ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:489/956)

Półkruche ciasto ze śliwkami i jabłkami 155

końcowi i zbliża się jesień... Zapraszam po fajny przepis na klasyczne ciasto z owocami... Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 3 żółtka 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Dodatkowo: śliwki jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka z połówkami jabłek 141

drobnego cukru 250g masła Ok 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 jabłek (u mnie reneta) Cynamon Cukier waniliowy duży 2-3 łyżki kaszy manny Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce. Pierwszą(...)lepiej. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Jabłka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy delikatnie środki. Układamy obok siebie, płaską stroną do dołu. Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym   cynamonem i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 45 minut. Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy przygotowanym

Kuchnia w czekoladzie
Jabłecznik sypany – najprostsze ciasto! 80

Jabłecznik sypany – najprostsze ciasto! Bardzo łatwe i szybkie ciasto, które zawsze wychodzi i jest mega smaczne. Do jego przygotowania nie używamy miksera, a jedynie łyżki i miski. Polecam!     Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszki manny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok 1,5 kg jabłek 150g masła – mocno schłodzonego(...)dokładnie mieszamy *** *** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Keksówkę lub inną niewielką foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych *** *** Następnie wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy *** *** Na jabłka wykładamy ponownie 1/3 suchych składników i pozostałe jabłka. Całość posypujemy pozostałą suchą mieszanką składników *** *** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce

Blog z Apetytem
Szarlotka sypana 119

łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1,5 kg jabłek 100 - 150 g masła cynamon Mąkę, kaszę, cukry i proszek mieszamy razem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i lekko doprawiamy cynamonem. Foremkę do ciasta (moja 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników, równomiernie rozprowadzamy i wykładamy połowę jabłek. Następnie wsypujemy

Czary - gary w kuchni
Gumisiowy jabłecznik z żelkami! 390

szklanki cukru i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy budynie. Budynie rozrabiamy w szklance wody i gdy jabłka będą już miękkie wlewamy do nich budyń. Wszystko cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Masę jabłkową wystudzamy. Następnie jeszcze trochę ciepłą wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto chowamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietanę na bitą śmietanę. Gotową śmietankę rozsmarujemy

Bon Appetit Małgorzaty
CIASTO MARCHEWKOWO JABŁKOWE 170

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto: 2 średnie jajka 200g drobnego cukru 150ml oleju np. rzepakowego 200g marchewki startej na drobnych oczkach 75g drobno pokrojonego jabłka 50 g posiekanych orzechów włoskich ( dałam migdały słupki) 50g wiórków kokosowych 200g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki(...)uzyskamy gładką i kremową masę, nie przerywając ubijania powoli wlewamy olej następnie do masy dodajemy marchewkę, jabłko, orzechy oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy w drugiej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz sól do masy dodajemy wymieszane suche składniki i delikatnie wszystko łączymy ciasto przelewamy do formy( tortownica 24cm lub forma 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 60 minut

Słodkie zapomnienie
Makowiec japoński na cieście francuskim 45

narodów, ale w efekcie dostajemy bardzo polskie ciasto Prosty jest bardzo, bo ułatwiamy sobie tu życie i jako spód używamy gotowego, wypieczonego ciasta francuskiego w formie drożdżówek z ciasta francuskiego – ja wybrałam drożdżówki francuskie z syropem klonowym i orzechami a ponieważ są nieduże, potrzebowałam pięciu sztuk. Możecie wybrać inne. Możecie wybrać też ciasto francuskie, wykroić z niego spód i upiec(...)Masa makowa, którą wylewamy na spód to już makowiec bez ciasta . Efekt jest piękny wizualnie i świetnie smakuje. PRZEPIS MAKOWIEC JAPOŃSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 5 drożdżówek francuskich z syropek klonowym i orzechami lub inne 60 dag masy makowej – jak ją przygotować podawałam tutaj 3-4 jabłka 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia miód aromat migdałowy 8 łyżek kaszy

Dorota Smakuje
Słodkie środy - Sernik z jabłkami na zimno z piankową niespodzianką 1147

galaretki czerwone 16 zimnych lodów lub 16 kostek ptasiego mleczka 3 galaretki malinowe wiórki kokosowe listki mięty PRZYGOTOWANIE : Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy herbatniki.  Warstwa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do rondla i prażymy (w razie potrzeby podlać 3-4 łyżkami wody), kiedy jabłka zmiękną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik z makiem 117

makiem, czyli potocznie mówiąc seromakowiec to bardzo popularne ostatnio ciasto, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest to wygodne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią, boją się, lub nie potrafią piec tradycyjnych makowców zawijanych z ciasta drożdżowego. Jest to ciasto dwa w jednym, trochę sernik, trochę makowiec. Ja bardzo lubię takie ciasto. Można je zrobić na różne sposoby. Ja dziś zrobiłam sernik(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link

Waniliowe Improwizacje
Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką 204

Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła - szczypta soli - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru(...)Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy obrane i wydrążone połówki jabłek (lub mniejszymi, dopasowanymi do przestrzeni). Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piankę z 2 białek, szczypty soli i 2/3 szklanki wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do zarumienienia wierzchu. Samo ciasto powinno spełniać warunki

Życie zamknięte w smaku
Piegusek – babka z białek 198

wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ BABKA Z BIAŁEK Z JABŁKIEM PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNA CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Piegusek – babka z białek pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Jabłecznik (szarlotka) z żurawiną czyli poWeekendowe Łakocie odc.145 135

naprawdę owoce dominują. Polecam miłośnikom bardzo jabłkowych jabłeczników. Przepis podpatrzony w "Świąteczne przepisy" Jamiego Olivera. Jabłecznik z żurawiną ciasto: 250 g zimnego masła 350 g maki pszennej 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego nadzienie: 1,5 kg jabłek do pieczenia 1 pomarańcza 100 g suszonej żurawiny 10 g jasnego cukru trzcinowego spora szczypta cynamonu 25 g masła 1 łyżka skrobi(...)połączą się w grudki. Wlewamy do malaksera 150 ml lodowatej wody i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy placek. Zawijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. W tym czasie robimy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w nierówne kawałki. Wrzucamy do garnka, mieszamy z sokiem z pomarańczy a następnie gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszne śniadanie – placuszki z ricottą 214

Nie zawsze śniadanie musi oznaczać kanapkę z masłem i wędliną (no chyba, że jest to domowa wędlina ). W każdym bądź razie poniżej pokażę Wam przepis na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem marchewkowym 224

szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 szklanka soku marchwiowo-bananowo-jabłokowego Smaki Victorii 2 łyżki cukru z melasą trzcinową* 2 jabłka 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 jajka klasy M *można pominąć, jeśli lubicie mniej słodkie ciasta Na krem: 500 ml soku marchwiowo-bananowo-jabłkowego Smaki Victorii 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru 1 galaretka(...)miski wsypujemy mąkę z sodą, dolewamy sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i ścieramy 2 obrane jabłka. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, znów mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy cukier i przyprawę do piernika, znów wszystko mieszamy (tylko do połączenia składników). Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym

Słodkie okruszki