowe. Później czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku.Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni
Bon Appetit Małgorzatywielu lat posiłkuję się gotowym ciastem francuskim i Nooooobla temu, kto je wymyslił! Można tak z nim kombinowac, że głowa mała 😛 Zajrzyjcie do mojej zakładki "z ciasta francuskiego", a znajdziecie tam wiele przepisów właśnie z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. 👍 Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko kilka łyżek musu jabłkowego domowego lub gotowego prażonego jabłka cukier waniliowy do posypania(...)płatki migdałów do posypania rogali 2 łyżki mąki do posypania blatu stołu Wykonanie: Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę prażonego jabłka i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Każdego rogalika smaruję rozkłóconym jajkiem
Walijskie Pichceniecukru 160 g mąki pszennej tortowej 180 g mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 500 ml mleka 2 - 3 jabłka (około 500 g) 100 g złotych rodzynek jumbo 80 g suszonej żurawiny Sposób przyrządzania: Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą(...)wlać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć rozsmarować na wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 24 x 28. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce na pierwszą część ciasta, posypać osączonymi rodzynkami i żurawiną. Ugotować budyń z 2 łyżkami cukru według przepisu na opakowaniu i gorący wylać na owoce. Drugą część ciasta
Zakątek rozkoszy kulinarnychporcje): 400 g mąki pszennej (przesianej) 700 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru szczypta soli 2-3 jabłka (użyłam odmiany Granny Smith) olej (do smażenia) cukier (do posypania) Wykonanie: Do miseczki wkruszamy drożdże, dolewamy ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy(...)resztą mleka i cukru miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Masę odstawiamy na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą z ćwiartek kroimy na dość cienkie plasterki. Jabłka
MyCookBook.plprzekąski i niestety przybywa nam to tu to tam...warto więc odchudzić nasze ciasta, zastąpić je pełnowartościowymi składnikami, dodać ksylitol zamiast cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej - 6 średnich jabłek - 40 dag białego sera - słoik dżemu lub galaretki brzoskwiniowej, duży o pojemności(...)jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z dżemem brzoskwiniowym mieszamy dłonią jak ciasto. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - dwa jabłka, posypujemy łyżeczką ksylitolu i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol i cynamon - ser biały - dwa jabłka
Apetyczna babeczka