ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:476/956)

Piernik na piwie 106

już na początku grudnia i przechowywać owinięty, np. papierem śniadaniowym w zamkniętym pojemniku, aż do świąt. Przed samymi świętami polecam włożyć do pojemnika kawałek jabłka, dzięki czemu piernik będzie mięciutki i wilgotniejszy. Składniki: Ciasto: 75 g miękkiego masła 150 g cukru trzcinowego 3 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka z porzeczkami 130

mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne i czerwone. Muszę(...)lodówki na około 30 minut.W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka) dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Pozostawiamy, pod przykryciem.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i przekładamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dokładnie wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
SZARLOTKA PO KASZTELAŃSKU 135

tego elegancko się prezentuje. Zapraszam :) SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki np.cytrynowej Krem 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)się składników. Blachę o wym.22x33cm wykładamy papierem i przelewamy do niej naszą masę biszkoptową.Wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy ok.30 min. Jak ciasto będzie w piekarniku czas na przygotowanie musu z jabłek.Jabłka myjemy obieramy i kroimy w drobną kostkę.Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż jabłka się uprażą

Mała w garnku miesza
Żytnio-orkiszowe muffiny z jabłkami 171

tarce o małych oczkach (powinniśmy uzyskać około 160 – 170 g startego jabłka), drugi owoc obrać i pokroić w niedużą kostkę. W osobnym naczyniu wymieszać syrop, przestudzony olej, starte jabłko oraz ocet. Składniki mokre przelać do suchych, dodać pokrojone jabłko – wymieszać łyżką do połączenia i uzyskania gęstego ciasta. Masę przełożyć do otworów na muffiny (wyłożonych papilotkami, papierem lub natłuszczonych), wierzch

Even Better Food
Kruche ciasto z gruszkami i rozmarynem 141

filozofią jest przygotowanie samego kruchego ciasta, które wymaga ciut zachodu, ale jest tego warte. Zamiast gruszek sprawdzą się tu brzoskwinie, nektarynki a nawet jabłka, wystarczy je tylko pokroić w cieniutkie plasterki i rozłożyć na cieście przed pieczeniem, które zajmuje maksymalnie 40 minut. Sukcesem udanego ciasta kruchego jest jego bardzo szybkie wyrabiane, tak aby nie dopuść do zbytniego ogrzania się

greenscarf
Karmelowy Jabłecznik Z Polewą Krówkową 59

Kolejne ciasto typowo jesienne ze słodkim akcentem u góry ;) Składniki na blaszkę 20 x 20 cm: 110 g cukru  1 czubata łyżka budyniu o smaku toffi 115 g masła 2 jajka kl L 140 g mąki orkiszowej typ 550 lub pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka małe Polewa krówkowa: 6 sztuk cukierków typu krówka(...)miksujemy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz 1 łyżkę budyniu w proszku, wszystko krótko miksujemy do połączenia się. 2. Następnie dodajemy jabłka pokrojone w kostkę (moje jabłka były bardzo kruche także prawie znikły w cieście, ale bała się dać więcej aby nie było zakalca:) Ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w 180 stop przez około35-40 minut

Gotowanie...to proste !
Paczuszki z ciasta filo z owocami 199

wypełnienia sałatki owocowej, ale myślę, że tak naprawdę każde owoce, które nie są za bardzo wodniste, świetnie się nadadzą. Składniki (na 6 porcji): 2 arkusze ciasta filo (45 x 36 cm) owoce, np: jabłka, banany, gruszki, granat, truskawki, borówki, kiwi, śliwki... cukier puder do posypania Przygotowanie: Ja zaczęłam od przygotowania czegoś do zawinięcia moich paczuszek. Użyłam cieniutkiego drucika owiniętego(...)folią aluminiową. Podobno istnieją takie silikonowe sznureczki, które pewnie świetnie by się nadały, ale których się jeszcze nie dorobiłam :) Oba arkusze ciasta przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie każdy jeszcze na 3 części . Powstaną nam w ten sposób 12 prostokątów. Kładziemy jeden na płaskiej powierzchni, a na nim drugi (tak by stworzyły coś na kształt ośmioramiennej gwiazdy) i na środek

