kolejną wspaniałą i łatwą szarlotkę. Jest to szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną, posypana czekoladą. Znana jest pod nazwą szarlotka królewska. Ciasto pięknie wygląda, jest bardzo eleganckie i super smakuje. Sezon na jabłka a co za tym idzie szarlotki w pełni, więc gorąco zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 25x40cm BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl mąki(...)sztywności i puszystości ciasta. Można to zrobić łyżką. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody. JABŁKA Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dajemy do garnka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasz pomysłu na to: Co zrobić z kaszy jaglanej na słodko? Zapraszamy na przepis na pyszne placki. Polecamy! Placki z kaszy jaglanej z jabłkami Składniki kasza jaglana ugotowana: 2 szklanki jajka: 2 szt. jabłko: 1 duże cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki mąka ziemniaczana: 3 łyżki proszek do pieczenia: 1/3 łyżeczki szczypta soli olej do smażenia cukier puder Placki(...)zdejmij pokrywkę. Połowę kaszy zmiksuj na gładko razem z jajkami. Następnie dodaj resztę kaszy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Obrane jabłko zetrzyj na dużych oczkach wprost o ciasta. Wszystko wymieszaj. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smaż niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Na koniec przełóż na ręcznik papierowy. Po lekkim ostygnięciu posyp
Kuchnia Na Wypasieinnych niezdrowych substancji dodatkowych). Ponieważ u Agaty w ogródku nadal rosną truskawki, dlatego to właśnie te owoce wykorzystuje ona do przygotowania swojego ciasta. Ale równie dobrze sprawdzą się tu także jesienne owoce takie jak jabłka lub gruszki. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na szybkie ciasto z owocami jesieni z dodatkiem bananów, z którymi Agata ostatnio dosyć
KulinarneImpresje.plNiektórzy boją się, że ciasta z dodatkami warzyw będą dziwnie smakować. Ale nic bardziej mylnego, to ciasto marchewkowe jest słodkie i wilgotne. Wypróbowałam przepis ze sprawdzonej strony Kwestia Smaku , jednak przez unikanie nabiału pominęłam przygotowanie polewy i warstwy masy w środku. Składniki: (tortownica ok. 25 cm) 2 jajka` 200g cukru pudru 200g mąki 150 ml oleju 200g marchewki(...)pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu szczypta soli Jajka ocieplić. W tym czasie przygotować resztę odważonych składników abyśmy mogli na bieżąco dodawać je do ciasta. Cukier puder przesiać przez sitko, orzechy posiekać na drobne fragmenty, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Jajka porządnie ubić w misce na puszystą masę. Nadal ubijając dodawać cukier
W kuchni bez szafekrozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać nań glazurę. Wysypać orzechami. Bułeczki po odwróceniu Składniki na nadzienie: 3 jabłka 10 dag rodzynek 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać(...)pokroić w kostkę. Dodać do cukru. Rodzynki zalać wrzątkiem by stały się miękkie, odstawić, a następnie odcedzić. Połączyć z resztą składników. Przygotowanie : Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem i wysypać równomiernie nadzieniem. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16-18 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na karmelu. Pozostawić do wyrośnięcia
Food SquareSłodkie, kruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami, uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru(...)powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanki mleka 1 duże jabłko lub 2 małe kuwertura z gorzkiej czekolady (kupiłam w Lidlu) Z białek ubij pianę. Żółtka ubij z cukrem, dodaj cynamon, kakao, mąkę i łyżeczkę sody. Teraz ciasto będzie bardzo gęste. Dolej mleko. Miksuj, Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj(...)łopatką. Całość wylej na tortownicę, wyłożoną pergaminem i wysmarowana masłem i bułką tartą. Piecz 50 minut w 180 stopniach. Na wystudzone ciasto wylej kuwerturę czekoladową, posyp płatkami migdałowymi
