porcja 51 sztuk ale jak ktoś chce mniej to proszę podzielić proporcjonalnie składniki Składniki : Ciasto : - 600 g mąki typ 650 - 300 ml letniego mleka 2% - 45 g świeżych drożdży - 160 g cukru - 80 g roztopionego masła min 82 % - 4 żółtka - kilka kropel olejku waniliowego Jabłka : - 2 kg jabłek - sok z połowy cytryny - 2,5 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka(...)obieramy i kroimy na kosteczkę, na patelnię wrzucamy masło ,cukier ,pokrojone jabłka ,cynamon i ewentualnie gałkę , dusimy aż jabłka zmiękną ,na koniec dodajemy sok z cytryny a jak trochę ostygną mąkę i mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia . Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części , po kolei z każdą robimy tak samo : wałkujemy na prostokąt
Wypieki Renemieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty. Masa jabłkowa: 1,5-2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru galaretka brzoskwiniowa Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut(...)odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na jabłka. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody, studzimy i zalewamy nią masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówsię z trzech łatwych etapów i są one naprawdę warte wykonania :D Koniecznie jej spróbujcie w ten jabłkowy czas! Kardamonowa szarlotka Potrzebujesz: Ciasto: 120g masła 220g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cukru Mus jabłkowy: 1kg jabłek ( u mnie antonówka) 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 4-5 strąków kardamonu Do tego: 1 białko jaja 1/2 łyżeczki cukru szczypta(...)Schłodzone ciasto podziel na części 3/4 + 1/4. 4. Większą częścią ciasta wyłóż boki i spód formy średniej wielkości (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą/mąką) i obficie ponakłuwaj widelcem. 5. Piecz 15min. w 180*C. Mus jabłkowy: 1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. 2. Owoce pokrój na mniejsze
Kuchnia w Słońcu Skąpanaopakowanie cukru waniliowego 200 ml ciepłego mleka 1 rozbełtane jajko "L" 400 gram mąki pszennej tortowej szczypta soli 3 łyżki miękkiego masła 1 duże, słodkie jabłko, sok cytrynowy do skropienia Wykonanie: Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy łyżeczką cukru, skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy. Drożdże wkruszamy do dużej miski, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy(...)wyrabiamy ciasto, aż otrzymamy miękką, odchodzącą od dłoni kulę. Wstawiamy ją w misce do wyrośnięcia, do piekarnika rozgrzanego do temperatury 40 - 50 stopni, aż podwoi objetość, tj. na około 30 minut. Po wyciagnięciu, przekładamy ciasto na silikonową podkładkę lub posypany mąką blat. Wałkujemy na grubość 2 mm. Szklanką wycinamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę startych, odciśniętych jabłek
Kronika PiekarnikaDODATKOWO : 4 jabłka garść suszonej żurawiny 2 duże łyżki brązowego cukru 1-2 łyżki masła naturalnego 1 laska wanilii 200 ml mleka 1 łyżka cukru(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, lekko rzadkie ciasto. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Przekładamy je do garnka z żurawiną, dodajemy nasionka wanilii, cukier, 1 łyżkę masła i prużymy wszystko na małym ogniu aż jabłka zmiękną, a powstałe płyny odparują. Na naleśniki nakładamy
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto drożdżowe -350g mąki orkiszowej typ 700 -150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Nutura -10g drożdży suchych -250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego) -40g cukru kokosowego i 20-40g cukru zwykłego -120ml oleju rzepakowego -200g puree z pieczonej dyni -mąka do podsypywania ciasta Cynamonowe nadzienie -200g dyni -200g jabłek(...)ksylitol lub cukier CYNAMONOWE NADZIENIE 1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć (można zmiażdżyć je tłuczkiem jak już zmiękną). 2. Na koniec dodać cukier lub ksylitol (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie chcecie bułeczki) oraz cynamon i wymieszać. Nadzienie ma być gęste i przypominać pastę. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąki wymieszać z drożdżami. 2. Mleko roślinne