Zakręcony Widelec
Szarlotka z galaretką 102

kubek gorącej herbaty w towarzystwie najbliższych. To niekończące się długie, wieczorne rozmowy o wszystkim. Zapraszam Was na szarlotkę inną niż wszystkie: blaty kruche do ciasta pieczemy osobno i upieczone „sklejamy” pyszną masą z prażonych jabłek z dodatkiem galaretki. To dobra alternatywa jeśli w szarlotce przeraża Was cynamon ( a znam takie osoby :) ) - tutaj możecie dobrać sobie smak galaretki według gustu(...)ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach 25 x 36 cm+ nakłuwamy widelcem. Każde pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni.    Składniki na masę jabłkową : ok. 2 kg kwaskowych jabłek

Domowe ciasta
Szarlotka na kruchym cieście 181

piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa jabłkowa: 1 do 1 ½ kg jabłek – najlepiej jakby to była szara reneta lub papierówka. U mnie? Nawet nie wiem jakie jabłko, babcia nawet nie pamięta(...)margaryny posłużyły mi za papier do pieczenia. Pomysł babci stosowany od lat. Rozwałkować jedną porcję ciasta , przenieść ją na wałku na blaszkę i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wcześniej jeszcze odciśniętą. Rozwałkować drugi placek i przenieść na wałku , przykrywając jabłka. Docisnąć brzegi, nakłuc widelcem , posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem...wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec

Z Kuchni Do Kuchni
Pankejki z jabłkami w cynamonie 35

oliwy ? 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ? 1 łyżeczka sody ? szczypta soli Jabłka ? 4 jabłka ? 3 łyżki masła ? 1 łyżeczka cynamonu ? 1 łyżka cukru Wykonanie: Jabłka ? Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. ? Rozgrzać masło, dodać cukier, cynamon i przesmażyć jabłka. ? Podlać 1/4 szklanki wody i chwilkę poddusić. Pankejki ? Suche składniki – mąkę(...)lekko zmiksować. ? Dodawać do jajka z cukrem na przemian suche składniki, maślankę i oliwę. ? Zmiksować na gładką masę. ? Smażyć na suchej teflonowej patelni, bo ciasto zawiera już olej. ? Podawać pankejki z cynamonowymi jabłkami

To co kocham
CIASTO NA OLEJU Z CZEREŚNIAMI Z BABCINEGO ZESZYTU 120

wspaniale smakuje. Ciasto na oleju przygotowujemy szybko więc na spokojnie możemy przygotować go jak goście zadzwonią, że za godzinę będą u Was.   Ciasto możemy przygotować z naszych ulubionych owoców (truskawki, morele, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki itp). Poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone a latem świeże. Osobiście uwielbiam to ciasto z jagodami a także z czereśniami. Jako

Kuchnia w oparach
Pankejki z jabłkami w cynamonie 146

jajka z cukrem na przemian suche składniki, maślankę i oliwę. • Zmiksować na gładką masę. • Smażyć na suchej teflonowej patelni, bo ciasto zawiera już olej. • Podawać pankejki z cynamonowymi jabłkami

To co kocham
Racuchy z jabłkami 128

wbijamy jajka (ciasto ma być gęste, więc w miarę potrzeby dodajemy albo mleko albo mąkę), wszystko razem mieszamy lub miksujemy. 2. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z cynamonem i dodajemy do ciasta. 3. Wszystko razem mieszamy. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy małe porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy

Kuchnia u Bietki
Szarlotka z kruszonką 313

ciasta. Zamiast kupować te gotowe, zachęcam Was do upieczenia własnej, pysznej szarlotki! Kiedy zrobicie ją raz - z pewnością zagości w Waszych domach na dłużej :) A do jej przygotowania potrzebujemy: CIASTO: 350 g mąki krupczatki, 200 g masła, 1 jajko, 90 g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, cukier wanilinowy, aromat waniliowy MUS JABŁKOWY: 2 kg jabłek(...)łyżkę stołową cynamonu i ok. 5 łyżek cukru. Całość przykrywam i duszę aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Zależy mi aby całość stworzyła konsystencję musu, jednak z wyczuwalnymi małymi kawałeczkami jabłek.  Kiedy mus się dusi biorę się za wyrobienie ciasta. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki i mieszam. Następnie dodaję 1 umyte jajko, pokrojone w kostkę

Przepis na Dzień Dobry
Kruche ciasto z czereśniami 141

upieczeniu straci na kruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki.  Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi(...)oczkami zetrzeć 2/3 ciasta wyjętego z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C na około 20 minut. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku. Potem wyjąć. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubijać, aż cukier dokładnie się rozpuści, a piana będzie sztywna. Na upieczony spód wyłożyć równomiernie owoce. Na owoce

Codzienna kuchnia niecodzienna