ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:483/956)

galette (tarta rustykalna) z morelami i miodem 166

mogłam zrobić tę pyszną tartę! Warto było przejeździć masę sklepów ;) Pyszne kruche ciasto, a w środku morele o miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis :) GALETTE (TARTA RUSTYKALNA) Z MORELAMI I MIODEM przepis(...)100g mąki pszennej ~100g mąki razowej (można użyć również pszennej, lub jakiejkolwiek innej) ~100g masła ~2 łyżki cukru ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. 2 łyżki zimnej wody, jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło i wyrobić ciasto na gładką masę. ~500-600g moreli ~80g miodu

chili & sugar
Crumble gruszkowo-jabłkowe 140

" Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest

Słodkie Przyjemności
Placuszki z jabłkami 167

Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z mlekiem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, na końcu mąkę (cały czas miksując). Do ciasta dodajemy obrane, starte na tarce o grubych oczkach jabłka i mieszamy łyżką, następnie dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy składniki. Na rozgrzany olej układamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżówki z jabłkami 195

smaku były obłędne. Pamiętajcie tylko, aby nie używać jabłek, które puszczają dużo wody – najlepiej sprawdzą się właśnie renety czy antonówki. Drożdżówki z jabłkami: 3 i ½ szklanki mąki 1 opakowanie drożdży instant (7 g) ¾ szklanki ciepłego mleka ½ szklanki drobnego cukru ½ kostki rozpuszczonego masła (100g) + 1 łyżka do jabłek 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(...)opcjonalnie lukier: ¾ szklanki cukru pudru, 2 łyżki wody Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, pozbywając się uprzednio gniazd nasiennych. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, dodajemy łyżkę miodu i łyżeczkę cynamonu. Podprażamy, często mieszając, aż jabłka zmiękną, a woda wyparuje (ok. 3-5 minut lub więcej przy soczystych jabłkach). Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski

Poezja smaku
Szarlotka z polewą z orzechów 208

Brałam udział w wydarzeniu na FB pod nazwą   Światowy Dzień Jabłka  i z tej okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków.  Tego trzeba spróbować :D Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa(...)będą szkliste a cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych jabłek wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt.  Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam masę jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.  Orzechy traktuję blenderem

Ciasteczkowy Potwór
Jabłecznik 190

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, po trochę cukru, mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.2. Jabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące to dosypujemy galaretkę, ściągamy z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Masę odstawiamy(...)trochę ostygła.3. Wystudzony biszkopt przekrawamy, wykładamy ciepłą, ale nie gorącą masę jabłkową. Przykładamy drugą częścią ciasta. Ciasto ostawiamy na kilka godzin, by masa jabłkowa stężała, Gotowy jabłecznik posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik bez pieczenia 3788

trochu- ciągle mieszając- przestudzoną żelatynę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi. Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Jabłecznik bez pieczenia pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Brownie z dynią 212

Jesień to u mnie zdecydowanie czas jabłek i dyni:) Dlatego też przygotowuję desery z ich użyciem. Tym razem połączyłam nasze ulubione mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z pure z dynią i wanilią. Połączenie naprawę wyjątkowo udane. Słodkie, wilgotne ciasto i delikatny mus z akcentem wanilii... Pyszne!  Inspiracja Składniki: szklanka mąki pszennej,  1/2 szklanki brązowego cukru,  100g masła

Z miłości do słodkości
Chleb z samopszy 175

samopsza typ 1850 Wymieszałem i zostawiłem na 2,5 godziny w ok. 25°C. W międzyczasie przygotowałem: 32 g starte jabłko 20 g siemię lniane (namoczyłem i odcedziłem z nadmiaru wody) 30 g uprażony na patelni słonecznik (wystudzony) Następnie ciasto właściwe: cały zaczyn 2 fazowy po 5,5+2,5 h 100 g woda do 60% hydro 10 g sól(...)Wyrobiłem ręcznie łyżką w misce parę minut, tak tylko do połączenia składników i wchłonięcia wody, potem dodałem starte jabłko, siemię lniane i  słonecznik. Wymieszałem wszystko, tak aby równomiernie rozprowadzić i zostawiłem na 90 minut wstępnej fermentacji w ok. 25°C. Ciasto przełożyłem do foremki 20x11 cm. Wyrastanie w foremce 70-80 minut w cieple 25-28°C, ciasto powinno

Przepisy na domowy ser i chleb
Piernikowa szarlotka / Gingerbread apple pie 181

ciasto i na kruszonkę połam na kawałeczki, rozłóż na blaszce i pozostaw na 8-10 godzin. Podeschnięte pierniki zmiksuj na proszek. 160 g. zmielonych pierników wymieszaj na stolnicy z mąką, solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj je na drobne kawałki. Dodaj jajko, żółto oraz śmietanę, zagnieć dłońmi ciasto i ulep kulę. Ciasto rozwałkuj na koło(...)rozpuści. Wmieszaj w jabłka sok z cytryny i cynamon. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wlej do jabłek, dobrze wymieszaj i zestaw z ognia. Piekarnik rozgrzej do 200°C.  Z podanych składników zagnieć rękami kruszonkę. Tortownicę wyjmij z lodówki, spód ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do pieca i piecz 10 minut. Wyjmij, wypełnij ciasto masą jabłeczną

Delicious Place
Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą 69

Share Pinterest Print Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą. Pycha! Kwaskowe dzięki świeżej żurawinie, aromatyczne, wilgotne i puszyste. Owoce żurawiny idealnie współgrają z białą czekoladą, a dodatek skórki pomarańczowej sprawia, że pięknie pachnie. Przepis jest bardzo prosty. Nie trzeba nic ubijać ani miksować, wystarczy wszystko wymieszać. Przygotujecie je bardzo szybko i zapewniam, że zniknie jeszcze ciepłe Składniki: 2 szklanki(...)Gotową polewą polać ciasto. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasteczka z żurawiną, płatkami owsianymi i orzechami → Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną → Babka marchewkowo – pomarańczowa → Sernik pomarańczowy z batatami → Ekspresowe ciasto z malinami Artykuł Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Ryż na mleku z prażonymi jabłkami 183

diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy, gdy gotujemy

Karo in the Kitchen
Makowiec na kruchym cieście 451

mówię tutaj o gotowej , słodkiej  masie makowej w puszcze . Możemy kupić suchy mak mielony , dzięki któremu samodzielne przygotowanie masy makowej będzie łatwizną. Np taki  ... Składniki : foremka 34x28 Ciasto kruche : 2 szklanki (350g ) mąki 1/4 szklanki (60g) cukru  pół łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki zimnego masła (120g) 2 żółtka (białka pozostawić) 1 łyżka  gęstego jogurtu naturalnego(...)żółtka)  2 białka pozostałe od ciasta pół szklanki (110g ) cukru  Wykonanie : Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  wysypujemy 3/4  porcji ciasta .Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki. Schłodzony spód

Malinowa Kawiarenka