Candy Pandaspełni, więc na moim stole zagościło kolejne ciasto z tymi sezonowymi owocami. Tym razem jest to rodzaj szarlotki, ale nieco odmiennej niż tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Zrobiłam szarlotkę sypaną, ale również w nieco innej wersji niż ta popularna szarlotka sypana. Do jednej warstwy bowiem dodałam kakao. W ten sposób ciasto zyskało więcej koloru i ciekawego wyglądu oraz troszkę innego(...)równo przykryte. Jabłka obrałam, pozbawiłam nasion i starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodałam cynamon do smaku (ok. 1/4 łyżeczki) i wymieszałam. Połowę masy jabłkowej wyłożyłam do tortownicy. Na jabłka wysypałam równomiernie drugą część składników sypkich wymieszanych z kakao. Na to znów jabłka i ostatnia część składników sypkich. Na wierzchu ciasta poukładałam zimne masło
Waniliowe Improwizacjepokrojone w kostkę masło kakaowe do natłuszczenia naczynka krem czekoladowy do podania Wszystkie składniki oprócz jabłka zmiksować za pomocą robota kuchennego na gładką masę, która powinna być puszysta i gęsta. Następnie dodać jabłko i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do natłuszczonego naczynia, udekorować i piec około 20 minut. Podawać po ostudzeniu z kremem
Poranek na słodkociasto na kruszonkę, zawinąć w folię i do lodówki na godzinę dżem z aronii (mój domowy, jest u mnie w przepisach), starte jabłka, pokrojony drobno rabarbar wymieszać z cukrem i budyniem niska forma silikonowa 28 cm, ciasto wylepić na dnie formy, nakryć folią, wysypać np. kaszę jęczmienną i podpiec 15 minut w temepraturze 180 C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni Lubięnaczyniu umieszczamy obie mąki, mleko, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, serek homogenizowany oraz jajka. Wszystkie składniki miksujemy aż do otrzymania gęstego ciasta o jednolitej konsystencji. Dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłko, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Smażymy placuszki z obu stron na złoto na niezbyt mocno rozgrzanym palniku (przewracamy
Smaki Na TalerzuBardzo dobre ciasto, nic suche. Bardzo długo zachowuje świeżość. Polecam bardzo. Jeśli chcecie zrobić w większej blaszce to składniki należy podwoić. To ciasto jest na blaszkę o wymiarach 26-20 cm. Ciasto wszystkim bardzo smakowało. Masło z cukrem utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem wymieszać masę. Jeśli nie macie musu z jabłek, to musiie(...)obrać i potrzć na tarce jabłka. Teraz kolej na mak i kaszę manną. Dodawać porcjami i mieszać. Dodać proszek, do pieczenia, aromat migdałowy i bakalie, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50-60 minut. Sprawdzić stan
Kuchnia Pokoleńlubi jabłka w połączeniu z cynamonem to postanowiłam zrobić mu przyjemność i naszykować mu do pracy na II śniadanie naleśniki z jabłkami. Naleśniki te idealnie nadają się na obiad jak i na kolację. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 2 jajka 250 ml mleka 250 ml wody (u mnie mocno gazowana) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i mieszamy mikserem, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (ja mam taką specjalną patelnię niską do naleśników). Jak już będzie rozgrzana patelnia łyżką wazową nakładamy ciasto i smażymy naleśniki na rumiano z każdej strony. Jeśli mamy czas możemy najpierw wysmażyć naleśniki i później zabrać się za obieranie i prażenie jabłek. Jabłka obieramy
Piekielna Kuchnia Patiminut, do czasu, aż cała mąka wchłonie wodę, a struktura ciasta stanie się strzępkowata. Nie wyrabiaj. Przykryj ciasto i zostaw do fermentacji na 3 godziny w temperaturze około 28-29°C. Więcej informacji na temat bigi znajdziecie w tym wpisie: WŁOSKA METODA PROWADZENIA CIAST PSZENNYCH NA BIGA Ciasto właściwe/odświeżenie bigi: Biga + 8 g sól(...)niż do biga) 20 g zimna woda 0,4 g drożdże świeże Po wyrobieniu, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyłóż ciasto na blat, uformuj w kulę, przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt i zwiń w cylinder. Podziel ciasto na porcje po około 70 g każda i uformuj z niego bardzo ciasne kulki. Posmaruj
Przepisy na domowy ser i chleb