AZgotuj!Bardzo polecam! Dżem z jabłek z cynamonem i pomarańczą Składniki na dwa słoiczki po 400 ml 1,5 kg ulubionych jabłek (wykorzystałam jabłka odmian Szara Reneta oraz Golden Delicious) 2 łyżki cukru trzcinowego skórka starta z całej pomarańczy sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka cynamonu cejlońskiego Obrane i umyte jabłka kroimy w kostkę(...)pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Za pomocą radełka dzielimy na 6 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szersze kawałki nakładamy po łyżeczce dżemu. Zwijamy rogaliki, zaczynając od najszerszego kawałka ciasta. Układamy je na blasze wyłożonej papierem
Mienta blogtakże na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 g maku 4 jabłka 6 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanki zmielonych orzechów 1 szklanka cukru 6 jajek 1 kostka(...)cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany. Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję
Ciasteczkowy Potwórcukru waniliowego 250 g margaryny 190 g jogurtu morelowego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka wiórków kokosowych 4 jabłka Przygotowanie: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Do sypkich produktów dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Margarynę(...)Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokojone w kostkę jabłka i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościciasto jest wynikiem moich eksperymentów kulinarnych. Jest wilgotne, puszyste i słodkie, o wyraźnym smaku owsa. Do jego przygotowania nie używam cukru ani maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej kaloryczne ale bardzo smaczne :) Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 240g daktyli bez pestek 200g masła 3 jajka L 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych opcjonalnie 2 łyżki(...)cieście a zniweluje metaliczny smak proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać dwie czubate łyżki kartoflanki. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy równa warstwę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 40-45 minut do tzw „suchego patyczka”. W łaźni wodnej roztapiamy czekoladę i z dodatkiem śmietanki. Gładką
Pyry na GazTakie racuszki każdy zje na pewno ze smakiem a przygotujemy je w mig, a w czasie gdy ciasto będzie wyrastać my możemy wziąć kąpiel czy przejrzeć maile które do nas przyszły lub w tym czasie pobawić się z dziećmi ;) Składniki : 150 ml mleczka kokosowego (warstwa płynna) 100 ml zwykłego mleka 1 jajko kl L 50 g wiórków kokosowych(...)drożdży instant (jedno całe opakowanie) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru zwykłego 125 g mąki pszennej 1 jabłko 1. Wszystkie składniki oprócz jabłka umieszczamy w misce i miksujemy. Na koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 30-40 minut do podrośnięcia pod przykryciem. 2. Po wyrośnięciu na oleju smażymy racuszki. Usmażone podajemy
Gotowanie...to proste !pokruszonych 300 g mąki pszennej + 5 sporych łyżek 5 łyżek cukru białego lub trzcinowego 1 opakowanie cukru z wanilią, opcja 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny 3 średniej wielkości jabłka winne olej do smażenia cukier puder do oprószenia racuchów lub miód, konfitura, serek Przygotowanie: W garnku podgrzewam lekko mleko i rozpuszczam w nim cukier, pokruszone drożdże i 5 sporych(...)minut aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypuję przesiane 300 g mąki pszennej, wlewam mleko z drożdżami i wyrabiam drewnianą łyżką lekkie ciasto. W razie potrzeby dosypuje trochę mąki lub dodaje mleka. Dodaję rodzynki lub żurawinę. Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałeczki. Dodaję je do ciasta, które odstawiam na 30 minut
Zasmakuj Kuchnikrem : ***************************** 3 łyżki cukru 3 żółtka cukier waniliowy po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej 3/8 litra mleka 1/8 kremówki 2 duże jabłka Rodzynki Cynamon Alkohol 50 ml. Miód wrzosowy Borówki ******************************* Przygotować ciasto kruche z przygotowanych produktów.Wylepić nim 12 foremek na babeczki, piec 15 minut w 220 stopniach. Robimy krem - żółtka utrzeć , wsypać mąkę Zagotować mleko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki